Nu 25% korting op alle zaden van .

Profiteer t/m maandag 14 oktober van 25% korting op alle zaden van PowerStrains®. Laat dit voordeel niet lopen!

Maar wees op tijd, want deze actie loopt slechts t/m maandag 14 oktober 2024.

PowerStrains® wietzaden met 25% korting!

Wiet curen: zo doe je dat!

Wiet curen in glazen weckpot.

Het curen van wiet is een luxe benaming voor het perfect laten uitharden van je relatief verse toppen. Vergelijk het met het rijpen van wijn of whisky, waar dit een essentiële stap in het proces is. Je kunt ook met cannabis zeker stellen dat wiet curen de belangrijkste laatste stap is om je wiet haar maximale potentie te laten bereiken. Gedroogde toppen kun je uiteraard ook prima roken, dus waarom zou je ze dan laten curen? En hoe lang kan je wiet curen tot je wiet niet meer beter wordt? Kortom: Alles over wiet curen!


Waarom toppen wiet curen

Knippen en roken maar zou makkelijker zijn, maar dat zien we alleen in films helaas. Toppen moeten na de oogst worden gedroogd, om overtollig vocht kwijt te raken, voor we ze daadwerkelijk kunnen roken. Wiet curen is de magische stap die daarna komt, gedurende het curen ontwikkelen je toppen pas echt hun potentie en smaak. Daarnaast mag je ook nog op deze voordelen rekenen, als je je toppen zorgvuldig cured:

  • Zo goed als vrij van chlorofyl, ook wel bekend als bladgroen, na curen.
  • Je krijgt niet zo snel last van hoofdpijn of andere nare bijwerkingen, zoals bij verkeerd of niet gecurede toppen.
  • Zachter op de keel, zeer aangenaam om te roken.
  • Volledig ontwikkelde cannabinoïden en terpenen, perfecte potentie en smaak.

Vooral de afbraak van chlorofyl tijdens het curen is een belangrijk voordeel. Chlorofyl is een groene bladkleurstof die licht omzet in energie voor de plant. Een onmisbare rol in het groei- en bloeiproces, maar deze stof zorgt ook voor een scherpere smaak. Bovendien zou je vrij snel hoofdpijn krijgen na het roken van verse wiet, die nog veel chlorofyl bevat. Gedurende het curen breekt deze stof af, wat je wiet zeer ten goede komt.

 

Groene bladkleurstof chlorofyl onder microscoop.
Groene bladkleurstof chlorofyl onder microscoop.
Gecurede wiet is zachter voor je keel.
Gecurede wiet is zachter voor je keel.

Hoe moet je wiet curen?

De basis van het curen van wiet ligt eigenlijk net na de oogst. Je moet er dan eigenlijk al alles aan doen om het juiste vochtgehalte te bepalen. Hoe je je toppen droogt hangt namelijk sterk samen met de ruimte waar je in droogt. Is dit een zeer droge ruimte, met een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 30-40%? Dan doe je er goed aan om de ruimte te bevochtigen, of je wietplanten op te hangen met de grote waaierbladen er nog aan. Zo voorkom je te snelle uitdroging.

Een ruimte met een te hoge luchtvochtigheid wil je natuurlijk ook voorkomen. Boven de 60% relatieve luchtvochtigheid kun je je wietplanten het best voor het drogen al zo goed mogelijk knippen. Zorg er ook voor dat ze goed uit elkaar hangen en er continue luchtverplaatsing is in de ruimte. Idealiter kun je nog kiezen voor een luchtontvochtiger (of kachel indien temperatuur ook aan de lage kant is) om tot optimale omstandigheden te komen.

 

Groene bladkleurstof chlorofyl onder microscoop.
Groene bladkleurstof chlorofyl onder microscoop.
Wiet drogen met geknipte toppen.
Wiet drogen met geknipte toppen.

Een relatieve luchtvochtigheid tijdens het drogen van 50-60% is prima, wat betreft temperatuur zou het mooi zijn als het constant 20 tot 22 graden Celcius in de droogruimte is. Na ongeveer een week drogen kun je gaan voelen of je wiet al droog genoeg is. Het juiste moment is wanneer de dunnere takken al wel doorknakken en de hoofdtak lekker buigzaam is en nog net niet doorknakt tijdens het buigen.

 


Wiet curen in een weckpot

Het curen van wiet kun je doen in iedere bak die je lucht en licht dicht kunt afsluiten. De voorkeur gaat in vele gevallen uit naar een (niet-transparante) weckpot. Mocht je glazen, transparante weckpotten hebben staan, bedek dan het transparante gedeelte om bederving door licht te voorkomen. Je kunt dit eenvoudig doen door je weckpot(ten) in een vuilniszak te wikkelen, of de buitenkant rondom met donkere tape te beplakken. Voorkom te allen tijde plastic potten of bakken, deze hebben een negatieve werking op THC en andere cannabinoïden.

 

Wiet curen in een glazen weckpot.
Wiet curen in een glazen weckpot.
Weckpotten met verschillende wietsoorten.
Weckpotten met verschillende wietsoorten.

Elke dag luchten

Wiet curen begint pas echt na het succesvol drogen van je toppen. Wanneer je toppen droog genoeg, maar dus niet te droog, zijn, kun je ze gerust in weckpotten stoppen. Zorg dat je niet de hele pot vult, laat ongeveer 20% van de bovenkant leeg, zodat er nog wat lucht bij je toppen zit. De eerste dagen maak je elke dag je pot(ten) even open om je wiet te laten luchten. Je kunt ook gerust je toppen wat draaien, dit voorkomt ongewilde ophoping van vocht tussen de toppen. Voorkom hard schudden met de pot, omdat je zo je toppen kunt beschadigen. Geopende potten kun je een minuut of tien open laten staan om je toppen wat verse lucht te geven. Ook dit doe je het liefst in dezelfde donkere ruimte, waar normaliter je potten staan.

Na één tot twee weken elke dag even tien minuten luchten is je wiet droog genoeg. Je wiet is nu voor langere tijd te bewaren. Dagelijks luchten hoeft dus ook niet meer en je kunt gaan beginnen met genieten. Wil je je wiet maanden bewaren, omdat je veel hebt geoogst bijvoorbeeld? Dan kun je het na het curen het beste vacuüm verpakken. Zo blijft je wiet tot wel drie maanden na het sealen in topkwaliteit en kun je je wiet lang bewaren. In weckpotten blijft je wiet ook maanden goed, maar door herhaaldelijk openen en sluiten kan de kwaliteit iets sneller achteruit gaan.

 

Geopende glazen potten om te luchten tijdens het curen.
Geopende glazen potten om te luchten tijdens het curen.
Wiet luchten tijdens het curen.
Laat je wiet de eerste dagen elke dag luchten.

Klaar met curen

Twee weken is dus een mooie periode om je wiet met rust te laten in de weckpotten. Je hebt nu perfect uitgeharde toppen die als het goed is lekker hard, maar crunchy, aanvoelen van buiten en van binnen nog heel licht vochtig zijn. Zoals we ook wel zeggen, zacht van binnen, hard van buiten! Dit is de perfecte balans voor een wiettop. Mocht je de potten in de kast laten staan, dan kun je ze wekelijks nog even een paar minuten openen om de toppen nog even te husselen en wat frisse lucht op te vangen in je pot. Gecurede wiet kun je eenvoudig enkele maanden plezier van hebben. Sommige kwekers zweren er zelfs bij om nog langer te curen, des te lekkerder zou de wiet gaan smaken.

 

Wiet van perfecte kwaliteit na het curen.
Wiet van perfecte kwaliteit na het curen.
Geniet van je joint met gecurede wiet.
Geniet van je joint met gecurede wiet.

Water curing

Een andere bekende manier van het curen van wiet is met behulp van water. Voor deze methode heb je enkel de inmiddels bekende weckpot nodig en water! Vul simpelweg een weckpot met je toppen en vul deze op met water. Belangrijk is dat al je toppen continu onder water staan. Na een dag zal opvallen dat het water er vrij troebel uitziet. Water filtert als het ware je cannabis, maar de werkzame stoffen lossen niet op in water. Deze blijven dus gewoon in je toppen zitten. Wel is het belangrijk om elke dag het water in je pot te verversen, twee keer per dag is ook geen overbodige luxe. Na een kleine week zul je zien dat het water in je pot steeds helderder blijft en je toppen amper meer viezigheid afgeven in het water. Dit is het moment om je toppen op reguliere wijze te drogen. Omdat je in water cured zal er iets meer plantaardig materiaal in het water terecht komen, waardoor het eindgewicht iets lager ligt vergeleken met regulier curen. Water curing is een mooie uitvinding, maar voor maximaal resultaat is het aan te raden om zonder water, op normale wijze te curen. De smaak en geur worden tijdens normaal curen alleen maar beter, tijdens water curen kunnen deze zelfs achteruit gaan.

 

Water curing na 3 dagen.
Water curing na 3 dagen.
Verschil wiet na curen (onder) en watercuren (boven).
Verschil wiet na curen (onder) en watercuren (boven).
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL