Trichomen – Wat zijn wiet trichomes?

Trichomen zijn van essentieel belang zijn voor de productie van potente wiet.
6 min

Wanneer je als (beginnende) kweker alles uit je wietplanten wilt halen, is het nuttig om je te verdiepen in trichomen. Deze mini haartjes zijn namelijk van essentieel belang voor de productie van potente wiet. In feite wil een goede kweker dus niet weten hoe hij/zij op een goede manier een wietplant kweekt, maar juist hoe je een wietplant kweekt die bedekt is met trichomen.

 

Wat zijn trichomen?

Trichomen laten menig wietplant schitteren, alsof je naar een prachtige, ijzige laag kristallen aan het kijken bent. Van dit mooie goedje worden ook hasj, olieën en tal van andere extracten gemaakt. Maar wat is nu eigenlijk het exacte nut van trichomen, wat heb je er precies aan? Goed om te weten: wetenschappers hebben inmiddels drie verschillende soorten trichomen ontdekt op cannabisplanten, te weten:

  • 1 Capitatum ongesteelde trichomen
  • 2 Capitatum-gesteelde trichomen
  • 3 Bolvormige trichomen

Allen zijn van invloed op je cannabisplanten, maar de capitatum-gesteelde trichomen zijn het meest interessant voor liefhebbers van wiet, omdat ze het grootste zijn. Bovendien produceren deze trichomen de meeste cannabinoïden, waar recreatieve én medicinale gebruikers dol op zijn. Desalniettemin zijn de andere trichomen ook van belang, aangezien deze, weliswaar in mindere mate, ook cannabinoïden produceren en zorgen voor een plakkerige harslaag.

De drie verschillende soorten trichomen.
De drie verschillende soorten trichomen.
Trichomen produceren cannabinoïden, zoals THC en CBD.
Trichomen produceren cannabinoïden, zoals THC en CBD.

 

Nut van trichomen

Allemaal leuk die schitterende haartjes op je wietplanten, maar wat heb je eraan? Je kunt trichomen het beste zien als kleine fabriekjes die werkzame stoffen produceren. We hebben het dan over cannabinoïden, zoals THC en CBD. Maar ook geuren en aroma’s, flavoïden en terpenen, worden geproduceerd in de trichomen. Ter illustratie, wetenschappers hebben inmiddels al meer dan honderd terpenen ontdekt in de plakkerige trichomen.

Niet alleen voor ons, gebruikers, zijn de trichomen van essentieel belang. Zo helpen trichomen de geliefde cannabisplanten zelfs te overleven. Zo vormen de trichomen een plakkerige laag op je toppen en bladeren, welke de toppen weer beschermen tegen (schadelijke) UV-straling. De terpenen geven op hun beurt smaak en geur af, welke insecten op afstand houden. Hoewel de geur voor ons reuze aantrekkelijk is, denken insecten daar dus klaarblijkelijk anders over. Vergissen ze zich en bezoeken ze de cannabisplant toch? Grote kans dat ze dan vast komen te zitten in de plakkerige laag.

 

Genetische verschillen

Op de genetica van je wietplanten heb je logischerwijs geen invloed, tenzij je zelf soorten kruist. Dit is vrij eenvoudig te begrijpen, de ene wietsoort zal namelijk meer trichomen produceren dan de andere. Dit kun je prima vergelijken met haargroei bij mensen. Waar de ene man een weelderige bos haren heeft en op zijn 50e nog een volle bos met zwarte haren heeft, zal een andere man op zijn 30e al kaal zijn.

Wietsoorten produceren altijd trichomen, maar de ene soort produceert eenmaal veel meer trichomen en laat je de ijzige laag trichomen zien, die je wilt zien! Soorten als White Widow, Gorilla Glue en (Super) Silver Haze staan bekend om hun exorbitante ontwikkeling van trichomen. Tegen het einde van de bloei zullen de toppen en kleinere bladeren bedekt raken onder sprankelende trichomen.

Genetische verschillen zijn dus erg belangrijk, maar zeker niet bepalend voor een uitbundige productie van trichomen. Naast de genetica dien je ook rekening te houden met verschillende omgevingsfactoren.

White Widow wiet met de nog duidelijk zichtbare trichomes.
White Widow wiet met de nog duidelijk zichtbare trichomes.
Gorilla Glue  wiet van het huismerk van Wietzaadjes.nl.
Gorilla Glue wiet van het huismerk van Wietzaadjes.nl.

 

Omgevingsfactoren

In de genetica ligt dus grotendeels al vast hoe de trichomen zich gaandeweg de bloei zullen ontwikkelen, maar dat is niet het enige. Omgevingsfactoren hebben een sterke invloed op de ontwikkeling en productie van trichomen. Verlichting is één van de omgevingsfactoren met grote invloed op de productie van trichomen. Zo produceren cannabisplanten die dichtbij de evenaar groeien meer trichomen. Dit komt door de blootstelling aan UV-B verlichting, een warmte/UV-B lamp boven je cannabisplanten in de laatste weken van de bloei zal voor meer stress zorgen door UV-B, maar zal tegelijkertijd meer trichomen opleveren.

Een typisch voorbeeld van een manier van stress die voordelig is voor je cannabisplanten, maar niet schadelijk. Let wel op de temperatuur, want in de laatste weken van de bloei wil je niet boven de 26 graden Celcius uitkomen. Warmere temperaturen zorgen ervoor dat de trichomen in potentie afnemen. Dit merk je veelal doordat je planten dan veel meer geur afgeven dan in koelere periodes.

 

Precies op tijd oogsten

Nadat je wekenlang zorgvuldig op je wietplanten hebt gelet en ze met alle liefde hebt verzorgd, wil je op exact het juiste moment oogsten. Iets te vroeg of iets te laat zou immers zonde zijn, want dat gaat ten koste van het effect dat je wiet teweeg brengt. Naast de smaak is het effect één van de essentiële factoren waarom je voor de desbetreffende wietsoort hebt gekozen. Door de trichomen nauwlettend in de gaten te houden, kun je precies het juiste moment van oogsten bepalen.

Trichomen kunnen drie verschillende kleuren aannemen:

  • Transparant
  • Melkachtig wit
  • Amberkleurig

Beginnende kwekers oogsten vaak afgaande op de bruine kleur en het indrogen van de bloeiharen, maar wist je dat je op basis van trichomen nóg beter kunt bepalen wat voor jou het perfecte moment van oogsten is?

Stoned VS High
Stoned of high, wat zijn de verschillen?

 

Kleur van trichomen in relatie tot oogsten

Trichomen kun je amper zien met het oog en het is dan ook aan te raden om gebruik te maken van een goede (zak)microscoop of camera waar je goed mee kunt inzoomen. Je kunt hierdoor zelf beslissen of je wiet een wat meer geestelijke sativa-high teweeg brengt, of een lichamelijke indica-high. Wanneer je in de laatste bloeiweken naar de trichomen kijkt zal opvallen dat ze in eerste instantie transparant kleuren en vrij glazig zijn. Op dit moment produceren ze nog diverse cannabinoïden, je wilt je wietplanten in dit stadium dus lekker laten doorontwikkelen.

Op het moment dat het einde van de bloeitijd aanbreekt, zullen de trichomen zich ontwikkelen richting een melkachtige, troebele witte kleur. Zie je dat de trichomen deze milky witte kleur ontwikkelen, dan is het goed om bijna dagelijks even naar je trichomen te kijken. Wanneer je op zoek bent naar een high die je meer geestelijk zal raken en niet zozeer lichamelijk, dan doe je er goed aan om te oogsten wanneer de meeste trichomen melkachtig wit zijn.

Melkachtige, troebele witte trichomen voor een geestelijke high.
Melkachtige, troebele witte trichomen voor een geestelijke high.
Amberkleurige trichomen voor een lichamelijk stoned gevoel.
Amberkleurige trichomen voor een lichamelijk stoned gevoel.

Ben je op zoek naar een iets meer lichamelijke high, wacht dan het liefst tot je wat amberkleurige trichomen ziet. Wanneer de helft van de trichomen amberkleurig is en de andere helft melkachtig wit, heb je een perfecte balans tussen een lichamelijke en geestelijke high. Hoe meer amberkleurige trichomen, des te lichamelijker het effect zal zijn. Maar wacht ook niet te lang met oogsten, want te lang wachten zorgt weer voor een afname van werkzame stoffen, cannabinoïden.

 

Extracten en trichomen

Kweek je je eigen wietplanten om ze na het kweken om te zetten in de beste extracten, zoals hasj, wietboter of je eigen cannabisolie? Dan doe je er goed aan om iets langer te wachten. Melkachtige trichomen zullen namelijk minder extracten opleveren, terwijl amberkleurige trichomen juist wel weer goed zijn om extracten mee te maken. Maar nog steeds geldt, wacht niet te lang, maar oogst wanneer het grootste deel van de trichomen amberkleurig zijn.

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje