Wanneer is je wietplant oogstrijp?

Na vele weken afwachten, aankijken, water geven en vooral geduld hebben is het dan eindelijk zo ver, het einde komt in zicht! Het juiste moment van oogsten kiezen is cruciaal voor de gehele cyclus, iets te vroeg of te laat oogsten zorgt er namelijk voor dat je na de oogst minder plezier hebt van je gehele kweek. En dat is natuurlijk weer zonde van de tijd die je erin hebt gestoken. Maar hoe bepaal je exact dat juiste moment van oogsten?

Oogstrijpe wietplanten
Oogstrijpe SuperSkunk wietplanten.

 

Bloeitijd van wietplanten

Een van de belangrijkste richtlijnen heb je al meegekregen tijdens het aanschaffen van je gekozen wietzaadjes. Zo staat er bij elke wietsoort een indicatie van het aantal bloeiweken voor deze rijp is om geoogst te worden. Dit is slechts een indicatie en kan dus in sommige gevallen ook een week verschillen met de realiteit. De bloeitijd wordt vaak in aantal weken of dagen weergegeven, maar je kunt er niet blind op vertrouwen dat je de meest potente wiet oogst als je enkel daar van uitgaat. Er zijn gelukkig meerdere factoren waar je je op kunt richten als je met zekerheid wilt weten of je wiet al klaar is voor de oogst.

Indica, sativa en autoflowers

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat indica dominante wietsoorten iets korter bloeien dan sativa dominante wietsoorten. Mocht je nog geen idee hebben, dan helpt onderstaande je op weg om een idee te krijgen van de bloeitijd die je mag verwachten.

  • Indica: De meeste indica dominante wietsoorten kun je na zo’n acht tot negen bloeiweken oogsten. In bijzondere gevallen kunnen je indica planten een paar dagen tot een week eerder klaar zijn, maar ze kunnen ook gerust een week langer nodig hebben. Voor buitenkwekers valt dit veelal rond begin oktober.
  • Sativa: Sativa soorten staan dan weer bekend om hun iets langere bloeitijd. Gemiddeld kun je rekenen op tien tot twaalf weken, enkele uitzonderingen daargelaten. Buitenkwekers oogsten sativa dominante soorten vaak pas rond eind oktober/begin november.
  • Autoflowers: Het grote voordeel aan autoflowers kweken is dat ze een korte bloeitijd kennen, zo’n zes tot acht weken, én natuurlijk dat ze automatisch overschakelen naar de bloeifase, ongeacht het aantal uren licht dat ze krijgen. Autoflowers zijn daarom zo’n acht tot tien weken onderweg van zaadje tot oogst. Het gaat dus niet om enkel de bloeitijd, maar om de gehele kweekcyclus. Buitenkwekers kunnen hun lol op, want autoflowers kun je kweken (en oogsten) van april tot in oktober.

 

Microscoop of loep

Als je zo nauwkeurig mogelijk wilt oogsten, dan ontkom je er niet aan om een microscoop of loep aan te schaffen. Er zijn verschillende goedkope alternatieven in de handel, waardoor je voor hooguit een paar tientjes vrij nauwkeurig kunt zien of je wiet al klaar is voor de oogst. Heb je een microscoop? Lees dan verder onder de kop “Trichomen”. Heb je geen microscoop? Begin dan bij onderstaande kop “Bloeiharen”.

 

Bloeiharen

Zonder microscoop kun je ook vrij nauwkeurig bepalen of je wietplanten al klaar zijn voor de oogst. Je kijkt dan naar de bloeiharen die in beginsel wit kleuren. Gaandeweg de bloei zullen deze bruin worden en indrogen. Dit is een teken dat ze richting het einde van de oogst gaat. Je toppen zullen er lekker opgezwollen uitzien en je kweekruimte bevat een heerlijk aroma van de gekozen wietsoort die je aan het kweken bent. Hanteer de volgende richtlijnen als je wilt oogsten op basis van de bloeiharen:

Wanneer oogsten
Wanneer oogsten
Oogstrijpe wiet top
Een oogstrijpe wiettop
  • Kleurt zo’n 40% van je bloeiharen bruin en zijn ze mooi ingedroogd? Dat is het begin van de periode waarin je je wietplanten zou kunnen oogsten. Oogst je nu, dan zal het effect iets energieker en opwekkender zijn, in vergelijking met wanneer je nog even wacht. Je kunt ook gerust nog even wachten, aangezien je wiet er alleen maar potenter op zal worden.
  • Wanneer 60% tot 70% van de bloeiharen van je wietplanten bruin zijn en ingedroogd, dan is het tijd om te oogsten. Je wiet zal dan op haar toppunt zitten en het maximale gehalte THC bevatten.
  • Wacht je nog iets langer, tot zo’n 80% tot 90% van de bloeiharen bruin kleuren en indrogen, dan is je wiet over haar toppunt heen. Dit komt doordat THC in dit stadium zal worden omgezet in CBN, dat een wat meer ontspannen gevoel geeft. Echter is dit dan wel weer bevorderlijk voor medicinale gebruikers.

Zoals je leest kun je dus zelfs nog wat invloed uitoefenen op de uitwerking van je wiet. Zo kun je een sativa iets eerder oogsten voor een primair en haast puur energiek en uplifting effect. Of juist iets later om er fysiek iets meer van te voelen. Een leuke manier om voor jezelf uit te vinden welk effect nu eigenlijk het beste bij je past.

Er zijn echter wel wat aandachtspunten bij gebruik van deze methode. Zo dien je goed in de gaten te houden dat er geen witte bloeiharen meer bijkomen. Als er nog witte bloeiharen bijkomen, dan is dat een teken dat je wietplanten nog aan het produceren zijn en dus nog niet klaar zijn om geoogst te worden. Komen er geen nieuwe witte haren bij en beginnen de bestaande bloeiharen bruin te kleuren? Dan ben je op de goede weg. Deze methode is vrij betrouwbaar, echter is voorzichtigheid wel geboden. Bloeiharen kunnen ook bruin kleuren nadat je een top hebt aangeraakt bijvoorbeeld, probeer dit dus altijd te voorkomen als je van deze methode uit wilt gaan.

Trichomen

De meest betrouwbare methode om te bepalen wanneer je gaat oogsten, is aan de hand van trichomen. Trichomen zijn eigenlijk niets meer of minder dan microscopisch kleine haren, maar dan wel zeer belangrijk haren voor je wietplanten. Zo ontwikkelen de werkzame stoffen zich, evenals de smaak- en geurstoffen, in deze trichomen. Ze zorgen ook voor de lekkere plakkerige laag die je doorgaans op je toppen aantreft. Aan de ontwikkeling van de trichomen kun je vervolgens weer zien in welk stadium je wietplanten precies verkeren. Met het blote oog gaat dit vrij lastig, het is dus zeker aan te raden om een microscoop of (juweliers)loep aan te schaffen voor deze stap.

Close-up van een cannabis indica wiettop
Close-up van een cannabis indica wiettop.
Macro close-up van trichomen op blad van een female cannabis indica plant
Macro close-up van trichomen op blad wietplant.

Meer weten over trichomen?

Transparant

In het begin zullen de trichomen transparant zijn en eruit zien als kleine druppeltjes water. Heldere trichomes zijn een teken dat je wiet nog niet potent is en je je planten nog wat bloeitijd moet gunnen.

Melkachtig wit

Vanuit het doorzichtige zullen de trichomen zich ontwikkelen tot melkachtige, witte trichomen. Dit is een teken dat het goed gaat met de THC productie. Trichomen die melkachtig wit kleuren bevatten het meeste THC. In feite zou het dus het beste zijn om je wiet te oogsten als alle trichomen melkachtig wit zijn. Helaas is dit in de praktijk niet mogelijk, aangezien trichomen constant in ontwikkeling zijn en je dus altijd drie verschillende kleuren trichomen zal zien op het moment van oogsten.

Amberkleurig

Als laatste krijgen je trichomen een amberkleurig uiterlijk. Dit is het sein van je wietplant dat de THC wordt omgezet naar het, niet psychoactieve, CBN. Ook is bekend dat er bijvoorbeeld iets meer CBD in de amberkleurige trichomen zit, vergeleken met de witte trichomen. Doordat THC wordt omgezet in onder andere CBN zal je wiet minder potent worden en zeker niet meer het effect oproepen dat je had gehoopt.

Heldere trichomen te vroeg om te oogsten
Te vroeg om te oogsten met heldere trichomen (THC).
Een wiettop klaar om te oogsten
Een oogstklare wiettop met tricomen (THC).

Oogsten maar!

De meest betrouwbare manier is dus verreweg met een loep/microscoop de trichomen bestuderen. Wanneer het overgrote deel van de trichomen melkachtig wit kleur, dan is het zaak om te oogsten. Je kunt voor de zekerheid wachten tot je de eerste amberkleurige trichomen ziet verschijnen, dan weet je zeker dat je niet al te lang moet wachten met oogsten. Het kan overigens gerust nog een week of twee duren voor je witte trichomen zullen verkleuren richting amberkleurig.

 

iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL