Wietplanten snoeien, de do’s en don’ts

3 min

Wiet kweken is in de loop der jaren flink veranderd, aangezien er steeds meer verschillende manieren worden gebruikt om de opbrengst of potentie van de wiet te verhogen. Klieven, Low Stress Training (LST), toppen en fimmen zijn enkele bekende manieren om de opbrengst en/of kwaliteit positief te beïnvloeden.

Wietplanten snoeien, het ontbladeren van je wietplanten, is één van de manieren waar het nog wel eens fout mee gaat. Dit komt vooral omdat het een vorm van training is die veel stress oplevert. Bovendien moet je precies weten wat je doet en waarom je het doet, anders levert het onnodig veel stress op en beschadig je je wietplanten enkel.

Nut van wietbladeren

Vaak zijn (beginnende) kwekers geneigd om te denken dat de wietbladeren een goede oogst in de weg zitten. Wietbladeren zijn echter kleine energiefabriekjes, zie ze als een soort zonnepanelen. Deze energie wordt door de plant omgezet in het gewenste resultaat: ontwikkeling van dikke toppen met een flinke dosis THC/CBD en natuurlijk de groei en bloei in het algemeen.

Wietbladeren zijn dus essentieel, maar kunnen inderdaad onderliggende groei in de weg zitten. Bovendien bevatten ze belangrijke reserves waar je wietplant tegen het einde van haar cyclus op kan teren. Lukraak maar wat bladeren wegsnoeien is dus over het algemeen een slecht idee.

Wietbladeren zijn kleine energiefabriekjes.
Wietbladeren zijn kleine energiefabriekjes.
De dikke cannabis toppen die we graag zien.
De dikke cannabis toppen die we graag zien.

 

Do’s van wietplanten snoeien

Gelukkig kunnen we stellen dat, als je het op de juiste manier doet, snoeien bevorderlijk kan zijn voor de groei en bloei van je wietplanten. Je kunt immers de energie op gewenste manier door je planten heen laten ‘stromen’. Maar waar moet je vooral rekening mee houden?

Gun je wietplant tijd om te herstellen

Snoeien is een trainingsmethode die je wietplanten veel stress zal bezorgen. Snoei daarom in de groeifase en probeer snoeien in de bloeifase te vermijden. Zorg altijd dat je je wietplanten ongeveer 1 à 2 weken de tijd geeft om te herstellen. Laat in deze periode alle bladeren zitten en verzorg je wietplanten met water en eventueel voeding. Maar laat haar dus vooral bijkomen van de intense stress die het snoeien met zich mee brengt.

Laat gele bladeren zitten

Of een blad nu donkergroen of geel is, elk blad aan je wietplant heeft nut. Ook gele wietbladeren bevatten nuttige reststoffen. Deze stoffen kun je als een voedingsbuffer zien en je wietplanten hebben hier dus zeker nog iets aan. Pas als de bladeren verschrompelen verliezen ze hun nut en dan vallen ze ook vrij snel af.

Vergeling van de bladeren is vaak het begin van de herfst of de laatste bloeiweken. Vergelen je bladeren eerder? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een tekort aan stikstof in de grond. Geef in dat geval een goede groei/bloei booster met stikstof (N).

Het ontbladeren van een wiettop.
Het ontbladeren van een wiettop.
Gele bladeren bevatten nuttige reststoffen. Laat deze dus zitten.
Laat gele bladeren zitten.

 

Don’ts van wietplanten snoeien

Nu je weet wat handig is, is het ook handig om te weten wat niet handig is. De volgende zaken doe je dus vooral niet!

Haal niet te veel bladeren weg

Een zeer belangrijke “don’t” is het weghalen van te veel bladeren. Als vuistregel kun je aanhouden dat je niet meer dan 30% van je wietplant snoeit. Wanneer je de helft zou snoeien dan kan het zijn dat je wietplant bezwijkt onder het snoeien of, minder drastisch maar even goed niet fijn, stagneert in groei of bloei. Zoals eerder gesteld zijn de bladeren namelijk hard nodig voor de ontwikkeling van je wietplanten.

Snoei niet te vaak

Enkele keren snoeien moet ruim voldoende zijn. Ervaren kwekers snoeien vaak één keer en laten het daarbij. Als je na het snoeien ziet dat er toch een blad in de weg zit of een tak niet mooi uitkomt, dan kun je het blad of de tak vaak wel iets buigen. Het snoeien heeft namelijk ruimte opgeleverd waardoor alle takken licht en lucht krijgen en zich optimaal kunnen ontwikkelen.

 

Het toppen van wietplanten om de opbrengst te verhogen.
Toppen wietplant.
Het fimmen van een wietplant.
Fimmen wietplant.

Wat snoei je dan weg?

Snoei met mate, begin eens met het toppen of fimmen van je wietplanten. Doe dit ook niet te vaak, aangezien je wietplanten meer en meer voeding, ruimte, licht en lucht nodig hebben. Uiterlijk in de tweede week van de bloei kun je dan nog eens een laatste keer snoeien. Beperk je hierbij tot de onderste toppen, veelal zul je op de onderste 25% van je planten topjes zien die geen tot weinig potentie hebben. Knip deze gerust af, hierdoor kan de energie naar toppen die er wel toe doen.

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje