Je wietplanten toppen, hoe werkt dat?

Hoe moet ik mijn wietplanten toppen?
Toppen is hetzelfde als snoeien. Als je wietplant te hoog wordt dan kun je deze dus kleiner maken, maar wat het mooiste is, je krijgt twee hoofdtoppen! Ze worden dan niet zo dik als een enkele top, maar samen levert het je wel meer op. Let er wel op dat niet alle soorten planten van toppen houden!

Waar knip je de wietplanten af bij het toppen?

Wietplant toppen - Waar afknippen.
Wietplant toppen - Waar afknippen.

Hier zie je de plaats waar je het topje af moet knippen, dit is gemarkeert met een rood lijntje. Je kunt het stengeltje door knippen met een schaar of het er netjes vanaf trekken. Wat je dus doet is je haalt de bovenste scheut van de hoofdstam af. Je kunt nog tot 2 vertakkingen dieper toppen, zo houd je de planten klein.

Hoe ziet het eruit na het toppen?

Getopte wietplant met 2 nieuwe hoofdtakken.
Getopte wietplant met 2 nieuwe hoofdtakken.

Bij 1 zit het getopte gedeelte, de nummers 2 zijn de ontwikkeling van 2 hoofdtakken en straks dus twee hoofdtoppen. Toppen kun je doen op het moment dat je wietplant minimaal 3 vertakkingen heeft, de bladervertakkingen niet meegetelt. Blijf niet aan de gang met toppen je krijgt uiteindelijk een hele hoop takjes met daaraan minder wiet..

Het resultaat van 2 weken na het toppen van de plant!

Wietplant 1 week na toppen.
Wietplant 1 week na toppen.
Wietplant 2 weken na toppen.
Wietplant 2 weken na toppen.

Na 2 weken kun je zien dat er twee hoofdtakken aan het ontstaan zijn. Experimenteer gerust met dit 'toppen', zolang de plant groeit en niet bloeit zal de plant zich meestal in de loop van de groei gewoon weer herstellen. Wiet is nou eenmaal onkruid en is uiteindelijk erg sterk. ongeveer twee weken voordat de bloei begint kun je nog toppen.

Zie hier het verschil tussen toppen en niet toppen
Op deze afbeelding zie je duidelijk het verschil tussen een wietplant die niet getopt is en een plant die wel getopt is. Op de linker afbeelding zie je dat er een enkele top groeit, op de rechter afbeelding zie je duidelijk dat er twee toppen zijn ontstaan.

Niet getopte wietplant met 1 top.
Niet getopte wietplant met 1 top.
Getopte wietplant met 2 toppen.
Getopte wietplant met 2 toppen.

Hoe ziet een getopte wietplant eruit?
Op afbeelding 1 zie je een getopte wietplant. Ook hier is het toppen van de wietplant prima gelukt. De middelste scheut, het verlengde van de hoofdstam, groeit niet verder meer terwijl de twee linker scheuten harder gaan groeien. Hier zullen twee toppen gaan ontstaan en de opbrengst zal hoger zijn dan niet getopte planten, wel is het nadeel dat je wat meer werk hebt bij het oogsten van de dames.

Wietplant weken na toppen.
Getopte wietplant: afbeelding 1.
Wietplant weken na toppen.
Getopte wietplant: afbeelding 2.

Hoe ziet mijn wietplant eruit weken na het toppen?
Een paar weken verder ziet het resultaat van het toppen er ongeveer uit als op afbeelding 2. De top van de plant die je weggeknipt hebt is nauwelijks meer zichtbaar, het is een geheel geworden.

Wanneer moet ik mijn wietplant toppen?
Toppen doe je pas als het plantje minimaal 15 cm hoog is. Van belang is ook dat je minimaal 2 zijtakken hebt voordat je kunt toppen. Het kan namelijk zijn dat je plantje 15cm hoog is maar nog nauwlijks zijtakken heeft, dan zit je plantje te ver van de lichtbron af.

Wietplant toppen - VIDEO
Bekijk in deze video hoe je zeer simpel een wietplant topt.
Bekijk de video hier hier.

Heb je ideeën, aanvullingen of verbeteringen over het toppen van een wietplant?
Mail het ons via het contactformulier!

iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL