Wiet kweken in 5 stappen

Kweektips - Eenvoudig wiet kweken in 5 stappen.

Inleiding

Het kweken van je eigen wietplantje is heel erg leuk om te doen. Echter zijn er wel wat zaken die een oogst kunnen laten mislukken. Om te zorgen dat je toch met enige kennis aan je kweek gaat beginnen hebben wij een beknopte handleiding geschreven. We gaan duidelijk maar kort omschrijven wat je moet doen en waar je op moet letten, van begin tot eind. Wij van Wietzaadjes.nl bedanken je nogmaals voor je bestelling en wensen je heel veel plezier met het grootbrengen van dit fantastische plantje!

Stap 1 - Ontkiemen

Ontkiemen wietzaadje

Het eerste wat je moet doen is het zaadje laten ontkiemen. Dit is het begin van het kweken van je wietplantje en kan op verschillende manieren. We gaan twee manieren omschrijven. 
De eerste manier is het het ontkiemen in een bekertje water, de tweede manier is manier is het ontkiemen tussen vochtig keukenpapier. Er zijn meerdere manieren maar uit onze ervaring en de ervaring van onze klanten blijkt dat deze twee manieren prima werken.

Ontkiemen in een bekertje water

Dit is de makkelijkste manier om je wietzaadje te ontkiemen. Het enige wat je nodig hebt is een glas of beker. Vul het glas met een deel lauw water en laat de zaadjes in het water vallen. Na een aantal dagen zou het zaadje open moeten springen en het witte wortelpuntje tevoorschijn komen.

Zaailing wietplantje.
Een ontkiemd cannabis zaadje dat de stekgrond in kan.
Ontkiemen in een bekertje water.
Ontkiemen in een bekertje water.

Ontkiemen tussen twee vochtige keukenpapiertjes.

Wat heb je nodig: twee schoteltjes, een keukenpapiertje en water.

  1. Vouw het keukenpapier op zodat er een rechthoek ontstaat.
  2. Maak het opgevouwen keukenpapier drijfnat en leg je zaadje erop.
  3. Vouw het keukenpapier nogmaals dubbel zodat er een vierkant ontstaat.
  4. Plaats het andere schoteltje ondersteboven op het schoteltje waar het zaadje in ligt.
  5. Na 2 - 5 dagen verschijnt het worteltje, het zaadje is ontkiemt en klaar om geplant te worden in de stekgrond.
  6. Stop het zaadje voorzichtig met het wortelpuntje naar beneden in de stekgrond zodat het zaadje nog net zichtbaar is. Houd de grond goed vochtig maar niet nat. Als de grond zo nat wordt als modder zal het wortelpuntje gevoeliger zijn voor rot.
Ontkiemen wietzaadje - stap 1.
Ontkiemen wietzaadje - stap 2.
Ontkiemen wietzaadje - stap 3.
Ontkiemen wietzaadje - stap 4.
Ontkiemen wietzaadje - stap 5.
Ontkiemen wietzaadje - stap 6.

TIP 1: Gebruik geen koud water, de zaden kunnen hiervan ‘schrikken’ en het ontkiemen kan hierdoor vertragen. Het is beter lauw water te gebruiken.

TIP 2: Het ontkiemen kan 1 - 8 dagen duren. Houd de keukenpapiertjes gedurende die tijd altijd nat. Dit is enorm belangrijk omdat de zaden anders heel moeilijk of zelfs niet meer ontkiemen. Houd je papier nat totdat het zaadje ontkiemt is.

TIP 3: Het zaadje zal ontkiemen als de omgevingstemperatuur minimaal 18 graden is. Betere resultaten worden bereikt bij 22 - 25 graden.

Stap 2 - Groeien

Een wietplant groeit bij minimaal 18 uur licht per dag. Een wietplant zal in bloei gaan op het moment dat ze nog maar 12 uur licht krijgt. Bij een binnenkweek simuleer je dit door je lampen eerder uit te schakelen, bij een buitenkweek zorgt het seizoen voor minder uren licht op het moment dat de zomer langzaam ten einde loopt. Een buitenkweek begin je in mei, dan is de nachtvorst voorbij. In de groeiperiode maakt de plant geen wiet aan, dit gebeurt in de bloeiperiode. Nadat het zaadje ontkiemt is moet je haar in de aarde zetten. Dit doe je als het witte wortelpuntje van het ontkiemde zaadje ongeveer 5 millimeter is.

Huismerk Amnesia Haze zaailing.
Huismerk Amnesia Haze zaailing.
De Amnesia haze 2 aá 3 weken oud.
De Amnesia haze 2 á 3 weken oud.

Plant het zaadje met het witte wortelpuntje naar beneden in de grond, niet dieper dan 1 centimeter. Houd de aarde waarin het ontkiemde zaadje in zit vochtig. Het plantje zal de aankomende dagen beginnen met groeien. Sommige wietplanten kunnen in de volle grond wel 3 meter hoog worden. Hoe minder ruimte de wortels van de wietplant hebben, hoe kleiner de wietplant blijft. In een kleine pot krijg je ook een kleinere plant. In de groeiperiode is het verstandig om groeivoeding te gebruiken, dit maakt de plant sterker en gezonder. Een goed merk is bijvoorbeeld Plagron of Canna.

Cannabis plantje in de volle zon.
Cannabis plantje in de volle zon.
De Autoflower AKGun van het Huismerk van Wietzaadjes.nl in haar groeiperiode.
Onze Huismerk Autoflower AKGun in haar groeiperiode.

TIP 1: Een veel gemaakte fout is het gebruik van gewone potgrond om het zaadje in op te kweken. Dit is niet goed. Gebruik zaaigrond of stekgrond. Dit bevat geen voeding en je wietplantje zal het echt veel beter doen! Voeding heeft de plant pas nodig als ze minimaal 3 vertakkingen heeft.

TIP 2: Hoe luchtiger en losser de grond is, hoe beter. Hard aangelopen tuinaarde is niet goed, spit het om en hark het totdat je mooie losse aarde hebt. De wortels van het jonge plantje kunnen hier veel makkelijker doorheen groeien waardoor ze veel sneller en beter groeit.

TIP 3: Een wietplant groeit het best bij temperaturen van 20 - 25 graden. Een hoge luchtvochtigheid is in de groeiperiode geen probleem.

Een wietplant wil het liefst altijd in de volle zon staan.

TIP 4: Zorg dat je wietplant rondom vrij staat, dit bevorderd de luchtstroom tussen de takken waardoor de plant makkelijker kan drogen na een regenbui.

TIP 5: Een wietplant wil het liefst altijd in de volle zon staan. Schaduw en plaatsen waar mos groeit vindt ze maar niks!

Stap 3 - Bloeien

De bloeiperiode van je wietplant is een periode waarin er best wat mis kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan insecten of schimmels. Echter is dit wel de leukste tijd, de plant gaat eindelijk de wiet aanmaken waar je al wat weekjes op wacht! De bloeiperiode kan een duur hebben van ongeveer 7 - 12 weken, afhankelijk van de soort die je kweekt. Wietplanten die buiten staan beginnen aan het einde van de zomer te bloeien. Een uitzondering is de autoflower, deze gaat eerder en vanzelf bloeien. Het begin van de bloei herken je duidelijk door lange witte bloeiharen die aan de plant verschijnen. Een wietplant in bloei heeft meststoffen nodig. Alleen water kan ook, maar de plant zal duidelijk minder goed bloeien en minder wiet opleveren als de aarde niet de juiste voedingsstoffen heeft. Voeding is erg aan te raden voor een betere bloei en veel meer opbrengst.

Een mooie en bijna oogstrijpe top van de Grapefruit van ons Huismerk.
Een mooie en bijna oogstrijpe top van de Grapefruit van ons Huismerk.
De Neville's Haze van het Huismerk van Wietzaadjes.nl in de eerste week bloei.
De Neville's Haze van het Huismerk van Wietzaadjes.nl in de eerste week bloei.

TIP 1: Soms is het nodig om takken te ondersteunen. Het wil nog wel eens gebeuren dat takken doorknakken door het gewicht van de wiet.

TIP 2: Regen op een wietplant die in bloei staat is niet goed. Hierdoor ontstaat er veel makkelijker rot of schimmel. Probeer een bloeiende wietplant niet bloot te stellen aan regen of hoge luchtvochtigheid. 

Toprot in een bloeiende wietplant door teveel regen.
Toprot in een bloeiende wietplant door teveel regen.
Mooie dikke top van de Power Plant.
Mooie dikke top van de Power Plant.

TIP 3: Bekijk iedere dag je plantje, neem daar de tijd voor. Zo kun je problemen zoals rot of insecten tijdig zien en actie ondernemen.

TIP 4: Een wietplant in bloei verbruikt erg veel water, houd de aarde dus goed vochtig!

Stap 4 - Oogsten

Het oogsten van je wietplant is misschien wel het leukste gedeelte! Het is soms een flinke klus om al het blad netjes van je plant te knippen. Een wietplant is oogstrijp als ongeveer 80% van de witte bloeiharen bruin geworden zijn. Het makkelijkst is om telkens een tak van je plant af te knippen en hiervan het blad te verwijderen. 

Het knippen van de wiettop.
Het verwijderen van blad waarna de toppen overblijven.
De toppen na het knippen.
De toppen na het knippen.

TIP 1: Gebruik een schone scherpe schaar om het blad van de tak af te knippen.

TIP 2: Door de THC gaat je schaar gaat na wat knipwerk plakken. Je kunt je schaar eenvoudig schoon maken met lauwe melk of olie. Voordat je melk of olie gebruikt kun je een groot gedeelte van je schaar af krabben en eventueel roken of vaporizen, dit is namelijk pure THC. Verser kun je het niet krijgen!

Een wietplant klaar om geoogst te worden.
Een wietplant klaar om geoogst te worden.
Dezelfde wietplant na het knippen.
Dezelfde wietplant na het knippen.


Stap 5 - Drogen

Als je al het blad hebt verwijderd dan kun je de tak ondersteboven hangen op een droge donkere plaats met een goede doorstroming van verse lucht. De luchtvochtigheid mag niet te hoog zijn omdat er anders rot kan ontstaan. Als je droogt op kamertemperatuur dan is de wiet na ongeveer 3 weken droog. De wiet is droog genoeg als je kleine takjes makkelijk in twee losse stukjes kunt knakken.

De Grapefruit van het Huismerk van Wietzaadjes.nl.
De Grapefruit van het Huismerk van Wietzaadjes.nl.
Droge toppen van de Super Silver Haze.
Droge toppen van de Super Silver Haze.

TIP 1: Het beste kun je je wiet laten drogen in een donkere ruimte.

TIP 2: Zorg dat er voldoende luchtstroom tussen de takken door kan. Hang ze dus niet te dicht op elkaar. 

TIP 3: Je kunt ze ook liggend drogen op wat kranten. Draai je takken dan wel iedere dag om en leg ze niet tegen of op elkaar tijdens het drogen.

Dit is in grote lijnen een goede manier om je wietplant te kweken. Het is goed om zelf vanuit deze basis te experimenteren. Het kweken van een wietplantje is niet moeilijk, maar het is iets wat de eerste keer ook kan mislukken. Het lijkt alsof je het kweken een beetje in de vingers moet krijgen. Leren zien dat een plant gezond is, of juist niet. Leren zien wanneer ze voeding nodig is of wanneer ze oogstrijp is. Naarmate je wat vaker een plantje kweekt zul je merken dat het steeds beter gaat.

Huismerk Wietzaadjes.nl

Op zoek naar pure en oersterke genetica? Probeer eens het huismerk van Wietzaadjes.nl!

  • Krachtige ontkieming
  • Sterke groei
  • Uitbundige bloei
  • Goede opbrengst
  • Hoge kwaliteit
  • Lage prijs
De verpakking van het Huismerk van Wietzaadjes.nl.
De verpakking van het Huismerk van Wietzaadjes.nl.
Grapefruit van het Huismerk van Wietzaadjes.nl vol in bloei.
Grapefruit van het Huismerk van Wietzaadjes.nl vol in bloei.

Huismerk wietsoorten

Als je kwaliteit en prijs belangrijk vindt dan moet je absoluut ons Huismerk eens kweken! Wij bieden in ons ruime assortiment 91 verschillende soorten, deze zijn onderverdeeld in Feminized, Feminized Autoflower en Medicinale CBD soorten.

Feminised soorten:

Afghan Skunk, AkGun, Amnesia, Amnesia Haze, Amnesia Lemonator, Big Bud, Black Domina, Black Widow, BlueBerry, Bubble Gumball, Candy Kush, Caramel, Cheezer, Chocolope, Chronic, Critical mass, Critical+, Durban Prison, Early Skunk, Euforia, Girl Scout Cookies, Grapefruit, Great White Shark, Himalaya Mountain, Jack Herer, K2, Kalifornia Mist, Lavender, Lemon Haze, LSDelicious, Marleys Collie, Master Kush, Mazar, Moby Dick, Nevilles Haze, Northern Light, NY Diesel, OG Kush, Pineapple Chunk, Power Plant, Purple Haze, Purple Kush, Russian Winter, Sensi Star, Silver Haze, Skunk 11, Skunk Red Hair, Somango, Sour Diesel, Super Skunk, The Ultimate, Trainwreck, White Widow en de White Widow x Bigger Bud.

Feminised autoflower soorten:

Afghan Skunk Auto, AkGun Auto, Amnesia Auto, Amnesia Haze Auto, Big Bud Auto, Big Devil Auto, BlueBerry Auto, Blue Dreamer Auto, Bubble Gumball Auto, Cheezer Auto, Chocolope Auto, Critical+ Auto, Easy Rider Auto, Great White Shark Auto, Hindu Kush Auto, Jack Herer Auto, Lemon Skunk Auto, Lowryder 2 Auto, Mazar Auto, Northern Light Auto, NY Diesel Auto, OG Kush Auto, Power Plant Auto, Purple Kush Auto, Russian Winter Auto, Super Skunk Auto, White Dwarf Auto en de White Widow Auto.

Medicinale CBD soorten:

AkGun CBD, CBD Blueberry, CBD Critical Mass, CBD OG Kush, CBD Somango, Cheezer CBD, Jack Herer CBD, NY Diesel CBD en de White Widow CBD.

De zaailing van een wietplant.
Veel plezier met het grootbrengen van dit fantastische plantje.
Een lieveheersbeestje op een wietblad.
De natuurlijke vijand van een bladluis is een lieveheersbeestje.

Slotwoord

Tot zover deze korte handleiding. Wij hopen dat we je een beetje op weg geholpen hebben en wensen je dan ook alle succes toe bij het kweken van je eigen wiet, maak er wat moois van!

Tot slot willen we je graag wijzen op het volgende:

  • Zorg dat mensen geen last hebben van de geur of het zicht op je wietplantje.
  • Ga je wiet niet verkopen, gebruik het voor jezelf.
  • Ga niet in bossen, op akkers of andere plaatsen kweken waar je niet de eigenaar bent van de grond.

Voor meer informatie verwijzen we je graag naar: www.wietzaadjes.nl/wiet-kweken

iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL