Bladproblemen bij wietplanten

Wat moet je doen als je gele bladeren aan je wietplant hebt?
Als de blaadjes van je wietplant geel kleuren kan er vanalles aan de hand zijn. Hier een aantal mogelijke oorzaken op een rij. *Indien je groei en bloeivoeding gebruikt, controleer dan even of de groeivoeding gebruikt kan worden over de gehele levenscyclus van de plant. De groeivoeding kan stoffen bevatten die niet alleen goed zijn in de groei maar ook voor de bloei! Geel blad kan duiden op een voedingstekort, dit zou dus kunnen ontstaan doordat je in de bloei stopt met je groeivoeding.

Gele bladeren van een wietplant.
Gele bladeren aan wietplant
Verbrande bladpunten door overbevoeding wietplant.
Verbrande bladpunten door overbevoeding wietplant.

Waarom heb ik geel blad aan mijn wietplanten?

  • De wietplant kan een voedingstekort of overschot hebben.
  • De plant staat de dicht op de lichtbron, blad droogt uit.
  • Als de plant aan het einde van haar bloeiperiode is dan heb je geel blad voornamelijk aan de onderkant van de wietplant, dit is heel normaal. Laat het blad zitten tot het er zelf af valt, hierna direct opruimen anders kun je last krijgen van insecten of schimmels. Je mag het blad er wel aftrekken als dit heel makkelijk gaat.
  • Je wietplant kan ook geel blad krijgen van stress door veel verpotten of veel verplaatsen.
  • Het kan zijn dat je wietplant juist teveel voeding krijgt.
  • Het water dat je geeft heeft niet de goede PH waarde (zuurheid).
  • Gele bladeren aan een wietplantje krijg je ook door teveel water geven.
  • Een te lage luchtvochtigheid. Planten blijven dan achter in de groei, bladeren worden mat en steeltjes verkleuren naar paars doordat de bladeren zich afsluiten om verdamping te verminderen.
  • Een te hoge temperatuur waardoor bladeren gaan kartelen en opkrullen en waardoor toppen een mindere dichtheid krijgen, ze voelen sponzig aan.
  • Te vochtige wortels waardoor zuurstofopname lastiger wordt en er een ijzertekort ontstaat. De wietplant wordt langzaam steeds geler, beginnende bij de verse bladeren.
  • Te lage temperatuur in het hok waardoor het blad mat (niet glimmend) wordt, de stelen verstokken, de groei achterblijft en wietblad en steel naar paars verkleurt.
  • CO2 vergiftiging door bijvoorbeeld een CV-ketel in dezelfde ruimte als de planten staan. De wietplant verkleurt dan naar steeds lichter geel.
  • Vergiftiging van de planten door aanzuiging van vuile lucht uit een andere ruimte zoals bijvoorbeeld een naastgelegen garage of een slecht ventilerende kelder.

Foute voeding of teveel voeding
Meet de EC waarde van je grond. Gebruik dan gedestilleerd of gedemineraliseerd water omdat het geen zouten toevoegt aan je grondtest. Indien de EC te hoog is dan doe je er goed aan om een poos geen voeding meer te geven. Spoelen van aarde is geen mogelijkheid. Door te natte grond kun je nog veel meer problemen krijgen.

Hoeveel voeding moet een wietplant hebben?
Hoeveel voeding je wietplant moet hebben is geheel afhankelijk van het merk groeimiddel. Het beste is om een complete voedingslijn te kopen van één fabrikant. Als je dan het kweekschema gebruikt van het betreffende merk zit je altijd goed.

Wat moet je als eerste controleren bij bladproblemen
Voordat je verder kijkt moet je deze zaken in orde hebben.

Ventilatie - Zorg voor voldoende frisse lucht voor je planten
Temperatuur en vochtigheid - Zorg voor de juiste temperatuur en vochtigheid Verlichting - Zorg voor de juiste hoeveelheid licht en gebruik het op de goede manier Indien dit gedeelte van je kweek in orde is zou je eens kunnen kijken of je de volgende zaken ook in orde hebt.

Witte vlieg met bladluis eitjes op wietplant.
Ongedierte op wietplant: witte vlieg met bladluis.
Verbrande bladpunten door overbevoeding wietplant.
Verbrande bladpunten door overbevoeding wietplant.

Ongedierte
Gebruik een vergrootglas om de onderkant van je bladeren te controleren op ongedierte. Indien je verdacht uitziende vlekjes, eitjes of insecten ziet raadpleeg dan de rubriek insecten en ongedierte.

Vlekken of sporen
Zijn er vlekken of sporen zichtbaar maar geen enkele vorm van leven dan zou je wietplant last kunnen hebben van een schimmelinfectie. Neem een blad en neem deze mee naar een specialist die je kan vertellen wat je moet doen om verspreiding te voorkomen. Er zijn speciale anti schimmel middelen, zorg wel dat je dit niet gebruikt vlak voor de oogst, het kan zijn dat je resten van deze middelen binnenkrijgt als je de wiet rookt.

Kleur van het blad
Heeft het blad van je planten een diepgroene kleur of zijn de bladpunten een beetje verbrand dan is de kans groot dat je teveel voeding geeft. Bij het overvoeden kunnen de bladeren ook geel van kleur worden. Vertonen je bladeren lichte of gele verkleuringen dan hebben ze een tekort aan voedingsstoffen, dit is het juiste moment om meststoffen toe te voegen. In het begin bevat potgrond genoeg stoffen om de plant lekker te laten groeien. In een later stadium kan het nodig zijn dat je zelf extra voeding toedient.

Groot blad wordt geel, klein blad blijft groen
Dit heeft waarschijnlijk te maken met een tekort aan stikstof. Wat kun je eraan doen? Verhoog de hoeveelheid stikstof in de voedingsstoffenoplossing en houd in de gaten wat er gebeurt. Als de wietplanten de aankomende dagen donkerder van kleur worden verminder dan de hoeveelheid stikstof.

Ouder blad krult om, worden donker of purperachtig van kleur
Waarschijnlijk is er een tekort aan fosfaat. Verhoog de hoeveelheid fosfaat.

Volwassen blad wordt geel en gevlekt met donkergrijze randen
Waarschijnlijk hebben je planten een tekort aan kalium.

Jonge scheuten sterven af, nerven van blad verkleurt geel of wit
Dit is waarschijnlijk een tekort aan calcium.

Vanaf de onderkant worden bladeren geel, nerven blijven groen en randen krullen om.
Dit duidt aan dat je een tekort hebt aan magnesium.

Chlorose van de bovenste bladeren maar wel met groene nerven
De kans is groot dat je wietplant een tekort heeft aan ijzer.

Misvormde en slecht gevormde bladeren
Dit is meestal een tekort aan zink.

iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL