Wietplanten water geven - Hoeveel water voor je wietplant?

Wietplanten water geven - Hoeveel water heeft een wietplant nodig per dag?
6 min.

Wietplanten hebben niet veel nodig, maar we weten zeker dat ze water nodig hebben. Water geven lijkt op het eerste oog vrij eenvoudig, helaas gaat het ook vaak fout. Te veel water is snel gegeven en soms wil het medium net wat sneller droog zijn, waardoor er een water tekort ontstaat. Wietplanten bewateren blijft altijd op gevoel, er bestaat geen vuistregel hoeveel water je wietplanten in welke fase precies nodig hebben. We hopen dat je na dit artikel iets meer houvast hebt op het gebied van je wietplanten bewateren!

 

Groei en bloei

Wanneer je wietzaden pas zijn ontkiemt, en je baby’s uitgroeien van zaailingen tot wietplantjes, hebben ze nog niet veel water nodig. In deze fase richten de jonge zaailingen zich vooral op het ontwikkelen van gezonde wortels. Haar wortels banen zich een weg door de grond op zoek naar water. Als de grond goed vochtig is kunnen de wortels zich ongestoord blijven ontwikkelen.

Als de bovenste paar centimeter van je aarde opdroogt kun je er een paar keer water op sprayen met een plantenspuit bijvoorbeeld. Water bij een zaailing gieten kan een flinke schok zijn voor het wietplantje in wording. Bovendien maak je het hierdoor al snel te nat en zou de ‘harde’ straal kunnen zorgen voor schade aan de wortels van je tere zaailing.

Op een zaailing kun je beter water sprayen met een plantenspuit.
Met een plantenspuit water sprayen op een zaailing.
Met een satéprikker kun je de vochtigheid van de aarde meten.
Met een satéprikker de vochtigheid van de aarde meten.

Op het moment dat je wietplantjes meerdere bladeren hebben geproduceerd en in een grotere pot staan, kun je gerust de gieter erbij pakken en ze normaal water geven. Van onderaf water geven kan ook, door je wietplanten in een laagje water te zetten. In het geval van cannabis valt dat af te raden, aangezien er hierdoor minder zuurstof overblijft voor de wortels. Water geven doe je dus het beste van bovenaf, rondom haar stam en liefst niet op de bladeren. Gaandeweg de groei en bloei zullen je wietplanten steeds meer behoefte aan water krijgen. Sterk afhankelijk van meerdere factoren.

 

Hoe zie je wanneer je wietplant water nodig heeft?

Sommige kwekers verkiezen het om naar de wietplant te kijken en pas te bewateren als erom gevraagd wordt door de wietplant. Als je de bladeren van je wietplanten goed in de gaten houdt, dan kun je precies zien wanneer ze dorstig zijn en wel weer wat water lusten. In eerste instantie zullen ze naar boven krullen, hierdoor verminderen je wietplanten verdamping via de bladeren. In het stadium daarna zullen de bladeren gaan hangen, slap worden en er levenloos bij hangen. Een duidelijk tekort aan water.

Steek gerust je vinger eens in de aarde om te voelen of de grond op een paar centimeter diep nog steeds vochtig is. Als je geen vieze vingers wil dan kun je er ook een satéprikker bij pakken en deze ongeveer vijf centimeter in de grond steken. Komt de prikker er schoon en droog uit, mag er wat water bij. Kleeft er aarde aan de satéprikker, dan is je aarde nog vochtig genoeg.

 

Te veel water

Met name een te veel aan water kan verregaande gevolgen hebben en diverses ziekten en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen in de hand werken. In de meeste gevallen krijg je na een periode van overbewatering last van wortelrot. Dit zal je wietplanten dan ook flink beschadigen, aangezien de wortels langzaamaan vergaan.

Overbewatering bij een wietplant kan wortelrot tot gevolg hebben.
Overbewatering bij een wietplant.
Een wietplant die te weinig water heeft gehad.
Een wietplant die te weinig water heeft gehad.

Bovendien is wortelrot erg lastig te behandelen, dit wil je dus te allen tijde voorkomen. Mocht je in potten wiet kweken, zorg dan ook dat het water weg kan lopen via de onderkant van de potten. Vaak ontstaat schimmel doordat het water niet of niet goed weg kan lopen.

Wietplanten die te veel water hebben gekregen, zullen de bladeren slap laten hangen en uiteindelijk af laten sterven. Het beste dat je kunt doen na een teveel aan water is je wietplant waar mogelijk overpotten in een grotere pot met nieuwe, droge aarde. Zo geef je haar de tijd om het water in de kluit op te nemen en kan de nieuwe aarde rondom overtollig vocht opnemen uit de kluit.

 

Te weinig water

Te weinig water is ook niet goed, dit zal resulteren in wietplanten die trager of niet groeien en dus zo goed als stilstaan in hun ontwikkeling. Je herkent dit door omhoog krullende bladeren, waarvan ook de randen naar elkaar toe krullen. Dit doen je wietplanten om verdamping tegen te gaan. Mocht dit te lang aanhouden, zullen de bladeren gaan hangen en ben je verder van huis. Op het moment dat je deze symptomen herkent en je hebt niet recent nog water gegeven, is het de hoogste tijd.

 

Kweekmedium

Aarde kan over het algemeen vrij lang vocht vasthouden. Zo zul je een wietplant in een ruime pot of volle grond lang niet elke dag water hoeven geven. Cocos echter heeft geen bufferende werking en kan dus amper water vasthouden. Wat betekent dat je vaker moet bewateren als je op cocos kweekt. Cocos is ook luchtiger, waardoor het meer water doorlaat.

Aarde houdt voor je wietplant langer vocht vast.
Aarde houdt voor je wietplant langer vocht vast.
Als je jouw wietplanten op cocos kweekt moet je vaker bewateren.
Als je jouw wietplanten op cocos kweekt moet je vaker bewateren.

 

Temperatuur, (zon)licht en ventilatie

De omstandigheden waarin je je wietplanten kweekt wegen zwaar mee. Zo hebben wietplanten op een zonnige standplaats een grotere behoefte aan water dan wietplanten die minder vol in de zon hebben gestaan. Staan ze blootgesteld aan wind, dan zullen je wietplanten harder werken om steviger te worden en dus ook meer water en voedingsstoffen gaan gebruiken.

 

Kies de juiste potmaat

Afhankelijk van de maat van je potten, kunnen je wietplanten veel of weinig wortels ontwikkelen. Wietplanten in kleine potten hebben kleinere wortels en dus minder water nodig. In kleinere potten trekken ze echter wel sneller droog en dien je vaker te bewateren. Pas dan op dat je niet te veel water in één keer geeft.

Zorg er het liefst voor dat je je wietplanten in grotere potten overpot wanneer nodig, zodat je ook je bewatering daar weer op kunt aanpassen. Een kleinere wietplant al in een grote pot uitplanten kan immers ook averechts werken. Begin daarom klein en laat de pot met je wietplanten meegroeien. Zo kun je de waterhuishouding het beste managen. Lees ook het gerelateerde artikel van Wietzaadjes.nl voor meer informatie over het verpotten van je wietplanten.

 

pH-waarde

Als je water geeft is het van belang om de pH-waarde van het water in de gaten te houden. Water uit de kraan heeft vaak een te hoge pH-waarde, waardoor er problemen kunnen ontstaan bij het opnemen van voeding uit de aarde. Wanneer je op aarde kweekt kun je een pH-waarde van 6,5 aanhouden. Kweek je met cocos dan mag de pH-waarde van je water omlaag naar 5,5-6.

Dit kun je vrij eenvoudig meten met een pH-meter die online of in tuincentra verkrijgbaar zijn. De waarde van je water kun je eenvoudig omhoog of omlaag werken met behulp van pH-min en pH-plus toevoegingen.

 

Bewateren tijdens vakantie

Het kan zomaar eens voorkomen dat je een paar dagen van huis bent en toch je kweek door wilt zetten. Je vakantie uitstellen omdat je wietplanten in de bloei staan is ook weer zoiets! Aangezien ze iedere paar dagen uiterlijk water nodig hebben, moet je er toch voor zorgen dat ze genoeg water krijgen. Het fijnste is natuurlijk als je een vriend of vriendin hebt met wat kweekervaring die op je plantjes kan passen.

Mocht dit niet het geval zijn dan kun je investeren in een druppelsysteem, waardoor je aarde altijd vochtig blijft. Dit kan van zeer eenvoudig en goedkoop tot aan hightech en met een app bedienbaar en inzichtelijk. Het is vaak een kleine opzet, aangezien je leidingen/slangetjes moet verbinden aan het water systeem, maar verder wel geheel zelfvoorzienend. Er zijn ook simpele oplossingen die je met water kunt vullen en in je pot kunt steken. Het water wordt dan langzaam afgegeven en jij kunt rustig op vakantie.

 

Geen natte voeten

Wietplanten houden niet van natte voeten, eerder kwam al ter sprake dat er gaten moeten zitten in de onderkant van je potten. Nog liever verhoog je de standplaats van je wietplanten een paar centimeter, zodat de wietplanten niet alsnog in het water blijven staan. Ook kun je er dan makkelijk af en toe even een handdoek onderdoor halen, zodat het droog en schoon blijft in je kweekruimte.

Kweek je buiten? Let dan ook goed op de ondergrond. Wietplanten houden van een luchtige, waterdoorlatende grond. Je kunt simpel testen hoe het met je grond gesteld is, door te kijken hoe snel het water in de grond trekt. Op zware klei zou het water zich langer kunnen ophopen, het is dan raadzaam om je grond iets luchtiger te krijgen door een bodemverbeteraar toe te passen.

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje