Nu 25% korting op de volgende .

Profiteer t/m zaterdag 25 mei van 25% korting op alle zaden van de hieronder getoonde zaadbanken. Laat dit voordeel niet lopen!

Maar wees op tijd, want OP=OP en deze actie loopt slechts t/m 25 mei 2024.

Laat deze kans om goedkoop wietzaadjes te kopen niet lopen!

HYDRO - Wietkweken op hydrocultuur

Wat is hydrocultuur?
Hydrocultuur is simpel gezegd, wiet kweken op water. Er zijn 3 elementen erg belangrijk: Water, kunstmatig medium en voeding. Het spreekt voor zich dat lucht en licht hier ook bij horen, maar deze laat ik even buiten beschouwing. Als je deze drie punten kent, beheerst en toepast, dan heb je de belangrijkste eisen van Hydro kweken voor elkaar.

Hydrocultuur, voordat je begint!
Helaas is het kweken van cannabis nog steeds niet toegestaan, echter wordt het hebben van maximaal 5 planten gedoogd - dit is wat anders dan dat het is toegestaan. Ook al heb je op je balkon wietplanten staan dan kan justitie ze alsnog gewoon afpakken als ze menen dat je overlast geeft. Hydrocultuur is een professionele manier van kweken. Hydrocultuur wordt gezien als dé manier van hennep kweken. Dit houdt dus ook in dat de eventuele straffen strenger zullen zijn dan wanneer je op aarde kweekt.

Op welke manieren kun je hydro wiet kweken?
Er zijn verschillende manieren om op hydro te kweken, we gaan ons beperken tot de meest voorkomende manier, kweken op steenwol.

Kweekmedium steenwol.
Kweekmedium steenwol.
Wietplantjes in steenwol.
Wietplantjes in steenwol.

Waarom wietkweken op steenwol?
Steenwol wordt het meest gebruikt in de wiet teelt. Steenwol is goedkoop, licht, schoon, het neemt goed water op en is in iedere bouwmarkt verkrijgbaar. Steenwol heeft een hoge PH waarde van zichzelf, het is dus raadzaam om dit te verlagen voordat je je planten erin gaat zetten. Steenwol heeft een lichte bufferwerking, maar niet veel in verhouding met aarde of coco. Het is dus belangrijk om je PH goed in de gaten te houden. 2 keer per week is zeker geen overbodige controle. Steenwol zorgt echter wel gelijk voor een goede afdekking van je wortels. Dit is belangrijk om de voedingsstoffen te beschermen en om de algengroei in het water tegen te gaan.

Hydrocultuur met kleikorrels
Kleikorrels worden veel gebruikt door thuis en hobby kwekers. Het is herbruikbaar en eenvoudig te verkrijgen. Hergebruik niet vaker dan 2 of 3 keer. Kleikorrels houden goed vocht vast, maar beiden minder steun aan wortel. Steunstokken en jojo's zullen dus nodig zijn met deze vorm van kweek.

Kweekmedium hydrokorrels.
Kweekmedium hydrokorrels.
Hydrocultuur met kleikorrels.
Hydrocultuur met kleikorrels.

Kleikorrels in deep water culture
Net als hierboven, met het verschil dat de wortels los in water hangen, en de plant in een vijver pot met korrels hangt, net in het water. Onder het mandje wordt een bruissteen geplaatst. Deze manier van hydro is erg onderhoudsvriendelijk en simpel voor een kweek met de zelfde wietsoorten. Je kan meerdere planten in een water bak plaatsen. Er is nagenoeg geen bufferwerking met deze methode. De buffer die je hebt, komt van de stofwisseling van de plant. Een snelle stofwisseling houdt in dat de plant zijn voedingsstoffen sneller verbrandt of gebruikt. Ze zal dus ook eerder last zal hebben van verkeerde voeding. Vaak is er een verwarmingselement voor het water nodig om het water op de juiste temperatuur te krijgen. Op deze manier nemen de wortels de maximale hoeveelheid vocht en voeding op.

Hydroponic systeem.
Hydroponic systeem.
Kleikorrels in deep water culture.
Kleikorrels in deep water culture.

Wat heb ik nodig om een wietkweek op hydrocultuur op te zetten?
In grote lijnen moet je rekening houden met de volgende spullen, een hele hoop is gewoon in een tuin- of bouwcentrum te verkrijgen. Ook op internet is er veel te vinden!

De volgende spullen zul je minimaal nodig hebben:

 • Steenwolblokken
 • Planten voeding, geschikt voor Hydrocultuur, en als je deep water -hydrocultuur wilt doen, voeding dat geschikt is voor re-circulerende systemen.
 • Het is de investering waard om een complete voedingslijn aan te schaffen, incl. vitaminen, enzymen, mineralen, wortels boosters, etc. het is een uitgave, maar zal een grotere kans op slagen geven en de kwaliteit verhogen.
 • Waterpompje
 • Waterslangen – leidingen
 • Medium bakken en - water bakken
 • Lucht pompje (bijvoorbeeld voor aquarium)
 • Luchtslang en bruis steen.
 • Verwarmingselement (bijvoorbeeld voor aquarium)
 • Lekkage beveiliging (bezuinig hier niet op)
 • Ventilator
 • Afzuiging/filter
 • Termo en hydro meter
 • EC en PH meter en middel om je PH aan te passen

Je hydro wietkweek beginnen
Zorg nogmaals dat je ruimte en spullen schoon zijn. Je begint met het laten rijpen van je medium naar een PH waarde van ongeveer 5.6 tot 5.9. Om dit te bereiken is het nodig dat je de PH waarde van je water weet, en van je medium. Bekijk de verpakking van je PH min en lees daar in welke verhoudingen je het toe moet passen, dit is per merk verschillend. Het is verstandig het medium 2 dagen te laten staan op de PH waarde dat je wenst.

Ontkiem de wietzaadjes en plaats ze in hun medium. Je zult nu ook je systemen in moeten schakelen. De verwarming gaat alleen aan als de lamp uit is. Ideaal is 19 tot 23 graden. Wietplanten uit tropische gebieden bijvoorbeeld sativa soorten vinden een temperatuur van 23 graden prettiger dan 19 graden. De luchtpomp staat standaard altijd aan. De waterpompjes staan aan maar hier is een uitzondering op als je op kleikorrels of steenwol matten kweekt. Deze mediums houden hun water goed vast, mits het niet te heet is. 4 keer per dag voor 15 minuten de pompjes aan is genoeg. Voor grote systemen is het raadzaam een waterpompje in het reservoir te plaatsen zodat er altijd wat beweging in het water is. Dit is trouwens ook goed voor de voedingsstoffen.

Meet regelmatig je medium, ga dagelijks kijken bij je planten en speur naar sporen van insecten of schimmels. Als je dit op tijd ontdekt kun je maatregelen nemen.

De bloeitijd in een hydrocultuur
Bij het in bloei zetten van de planten veranderd er een heel belangrijk onderdeel, de voeding. Ook hier is het per merk weer verschillend welke hoeveelheden er gebruikt worden. Aan te raden is om voeding te gebruiken van een fabrikant en geen verschillende merken door elkaar te gebruiken. Als je secuur bent met voeding, licht en lucht dan zul je een hele mooie hydrokweek hebben!

iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL