Scroggen - Jonge planten klaar maken voor SCROGGEN

Wat is scroggen?
Scroggen is het platleggen van je plant waardoor ze in de breedte zal groeien, op deze manier haal je het optimale uit je kweekruimte. Scroggen wordt vooral gedaan door mensen die niet veel kweekruimte hebben maar er toch het maximale uit willen halen mbt de hoeveelheid wiet.

Wat is het voordeel van scroggen?
Het voordeel van scroggen is dat je veel wiet kunt kweken in een kleinere ruimte, de ruimte wordt met scroggen optimaal gebruikt.

Kan ik iedere wietplant scroggen?
Nee, niet iedere plant is geschikt om te scroggen. Een haze soort heeft zeer stugge en sterke takken, hierdoor is het lastiger om ze onder het gaas te houden totdat de bloei zijn intrede doet. Planten die geschikt zijn om te scroggen hebben wat soepelere takken waardoor het vlechten door het gaas wat makkelijker gaat. Mocht het zo zijn dat je scrogt met een wietplant met harde en stugge takken pas dan op dat je de takken niet afbreekt, dit gaat namelijk zeer gemakkelijk.

Scroggen - moet je de plant toppen of fimmen?
Ja, dat is opzich wel aan te raden. Planten die getopt zijn blijven iets lager dan wietplanten die niet getopt of gefimt zijn en dat is eigenlijk ook de bedoeling. Het gevolg van het toppen is dat de plant ook iets meer de breedte in gaat.

Hoe kun je je plant klaar maken voor de scrog?
Ten eerste kun je haar dus toppen, kijk even in onze rubriek, daar staan instructies hoe je moet toppen of fimmen hoe en wanneer je moet gaan toppen of fimmen.

Wat kan ik nog meer doen om een jonge plant klaar te maken voor de scrog?
Een handige manier om de plant in haar groeifase alvast de breedte in te laten groeien is haar takjes naar beneden richten waardoor ze minder hoog en breder wordt.

Scrog-voorbereiden: takjes naar beneden buigen.
Scrog-voorbereiden: takjes naar beneden buigen.
Door het scroggen groeit de wietpland in de breedte.
Door het scroggen groeit de wietpland in de breedte.

Deze wietplant kun je eigenlijk al in bloei zetten, indien je meer ruimte hebt in je kweekruimte kun je de plant ook gaan spreiden. Dat wil zeggen dat je op een een of andere manier je takken uit elkaar gaat trekken. Dit gebeurt uiteraard voorzichtig want je kunt een takje gemakkelijk afbreken.

De takjes naar beneden houden d.m.v. ijzerdraadjes
Op de bovenstaande afbeelding zie je hoe je de takjes naar beneden trekt en daar houdt. Het enige wat je nodig hebt is dun ijzerdraad. Je pakt ongeveer 15cm ijzerdraad, maakt aan een kant een haakje wat je om het uiteinde van een takje haakt en deze zo naar beneden trekt. Je kunt ook duidelijk zien dat de tak dan horizontaal naar links blijft groeien. Natuurlijk moet je iedere dag het ijzerdraadje een beetje verplaatsen want de nieuwe scheuten en takken willen toch naar boven groeien.

Op de afbeelding met de touwtjes zie je duidelijk dat de plant zijn takken horizontaal gaat laten groeien. Bekijk dagelijks of je de touwtjes moet verplaatsen. Als de grootte van de plant naar wens is zet je haar onder het gaas en probeer je alle takken langs het gaas te geleiden totdat je een mooi egaal bladerdek hebt. Je kunt de takjes aan het gaas vastmaken of ze er onder stoppen. Probeer iedere dag te kijken hoe je scrog ervoor staat want wietplanten groeien dusdanig hard dat je iedere dag wat takjes zult moeten verhangen of verplaatsen.

Het scroggen van de wietplant via gaas.
Het scroggen van de wietplant via gaas.
Scrog voorbeeld onder aanzicht.
Scrog voorbeeld onder aanzicht.

Scroggen in de bloei
Indien de bloei zijn intrede doet zul je misschien nog een week a twee weken je takjes moeten geleiden want de bloei is pas na een week zichtbaar. Een wietplant groeit in haar bloeifase nog lanzaam door, houd hier rekening mee ivm de hoogte in je kweekruimte.

Uitstekende toppen bij het scroggen?
Heb je een uitstekende tak of top in je scrogveld? pas hier dan mee op. Als die uitstekende top te dicht bij de lamp komt zal ze verbranden. Je zult je lamp dus hoger moeten gaan hangen voor die ene top! De rest van de toppen die op allemaal dezelfde hoogte liggen krijgen dus minder licht, wees dus tijdens het scroggen secuur met uitstekende takjes. Deze kunnen later voor problemen zorgen.

Geslaagde scrog met veel extra toppen
Geslaagde scrog met veel extra toppen.
Extreem gelukte scrog met een mega opbrengst.
Extreem gelukte scrog met een mega opbrengst.

Water geven bij gescrogde planten.
Door het gaas wat boven de planten hangt kun je er ook minder makkelijk bij om water te geven. Wat je kunt doen is een meter tuinslang afknippen en een trechter bovenin plaatsen. Je steekt de tuinslang tussen het gaas in de pot van de plant en voorziet zo, via de trechter, de pot van water.

iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL