Wietbladeren: wietblad soorten en bladproblemen herkennen
Wietbladeren zijn het grootste bovengrondse orgaan van wietplanten, goed te vergelijken met de menselijke huid. Een gezonde wietplant zal je dan ook mooie groene, ietwat omhoog wijzende wietbladeren laten zien. Als een wietplant niet lekker in haar vel zit, zullen de wietbladeren dat veelal als eerste laten zien. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat je niet voor verrassingen komt te staan, doe je er goed aan om de verschillende wietblad soorten te kennen en de potentiële problemen die daarmee gepaard kunnen gaan.
Functie wietbladeren
Wietbladeren zijn dus essentieel om je wietplanten in leven te houden en te zorgen voor een optimale groei en bloei. Zo kunnen ze zowel voedingsstoffen en zuurstof opnemen en dit doorgeven aan de rest van de plant, nog belangrijker is dat ze zonlicht opnemen. Hiermee functioneren ze als een soort zonnepanelen. Je wietplanten zijn hierin afhankelijk van het bladgroen (chlorofyl), die vangen namelijk het zonlicht op en zetten dit om in bruikbare energie voor de wietplanten.
Aan de onderzijde van de wietbladeren bevinden zich allerlei kleine bladmondjes, deze kleine gaatjes worden door de bladeren gebruikt om koolstofdioxide op te nemen en overtollig zuurstof en water ‘uit te ademen’. Op deze wijze nemen je wietbladeren ook voeding tot zich, als je je bladeren inspuit met bladvoeding.
Je kunt dus wel stellen dat de functie van wietbladeren van ongekend belang is voor je wietplanten. Zonder gezonde wietbladeren kom je niet ver, sterker nog, wietbladeren met problemen hebben een reuze impact op de algehele groei, bloei en het eindresultaat van je kweek.
Soorten wietbladeren
Zoals je wellicht weet heeft niet iedere wietplant dezelfde bladeren. Zo zijn er smalle, slanke bladeren, maar ook grotere, brede bladeren. De onderscheidende factor is vaak de genetica van de wietplant die je kweekt. Voor het gemak is dit ingedeeld in drie onderliggende soorten; indica, sativa en ruderalis. Momenteel vinden echter steeds meer hybride cannabissoorten hun weg op de cannabismarkt. Dit zijn wietsoorten waar een kruising aan vooraf is gegaan, waardoor ze veelal gelijk verdeelde genetica bevatten. De wietbladeren van deze hybride wietsoorten combineren dan ook vaak de kenmerken van de verschillende genetica. Zo kan een indica dominante wietsoort dus prima iets smallere bladeren hebben, afhankelijk van haar sativa gehalte.
Indica wietbladeren
Wietbladeren van een indica-dominante wietplant zijn vaak donkergroen, breed en relatief klein van stuk. Gezonde bladeren vormen vaak 7 tot 9-vingerige bladeren en laten mooie diepgroene bladeren zien. Dit is een teken dat de wietbladeren meer chlorofyl bevatten. Hiervan wordt ook gedacht dat dit de reden is dat indica wietplanten doorgaans korter bloeien. Wietplanten met Afghaanse indica roots staan erom bekend dat ze nog grotere wietbladeren produceren.
Sativa wietbladeren
Als je lange, slanke bladvingers ziet, soms tot wel dertien per blad, en van een iets lichtere groene kleur, dan heb je waarschijnlijk met een sativa-dominante wietsoort te maken. Haar iets lichter groene blad doet aannemen dat ze minder chlorofyl bevat en daarom normaliter ook iets langer over de bloei doet.
Ruderalis wietbladeren
Ruderalis wordt voornamelijk gebruikt om autoflower kruisingen mee te bewerkstelligen. Er zijn geen pure ruderalis wietplanten in omloop, vermoedelijk omdat het niet rendabel is. De planten blijven namelijk veel kleiner van stuk en zijn niet heel interessant om te kweken. Om autoflowers te creëren is het echter een uitkomst. Wietbladeren van een ruderalis soort zijn vrij smal en zullen slechts 3 tot 5 bladvingers produceren. Qua kleur en vorm omschrijven veel kwekers dit als jonge sativa’s. Een unicum aan wietplanten met ruderalis genetica is dat ze automatisch gaan bloeien.
Diverse types wietbladeren
Naast de verschillen in genetica die verschillende soorten bladeren produceren, wordt er ook onderscheid gemaakt tussen de diverse functies van de wietbladeren. Zo zijn er suikerblaadjes, dit zijn de kleine bladeren die vooral tussen de toppen groeien. Ook zijn er waaierbladeren, dit zijn de grootste wietbladeren van je wietplanten. Beide types wietbladeren hebben hun eigen functie en zijn onmisbaar voor een perfect resultaat.
Suikerblaadjes
Suikerblaadjes kom je dus vooral tegen tussen de toppen van je wietplanten, gaandeweg de bloei zullen ze ook iets uit je toppen steken. Ze danken hun naam aan het feit dat ze bedekt zijn met een ijzige laag trichomen, waardoor het lijkt alsof er suiker overheen is gestrooid. De voornaamste functie van suikerblaadjes is structuur bieden aan de toppen, zodat deze mooi volumineus kunnen groeien.
De plakkerige laag duidt op de aanwezigheid van veel trichomen, de kristallen die de werkzame stoffen (cannabinoïden) bevatten. Wietbladeren zijn echter niet heel lekker om te roken door het aanwezige chlorofyl gehalte, waardoor veel kwekers zullen besluiten de suikerblaadjes te verwijderen. Zelfs daarna zijn ze nog te gebruiken, aangezien je de lekkerste wietboter, hasj of andere extracten prima van deze suikerblaadjes kan maken. Bewaar deze dus ook gerust na het knippen, weggooien is zonde!
Waaierbladeren
De waaierbladeren van je wietplanten zorgen voor een robuuste uitstraling van je wietplanten. Dit zijn de echte zonnepanelen van je wietplanten, aangezien deze het meeste licht opvangen en deze omzetten in bruikbare energie. Ook slaan ze bepaalde voedingsstoffen op, die ze bij een tekort weer kan vrijgeven, bijvoorbeeld stikstof. Dit zorgt dat je planten altijd over de juiste voedingsstoffen kunnen beschikken, zelfs wanneer deze even niet beschikbaar zijn in de aarde.
Bewatering wietplant
Het bewateren van je wietplant is een secuur werkje en één van de zaken waar het nogal eens misgaat. Te veel of te weinig water kan op den duur zorgen voor bladproblemen en als dit langer aanhoudt kan het ook leiden tot problemen met je kweek. Te veel water kan problemen opleveren zoals wortelrot, of andere ziektes gerelateerd aan de wortels. Te weinig water daarentegen veroorzaakt stress en dat zul je merken doordat je wietplanten ineens enkel wietbladeren produceert met minder vingers dan normaal zou zijn. Zo mag je na enkele weken groei zeker achter je oren krabben als je wietplant enkel drie-vingerige wietbladeren aanmaken. Ontdek ook de Blog-items met aanvullende informatie van Wietzaadjes.nl
Wietblad problemen
Problemen met het kweken laten zich vaak als eerste blijken als wietblad problemen. Zo zul je afwijkingen aan de bladeren zien, waarna de wietbladeren alleen maar achteruit zullen gaan. Tenzij je op tijd ingrijpt en het tij weet te keren uiteraard. Als je je te vaak bemoeit met de kweek kan het in sommige gevallen ook van kwaad tot erger gaan. Dus wat zijn typische kenmerken om op te letten en wanneer moet je daadwerkelijk actie ondernemen?
Witte puntjes wietblad
Witte puntjes op je wietbladeren kunnen duiden op wolluis. Net als bladluizen zijn deze er in allerlei verschillende vormen en maten. Wanneer je wietplant vol lijkt te zitten met witte puntjes, heb je waarschijnlijk te maken met een wolluis infectie. Mocht de witte aanslag op je bladeren poederig zijn, dan heb je veelal last van (echte) meeldauw. Een schimmel die je snel wilt aanpakken, omdat ze zich ook over de overige planten kan verdelen. Niet ingrijpen betekent dan veelal een ondergang van niet alleen de wietbladeren waar het op begon, maar ook alle aanwezige wietplanten in de buurt.
Gele wietbladeren
Wietbladeren worden van nature geel naar mate de bloei vordert. Mochten er gedurende de bloei enkele oudere bladeren wat geel kleuren, is dat nog geen ramp. Pas als er nieuwe wietbladeren of veel wietbladeren tegelijk geel beginnen te kleuren kun je spreken van een probleem. De oorzaak is dan nog niet eenduidig aan te wijzen. Te veel water geven kan namelijk leiden tot gele wietbladeren, maar een teveel aan voeding kan ook de oorzaak zijn. Door bij te houden hoeveel water en voeding je geeft is de oorzaak vaak vrij makkelijk te bepalen. Zelfs je wietplanten water geven en vooral de mate waarin je dat doet kan dus leiden tot gele wietbladeren.
Krullende wietblaadjes
Krullend wietblad wijst vaak op een onderliggend probleem met voeding. Als het een overschot aan voeding betreft dan zul je dat eenvoudig merken doordat de rand van het wietblad omhoog begint te krullen. Een duidelijk teken dat er te veel voeding is toegediend, door het aangedane blad te verwijderen en enkele dagen alleen water te geven zou het bij moeten trekken. Ook hierom wil je bijhouden wat je doet, als je elke dag voeding geeft dan is de conclusie al snel te trekken dat er minder voeding toegediend moet worden. Pas in de latere bloeifase zullen de gehele wietbladeren geel worden als er sprake is van een overschot. Het typische krullende wietblaadje is dus iets om goed in de gaten te houden.
Wanneer de uiteinden van je wietbladeren beginnen uit te drogen en dit verplaatst zich langzaam maar zeker over de rest van het blad, is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een teveel aan voeding. Wietbladeren zullen in dit stadium langzaam de geest geven en zich vormen tot oude, droge, gekrompen bladeren. Logischerwijs doe je er dan goed aan om je voedingsschema nog eens onder de loep te nemen. Veelal is het starten met de helft van de aanbevolen dosering al genoeg om je wietplanten goed te voeden. Je kunt immers altijd meer geven, minder gaat niet meer.
Verkleurde bladeren
De bladeren verkleuren dus vaak naar geel als je te lang te veel water geeft. Dit komt doordat de wortels minder zuurstof krijgen en uiteindelijk ‘stikken’, wat het groei/bloei-proces van je wietplant negatief zal beïnvloeden. Een tekort aan voedingsstoffen, vooral stikstof, kan in de groeifase ook zorgen voor gele bladeren. Mochten je bladeren al vroeg geel worden en je kunt het niet direct linken aan water of voeding, doe je er goed aan om je wietbladeren eens onder de loep te nemen. Letterlijk, want geel blad kan ook een aanwijzing zijn voor ongedierte als bladluis. Er zijn dan ook zwarte stipjes te zien op de bladeren.
Wietbladeren bedekt met een witte laag kunnen een gezond teken zijn, een witte soort of een THC-rijke soort vormt al snel enorm veel trichomen over de wietbladeren, maar een witte laag over je wietblad kan ook een teken zijn van een probleem. Licht en hitte kunnen leiden tot een ‘light burn’, wat de bladeren laat verbleken, in erge gevallen kleuren zelfs de toppen wit. Haast alsof je met een soort albino wiet te maken hebt. Het ziet er heel leuk uit op zich, ware het niet dat je toppen hierdoor amper THC en andere werkzame stoffen bevatten. In eerste instantie zul je dit herkennen aan de bladeren en toppen die het dichtsbij je lampen groeien. Deze zullen vaak als eerste worden aangedaan. Een goede oplossing is je lamp hoger hangen en/of zorgen voor goede ventilatie tussen het bladerdek en de verlichting.
Vlekken en gaten
Veel kwekers krijgen gedurende het kweken te maken met ongedierte, zoals trips. Deze laten onregelmatige witte vlekken achter op het blad. De larven zien eruit als kleine kleine wormpjes. Doordat ze zich voeden met het bladgroen (chlorofyl), laten ze vlekken achter. Ze zuigen het er als het ware uit. Gaten zijn veelal te danken aan rupsen, welke je dan aan kunt treffen aan de onderzijde van het blad. Mocht je geel/witte uitslag op je planten zien in de vorm van een worm, dan heb je vaak te maken met larven van bladmineerders. Deze graven als het ware een tunnel door het blad heen. Vlekken, gaten en verkleuringen kunnen dus op elkaar lijken, maar een andere oorzaak hebben.
Overige bladproblemen
Je kunt diverse schimmels, ziekten en virussen veelal ook identificeren aan de wietbladeren van je wietplanten. Echter zijn die tekenen vaak lastig te lokaliseren, omdat ze lang niet altijd duidelijk genoeg zijn. Zo zie je al snel een schimmel, ziekte of virus aan voor een voedingsprobleem of visa versa. Het loont daarom ook zeker de moeite om bij te houden wat je precies doet tijdens je kweek, hoeveel voeding je geeft en welke veranderingen je eventueel aanbrengt. Dit helpt je enorm met het vinden van een oorzaak, mocht er een probleem optreden gedurende je kweek.
Als je precies weet hoeveel voeding je hebt gegeven, is het bijzonder onwaarschijnlijk dat je een voedingsprobleem op je bladeren zult aantreffen. Mocht het toch het geval zijn kun je het hier makkelijk op terugvoeren, aangezien je even geen voeding kunt geven en je al snel verbetering zult zien. In dat geval is het aan te raden om de dosering van je voeding te halveren.