TOPROT - Rot en schimmels op je wietplant

Als kweker wil je het liefst ver uit de buurt blijven bij zaken als toprot, maar toch is het goed om je in te lezen. Veel kwekers krijgen vroeg of laat namelijk te maken met toprot. Juist omdat toprot zo slecht te behandelen is, staat deze schimmel hoog op de lijst van kwekers-ergernissen. Na het toepassen van de tips in dit artikel hoef je je al een stuk minder zorgen om toprot te maken. Mocht je op dit moment toprot in je planten hebben, dan helpen we je de schade te beperken en handvatten te bieden voor de toekomst. Zoals met vele schimmels en plagen, maar zeker met toprot, voorkomen is beter dan genezen.

 

Wat is toprot?

Toprot, botrytis, is een aandoening die de bloemen, lees: de door ons zo geliefde toppen, van de cannabisplant aantast. Het is een veelvoorkomend probleem voor kwekers en kan leiden tot ernstige schade aan je oogst als het niet tijdig wordt herkend en aangepakt. Het meest vervelende aan toprot is dat de schade die deze schimmel aanbrengt onomkeerbaar is. Deze schimmel is ook een meester in verspreiding, pak je niet tijdig de oorzaak aan dan kan je binnen een mum van tijd het grootste deel van je oogst gedag zeggen. Kortom: Toprot is een hardnekkige schimmel die hele oogsten kan verwoesten.

 

Toprot wietplant in een vergevorderd stadium.
Toprot wietplant in een vergevorderd stadium.
Een deels aangetaste wietplant top.
Een deels aangetaste wietplant top.

Hoe ontstaat toprot?

Meestal ontstaat toprot als gevolg van een te vochtige omgeving en te lage temperaturen. In ons regenachtige klimaat is het soms moeilijk om toprot volledig te voorkomen. Er zijn echter stappen die je kunt nemen om het risico te minimaliseren. Zorg er allereerst voor dat je wietplanten zo droog mogelijk staan. In de vroege ochtend kun je zelfs de dauw voorzichtig van je planten schudden om overtollig vocht te verwijderen. Plaats je wietplanten ook in de volle zon en zorg voor voldoende frisse, droge lucht. Het is vooral fijn als je wietplanten ’s ochtends vroeg al in de zon staan, zodat het vocht op je planten ook snel weer verdampt. Idealiter op een plek waar ze de eerste zonnestralen opvangen, maar ook ’s avonds nog genieten van de laatste zonnestralen.

Een andere effectieve strategie is om je planten 's nachts binnen te zetten om blootstelling aan vochtige nachten te verminderen. Als je de planten in de tuin kweekt, is het raadzaam om ze niet rechtstreeks op de grond te plaatsen maar in een verhoogde bak of op een platform om optrekkend vocht van de grond te vermijden.

 

Hoe herken je toprot?

Toprot is relatief eenvoudig te herkennen. De aangetaste delen van de toppen vertonen meestal een grijzige verkleuring, die sterk contrasteert met de gezonde delen van de plant. Wat ook kenmerkend is, is dat de aangetaste stukken erg los zitten en gemakkelijk uit de top getrokken kunnen worden. Als je toprot vermoedt, is het van groot belang om de aangetaste delen onmiddellijk te verwijderen en weg te gooien. Deze aangetaste delen mogen absoluut niet worden gerookt, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

 

Hoe moet ik toprot verwijderen?

Als je toprot ontdekt, pak dan voorzichtig de top waarin de toprot zich bevindt en verwijder alle losse, aangetaste stukken met je vingers. Alles wat grijs is en los zit, moet grondig worden verwijderd. Gebruik vervolgens een schaar of een scherp mes om eventuele kleine stukjes toprot zorgvuldig weg te knippen totdat alle aangetaste delen zijn verwijderd. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat er geen resterende toprot achterblijft, omdat dit zich snel kan verspreiden. In sommige gevallen is het zelfs raadzaam om het hele topje waarin de toprot is ontdekt volledig te verwijderen, omdat de kans op verdere verspreiding groot is als zelfs een klein deel wordt achtergelaten.

 

Toprot wietplant in een begin stadium.
Toprot wietplant in een begin stadium.
Toprot verwijderen: losse stukken uit de top trekken.
Toprot verwijderen: losse stukken uit de top trekken.

Wat kun je vooraf doen om toprot te voorkomen?

Het voorkomen van toprot begint met het minimaliseren van blootstelling aan overmatig vocht. Tijdens de bloeiperiode van je wietplanten is het belangrijk om te voorkomen dat ze te veel worden blootgesteld aan regen. Een handige oplossing is het bouwen van een doorzichtig afdak met vier stokken en doorzichtig plastic om je planten te beschermen. Hoe natter je toppen worden door regen, hoe groter het risico op toprot.

 

Bescherming tegen de regen met plastic over waslijnen.
Bescherming tegen de regen met plastic over waslijnen.
Een afdakje tegen de regen.
Een afdakje tegen de regen.

Goede luchtcirculatie doet wonderen

Zorg voor een goede luchtcirculatie rond je wietplanten. Een goede luchtcirculatie helpt de luchtvochtigheid te verminderen en voorkomt dat vochtige lucht rond de toppen blijft hangen. Kweek je binnen? Dan kan je eenvoudig voor een zwenkventilator kiezen van een paar tientjes. Buiten zal je ervoor moeten zorgen dat licht en lucht ‘door’ de bladeren heen kunnen. Dit bereik je door goed te snoeien en elke wietplant haar ruimte te geven. Zorg ook dat andere struiken, bomen en/of gewassen niet direct naast je wietplant(en) groeien. Zo zorgt de wind altijd voor natuurlijke ventilatie, zonder dat vocht zich ergens kan ophopen en voor schimmel kan zorgen.

 

Hoe verklein je de kans op schimmel?

Schimmels gedijen in vochtige omgevingen, dus als je last hebt van schimmels, is de kans groot dat je je wietplanten te veel water geeft. Het is essentieel dat de aarde vochtig is maar niet verzadigd. Dit kan direct leiden tot wortelrot, maar indirect ook tot toprot. Het water wat uit het natte medium verdampt, kan optrekken naar de toppen en zo voor toprot zorgen.

Bij het kweken van wietplanten buiten is het ook belangrijk om ze niet op plaatsen te planten waar mos groeit, aangezien dit vaak duidt op een te vochtige en donkere omgeving die niet geschikt is voor wietplanten. Zorg ervoor dat de ondergrond waarop je potten staan schoon en goed geventileerd is om vochtproblemen te voorkomen.

Verwijder Dode Bladeren:Verwijder regelmatig dode of beschadigde bladeren van je wietplanten. Deze bladeren kunnen een broedplaats worden voor schimmels en ziekteverwekkers. Ruim de bladeren ook direct op, laat ze niet onder je planten liggen.

Goede Drainage: Zorg ervoor dat de potten waarin je wietplanten groeien, goede drainage hebben. Dit voorkomt dat overtollig water zich ophoopt rond de wortels, wat kan leiden tot schimmelproblemen, wortelrot en/of toprot. Kies potten met gaten aan de onderkant en gebruik een goed doorlatend groeimedium.

 

Waar herken ik toprot aan bij mijn wietplant?

Een belangrijk teken om op te letten is of de bladeren die uit de toppen groeien niet van binnenuit bruin, droog of dood worden. Normaal gesproken begint bruin blad bij de puntjes en randen van het blad of vertoont het een gelijkmatige verkleuring. Bij het blad dat uit de toppen groeit, kan zelfs een kleine verandering in kleur een indicatie zijn van mogelijke toprot. Let er vooral op dat het blad niet vanaf de top naar buiten toe bruin wordt, want dit kan een vroeg teken zijn van een toprotinfectie die zich in de top verspreidt.

 

Invloed luchtvochtigheid en temperatuur

De luchtvochtigheid en temperatuur spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van toprot op wietplanten. Deze twee omgevingsfactoren zijn nauw met elkaar verbonden en kunnen het risico op toprot aanzienlijk beïnvloeden. Idealiter gedijen wietplanten het beste in een omgeving met een lage luchtvochtigheid en gematigde temperaturen. Hoge luchtvochtigheidsniveaus, vooral tijdens de bloeiperiode, creëren een gunstige omgeving voor de groei van schimmels zoals Botrytis cinerea, de schimmel die verantwoordelijk is voor toprot. De vochtige omstandigheden zorgen ervoor dat de sporen van de schimmel gemakkelijk aan de bloemknoppen blijven kleven en zich snel verspreiden.

Om het risico op toprot te minimaliseren, is het belangrijk om de luchtvochtigheid in je kweekomgeving te reguleren. Dit kan worden bereikt door het gebruik van luchtontvochtigers of door de luchtstroom te verbeteren. Bovendien moet je ook aandacht besteden aan de temperatuur. Te lage temperaturen, vooral 's nachts, kunnen de groei van schimmels bevorderen. Het is raadzaam om de temperatuur op een optimaal niveau te houden, passend bij de specifieke fase van de groei. Door zorgvuldig te balanceren tussen luchtvochtigheid en temperatuur, kun je de ideale omstandigheden creëren voor een gezonde wietoogst zonder de dreiging van toprot.

Door deze richtlijnen te volgen en regelmatig je wietplanten te controleren op tekenen van toprot en schimmel, kun je de gezondheid van je wietplanten behouden en genieten van een succesvolle oogst. Het is belangrijk om proactief te zijn in het voorkomen en behandelen van toprot, aangezien het zich snel kan verspreiden en grote schade kan aanrichten aan je wietplanten.

 

iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL