Hoe kweek je autoflower wiet? Tips voor een succesvolle kweek!

Hoe kweek je autoflower wiet? Tips voor een succesvolle kweek!
5 min.

Het kweken van je eigen wiet is een bevredigende en lonende ervaring. Autoflower wietplanten zijn een uitstekende keuze voor beginnende kwekers, omdat ze relatief eenvoudig te verzorgen zijn en minder gevoelig zijn voor fouten dan hun fotoperiode tegenhangers. In dit artikel zullen we je laten zien hoe je autoflower wiet kunt kweken en geven we enkele waardevolle tips voor een succesvolle kweek.

 

Wat zijn autoflower wietplanten?

Autoflower wietplanten zijn cannabisplanten die automatisch in de bloei gaan zonder dat je het lichtschema hoeft te veranderen. In tegenstelling tot fotoperiode wietplanten, die afhankelijk zijn van een specifiek lichtschema om te bloeien, beginnen autoflowers vanzelf te bloeien na een bepaalde tijd. Meestal ongeveer 2-4 weken nadat ze zijn ontkiemd. Dit maakt autoflowers ideaal voor kwekers die hun wiet graag snel en gemakkelijk willen kweken.

 

Kies de juiste potgrootte

Het kiezen van de juiste potgrootte is essentieel voor een succesvolle teelt van autoflower wietplanten. Over het algemeen wordt aangeraden om potten met een maximale inhoud van 11 liter te gebruiken. Grotere potten kunnen leiden tot overbemesting, wat de groei van de plant kan belemmeren en de opbrengst kan verminderen. Met een pot van 11 liter kunnen de wortels zich goed ontwikkelen en heeft de plant voldoende ruimte om te groeien. Plant je wietzaadjes het liefst direct (na het ontkiemen) in de 11 liter pot waarin je wilt kweken. Zo voorkom je dat je moet overpotten, iets waar autoflowers niet heel lekker op reageren.

Autoflowers kweek je het beste in een 11 liter pot.
Kweek autoflowers in een 11 liter pot.
Kies de juiste grond voor je autoflowering wietplant.
Kies de juiste grond.

Kies de juiste grond

Een andere belangrijke factor bij het kweken van autoflower wiet is het kiezen van de juiste grond. Hoogwaardige aarde met een goede drainage en luchtcirculatie is essentieel voor gezonde wortelontwikkeling en algemene groei van de plant. Het gebruik van aarde met een lichte voedingsbodem is aan te raden, omdat autoflowers gevoelig kunnen zijn voor overbemesting. Een mengsel van perliet en kokosvezels kan ook helpen om de drainage te verbeteren en de kans op overbemesting te verminderen. Kies in ieder geval niet voor (zwaar) bemeste potgrond, om problemen met overbemesting te voorkomen.

 

Vermijd training met hoge stress

Hoewel trainingstechnieken zoals toppen, fimmen en buigen effectief kunnen zijn bij het vergroten van de opbrengst van fotoperiode wietplanten, is het belangrijk om te begrijpen dat autoflowers over het algemeen niet goed reageren op training met hoge stress. Dit komt omdat autoflowers een korte levenscyclus hebben en elke stress die ze ervaren hun groei kan belemmeren en uiteindelijk de opbrengst kan verminderen.

In plaats daarvan kun je je beter richten op trainingstechnieken met lage stress, zoals LST (Low-Stress Training), waarbij je de takken voorzichtig buigt om een gelijkmatig bladerdak te creëren en het licht beter te verdelen. Dit zal de groei stimuleren zonder de plant te belasten.

Low Stress Training (LST) bij een wietplant.
Low Stress Training wietplant.
Controleer regelmatig de pH-waarde van het water.
Controleer regelmatig de pH-waarde.

Juiste voedingsstoffen

Het geven van de juiste voedingsstoffen is van cruciaal belang voor een gezonde groei van autoflower wietplanten. In het begin hebben autoflowers niet veel voedingsstoffen nodig, omdat de meeste voedingsstoffen al in de aarde aanwezig zijn. Begin met het geven van lichte doses voedingsstoffen en verhoog deze geleidelijk naarmate de plant groeit.

Gebruik bij voorkeur specifieke cannabisvoedingsstoffen die zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van de plant tijdens verschillende stadia van de groei. Vergeet niet om de pH-waarde van het water en de voedingsstoffen regelmatig te controleren, omdat autoflowers gevoelig zijn voor schommelingen in de pH-waarde.

 

Het belang van water geven

Naast de juiste voedingsstoffen is het geven van de juiste hoeveelheid water essentieel voor een gezonde groei van autoflower wietplanten. Overbewatering kan leiden tot wortelrot en andere problemen, terwijl onderbewatering de groei kan vertragen en de opbrengst kan verminderen. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Geef water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt en vermijd plassen rond de wortels.

 

Oogsten op het juiste moment

Een van de voordelen van het kweken van autoflower wiet is de snelle groeicyclus. Autoflowers hebben meestal een kortere levenscyclus dan fotoperiode planten, wat betekent dat ze sneller klaar zijn om te worden geoogst. Het is belangrijk om op het juiste moment te oogsten om de beste kwaliteit en opbrengst te garanderen.

De meeste autoflower soorten zijn klaar om te worden geoogst binnen 8 tot 12 weken na het ontkiemen. Om het optimale oogstmoment te bepalen, kun je de trichomen (harskristallen) op de toppen van de plant in de gaten houden. Wanneer de trichomen troebel of melkachtig van kleur zijn en een klein deel amberkleurig is, is dit meestal het ideale moment om te oogsten. Wacht niet te lang, want overrijpe trichomen kunnen de kracht en smaak van je wiet verminderen.

Macro foto van de trichomen van een oogstrijpe wiettop.
Macro foto van trichomen.
Na het oogsten van je wiet moet je deze drogen en curen.
Drogen en curen verbetert de smaak.

Droog en cure je wiet goed

Nadat je je wiet hebt geoogst, is het belangrijk om het op de juiste manier te drogen en te curen om de beste smaak en kwaliteit te behouden. Hang de geoogste toppen ondersteboven op een donkere, goed geventileerde plek met een lage luchtvochtigheid. Laat ze langzaam drogen en vermijd snelle droogmethoden, omdat dit de smaak en potentie kan aantasten.

Na het drogen, plaats je de gedroogde toppen in glazen potten en bewaar ze op een koele, donkere plek. Open de potten dagelijks gedurende de eerste week om eventuele vochtigheid te laten ontsnappen. Dit helpt bij het curen van de wiet, wat resulteert in een gladdere rookervaring en een betere smaak.

 

Belang van licht en lucht

Autoflower wietplanten gedijen goed bij voldoende licht en lucht. Zorg ervoor dat de planten dagelijks zo’n 12 tot 18 uur licht krijgen. Hoewel ze misschien niet zo gevoelig zijn voor lichtschema's als fotoperiode planten, hebben ze nog steeds voldoende licht nodig om goed te kunnen groeien. Goede luchtcirculatie is ook van vitaal belang om schimmel- en ziekteproblemen te voorkomen. Gebruik ventilatoren om de lucht in de kweekruimte in beweging te houden en zorg voor een goede afzuiging om overtollige warmte te verminderen. Kweek je buiten, dan kan je de natuur haar werk laten doen. Zorg er dan wel voor dat er wat ruimte rondom je planten vrij blijft, zodat ze vrij kunnen groeien en bloeien.

 

Verzorg je planten met liefde

Vergeet niet dat het verzorgen van je autoflower wietplanten niet alleen gaat om de technische aspecten van het kweken. Geef je planten liefde en aandacht, observeer ze regelmatig en wees responsief op hun behoeften. Een gezonde en gelukkige plant zal resulteren in kwaliteitswiet die je met trots kan oogsten en delen met vrienden.

Het kweken van autoflower wiet is een lonende ervaring die je de mogelijkheid biedt om je eigen cannabis van hoge kwaliteit te kweken. Houd rekening met de potgrootte, gebruik hoogwaardige grond, vermijd training met hoge stress, bied de juiste voedingsstoffen, en wees geduldig en zorgzaam tijdens het groeiproces. Houd een kweekdagboek bij om notities te maken over hun groei, voedingsbehoefte en eventuele problemen die zich kunnen voordoen. Door deze tips in acht te nemen, kun je genieten van een succesvolle teelt van autoflower wiet en een rijke oogst van smaakvolle toppen. Veel succes met kweken en geniet van je eigen verse, zelfgekweekte wiet!

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje