Nu 30% korting op alle zaden van ons ! (25 zaden per bestelling)

Profiteer t/m woensdag 13 november van 30% korting op alle zaden van ons Huismerk. Laat dit voordeel niet lopen!

Maar wees op tijd, want deze actie loopt slechts t/m 13 november 2024.

Huismerk Wietzaden met 30% Korting

Wiet kweken met LED

Wiet kweken onder een LED lamp wordt steeds populairder en de technologie van LED lampen voor wiet blijft zich in een razend tempo ontwikkelen. Dit komt mede doordat cannabis, met name in de Verenigde Staten/Canada, op grote schaal onder LED lampen wordt gekweekt. De hobbykweker begint hier steeds meer van te profiteren, omdat het steeds laagdrempeliger (lees: goedkoper) wordt om te kweken onder LED. Maar wat zijn nu eigenlijk de grote verschillen tussen LED lampen en andere lichtbronnen, en waar dien je allemaal rekening mee te houden wanneer je begint of overstapt op kweken met LED?

Wietplantjes onder LED lampen.
Wietplantjes onder LED lampen.
Wietplanten in kweektent met Diffuse LEDverlichting.
Wietplanten in kweektent met Diffuse LEDverlichting.

 

Verschillende soorten verlichting

LED is een relatief nieuwe technologie, die de laatste jaren in een sneltreinvaart vooruit gaat. Enerzijds te danken aan de legalisering van wiet in Canada en vele Amerikaanse staten, maar ook aan de expertise van Nederlandse kassenbouwers. Voordat we inzoomen op de voordelen en bijzonderheden van/over kweken met LED zetten we de meest gebruikte kweekverlichting even op rij:

HPS

High Pressure Sodium, oftewel HPS, wordt door menig hobbykweker gebruikt om de kweekruimte te verlichten. Doorgaans in 200 tot 600 Watt variant, al zijn er ook 1000 Watt HPS lampen. Bij het gebruik van HPS verlichting moet je een (elektronisch) voorschakelapparaat gebruiken, wegens de hoge piekspanning die ze vereist bij het opstarten. Doordat HPS redelijk wat warmte produceert hang je je verlichting in de regel 10% van het Wattage in centimeters boven je wietplanten. Een 600 Watt HPS lamp moet dus altijd op minimaal 60 centimeter afstand van je wietplanten hangen om verbranding te voorkomen. Daar staat tegenover dat je onder HPS, mits de omstandigheden goed zijn, 1 gram per Watt zou kunnen kweken.

LED verlichting

LED lampen worden minder heet dan HPS lampen doordat ze efficiënter met energie omgaan. Waar traditionele gloeilampen 10% van de gebruikte stroom omzetten in licht en 90% in warmte, zet een LED lamp bijna 90% van de gebruikte energie om in licht. Bovendien wordt de warmte van een LED lamp niet uitgestoot via de bol van de lamp, zoals bij HPS of gloeilampen, maar via de achterkant van de chip waarop de LEDs zijn bevestigd. Dit zorg ervoor dat LED lampen (veel) minder warm worden. Hierdoor verdampen je wietplanten ook minder vocht en nemen ze minder voeding op. Onder LED kun je overigens ook rond de 1 gram per Watt oogsten onder optimale omstandigheden.

TL-buizen en spaarlampen

Ook onder TL-buizen en spaarlampen kun je succesvol kweken. Veelal worden daglicht (6500 Kelvin) spaarlampen of TL’s gebruikt om onder voor te groeien. Met de juiste positionering in een kweekruimte zou je er ook een volledige kweek onder kunnen draaien en tot 1 gram per Watt kunnen oogsten. Je dient dan echter wel bovengemiddeld creatief te zijn, zowel qua kweekruimte als qua kweekmethodes.

High Pressure Sodium (HPS) kweeklamp.
High Pressure Sodium (HPS) kweeklamp.
LED kweeklamp.
LED kweeklamp.
TL-buizen.
TL-buizen.
Philips Tornado Spaarlamp.
Philips Tornado Spaarlamp.

 

LED lampen voor wiet

Er zijn in de loop der jaren steeds meer ontwikkelingen geweest, wat ook heeft gezorgd voor steeds betere LED lampen voor wiet. Maar welke technologieën zijn er vandaag de dag en wat zijn de verschillen tussen deze technologieën? En natuurlijk, met welke technologie kun je het beste wiet kweken met LED?

‘Normale’ LED

De eerste generatie LED lampen waar je eenvoudig je eigen wiet mee kweekt. Veelal bekend bij kwekers als ‘paarse’ LED, omdat de eerste generatie LED verlichting uit een mix van blauwe en rode LEDs bestaat. Blauw en rood wordt samen paars en vandaar dat vooral de paarse kleur bij blijft. Weer eens wat anders dan het gele licht van HPS.

Deze LED lampen zijn nog volop verkrijgbaar en zijn tegenwoordig vooral relatief goedkoop in aanschaf. De productie vindt vaak plaats in de Verenigde Staten of in China, mede hierom zie je dit type lamp dan ook veelal terug op online marktplaatsen als eBay. Maar tegenwoordig shop je deze lampen ook eenvoudig in China, via AliExpress, MiniInTheBox of andersoortige Chinese webshops/handelsplatformen.

Goed om te weten: Producten die buiten de EU worden geproduceerd en verkocht, hoeven niet te voldoen aan strenge (Europese) richtlijnen, bijvoorbeeld qua veiligheid en het gebruik van materialen. Van een land als de Verenigde Staten kun je erop rekenen dat het met veiligheid en kwaliteit wel goed zit, aangezien de VS en de EU daar een overeenkomst over hebben gesloten.

Voor vele andere landen buiten de EU, China bijvoorbeeld, geldt dat producten aanzienlijk meer risico’s met zich mee kunnen brengen wat betreft de kwaliteit en veiligheid. Ons advies is om te allen tijde te informeren bij een gecertificeerde LED fabrikant danwel (web)shop die gevestigd is in Europa of de Verenigde Staten. Zo weet je zeker dat je kweeklamp veilig is en getest is conform de strenge (Europese) richtlijnen.

Voordeel: Het grote voordeel is dat deze LED verlichting een positieve invloed heeft op zowel de kwaliteit van je toppen als de opbrengst. Tevens is dit één van de goedkoopste manieren om te beginnen met kweken onder LED verlichting.

Nadeel: Het licht dat ze uitstralen is minder goed dan dat van andere LED technieken en ze zijn vaak van iets mindere kwaliteit, waardoor ze minder betrouwbaar zijn en veelal minder lang meegaan. Om deze reden verbeteren fabrikanten hun LED verlichting met aanvullende COB- of UV-LEDs.

Diffuse LED

Diffuse LEDverlichting is een paneel/bord waar vele kleine LED lampen over zijn verdeeld. Deze zijn er in 2 verschillende varianten, namelijk rack- & spiderstyle. Het doel van deze LED panelen is om zoveel mogelijk kleine LED lampen te verspreiden over een groot oppervlakte. Vaak gaat het om LEDs met een relatief laag vermogen, echter produceren zo veel LED lampjes, met een laag vermogen, op een groot oppervlakte alsnog veel Watt.

Mede wegens de hoge kwaliteit, hoge output en lange levensduur, zie je diffuse LED verlichting vaak terug in commerciële kassen.

Voordeel: Kweken onder diffuse LED verlichting is één van de zuinigste manieren om wiet te kweken onder LED. Je zult dus maximale lichtstraling hebben conform het Wattage van je verlichting. 100 Watt Diffuse LED verlichting zal dus voor meer licht zorgen dan 100 Watt ‘normale’ (LED) verlichting.

Nadeel: Diffuse LED verlichting van hoge kwaliteit, neem ‘spiderstyle’ als voorbeeld, kan soms (extreem) duur zijn.

COB LED

In 2013 vond de productie plaats van de eerste COB LED. COB staat voor Chip on Board en biedt een groot technisch verschil ten opzichte van de reguliere LED verlichting. Zo worden er vele, honderden, LEDs op een kleine chip geplaatst. Middels deze techniek kunnen zo efficiënt mogelijk LEDs worden geplaatst in een kweeklamp, voorzien van kleuren uit het gehele spectrum. Door de positieve eigenschappen van COB LED kun je een oogst verwachten die gelijkwaardig is aan het kweken onder HID-lampen.

Voordeel: COB LEDs zijn zeer efficiënt, hierdoor produceren ze maximaal licht ten opzichte van het verbruik in Watt. Bovendien produceren ze een zeer intens licht, dat eenvoudig door de hogere bladeren heen ‘schijnt’.

Nadeel: Kwaliteit kost geld en dat is één van de weinige bezwaren over COB LED. Een hoogwaardige kweeklamp voorzien van COB LED is namelijk vrij prijzig, helemaal wanneer je dit vergelijkt met de eerstgenoemde ‘paarse’ LED variant.

Cannabis plant onder Diffuse LED.
Cannabis plant onder Diffuse LED.
Cannabis plant onder COB LED.
Cannabis plant onder COB LED.

 

Hoe hoog hang je een LED lamp?

Een veelgestelde vraag is, hoe hoog hang je een LED lamp boven je wietplanten? Mede door de verschillende technieken is hier geen eenduidig antwoord op te geven. We kennen de vuistregel van HPS, 10% van het totaal aantal Watt in centimeters boven de plant. Omdat LED is onderverdeeld in meerdere technologieën, is er geen duidelijke vuistregel. Maar hoe weet je dan wel dat je het goed doet?

Allereerst is altijd aan te raden om je te richten op informatie van de fabrikant, deze weet vaak als beste hoe hoog je LED lampen precies boven je wietplanten moeten hangen. Is er niets vastgelegd in een handleiding of twijfel je aan de richtlijnen van de fabrikant? Je gevoel blijft de beste raadgever, begin desnoods met een flinke ruimte tussen je wietplanten en je LED verlichting. Gaan je wietplanten strekken? Hang je kweeklamp dan een aantal centimeters lager, tot het gewenste resultaat. In de regel kun je beginnen op 45 centimeter afstand en eventueel naar wens iets verlagen, mocht je zien dat je wietplanten iets gaan strekken. Heb je een krachtig LED paneel boven je wietplanten hangen dan kun je gerust op 100 centimeter afstand beginnen.

Kijk en luister naar je wietplanten

Zorg er altijd voor dat je kijkt en ‘luistert’ naar wat je wietplanten te zeggen heeft. Wanneer LED lampen te dicht op je wietplanten staan, zullen je wietplanten dit laten merken door blad dat geel wordt of door ‘gebleekte’ toppen. Dit lijkt haast albino cannabis, echter niets is minder waar. Het vele licht breekt de werkzame stoffen in je cannabis af en, ook al ziet het er leuk uit, zal dus de kwaliteit van je wiet flink verminderen.

Let op: vergelend blad kan ook een teken zijn van te weinig stikstof, echter zie je een tekort aan stikstof altijd ontstaan aan de onderkant van je wietplanten. Bij een teveel aan licht zullen de bladeren vanaf bovenaan vergelen.

Groeien en bloeien onder LED

Tegenwoordig kun je je wietplanten zowel laten groeien, als laten bloeien, onder LED verlichting. Je kunt een groeilamp LED voor wiet aanschaffen, welke veelal meer witte en blauwe kleuren zal uitstralen. Cannabisplanten hebben hier gedurende de groei namelijk meer behoefte aan. Er zijn ook LED bloeilampen speciaal voor wiet. Deze bloeilampen bevatten doorgaans meer rode/oranje LEDs, omdat wietplanten hier beter mee bloeien.

Full spectrum

Net als bij HPS verlichting kun je ook een full spectrum LED kweeklamp aanschaffen. Vaak is een full spectrum lamp voorzien van een eenvoudige schakelaar, zo kun je enkel het blauwe en witte licht aanzetten alszijnde een groeistand. Op het moment dat je wietplanten de bloei ingaan, kun je de schakelaar omzetten voor de bloeistand, waarna ook het rode licht geactiveerd wordt.

Zo kun je voor jezelf de afweging maken, is het het nog waard om met een speciale LED groei- en bloeilamp te werken of kies je voor het gemak en ga je voor een full spectrum LED kweeklamp? Het verschil in prijs hoeft tegenwoordig niet meer zo gigantisch te zijn, vele LED kweeklampen bevatten tegenwoordig een mogelijkheid om licht uit het volledige spectrum te activeren. Kwalitatief gezien maakt het niet uit of je groeit en bloeit onder aparte lampen, of kiest voor één full spectrum lamp. Praktisch gezien is het laatste handiger, omdat je dan slechts één kweeklamp voor de gehele cyclus gebruikt.

LED Highbay 100W LED groeilamp.
LED Highbay 100W LED groeilamp.
100W Volledig Spectrum LED Kweek Licht.
100W Volledig Spectrum LED Kweek Licht.

 

Wiet kweken met LED: Opbrengst

De opbrengst, waar het bijna allemaal om draait tijdens het wiet kweken, maar hoe is de opbrengst eigenlijk als je onder LED kweekt? Fabrikanten maken consumenten doorgaans lekker met de vergelijking tussen LED en HPS. Zo is een bekende stelling over een 240 Watt LED lamp dat deze kwalitatief gelijk staat aan een 360 Watt HPS lamp.

Het is bekend dat je onder optimale omstandigheden inderdaad meer grammen kunt oogsten met LED, zo zijn er resultaten van 1,25 gram per Watt bekend. Staar je echter niet blind op de cijfers van een fabrikant, maar kijk liever naar het daadwerkelijke aantal Watt dat je LED kweeklamp verbruikt. Fabrikanten gaan vaak uit van uiterst optimale omstandigheden, die in vele kweekruimtes niet haalbaar zijn. Behaal je onder HPS 1 gram per Watt? Dan kun je hier bij LED ook op rekenen, het kan dan immers alleen maar meevallen!

 

Voordelen/Bijzonderheden wiet kweken met LED

Inmiddels ken je de basis over het kweken met een LED kweeklamp en de verschillen tussen diverse soorten verlichting én de verschillen tussen de diverse LED technologieën die worden gebruikt voor het maken van LED kweeklampen, maar nu komt het praktische gedeelte. Je hebt een LED kweeklamp opgehangen in je kweekruimte en nu ben je natuurlijk benieuwd wat de exacte verschillen zijn en vooral de bijzonderheden. Waar moet je allemaal aan denken en wat moet je precies anders doen ten opzichte van een kweek onder HPS verlichting bijvoorbeeld?

Minder warm

De warmte van een LED lamp wordt via de achterkant van de chips, waar de LED lampjes op zitten bevestigd, afgegeven. Warmte komt dus niet rechtstreeks uit de lampen, zoals bij HPS of de traditionele gloeilamp het geval is. Dit zorgt voor een aangenamer klimaat in je kweektent voor je wietplanten. Er kleeft ook een klein nadeel aan vast, zo kan het zijn dat je extra verwarming nodig hebt gedurende de koude maanden. In het bijzonder als je kweekruimte in een frisse, minder goed geïsoleerde ruimte staat. Door een thermometer in je kweekruimte te hangen blijf je goed op de hoogte van de temperatuur.

Efficiënter met stroom

LED lampen gaan veel efficiënter om met energie. Zo wordt 90% van de gebruikte energie daadwerkelijk omgezet in licht. De kwaliteit van het licht is aanzienlijk beter en doordat er vaak honderden LED lampjes in een LED kweeklamp zitten, kunnen er zeer specifieke combinaties van kleuren in één kweeklamp worden gefabriceerd. Hierdoor kunnen complexe LED kweeklampen een breder kleurenspectrum bereiken dan ‘traditionele’ kweeklampen, zoals HPS. LEDs zijn doorgaans ook van een lager Wattage en hierdoor bespaar je dus eenvoudig op de energierekening.

Let hier wel goed op tijdens het uitzoeken van een LED kweeklamp. Veel fabrikanten zijn geneigd om een Wattage te communiceren waarmee de LED kweeklamp te vergelijken is. Bijvoorbeeld een 300 Watt LED lamp die vergelijkbaar zou zijn met 600 Watt HPS. Bekijk goed wat het daadwerkelijke gebruik van de LED kweeklamp is en baseer daar je keuze op. Ook wanneer je kweekt onder LED heb je idealiter per vierkante meter kweekruimte minimaal 300 Watt aan verlichting hangen.

Met LED kun je meer vaak grammen oogsten.
Met LED kun je meer vaak grammen oogsten.
Cannabis onder led verlichting.
Cannabis onder led verlichting.

Veiliger

Kweken met LED is vele malen veiliger dan kweken met HPS bijvoorbeeld. Alleen al omdat LED geen hoge piekspanning nodig heeft om op te starten. Dit is ook de reden dat veel LED kweeklampen gewoon voorzien zijn van een stekker en niet via een (E)VSA aangesloten hoeven te worden.

Langere levensduur

LED kent een zeer lange levensduur, doordat ze efficiënter omgaat met energie. Een HPS lamp daarentegen zal na 6.000 tot 7.000 lichturen in kwaliteit afnemen. Je verlichting zal zo’n 1260 uur branden gedurende één gehele kweekcyclus (op basis van: 4 weken groei à 18 uur licht per dag en 9 weken bloei à 12 uur licht per dag). Wanneer je kweekt onder HPS wil je dus op z’n minst ieder jaar je lamp vervangen, doe je dit niet dan zul je je oogsten per kweek zien afnemen.

LED kweeklampen kennen doorgaans een levensduur van 50.000 uur en hebben geen last van afname van de lichtkwaliteit. In de regel betekent dit dat een LED kweeklamp (met 50.000 levensuren) bijna 40 kweken meegaat. Op basis van de eerder genoemde 4 weken groei en 8 weken bloei, wat neerkomt op (52 weken per jaar / 13 weken per kweek) 4 kweken per jaar. Een dergelijke LED kweeklamp zal dus vrij eenvoudig en zonder onderhoud een jaar of 10 meegaan.

Water en voeding geven

Het geven van voeding en water is essentieel als je hoge opbrengsten van goede kwaliteit wilt behalen. Doordat LED minder stralingswarmte afgeeft, zullen je wietplanten ook flink minder water (en dus ook voeding) consumeren. Zou je net zo veel water en voeding geven als dat je tijdens een kweek onder HPS verlichting doet, dan kun je de klok erop gelijk zetten dat je wietplanten snel verdrinken en het zullen begeven. Het vinden van de juiste balans is dus zeer wenselijk, tegelijkertijd wil je natuurlijk dat je wietplanten genoeg water én de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Je kunt hierom de verhouding water/voeding gerust verhogen met iets meer voeding. Overdrijf het ook weer niet, want overvoeden is nog steeds mogelijk.

Hebben cannabisplanten die onder LED groeien dan ook minder voeding nodig? Ja, ook al geef je per keer iets meer voeding in verhouding tot water, uiteindelijk zul je wietplanten gekweekt onder LED veel minder water geven gedurende de hele cyclus. Je zult dus besparen op water en op voeding, maar er zijn wel wat handigheden die je kunt toepassen om er helemaal zeker van te zijn dat je wietplanten de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen.

Voedingsstoffen

Om het beeld compleet te maken, even een korte uitleg: de basis voedingsstoffen die cannabisplanten nodig hebben, NPK:

  • Nitrogen (Stikstof) zorgt voor de groei van je (wiet)planten.
  • Phosphorus (Fosfor) is belangrijk voor de vorming van wortels en later ook voor de ontwikkeling van bloemen/toppen.
  • Potash/Potassium (Kalium) zorgt voor een sterke plant met een uitmuntende weerstand en biedt bescherming tegen infecties.

Deze basis voedingsstoffen zijn belangrijk in het kweken van mooie wietplanten met dikke toppen. Door een kweekschema te volgen en voor kant-en-klare voeding te kiezen, kun je je wietplanten eenvoudig voorzien van deze macrovoedingsstoffen. Dit betekent dat cannabisplanten veel behoefte hebben aan deze voedingsstoffen.

Wietplant onder LED hebben minder water nodig.
Wietplant onder LED hebben minder water nodig.
Speciale bladvoeding op bladeren spuiten.
Speciale bladvoeding op bladeren spuiten.

 

Aanvullen met bladvoeding

Voedingsstoffen die je wietplanten in mindere mate nodig hebben, maar nog steeds zeer belangrijk zijn, zoals zink, calcium en zwavel, noem je microvoedingsstoffen. Deze zitten vaak ook al in een kant-en-klare voedingsoplossing. Wanneer je je aan het kweekschema houdt, dan kan het zijn dat je alsnog met bepaalde tekorten te maken krijgt. Hierom is het gedurende een kweek onder LED niet onverstandig om je bladeren wekelijks in te spuiten met een speciale bladvoeding. Vele microvoedingsstoffen kunnen op deze manier namelijk eenvoudig worden aangevuld. Wel even goed in de gaten houden tot in welke week je dit precies mag doen, vaak tot de 2e/3e week van de bloei.

Toevoegen van CO2

LED lampen produceren weinig warmte en je hoeft dus ook minder lucht af te zuigen. Hierdoor zal de CO2 die je toevoegt aan je kweekruimte minder snel verdwijnen (het CO2 gehalte in de lucht in je kweekruimte zal minder snel afnemen). Dit betekent dat het toevoegen van CO2 aan je kweekruimte gedurende een kweek onder LED nog nuttiger is. Ook onder LED geldt dat je enkel CO2 hoeft toe te voegen als je kweeklamp aanstaat.

 

Welke LED kweeklamp moet je kiezen?

Nu je de basis kent en weet welke voordelen en bijzonderheden kweken met LED biedt, wil je waarschijnlijk weten wat de beste (LED) kweeklamp is om mee te kweken. 100 kwekers zullen hier 100 verschillende antwoorden op geven. Even een korte samenvatting van belangrijke punten waar je op zou moeten letten als je een (LED) kweeklamp gaat aanschaffen:

  • Kostenplaatje: LED is een eenmalige investering die je, gezien de lange levensduur, snel weer terug hebt verdiend. LED kweeklampen die gebruik maken van diodes afkomstig van de merken Cree, Bridgelux, Philips of Epistar zijn veelal iets duurder, echter zijn dit vooraanstaande merken die producten van hoge kwaliteit leveren.
  • Kleurenspectrum van de verlichting: Het blauwe en rode spectrum zijn essentieel voor de groei en bloei van wietplanten. Daarnaast worden aan LED kweeklampen steeds vaker ultraviolet (UV) licht en infrarood licht toegevoegd. Dit stimuleert de fotosynthese en de aanmaak van hars. Goede full spectrum LEDs zouden ook UV en/of infrarood licht moeten bevatten.
  • Soort LED: Wat betreft het soort LED is het vooral de vraag of je direct veel wilt investeren in een LED kweeklamp met alles erop en eraan, of dat je het liever gaandeweg het kweken opbouwt.
  • Garantie: Goede LED kweeklampen kunnen vrij eenvoudig tot ongeveer 10 jaar meegaan. De garantie van vele leveranciers is hier dan ook naar. Wanneer je slechts één jaar garantie zou krijgen op een LED kweeklamp, dan is het goed om jezelf af te vragen of het product van goede kwaliteit is. Drie of vijf jaar garantie is dan een stuk reëeler.
  • Wattage: Per vierkante meter kweekruimte wil je minimaal 300 Watt (LED) verlichting. Richt je altijd op het daadwerkelijke verbruik en niet het HPS verbruik dat het zou evenaren. Het wattage per diode (per led lampje) wil je het liefst op minimaal 3 Watt hebben.
  • Water en voeding: Eventueel iets meer voeding in verhouding tot water, maar overdrijf het niet. Kijk goed naar wat je wietplanten aangeven.
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNLPay.