25% Korting op ALLE zaden van - Nu per bestelling mogelijk! - NU OOK PLANTENVOEDING!

Tot en met woensdag 30 april 2025 25% korting op ALLE Dutch Passion-zaden.

Het meest uitgebreide assortiment plantenvoeding op Wietzaadjes.nl! En nog steeds 50% UITVERKOOP korting op CBD Seeds! Laat dit voordeel niet lopen!

Maar wees op tijd, want OP=OP.

25 zaden per bestelling mogelijk! (meerdere bestellingen per dag toegestaan).

Logo Wietzaadjes.nl

Stikstof tekort wietplant

Stikstof tekort wietplant
4 min.

Stikstof is onmisbaar voor alle levende wezens op de wereld. Zonder stikstof is er (haast) geen leven, de lucht die wij als mensen inademen bestaat voor ongeveer 80% uit stikstof. Een tekort aan stikstof kan dan, net als voor mensen, ook fataal zijn voor je wietplant. Het is daarom handig om onderscheid te kunnen maken in signalen die je plant afgeeft. Wiet kweken wordt ook alleen maar makkelijker als je begrijpt wat stikstof is en hoe je een stikstof tekort kunt voorkomen en behandelen. Naast een stikstof tekort kun je ook te maken krijgen met een overschot aan stikstof, ook wel een stikstofvergiftiging genoemd. Laten we bij het begin beginnen!

 

Wat is stikstof

Stikstof is een mobiele voedingsstof, wat betekent dat het zich naar behoefte door de plant kan verplaatsen. Cannabis heeft stikstof nodig om bladeren groen te houden en energie uit licht te halen. Alle nieuwe bladeren krijgen daarom voldoende stikstof om ze groen te maken en te helpen bij de fotosynthese. De bladeren die het meeste licht krijgen zijn de nieuwe, jonge bladeren, de plant geeft juist die bladeren prioriteit zodat ze maximaal licht kunnen absorberen. Dit zorgt uiteindelijk voor een gezonde groei van je gehele wietplant en een stevige basis voor ze aan de bloei begint.

 

Belang van stikstof in de groeifase

In de vegetatieve fase van het kweken, de groeifase, wil je vooral inzetten op voeding met een hoger stikstofgehalte en een lager fosfor- en kaliumgehalte. De meeste merken bieden hier ook aparte producten voor aan. Denk aan groei- en bloeivoeding, waar in de groeivoeding voorzien is in meer stikstof. Stikstof is essentieel voor de vroege ontwikkeling en groei van je wietplanten, omdat ze dus een onmisbare bouwsteen is voor de plant. Zonder stikstof kunnen je planten het licht niet omzetten in energie. In de meeste gevallen treedt een stikstof tekort eerder op in de groeifase.

Stikstof is essentieel voor de vroege ontwikkeling en groei van je wietplant.
Stikstof is essentieel voor de groei.
In de bloeifase, hebben je planten minder stikstof en meer fosfor nodig.
Minder stikstof en meer fosfor tijdens bloeifase.

Belang van stikstof in de bloeifase

Wanneer je overgaat naar de bloeifase, hebben je planten minder stikstof en meer fosfor nodig. Fosfor helpt bij het bloeien, produceren en vormen van de toppen. In de eerste bloeiweken is het vaak nog nodig om ook stikstofrijke groei-voeding toe te voegen, aangezien wietplanten nog een groeispurt doormaken als ze beginnen te bloeien. Mocht je in de vroege bloeifase een tekort ervaren, dan kun je dit veelal eenvoudig aanvullen met wat groeivoeding. Ook al betreft het een tekort, het blijft een goed idee om je aan de voorgeschreven verhouding voeding/water te houden. Geef liever eerst iets minder voeding dan voorgeschreven en bouw het indien nodig op.

 

Stikstof tekort herkennen

Bij oudere wietplanten komt het voor dat er hier en daar wat oud blad geel kleurt. Dit komt doordat de plant het chlorofyl (bladgroen) in het oudere blad begint af te breken naar mate de wietplant groeit. Wanneer je echter een aanzienlijke hoeveelheid gele bladeren ziet, dan heb je waarschijnlijk een probleem. Een stikstof tekort herken je aan de volgende signalen:

  • De symptomen beginnen onderaan de plant en vervolgen hun weg naar boven. Vanaf de punten beginnen de bladeren geel te worden. Dit zal naar binnen bewegen totdat het blad volledig geel is.
  • Hierna begint het blad bruin en knapperig te worden, opnieuw beginnend bij de punten en naar binnen bewegend.
  • Aan het einde van de 2 bovenstaande stappen, misschien zelfs daarvoor, is het heel eenvoudig om de bladeren te verwijderen. Ze vallen er bijna vanzelf af, zonder dat je echt kracht hoeft te zetten als je de bladeren aanraakt.
  • Minder toppen en vroege bloei met aanzienlijk lagere opbrengsten
Geel wietblad door stikstoftekort.
Geel wietblad door stikstoftekort.
Wietplant in groeifase met stikstof tekort.
Wietplant in groeifase met stikstof tekort.

Als je bladeren beginnen te vergelen en de vergeling zich blijft verspreiden, is het tijd om in te grijpen. Het is dan zaak om de stikstofbalans in je plant en kweekmedium weer in balans te krijgen. Je wietplant zal namelijk stikstof gaan ‘stelen’ van oude, lager gelegen bladeren, zodat ze dit naar de nieuwe bladeren kan transporteren. Daar ligt dus de voornaamste oorzaak voor de vergeling en verwelking van een stikstoftekort.

 

Oplossen stikstof tekort wietplant

Als kweker wil je natuurlijk vooral weten hoeveel stikstof je precies wanneer moet geven. De verhouding van stikstof tot andere voedingsstoffen heeft een enorm effect op de groei- en bloeifase. Maar bovenal ook op de productie van dikke toppen. Wanneer er sprake is van een stikstof tekort is het dus zaak om dit zo snel mogelijk op te lossen. Er zijn echter meerdere zaken belangrijk voor het herstel van de stikstofbalans.

 

Stikstof en pH

Enkel het aanvullen van stikstof kan soms niet genoeg zijn. Naast een verkeerde samenstelling van voeding, is een afwijkende pH-waarde ook een groot veroorzaker van stikstof tekorten. Het is daarom ook belangrijk om de pH-waarde van je medium en (voedings)water te controleren. Mocht de pH-waarde afwijken van de ideale waarde voor jouw medium, dan kan dit een oorzaak zijn waarom je wietplanten geen stikstof kunnen opnemen. Je hebt dan het gevoel dat je aan het aanvullen bent, terwijl je planten niets met de toegevoegde stikstof kunnen. Begin daarom altijd bij het meten en waar nodig corrigeren van je pH-waarde. Wanneer je op aarde kweekt kun je een pH van 6-6.5 aanhouden, op kokos en hydro ligt de ideale balans tussen 5,5 en 6,1. Lees de related post van Wietzaadjes voor meer informatie over de juiste pH waarde voor wietplanten

 

Stikstof aanvullen

Het aanvullen van stikstof in je medium kun je doen door stikstofrijke voeding toe te voegen aan het water dat je je wietplanten geeft. In voeding voor wietplanten staan drie voedingsstoffen centraal, onmisbaar voor een succesvolle groei en bloei, namelijk stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Een foutieve verhouding tijdens welke fase dan ook, zal zorgen voor een gebrek. Bekijk daarom vooral ook goed welke voeding je in welk stadium geeft, aangezien een verkeerde verhouding voeding toedienen één van de grootste veroorzakers is van een stikstof tekort.

 

Stikstofvergiftiging

Naast een tekort is het ook mogelijk om je wietplanten te voorzien van te veel stikstof. Wellicht ben je geneigd om wat meer stikstof te geven als je met een tekort kampt, dit kan totaal averechts werken. Je kunt een stikstofvergiftiging/overdosis herkennen aan bladeren die in klauwen veranderen, vervolgens geel worden en afsterven indien behandeling uitblijft. Een stikstof tekort gaat ook gepaard met gele bladeren, maar juist de klauwvorm waar de bladeren in groeien is typisch voor een stikstofvergiftiging. Merk je dit op tijdens de groei, geef dan het liefst even een week geen voeding en spoel je medium desgewenst. Tijdens de bloei kun je het effect versterken door te spoelen met een pk-booster en geen groeivoeding meer te geven.

De herkenbare klauwvormige bladeren van een wietplant bij stikstofvergiftiging.
De herkenbare klauwvormige bladeren van een wietplant bij stikstofvergiftiging.

 

Reacties
iDealBancontact Mister CashBank transferPostNLPay.

Toegevoegd aan je winkelmandje