Nu 25% korting op de volgende .

Profiteer t/m woensdag 24 april van 25% korting op alle zaden van de hieronder getoonde zaadbanken. Laat dit voordeel niet lopen!

Maar wees op tijd, want OP=OP en deze actie loopt slechts t/m 24 april 2024.

Laat deze kans om goedkoop wietzaadjes te kopen niet lopen!

Wiet kweken op cocos

Het klinkt spannender dan dat het daadwerkelijk is, wiet kweken op cocos. Of je nu een beginnende kweker bent, of een ervaren kweker die al jaren op aarde kweekt, cocos is voor iedereen een geschikt medium. Het lijkt op kweken op aarde, maar er zijn zeer zeker verschillen. Zo geniet je van veel van dezelfde voordelen als die je tijdens een hydrokweek kunt verwachten.

Op cocosvezels wiet kweken.
Cocosvezels en cocos bricks zijn ook voor de beginnende kweker een geschikt kweekmedium.

 

Wat is cocos?

Cocos, of kokos, is een substraat afkomstig van de schil van kokosnoten. Wat tot in de jaren ’80 een afvalproduct was, werd sindsdien omgezet in (samengeperste) kokosvezel. Voornamelijk omdat cocos een lekker luchtig medium is, het bestaat namelijk altijd uit gemiddeld 30% lucht. Om deze reden mengen kwekers op aarde ook geregeld cocos door de aarde met als resultaat een luchtiger medium. Het ultieme aan cocos is ook wel dat het op vele manieren toegepast kan worden. Zo kun je dus bescheiden beginnen en cocos vermengen met aarde om de verschillen te meten, maar je kunt ook geheel hydroponisch kweken.

Cocosvezel komt van de schil van kokosnoten.
Cocosvezel komt van de schil van kokosnoten.
Cocos is een lekker luchtig kweekmedium.
Cocos is een lekker luchtig kweekmedium.

 

Verschillen cocos en aarde

Aarde is niet echt een luchtig medium en wordt daarom dus vaak opgewaardeerd met cocos of gesteenten als perliet, om het zo luchtiger te maken. Cocos heeft van nature het grote voordeel dat het al een zeer luchtig medium is en dus perfect voor de ontwikkeling van wortels. Je dient je cocos echter te allen tijde nat te houden, omdat je wortels snel zullen afsterven als ze droog staan. Juist ook weer door de luchtigheid van het medium en omdat kokosvezel niet lang vocht vasthoudt. Hoewel je je kweek op cocos op dezelfde manier kunt bewateren als je op aarde gewend bent, je kunt er ook direct voor kiezen om in een Deense bodem/eb en vloed-systeem te kweken. Zo kweek je gelijk geheel hydro en hoef je enkel je pH- en EC-waarde in de gaten te houden.

Doordat je gedurende een cocos kweek niet te maken hebt met een actief bodemleven, verklein je ook de kans op problemen gaandeweg de kweek. Je zult je kweek alleen iets nauwlettender in de gaten moeten houden, tot of tenzij je het meten van pH/EC al gewend bent en je je watergift hier goed op kunt afstemmen. Voor het gemak kun je een circulair druppelsysteem overwegen bijvoorbeeld. Dan hoef je er enkel voor te zorgen dat de waarden van het water in het voedingsvat op peil zijn.

Cocosvezels maakt je aarde luchtiger.
Cocos maakt je aarde luchtiger.
Een ontkiemd wietzaadjes gereed om te planten in cocosaarde.
Een ontkiemd wietzaadjes op cocosaarde.

 

Hydro cocos, cocos premium of bricks?

Wanneer je wiet wilt kweken in cocos zijn er enkele mogelijkheden om direct te beginnen. Zo kun je dus geheel hydro gaan kweken, dit doe je met zogeheten hydro cocos of door je eigen mix samen te stellen. Door 60% cocos en 40% kleikorrels/hydrokorrels te gebruiken creëer je een optimale basis voor een hydrokweek. Hoogwaardige cocos, ook wel cocos premium genoemd, is direct klaar voor gebruik en kun je, net als aarde, in je potten stoppen en daarna je wietzaden of wietplanten planten. Cocos bricks zijn een economische oplossing en zijn samengeperste kokosvezels, welke uitzetten als je er water aan toevoegt. Zo heb je aan enkele blokken genoeg en hoef je geen zakken cocos in huis te halen.

Hydro cocos: 60% cocos en 40% kleikorrels.
Hydro cocos: 60% cocos en 40% kleikorrels.
Hoogwaardige cocos wordt ook wel cocos premium genoemd.
Hoogwaardige cocos (cocos premium).

 

Bewateren op cocos

Het bewateren van je wietplanten op cocos kun je op dezelfde manier doen als je op aarde gewend bent. Er zijn echter wel wat bijzonderheden, zo wil je elke dag of uiterlijk om de dag water geven. Cocos presteert het beste als het vochtig blijft, niet geheel uitdroogt tussen de watergiften in. In tegenstelling tot aarde, waar je juist een droge periode wilt tussen het watergeven in. Zorg altijd dat er gaten aanwezig zijn aan de onderkant van je pot voor afwatering. Het liefst bewater je dusdanig dat ongeveer 10% van het water wegvloeit via de onderkant. Zo geef je de cocos geen mogelijkheid tot het opstapelen van voedingsstoffen.

Wat water geven is cocos een vergevingsgezind medium, maar te veel of te weinig is nooit goed. Mocht je cocos geregeld binnen één dag uitdrogen terwijl je wel flink water geeft, dan zou je moeten overwegen over te potten in een grotere pot. Andersom ook zo, als je cocos na 2-3 dagen nog nat is dan kweek je waarschijnlijk in te grote potten. Ompotten is dan niet heel logisch, maar geef voorzichtig aan minder water. Je wietplanten zullen vanzelf meer gaan drinken, waardoor je cocos ook sneller opdroogt.

Een ontkiemd wietzaadje op cocosaarde.
Een ontkiemd wietzaadje op cocosaarde.
Cocos presteert het beste als het vochtig blijft.
Cocos presteert het beste als het vochtig blijft.

 

Geen voedingsbuffer

Van nature bevat kokos geen voedingsbuffer, zoals we dat van de meeste aarde wel gewend zijn. Als groot voordeel heeft dit dat je zelf de mate van voeding en EC-waarde zeer nauwkeurig kunt sturen. Daar staat tegenover dat je dit ook wel moet doen, anders liggen er problemen op de loer die voortkomen uit te veel of te weinig voeding. Vandaag de dag zijn er echter ook hoogwaardige cocos producten die wel volledig gebufferd zijn qua pH-waarde, waardoor eventuele afwijkingen in pH niet direct genadeloos worden afgestraft. In een hydrokweek gebruik je altijd minerale voeding als toevoeging aan het water. Mocht je puur op kokos kweken en met de hand bewateren, dan zijn er speciale voedingsmiddelen als toevoeging op je water. Vaak bestaat dit uit een cocos a & cocos b voeding, welke je mixt om tot de ideale oplossing voedingsstoffen te komen.

Doordat een buffer ontbreekt, moet je op cocos dus vrijwel direct beginnen met voeden en de waardes goed in de gaten houden. Je doet er goed aan om de waardes van je cocos te kennen, voordat je erin gaat planten. Zo kun je eventueel nog je pH/EC naar behoefte aanpassen. Daar krijg je wel een hoop voor terug, doorgaans een snellere groei en bloei die resulteren in vitale planten die prachtige opbrengsten opleveren.

Cocos a & cocos b voeding.
Cocos a & cocos b voeding voor kweken op pure cocos.
Een geslaagde kweek op cocos.
Een geslaagde kweek op cocos.

 

Duurzaam kweken

Je kunt cocos geheel hergebruiken, als je het zorgvuldig spoelt na gebruik. Zo weet je zeker dat je weer met een schoon kweekmedium begint en er geen voedingsstoffen meer in zitten. Vervolgens start je er gewoon weer een nieuwe kweek mee, of je mixt het met aarde. Na gebruik kun je je cocos ook gebruiken als mulch in de tuin. Dit zorgt ervoor dat de grond beter vocht kan vasthouden en werkt tegen onkruid. Ideaal als je buiten kweekt.

 

Resultaat wiet kweken op cocos

Zoals gezegd kun je een betere productie verwachten wat betreft wortels, een ietwat snellere groei en dus kortere kweekcyclus. Maar heeft het ook nog invloed op het eindproduct, je zelf gekweekte wiet? De smaak en geur van wiet gekweekt op cocos lijkt sprekender dan gekweekt op aarde, echter is dit ietwat subjectief en kun je dat het beste zelf bepalen natuurlijk!

iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL