Hoe moet je wiet drogen?

Wat is de beste manier om wiet te drogen?
Nadat je de hoofdstam doorgeknipt hebt, hang je de plant, toppen of takken in een droge en donkere ruimte. Hang de plant ondersteboven. Het is belangrijk dat de ruimte droog is anders krijg je alsnog schimmel of toprot. De ruimte moet ook donker zijn omdat de plant na het afknippen nog even doorgroeit. Ze zal wat langer nagroeien indien ze nog licht krijgt. Tijdens dit nagroeien krijgt de plant geen water meer omdat de hoofdstam doorgeknipt is, daarom gaat de plant zijn THC gebruiken voor de laatst overgebleven groeistuipen, resultaat : Een plant met minder THC.

Hoe lang duurt het voordat je de wiet kunt roken?
Het drogen van de toppen moet rustig gebeuren. Ga je de toppen geforceerd drogen dan gaat dat ten koste van de smaak en kwaliteit. Niet met een fohn of in de magnetron drogen, zelfs op de verwarming verlies je smaak en kwaliteit. Kun je echt niet wachten met het roken? leg dan een klein stukje op of in de buurt van de verwarming, zo kun je in ieder geval iets roken. De rest zou ik echt op zijn gemak laten drogen. De wiet is te consumeren op het moment dat de takjes doorbreken en niet meer doorbuigen.

Wat is de beste temperatuur om de wiet te drogen?
Het meest ideale is tussen de 15 en 20 graden. Daarbij is het van groot belang dat je bij het drogen geen gebruik maakt van een ventilator die je direct op de wiettoppen richt. Een luchtcirculatie is prima maar richt de ventilator niet op de te drogen toppen.

Ik krijg tijdens het drogen schimmel op de toppen, hoe kan dit?
Als je tijdens het drogen schimmel op je toppen krijgt is de omgeving waarin je droogt is duidelijk te vochtig. Zoek een andere ruimte waar de luchtvochtigheid lager is. Toppen waar schimmel op zit moet je niet roken! Hier ga je je niet lekker van voelen! Een luchtvochtigheid van 40% - 50% is het beste.

De geur van mijn wiet veranderd door het drogen, hoe kan dit?
Het klopt inderdaad dat de geur van je wiet veranderd door het drogen. De wietgeur wordt wat minder intens en het kan zijn dat je wiet naar hooi gaat ruiken. Dit is heel normaal. Ook kan het zijn dat je wiet wat chemisch ruikt, dat kunnen de resten zijn van je bloeivoeding. Volgende keer zou je 2 weken voor de oogst alleen nog maar water kunnen geven om de plant op deze manier schoon te spoelen.

Drogende wietplant toppen.
Hangend drogende wiettop.
Cannabis toppen in rond hangend droognet.
Rond hangend droognet.

Hoe en hoelang kan ik wiet bewaren?
Als je wiet goed droog is kun je dit verpakken in luchtdichte zakken. Bewaar je wiet op een droge donkere plaats. Je zou zelfs je wiet in kunnen vriezen, zo kun je het wel n jaar bewaren.

Je wiet drogen, ophangen of neerleggen?
Het beste is om je wiet hangend te laten drogen, dan komt de lucht rondom de top en zo droogt ze geleidelijk. Het neerleggen van de toppen om te drogen is af te raden. Sommige mensen leggen de wiettoppen te drogen op kranten, het nadeel is dat de lucht niet tussen de top en het papier kan komen. Wat wel prima kan is liggend drogen in een net, zo kan de lucht toch rondom de top komen waardoor ze geleidelijk droogt. Als je je wiet op papier laat drogen is er een grotere kans op schimmel of rot.

TIPS wietdrogen
Zorg dat bij het drogen de toppen elkaar niet raken, zorg voor voldoende ruimte tussen de toppen. Op deze manier kan de lucht er tussendoor en voorkom je schimmel op plaatsen waar de toppen elkaar raken.

Kort samengevat

  • Zorg voor droge lucht, tussen de 18 en 22 graden
  • Je wiet is droog genoeg als de takjes doorknakken en niet meer doorbuigen
  • Droog je wiet in het donker
  • Hang de takken te drogen, leg ze niet op papier of kranten
  • Hang de takken met de toppen naar beneden
  • Zorg dat de toppen elkaar niet raken tijdens het drogen
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL