ONGEDIERTE op je wietplant?

Insecten en ongedierte op je wietplant

Wat kan ik eenvoudig doen tegen ongedierte en vliegjes?
Begin in ieder geval met het ophangen van een plakstrip (zeer goedkoop en erg doeltreffend), de insecten of vliegjes die daar per ongeluk tegenaan vliegen blijven gelijk plakken. Zorg dat de aanzuiging van je ruimte voorzien is van een simpel filter die vliegjes en dergelijke tegen houdt. Heel fijn gaas, uit een hor deur bijvoorbeeld, is perfect. Zorg voor goede kwaliteit potgrond. Veel potgrond bevat nog allerlei larven waar je last mee kunt krijgen.

De meest voorkomende insecten.
Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende insecten op je wietplanten.


Bladluis
Bladluis Een Bladluis zuigt met zijn zuigsnuit sappen uit de bladeren van planten. De bladluizen produceren hierbij honingdauw er kan misvorming van de bladeren optreden en bladluizen kunnen virussen overbrengen. Aanwezigheid van bladluizen valt vaak op door de grote aantallen witte vervellinghuidjes op bladeren of in groeipunten van de plant.

Wat kun je doen tegen bladluis?
De natuurlijke vijand van een bladluis is een lieveheersbeestje. Onder een lamp werkt dit niet want hij vliegt zich kapot tegen de lamp.

 

Wortelvlieg
Wortelvlieg De maden van de wortelvlieg kunnen belangrijke vraatschade veroorzaken aan wortelen. Eerst voeden de larven/maden zich met de fijnere haarwortels, maar later gaan ze ook gangen maken in de hoofdwortel. Tijdens de groei vervellen de maden enkele malen buiten de wortel, waarna ze weer een (soms nog onbeschadigde) wortel opzoeken.

Wat kan ik doen tegen wortelvlieg?
Meestal volstaat het reinigen van je omgeving waar je kweekt. Bekijk ook of je aarde/grond nog van voldoende kwaliteit is.

 

Varenrouwmug
Varenrouwmug De jonge larven voeden zich met dood organisch materiaal, maar later ook jonge plantendelen. Vooral stekken van de wietplant en zaailingen worden aangevreten. Ze zijn zeer gevoelig voor droogte. Na verpopping in de grond komen de volwassen muggen tevoorschijn, die opnieuw eieren afzetten.

Wat kun je doen tegen varenrouwmug?
Gebruik goede kwaliteit potgrond en ruim eventueel bladafval op.

 

Tripsen
Tripsen Tripsen zijn kleine slanke, licht- tot donkergekleurde larven en/ of volwassen insecten. Ze zuigen aan de wietplantdelen. Hierdoor ontstaat grijze vlekjes op het blad maar kunnen ook symptomen als misvorming en een groeiremming ontstaan. In kassen kan er jaarrond schade ontstaan. Buiten ontstaat de meeste schade in juni, juli en augustus.

 

Witte vlieg
Witte vlieg Wittevliegen zijn kleine insecten waarvan de volwassenen met een witte waslaag bedekt zijn. De larven zitten meestal op de onderkant van de wietbladeren en zijn ovaalvormig en doorschijnend. Vooral de larven zuigen plantensappen en produceren grote hoeveelheden honingdauw. Bovendien kan in de honingdauw de roetdauwschimmel gaan groeien, waardoor de bladeren zwart worden. Witte vliegen kunnen ook virussen overbrengen.

 

Slakken
Naaktslak De naaktslak is een vijand voor je wietplanten. Ze maken gaten in stam en bladeren en onderbreken op deze manier de watertoevoer naar de plant met alle gevolgen van dien. De slakken die een huisje met zich meedragen zijn minder schadelijk voor je planten dan de naaktslak (zie afbeelding).

 

Rupsen
Rupsen Rupsen zijn snelle groeiers die enorme hoeveelheden voedsel tot zich nemen. Ze hebben een karakteristieke bouw die maar met weinig larven van andere insectenorden kan worden verward. Rupsen hebben vele verfijnde trucjes om uit handen van vijanden te blijven, soms zijn ze tot last van de mens, ze vreten gaten in de stam en de bladeren van o.a. de wietplant.

 

Wortelduizendpoot
Wortelduizendpoot Wortelduizendpoten leggen hoopjes bol-ronde, witte eieren in de grond. Na verhoop van tijd komen hier de larven uit.Wortelduizendpoten eten schimmels, dood organisch materiaal en wortels van jonge planten. Voorah de groeipunten van de wortels worden afgevreten. Hierdoor ontstaat vaak een bossig en vertakt wortelgestel.

 

Aaltjes
Aaltjes Onder de microscoop blijken ze niet dikker te zijn dan 1/20 millimeter. In een gezonde bodem leven naar schatting 20-50 aaltjes per kubieke centimeter; dit betekent dat er per vierkante meter grond toch al gauw zo'n 4 tot 10 miljoen van die beestjes aanwezig zijn!

 

Pissebedden
Pissebed De belangrijkste voedingsbron van pissebedden is plantaardig materiaal, rottend blad en rottend hout. Ze ruimen het afval in de natuur op, bovendien zijn het effectieve schimmelbestrijders. Wanneer er niet voldoende dood materiaal aanwezig is om de populatie te voeden kunnen pissebedden zich vergrijpen aan levende planten, zij hebben dan een voorkeur voor vlezige plantendelen.

 

Wortelluizen
Wortelluis Wortelluizen zijn te herkennen aan de kleur. Deze is licht-beige tot oranje/licht rood, afhankelijk van de klimaatomstandigheden. Ze zijn ongeveer 0,5 mm groot. Met een loupe zijn de voelsprieten zichtbaar. De schade bestaat uit pleksgewijze groeiremming door aantasting van de wortels. Hierdoor vergroot tevens de kans op een infectie van andere ziektes en wordt de opname van voedingsstoffen belemmerd.

 

Spint
Spint Spint is een infectie van mijten op planten. Het ziet eruit als zwarte puntjes. De mijten tasten de bladeren van de plant vooral aan onder warme, droge omstandigheden. Ze zuigen de sappen uit de plant door een gaatje in de plant te prikken. Uiteindelijk vergelen de bladeren en de plant zal zo verzwakken dat deze sterft.

 

Minder insecten op je planten die buiten gekweekt worden
Als je de onderste takken verwijderd heb je minder last van insecten en de wind kan beter aan de onderkant van je plant komen. Daarbij zal de energie daarna naar de overige takken gaan.

Heb je ervaring met andere insecten of ongedierte op je wietplanten?
Laat het ons weten via het contactformulier.

iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL