Kweekmediums - Kies je voor aarde, cocos of hydro?

Wat wordt er bedoelt met kweekmedium?
Met het kweekmedium bedoelen ze het materiaal waar je je wietplant in kweekt. Dit kan gewone grond of aarde zijn, cocos, hydro en derdelijke.

Welk medium moet ik gebruiken?
Er zijn erg veel soorten mediums die geschikt zijn voor de wietkweek. Met wat aandacht en zorg, kan je in principe bijna elke grond gebruiken. Voorwaarde hiervoor is wel, dat je dan zelf zorg moet dragen voor de correcte voeding voor de planten, en hier gaat het vaak fout bij beginnende kwekers, niet omdat ze het zo zeer verkeerd doen, maar door gebrek aan kennis over mediums en hun voedings waarde, PH gehalte, watervasthoudendheid, dichtheid (luchtigheid) en dergelijke.

Als je nog geen ervaring hebt met kweken van planten, dan raden we je aan niet te bezuinigen op je medium! Zoek een grow shop die je goed kan adviseren over wat voor jou de beste oplossing is. De basis richtlijnen zal ik nu even toelichten.

Wat moet ik weten voor dat ik medium aanschaf?
Gek genoeg is het erg belangrijk om te weten hoeveel risico je wilt lopen. Het is helaas voorlopig nog on-omkomelijk dat er nog veroordelingen zullen zijn voor hennep teelt, ook al is dit voor eigen gebruik. Kweken voor eigen gebruikt wordt gedoogd, maar is zeker wel (!) strafbaar! Op het moment dat men een assimilatie lamp gebruikt, valt men niet meer onder het gedoog beleid. Er komen dan zaken in het licht als, wel of geen bewatering? Wel of geen verwarming en airco, WELK MEDIUM WORDT GEBRUIKT, WEEGT ZWAAR MEE IN DE EVENTUELE STRAFMAAT! Kweken op hydro/steenwol-cultuur wordt gezien als meest professioneel, en kan rekenen op een hogere straf. Biologisch kweken wordt gezien als het minst strafbare methode! Coco medium hangt er tussen in. Wij raden puur om deze reden alleen al, om te beginnen met gewone goede aarde. Meer plus en min punten van aarde hier onder.


Kweekmedium Aarde

Kweekmedium aarde.
Kweekmedium aarde.
Binnen kweek op aarde.
Binnen kweek op aarde.

Wat zijn de voordelen van het kweken van wiet op aarde?
Aarde heeft het meeste buffer capaciteit van bijna alle mediums.hierdoor heeft de kweker meer tijd om in te grijpen, als het mis dreigt te gaan, bijvoorbeeld door over of onder voeding. Let wel op, want dit is gelijk ook een nadeel! Als je er niet op tijd bij bent, dan zal het correctie process te lang duren, en zullen je planten hier last van hebben. Dit is echter meer wenselijk, want zonder een ervaren oog, zal bijna niemand de eerste tekens van problemen zien,,, maar het blijft een overweegings punt.

Aarde zal voor een wat zachtere smaak zorgen van je wiet. Zeker als je het nog laat rijpen na het drogen. De smaak freaks onder ons zullen daarom altijd voor aarde kiezen.

Aarde heeft (meestal) genoeg voeding/mest voor de hele voor groei van de plant. Hierdoor kan je wat geld besparen want je hoeft geen vegatieve voeding aan te schaffen.

Hoeveel water moet een wietplant hebben?
Aarde hoef je niet elke dag water te geven. Sterker nog, tegen het einde van de bloei zal je minder MOETEN geven, om je luchtvochtigheid laag te houden. Een keer per twee dagen is genoeg. Een handige manier om zeker te zijn dat ze genoeg water krijgen is: neem een sate stokje, en steek deze 3 a 4 centimeter in de aarde, laat hem er gewoon in zitten. Elke dag de stok even eruit trekken, en als de punt droog is, water geven. Meer water geven kan geen kwaad, zolang het medium maar goed af kan wateren.

Wat zijn de nadelen van aarde?
Besmetting met insecten of larven. Dit is meestal alleen een probleem als je goedkope aarde gebruikt of je aarde vaker dan een keer gebruikt, zonder het eerst te sterieliseren. Het is raadzaam om PREVENTIEF roofwantsen uit te zetten bij het begin van de kweek. Het is een uitgave, maar het is beter dan een zware besmetting.

Het afvoeren. Aarde is zwaar, en neemt veel ruimte in. Met name als je het wil afvoeren. Als je in de bebouwde kom woont, zoals de meeste van ons, dan zal aarde afvoeren een probleem zijn. In en flat is dit nog meer een probleem.

Aarde is minder luchtig dan coco of hydro. Op zich niet een heel groot punt. Tip: druk de aarde niet aan, en sproei (!) de bovenkant/oppervlakte met een plantenspuit. Dit zal de bovenlaag iets luchtiger houden. Zorg ook voor potten met voldoende afwateringsgaten. Dit bevordert de beluchting van aarde.

Oogsten zal IETS langer duren dan op een andere medium. Niet schrikbarend langer. HOOGuit een week met de wat langere bloeiers. De reden hiervoor is omdat aarde iets natter blijft, en dus de gemiddelde vochtigheid van de kweekruimte zal iets hoger zijn dan met een ander medium. We praten hier over dagen, niet over weken. Het is een punt, maar wel een die te verwaarlozen is.


Kweekmedium Hydro

Kweekmedium hydro.
Kweekmedium hydro.
Binnen kweek op hydro korrels.
Binnen kweek op hydro korrels.

Wat zijn de voordelen van Hydro?
Hydro mediums zijn over het algemeen voordelig in aanschaf.

  • Ze zijn goedkoper dan aarde en/of coco.
  • Je hebt minder nodig (met deep water cultuur. Met de wortels “los” in het water)
  • Voedingswaarde is nagenoeg nul, dus je hebt de complete voeding in de hand
  • Minder gevoelig voor insecten. Maar het gevaar is en blijft daar
  • Iets meer opbrengst

Iets sneller klaar dan aarde, mits je de waterbakken afgesloten hebt. Dit voorkomt een hogere vochtigheid in de ruimte.

Wat zijn de nadelen van hydro?
Naar mijn mening de meest belangrijke nadeel van hydro voor de hobby kweker is dat het door justitie wordt gezien als professioneel. (medicinale cannabis dat door de staat wordt gekweekt komt ook van hydro.) voor de kleine thuis kweker is dit een zeer belangrijke overweging. Als je betrapt wordt met een hydro installatie waar 5 tot 10 planten staan, zal dit je zwaarder ten laste worden gelegd, dan als je de zelfde aantal planten op aarde of coco hebt. Vind je dit niet een probleem, dan is hydro een optie voor je.

Al hoe wel ik het niet met 100 procent kan bewijzen, is het geloof er wel degelijk dat hydro kweek minder smaak overhoudt dan aarde of coco kweek. Op dit moment loopt er een proef met de zelfde kweek omstandigheden en planten, een deel op aarde en de ander op hydro. Hopelijk zal dit het een en ander uitwijzen, want deze discussie loopt al sinds er hydro wordt gebruikt. PERSOONLIJK (!) ben ik geneigd om dit echter te geloven, omdat aarde een boi-organisme (feitelijk) is, wat toch meer natuurlijk verloopt dan kunstmatige kweek.

Hydro kan veradelijk lastig zijn als het aankomt op voeding. Dit is des de meer waar met de wat lastigere planten. Dit komt voornamelijk omdat je zelf alle voedingen moet geven, en dit vereist wel wat ervaring. Bij gebrek aan ervaring is een hand met groene vingers wenselijk. Hydro mediums bufferen op zich wel, maar de voedings waarde is nihil, waardoor de voedingsspiegel snel schommelt. Men moet dus goed weten wat hij doet.

Lekkage. Spreekt voor zich lijkt mij. Dit is naast brand gevaar het meest belangrijke om maatregelen voor te nemen. Niets is teveel of te voorzichtig. Gevaar van lekkage: brand door kortsluiting, ontdekking, waterschade bij jezelf, of buren. Planten die droog staan, dus verpeste oogst.

Licht. Als je hydro wilt proberen, dan is het zeer belangrijk dan je ervoor zorgt dat de wortels van je planten absoluut geen licht krijgen! Ook het voedings water mag geen licht hebben. Licht breekt namelijk de voedingsstoffen af, en zal voor algengroei zorgen. Geen van beide is iets waar we vrolijk van worden.


Kweekmedium Cocos

Kweekmedium cocos.
Kweekmedium cocos.
Professionele kweek op cocos.
Professionele cannabis kweek op cocos.

Wat zijn de voordelen van een wietkweek op Cocos?
Biologisch. Wat dus inhoudt dat het net als aarde de smaak van je wiet ten goede komt.

Veel betere water retentie. Simpel weg, coco medium houdt het water dat je geeft veel beter vast, dus ook je voeding. Hierdoor hebben je planten meer beschikken over de voedingen die je geeft. Ik kweek zelf op coco, en ik kan zeker dit punt be-amen. Het scheelt in de praktijk zeker 50% water, per oogst, met het spoelen niet mee gerekend. Spoelen is wel belangrijk om te doen met coco.

De meeste coco heeft voldoende voeding voor de vegetatieve periode van je plant. Wel is het van belang dat je enzymen en aminozuren geeft. dit helpt een stabiele buffer te maken voor je plant, en helpt zo wie zo je planten gezond te houden.

Prettige bijkomstigheid: het houdt je handen veel schoner.

Minder kans op ongedierte. Insecten vinden het minder fijn. De rouwvarenmug vind coco echter heel fijn. Daarom is het wel belangrijk dat je goede coco koopt. Dit is meestal schoner dan de budget aanbiedingen. Garantie is er echter nooit. Wederom uit ervaring wijs geworden.

Coco zakt veel minder in dan aarde, en blijft dus veel luchtiger dan aarde. Dit is heel erg prettig, want dit geeft onze mooie planten veel meer toegang tot zuurstof in de aarde.

Coco is makkelijker in de gaten te houden. Toen ik begon met mijn grow hobby, meer dan 10 jaar geleden alweer, was ik een aarde liefhebber. De eerste oogsten waren leer-processen. Ik vond het lastig om te zien wanneer er nou echt water nodig was. De aarde was namelijk altijd donker. Lastig te zien, kort om. Met coco is dat niet het geval. Vochtige coco is mooi donker rood-bruin. Droge coco is licht bruin, en duidelijk te onderscheiden van natte coco. Deze eigenschap, samen met de reeds eerder genoemde sate stok is een hele goeie combinatie voor een beginnende kweker!

Her-gebruik is nimder 'moeilijk' dan met aarde. Alhoewel ik het beginnende kwekers niet aanraad, is je medium hergebruiken makkelijker als je coco gebruikt. Kortweg gezegd: goed en lang laten drogen, ong. 6 maanden. Liefst goed fris en luchtig. Wel afdekken, en regelmatig omscheppen. Je zal wel wat bacterie starters moeten gebruiken een maand voor je het weer wilt gebruiken. 1 week van te voren de coco goed nat maken met groei voedingswater. Doe dit niet zonder je PH en EC in de gaten te houden. Regel van duim: PH 5.5 tot 6.2 en EC 1.6 tot 1.9.

Wat zijn de nadelen van wiet kweken op Cocos?
Gevoelig voor rouwvarenmug. Zet preventief roof wantsen uit. Dit is zo wie zo een goed idee bij de begin van een kweek. Voorkomen is beter dan genezen. De goede water retentie is niet meer van toepassing boven de 28 graden en buiten in de volle grond. De verdamping bij hoge temperaturen is schrikbarend hoog. In de volle grond is coco een slecht idee, omdat de aarde wat er omheen ligt vocht uit het coco zal drijven.

Prijs. Is gemiddeld de duurste van deze drie mediums.

Je hebt coco voeding nodig. Je zult goed de voeding schema's moeten volgen, anders is het een zekere mislukte oogst. Coco zonder goede voedingsstoffen is nutteloos.

Justitie vind coco best wel professioneel, wat je best in wat problemen kan brengen als je fanatiek je hobby be-oefent.


Kweekmediums op een rijtje

Aarde:

  • buffer is goed.
  • Smaak is beste met aarde.
  • goedkoop.
  • vaak genoeg mest voor eerste 6 weken.
  • Onderhoudsvriendelijk.
  • Groot besmettings gevaar/insecten.
  • Afvoeren is lastig.
  • minder luchtigheid dus meer ventilatie nodig.

Hydro:

  • goedkoop (mediums)
  • minder gevoelig voor insecten en besmetting
  • je hebt voeding in de hand.
  • Iets meer opbrengst
  • iets sneller.
  • Wordt gezien als prof/commercieel
  • smaak?
  • Lekkage risico
  • licht/wortels

CoCo:

  • biologisch
  • water retentie
  • licht
  • droog
  • duur
  • voedingen zijn nodig.

Met dank aan : Nick

iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL