Nu 25% korting op de volgende .

Profiteer t/m zaterdag 9 december van 25% korting op alle zaden van de hieronder getoonde zaadbanken. Laat dit voordeel niet lopen!

Maar wees op tijd, want OP=OP en deze actie loopt slechts t/m 9 december 2023.

Laat deze kans om goedkoop wietzaadjes te kopen niet lopen!

GROEIEN - Hoe werkt de groeiperiode van je wietplant?

Het laten groeien van de wietplant
Na het ontkiemen begint het groeiproces. Dit proces is natuurlijk erg belangrijk en ook hier zijn weer geen standaard methoden voor, ieder kweekt op zijn eigen manier. Een wietplant groeit bij 18 uur licht en 6 uur donker. In deze periode zal de plant alleen maar groeien en groeien. De ideale temperatuur voor een klein plantje is tussen de 20 en 25 graden celcius. Wordt je plantje eenmaal groter dan kan hij een hogere temperatuur best aan, mits hij voldoende water krijgt.

Wat bekekent PH waarde?
PH geeft aan hoe zuur iets is. Hoe lager het getal des te zuurder de vloeistof of het medium. Een PH van 1 is een zeer zure grond, PH van 7 is neutraal, PH van 14 noemen ze basisch. De meest ideale zuurtegraad voor een wietplant is tussen de 6 en 6,5. Er zijn PH metertjes waarme je de PH waarde in vloeistof of aarde kunt meten. Een te hoge of te lage PH waarde is negatief voor de groei en bloei van je wietplant.

Een zaailing van een wietplant.
Zaailing wietplant: start groeifase.
Extra blaadjes groeien tijdens de groeifase.
Start groeifase extra blaadjes.

De juiste PH waarde zelf aanpassen
Is je PH te hoog, bijvoorbeeld 7, dan kun je dit simpel met een aantal druppels azijn in het water oplossen. Op deze manier wordt de vloeistof zuurder en zullen je wietplantjes beter groeien. Als je PH waarde te laag is dan zou je (heel weinig) opgelost soda kunnen toevoegen. Op deze manieren kun je je PH waarde makkelijk naar beneden of naar boven afstellen zodat je de meest ideale omstandigheden voor een wietplant maakt. Meten is weten, dus zorg dat je precies weet wat je je plantjes te drinken geeft.

Het gebruik van leidingwater is op zich goed, het beste is regenwater!

Luchtvochtigheid in de groeifase van de wietplant
Voor een jonge wietplant, de eerste zes weken, is een hoge luchtvochtigheid prima. Een hoge luchtvochtigheid is 60%.

Luchtvochtigheid voor zaailingen en jonge wietplantjes
In de periode van zaadje tot plantje van ongeveer 5 a 7 centimeter hoog mag het echt goed vochtig zijn. Het mooiste is om je ontkiembakje af te dekken met doorzichtig plastic en het hele bakje en plastic van binnen nat spuiten met een plantenspuit. Zorg voor een lekkere temperatuur van 22 - 25 graden en ze zullen lekker groeien!

Luchtvochtigheid in de bloeifase
Tijdens de bloeifase van een wietplant is het ideale luchtvochtigheidspercentage tussen de 40% en 60%.

Wietplantje in de groeifase
Wietplantje in de groeifase.
Een wietplant in de bloeifase.
Tijdens de bloeifase ontstaan er dikke toppen.

Groeimiddelen
Om een betere plant- en wortelgroei te krijgen kun je je wietplant voeding geven. Er zijn erg veel merken, soorten en uitwerkingen die je plant helpen om wat makkelijker groter en sterker te worden. Mocht je voeding willen gebruiken gebruik dan een merk voedingslijn. Dit voorkomt fouten en je weet op deze manier zeker dat de groei- en bloeimiddelen op elkaar afgestemd zijn. Laat je hierover goed voorlichten, je kunt de planten schade toebrengen door teveel voeding toe te dienen. Meestal gaat het om druppels voeding per liter water, een fout kan dus zeker fataal zijn!

Pas op met groeimiddelen bij jonge plantjes
Geef geen groeimiddelen aan plantjes die klein zijn, ze hebben nu alleen nog water nodig en eventueel een wortelstimulator. Groeimiddelen voeg je pas toe als de kleur van je bladeren wat lichter van kleur worden, lichtgroen dus. Ook dit is per merk groeimiddel verschillend, dus lees de gebruiksaanwijzing.

Automatisch watersysteem voor het kweken
Er zijn allerlei pompjes in de handel om je plantjes niet zelf te hoeven voorzien van water. Ik raad dit echter af, gebruik dit niet. Het risico dat je lekkages krijgt is aanwezig. Daarbij kan de toevoer van het water naar de plant verstopt raken waardoor je planten geen enkele druppel vocht binnen krijgen. Je planten zullen binnen enkele uren niet meer te redden zijn. Ik lees wel eens dat mensen alles willen automatiseren omdat ze dan lekker op vakantie kunnen of de planten lekker kunnen laten groeien. Doe ook dit niet. Waterschade, kortsluiting en dus brand zijn de meest voorkomende problemen van het kweken. Zorg voor een degelijke aansluiten van je electrische apparatuur, heb je geen of te weinig verstand van het electrische gebeuren laat dat dan over aan iemand die weet wat hij doet. Bespaar niet op snoeren, schakelkastjes e.d. koop kwaliteit, zo houd je de kans dat er iets mis gaat het kleinst.. Laat je plantjes geen dag alleen en laat je goed voorlichten.

Tips voor het op laten groeien van je wietplantje

  • Kijk dagelijks naar je planten zodat je problemen op tijd ziet.
  • Gebruik een gieter, een geen pompjes. Als je toch dagelijks bij de planten gaat kijken kun je ze net zo goed handmatig water geven. Vijf wietplantjes zijn prima zelf te onderhouden.
  • Sproei je planten regelmatig af, zo blijven de bladeren stofvrij en is de lichtopname maximaal.
    (pas op met besproeien in de periode dat je bloeilamp aanstaat, je bladeren kunnen verbranden)
  • Groeimiddelen die geschikt zijn voor tomaten zijn meestal ook geschikt voor de wietplant.
  • Groeien er buiten ergens brandnetels? Dat betekent dat de grond daar geschikt is om een wietplant te kweken, de brandnetel is namelijk familie van de wietplant en hebben dezelfde grondeigenschappen nodig.
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL