AARDE - Wiet kweken op aarde

Kweken op aarde
Voor de meeste mensen ligt het voor de hand om je plantjes op aarde te laten groeien. Het is immers de meest natuurlijke manier van kweken! En vergt het minste kennis voor een beginnende kweker. En daar is nou precies waar veel mensen een grote fout maken! Op aarde kweken is de meest natuurlijke manier; ja. Maar er is wel en basis kennis nodig om een goede kweek resultaat te bereiken. Hier staan een aantal belangrijke punten waar je op zal moeten letten.

Welke aarde is het meest geschikt voor een wietplant?
Veel mensen gebruiken voor hun kweek gewone potgrond, dit is echter niet ideaal. In potgrond zit al een basisvoeding, iets waar hele jonge wietplantjes (zaailingen) nog niet tegen kunnen. Het beste is om stekgrond/zaaigrond te gebruiken, hier zit geen voeding in en is dus perfect geschikt voor de kwetsbare jonge plantjes.

Op aarde wiet kweken.
Op aarde wiet kweken is de meest natuurlijke manier van kweken.

Waarom zou ik op aarde kweken?
De meningen over kweken op aarde versus hydro (water) zijn erg verdeeld. De ervaren kwekers onder ons zullen meestal volmondig en overduidelijk voor aarde kiezen, het is immers een geschenk van Moeder Natuur. De kenners onder ons zullen vaak kiezen voor wiet kweken op aarde of voor een ander biologisch medium. Dit omdat aarde een voller smaak aan de wiet zou geven.

Kweekfouten bij een wietkweek op aarde
Aarde heeft een goede buffer. Dat wil zeggen dat wanneer je een kweekfout maakt met voeding, dat niet gelijk je wietplanten dood zijn. Aarde kan dit simpelweg opvangen en je kunt je fout prima herstellen.

Aarde is in feite een soort levend organisme. Natuurlijk leeft de aarde niet, maar het zit wel bordevol leven. Dit neemt het risico met zich mee dat er ook ongewenste gasten in kunnen zitten. Om dit risico zoveel mogelijk te vermijden, is het van groot belang aarde van goede kwaliteit te gebruiken!

Nadelen van het kweken op aarde
Nadelen zijn er ook. Een aarde kweek kan langer duren dan andere kweken. Omdat we Moeder Natuur in principe zoveel mogelijk haar gang laten gaan, zal de plant meer tijd nodig hebben om te rijpen. De wortels van je plant heeft in aarde altijd minder vermogen om voedingsstoffen op te nemen in aarde ten opzichte van andere mediums. Omdat de plant langer nodig heeft om de stoffen tot zich te nemen, zal het totale proces iets langer zijn. Het kan een week schelen voor indica's en soms tot wel 2 weken met sativa's!

Aarde met cannabis zaailingen.
Gebruik geen potgrond voor zaailingen.
Ervaren kwekers kiezen vaak voor aarde.
Ervaren kwekers kiezen vaak voor aarde.

Afval van een aardekweek
Afvoeren van aarde kan voor problemen zorgen. Het is niet raadzaam om aarde te her-gebruiken, dus na je kweek zal je het kwijt moeten, zonder al te veel aandacht te trekken.

Kweken op aarde is iets meer werk
Kweken op aarde is arbeidsintensief. Meer dan hydro in ieder geval. Een goed draaiend hydro-setje heb je weinig omkijken naar. Je hoeft alleen op je planten te letten met een dagelijks bezoek. Met aarde zal je iets meer tijd moeten schenken. Water geven, voedingsstoffen aan maken, aarde los houden, etc. dit draagt bij aan een gezonde en succesvolle kweek.

De kans op vervelende insecten is aanwezig
Risico op een insecten plaag is altijd aanwezig, op welk medium je ook kweekt. Echter is het risico op besmetting met aarde als medium groter dan met andere mediums. Dit is ergens ook wel logisch. Maar dit risico is goed in de hand te houden, mits je zorgt draagt voor een goede aarde leverancier. Plagron en canna heb ik goede ervaringen mee. Zij zijn in staat om een kwalitatief goed product te leveren, met een goede balans van voedingsstoffen, vitaminen, aminozuren en al die andere goede dingen waar onze meiden zo gek op zijn. Tegelijkertijd zorgen ze voor een goede beluchting van de aarde door middel van een goede mix van perliet, zand, andere mix stoffen (zoals bijvoorbeeld vermiculiet, of visemultie) om te zorgen voor minder zorgen tijdens de kweek. Gebruik in geen enkel geval goedkope aanbiedingen van de plaatselijke DHZ. De risico's hiervan zijn dus besmetting en over of onder bemesting.
Her-gebruiken is ook taboe. In ieder geval voor de beginnende kleine kweker. Het kan zeker, maar er is tijd, ruimte, en een behoorlijke dosis biologische kennis voor nodig. Ik raad het kleine en/of beginners dit zeer sterk af! Investeer wat meer in een goede kwaliteit grond, en denk over hergebruiken pas als je 10 tallen goede oogsten achter de rug hebt.

Een groter wietplant kan wel in potgrond.
Je kunt je wietplant in een pot kweken.
In de volle grond in je tuin kan ja ook kweken.
In de volle grond in je tuin kan natuurlijk ook.

Een begin maken met goede aarde/grond
Laat de verpakking van de aarde dicht, totdat je zover bent om te verpotten. Om je potten schoon te maken kun je Dettol gebruiken, een zeer goed middel. Maak je potten hier goed mee schoon, lees de gebruiksaanwijzing van de Dettol.

Vul nu je potten tot aan de rand met aarde. In de loop van de kweek zakt het in waardoor je potten alsnog niet helemaal vol zitten. Druk de aarde niet aan. Het natuurlijk gewicht is meer dan genoeg. Luchtige aarde is meer van belang voor goede wortel groei dan vaste en harde aarde.

Hoeveel water mag of moet ik mijn wietplanten geven?
Probeer je wietplant minimaal 1x per dag water te geven. Je kunt eenvoudig zelf bepalen of je wietplant vocht nodig heeft door met je vingers de vochtigheid voelen. Jonge wietplantjes hebben wat meer water nodig dan wat oudere planten. Als je water geeft, zorg dan dat je het water zo dicht mogelijk bij de stam op de aarde giet.

iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL