Hoe maak je cannabis tinctuur?

Hoe maak je cannabis tinctuur?
4 min.

Cannabis tinctuur is een geconcentreerd extract van cannabis dat wordt gemaakt door cannabis te weken in alcohol. Het wordt vaak gebruikt als een alternatief voor roken of vapen en kan gemakkelijk worden ingenomen door het onder de tong te druppelen of toe te voegen aan voedsel of drankjes. In dit artikel bespreken we hoe je zelf cannabis tinctuur kunt maken.

 

Wat heb je nodig?

  1. Gedroogde (hoogwaardige) cannabis (ongeveer 10 gram per 100 ml alcohol)
  2. Alcohol (70%+, bij voorkeur een hoogwaardige alcohol zoals wodka of graanalcohol)
  3. Een glazen pot of fles met een deksel
  4. Een koffiefilter
  5. Een trechter
  6. Een donkere fles om de tinctuur in te bewaren
  7. Pipetje om de tinctuur mee te doseren

 

Stap 1: Vermaal de cannabis

Begin met het vermalen van de cannabis. Dit kan met de hand of met behulp van een grinder. Het is belangrijk dat de cannabis gelijkmatig wordt vermalen, zodat de alcohol er goed doorheen kan stromen en alle cannabinoïden en terpenen kan opnemen.

 

Vermalen cannabis in een grinder.
Vermalen cannabis in een grinder.
Cannabis en alcohol in een glazen pot.
Cannabis en alcohol in een glazen pot.

 

Stap 2: Doe de cannabis in een glazen pot

Doe de vermalen cannabis in een glazen pot of fles met een deksel. Zorg ervoor dat de cannabis losjes in de pot zit en niet te compact is, wederom zodat de alcohol er goed doorheen kan stromen.

 

Stap 3: Voeg de alcohol toe

Voeg de alcohol toe aan de pot met cannabis. Zorg ervoor dat de cannabis volledig bedekt is met alcohol en dat er ongeveer 2-3 centimeter alcohol boven de cannabis uitsteekt. Sluit de pot goed af met een deksel en schud het geheel gedurende enkele minuten.

 

Stap 4: Laat het mengsel weken

Laat de cannabis in de alcohol weken voor ten minste 2 weken. Je kunt de pot af en toe schudden om de extractie te bevorderen. Zet de pot op een donkere plek, uit de buurt van direct zonlicht en warmte.

 

Stap 5: Filter de tinctuur

Na 2 weken kun je de tinctuur filteren. Plaats een koffiefilter in een trechter en giet de tinctuur voorzichtig door het filter in een andere glazen pot. Knijp de resterende cannabis uit in het filter om er zeker van te zijn dat je alle vloeistof eruit haalt.

 

 

Filteren cannabis tinctuur.
Filteren cannabis tinctuur.
Tinctuur in glazen flesje.
Tinctuur in glazen flesje.

Stap 6: Bewaar de tinctuur

Als je de tinctuur hebt gemaakt, kun je deze bewaren in een glazen flesje op een koele en donkere plek. Het flesje moet goed afgesloten zijn om verdamping te voorkomen en de kwaliteit van de tinctuur te behouden. Sommige mensen bewaren hun tinctuur in de koelkast voor een langere houdbaarheid.

 

Stap 7: Doseren van de tinctuur

Nu je je eigen cannabis tinctuur hebt gemaakt, wil je natuurlijk weten hoe je deze het beste kunt doseren. Het is belangrijk om te weten dat de juiste dosering afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het gewenste effect, de kwaliteit en sterkte van de tinctuur en je eigen tolerantieniveau.

Een goede startdosering voor beginners is ongeveer 1-2 druppels onder de tong, één tot twee keer per dag. Laat de tinctuur 30 seconden tot een minuut onder de tong liggen voordat je het doorslikt. Na een paar dagen kun je de dosering langzaam verhogen totdat je het gewenste effect bereikt.

Het is belangrijk om op te merken dat de effecten van een tinctuur langer kunnen duren dan bijvoorbeeld het roken van cannabis. Het kan tot 45 minuten duren voordat je de effecten begint te voelen. Daarom is het belangrijk om geduldig te zijn en niet te snel te veel tinctuur te nemen.

 

Wat kun je met cannabis tinctuur doen?

Cannabis tinctuur heeft veel verschillende toepassingen. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken voor pijnverlichting, angstvermindering, om beter te kunnen slapen en om stress te verminderen. Ook kun je het gebruiken als een natuurlijk alternatief voor traditionele medicijnen.

Een andere manier om cannabis tinctuur te gebruiken is om het toe te voegen aan eten en drinken. Omdat tinctuur geconcentreerd is, heb je er maar een kleine hoeveelheid van nodig om het gewenste effect te bereiken. Je kunt het bijvoorbeeld toevoegen aan smoothies, thee of zelfs aan je favoriete gerechten.

Daarnaast kun je cannabis tinctuur ook gebruiken om topicals te maken, zoals zalfjes en crèmes. Door de tinctuur te mengen met bijvoorbeeld kokosolie of bijenwas, kun je een effectieve en natuurlijke zalf maken die kan helpen bij verschillende huidproblemen. Tot slot kun je cannabis tinctuur ook gebruiken om andere cannabisproducten te maken, zoals edibles of vape-vloeistoffen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Je kunt cannabis tinctuur eenvoudig toevoegen aan je favoriete drankje.
Je kunt cannabis tinctuur eenvoudig toevoegen aan je favoriete drankje.

 

Veelzijdig product

Het maken van cannabis tinctuur is een relatief eenvoudig proces dat je thuis kunt doen met een paar eenvoudige ingrediënten. Het resultaat is een geconcentreerde en veelzijdige vorm van cannabis die op verschillende manieren kan worden gebruikt.

Als je van plan bent om zelf cannabis tinctuur te maken, is het belangrijk om kwalitatief hoogwaardige cannabis te gebruiken en de juiste verhouding tussen cannabis en alcohol aan te houden. Ook is het belangrijk om geduldig te zijn bij het doseren en niet te snel te veel tinctuur te nemen.

Of je nu op zoek bent naar pijnverlichting, ontspanning of een natuurlijk alternatief voor traditionele medicijnen, cannabis tinctuur kan een waardevolle toevoeging zijn aan je dagelijkse routine. Probeer het zelf uit en ontdek de vele voordelen van deze veelzijdige cannabisproducten!

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje