Hoeveel kost wiet?

Hoeveel kost wiet?
8 min.

Voor nieuwkomers in de cannabiswereld kan het nogal overweldigend zijn, tal van verschillende wietsoorten en op zijn minst net zo veel verschil in prijs. Dat geldt uiteraard al in ons kleine kikkerlandje, waar de prijzen flink uiteen kunnen liggen. Wereldwijd fluctueert dit nog meer en komen we nog grotere verschillen tegen in de wietprijs per gram. Om je een compleet beeld te geven wat wiet mag kosten, leggen we je in dit artikel uit hoe de verschillende prijzen tot stand komen. En natuurlijk berekenen we ook wat het kost om je eigen wiet te kweken!

 

Coffeeshop wiet

In Nederlandse coffeeshops zijn we gelimiteerd tot het aankopen van maximaal 5 gram per keer/dag. Dit is allemaal vastgelegd in het gedoogbeleid, wat voorschrijft dat een coffeeshop niet zal worden vervolgd, als zij zich netjes aan de regels houden. Een coffeeshop moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Er mag niet meer dan 5 gram softdrugs per dag per persoon worden verkocht.
 • Er mogen geen harddrugs worden verkocht.
 • Er mogen geen softdrugs verkocht worden aan minderjarigen.
 • Minderjarigen mogen niet in een coffeeshop worden binnengelaten.
 • Er mag geen alcohol worden geschonken.
 • Er mag geen reclame voor drugs en de coffeeshop worden gemaakt.
 • Er mag geen overlast voor de omgeving worden veroorzaakt.
 • De handelsvoorraad mag niet meer dan 500 gram zijn.
 • Geen toegang voor en verkoop aan anderen dan ingezetenen van Nederland.

Over de behaalde winsten dient een coffeeshop echter wel winstbelasting te betalen, iets dat logischerwijs ook direct invloed heeft op de prijs van coffeeshop wiet. De meeste leveranciers van cannabis, waaronder ook coffeeshops, berekenen daarnaast verschillende prijzen voor diverse soorten wiet. Dit hangt vaak samen met zaken als de kwaliteit, maar ook de genetica en kweekduur van de wietsoort. Een goede Haze zal doorgaans een paar euro per gram meer kosten, vergeleken met een kort bloeiende witte wietsoort. Dit hangt voornamelijk samen met het feit dat een langer bloeiende wietsoort meer tijd behoeft om goed gekweekt te worden. Vaak zijn deze wietsoorten ook iets lastiger te kweken.

 

Aankoop 1 gram wiet in coffeeshop.
Aankoop 1 gram wiet in coffeeshop.
Er mag in coffeeshops niet meer dan 5 gram wiet per persoon worden verkocht.
Verkoop van max. 5 gram wiet per persoon per dag.

 

Gemiddelde prijs coffeeshop wiet

De gemiddelde prijs van wiet uit de coffeeshop bedraagt zo’n €10,- per gram, echter zit ook hier veel variatie in. Vaak kom je dan ook een onderverdeling tegen, zo zal elke zichzelf respecterende coffeeshop een divers aanbod hebben. Van goedkopere en eventueel minder krachtige indica’s (die veelal een korte bloeitijd kennen) tot dominante en populaire hybrides met een uitgesproken smaak en effect.

Toch zal het opvallen dat ook binnen dezelfde soorten er diverse prijzen gehanteerd worden per coffeeshop. Zo zijn er coffeeshops die gezien de concurrentie iets lagere prijzen hanteren, inherent hieraan zijn er ook coffeeshops die wegens de overtuiging van kwaliteit een iets hogere prijs aanhouden. Gemiddeld kun je aanhouden dat iets minder dan €10,- per gram een mooie prijs is voor witte wietsoorten, soorten als White Widow bijvoorbeeld. Een krachtige Amnesia of Lemon Haze kan rustig oplopen tot zo’n 13-15 euro per gram. Locatie is hierin dus ook zeer belangrijk, toeristische coffeeshops in het centrum van Amsterdam zullen bijvoorbeeld meer geld vragen per gram, vergeleken met coffeeshops buiten het centrum of in kleinere steden/dorpen.

 

Lemon Haze kost 13-15 euro per gram.
Lemon Haze wiet kost 13-15 euro per gram.
White Widow is met 10 euro per gram één van de goedkoopste wietsoorten.
White Widow wiet kost 10 euro per gram.

 

Wiet van de apotheek

In sommige gevallen kun je wiet van de apotheek op doktersrecept verkrijgen. De keuze in wietsoorten van de apotheek is vele malen minder groot dan die bij de gemiddelde coffeeshop. Artsen schrijven niet vaak cannabis voor, in de gevallen waarin dit wel wordt voorgeschreven gaat het veelal om multiple sclerose (MS).

Soms wordt medicinale wiet ook voorgeschreven bij ernstige spierkrampen, bijvoorbeeld door ruggenmergschade, misselijkheid en braken ten gevolge van behandelingen tegen kanker, bij HIV, aids of hepatitis C, maar ook bij tics (syndroom van Gilles de la Tourette), chronische (zenuw)pijn en glaucoom (verhoogde oogboldruk).

Ook bij palliatieve zorg (gericht op het verbeteren van de levenskwaliteit in de laatste levensfase) wordt medicinale cannabis steeds vaker ingezet. Bijvoorbeeld om pijn en misselijkheid te bestrijden en eetlust op te wekken. In gevallen van epilepsie wordt ook steeds vaker gebruik gemaakt van medicinale wiet, echter is de werking (nog) niet wetenschappelijk aangetoond in dit laatste geval.

In veel gevallen is het niet bekend hoe cannabis precies invloed heeft op de genoemde klachten/ziektes en veelal is niet aangetoond dat het direct effect heeft op de ziekte, in vele gevallen omschrijven gebruikers wel verlichting te merken van de symptomen die daaruit voortvloeien.

 

Medicinale cannabis op doktersrecept.
Medicinale cannabis op doktersrecept.
1 gram medicinale white widow wiet kost ongeveer 10 euro.
1 gram medicinale white widow wiet kost rond de 10 euro.

 

Prijs medicinale cannabis

De prijs voor medicinale cannabis fluctueert vele malen minder dan die van coffeeshop wiet. Zo betaal je doorgaans voor 5 gram wiet uit de apotheek zo’n €50,-, dit is inclusief de vergoeding voor de apotheker, al kan deze per apotheek licht verschillen. Bij de ene apotheek zul je doorgaans dus iets minder dan €50,- per 5 gram betalen, bij een andere apotheek kan het een paar euro meer zijn.

Wiet van de apotheek is een legaal product en dient dan ook aan strengere eisen te voldoen dan coffeeshop wiet. Zo produceert het ene bedrijf (Bedrocan) de wiet, maakt een volgend bedrijf (Steris) de wiet steriel door middel van gammastraling, waarna Lab Ofichem de wiet controleert en een laatste bedrijf (Fagron) is verantwoordelijk voor de verpakking en distributie van de mediwiet.

Hierdoor ben je zeker van een gecontroleerd product, maar deze stappen hebben zeker ook invloed op de prijs van mediwiet. Wiet kweken hoeft immers niet zo duur te zijn.

 

Wietprijs per land

De wietprijs kan ook zeer verschillen per land, zo heeft de legaliteit van de wiet (per stad zelfs in sommige landen) enige invloed op de prijs. Hoe hoger de straf op het bezit/de verkoop van wiet, des te duurder de wiet wordt. Wat het interessant maakt is dat er ook gebieden zijn met strenge regulatie van wiet, waar de prijzen desalniettemin laag liggen. Dit heeft vaak te maken met de lagere kosten die kwekers in een dergelijk gebied hebben.

 

Top 5 duurste landen wiet

Mocht je op vakantie zijn in deze landen, dan kun je rekenen op fors hogere wietprijzen dan dat je gewend bent in Nederland.

Top 5 duurste landen wiet per gram.
Top 5 duurste landen wiet per gram.
In Japan is wiet met 26-30 euro per gram het duurst.
In Japan is wiet met 26-30 euro per gram het duurst.
 1. Japan – Tokio en Kioto zijn de duurste steden, je kunt hier rekenen op gemiddelde prijzen tussen de €26,- en €30,- per gram.
 2. Zuid-Korea – In Seoul betaal je gemiddeld gezien het meest voor een grammetje wiet, zo’n €29,- per gram.
 3. China – Hong-Kong staat ook bekend om haar relatief hoge wietprijs, zo betaal je al snel een kleine €25,- per gram in deze bijzondere Chinese stad.
 4. Thailand – In Thailand liggen de straffen op het bezit en de verkoop van cannabis vrij hoog, dit heeft dan ook invloed op de gemiddelde prijs van ongeveer €22,- (in Bangkok). Ook op het bezit van cannabis voor eigen gebruik staat 5 jaar gevangenisstraf, pas hier dus goed mee op!
 5. Ierland – Ierland kent de hoogste wietprijs in Europa, zo betaal je in Dublin gemiddeld net geen €20,- voor een grammetje wiet.

 

Top 5 goedkoopste landen wiet

In onderstaande landen zul je de goedkoopste wiet (ter wereld!) vinden, dit betekent echter niet dat de kwaliteit net zo hoogstaand is als dat je gewend bent. Vaak wordt de kwaliteit als (iets) minder omschreven. Onderstaand zijn de goedkoopste landen en steden wat wiet betreft, van het goedkoopste naar het duurste land.

Top 5 goedkoopste landen wiet per gram.
Top 5 goedkoopste landen wiet per gram.
In Ecuador is wiet met 1,21 euro per gram het goedkoopst.
In Ecuador is wiet met 1,21 euro per gram het goedkoopst.
 1. Ecuador – Quito is de hoofdprijs van Ecuador en staat bekend om haar zeer lage wietprijzen. Gemiddeld kost een gram wiet je hier €1,21!
 2. Colombia – In Colombia ben je ongeveer net zo veel kwijt aan een gram wiet, de gemiddelde prijs in Bogota ligt op €1,98.
 3. Paraguay – Een flink lagere wietprijs kom je tegen in Asunción, de hoofdprijs van Paraguay. Een gram wiet kost je hier gemiddeld €2,-.
 4. Indonesië – Jakarta volgt op de voet met een gemiddelde wietprijs van €3,41 per gram.
 5. Panama – In Panama-City kun je rekenen op een gemiddelde prijs per gram van €3,50.

 

Wiet per gewicht

Het maakt natuurlijk ook veel uit of je slechts één gram koopt of kiest voor het aanschaffen van vijf gram. Zo zal menig verkoper rekening houden met een iets lagere prijs per gram, indien je groter inkoopt. Dit werkt bij de meeste producten natuurlijk zo, en zo ook bij cannabis. Hoe meer je koopt, des te goedkoper je wiet wordt. Doordat het maximum in Nederland op 5 gram ligt, zal het niet schrikbarend veel schelen, maar 1-2 euro per gram minder is toch weer een voordeel voor jouw portemonnee.

 

Kosten zelf gekweekte wiet

Verreweg de meest voordelige manier om aan je wiet te komen, zonder naar Ecuador af te reizen, is het zelf kweken van je wiet. Maar wat kost dit nu eigenlijk als je het terug wilt rekenen naar een prijs per gram? Allereerst is het goed om te kijken naar de kosten die komen kijken bij het kweken van wiet, zowel doorlopende kosten als eenmalige (aanschaf)kosten van bijvoorbeeld een kweeklamp, afzuiging en kweektent. We gaan er in dit voorbeeld vanuit dat je kweekt onder een HPS-lamp van 600 Watt in een kweektent van ongeveer één vierkante meter.

De eenmalige aanschafkosten van een complete kweektent beginnen bij zo’n €500,-, uiteraard kun je dit zo duur maken als je zelf wilt door het uitbreiden met andere verlichting, afzuiging of andere accessoires. Dit is een investering die je over meerdere jaren kunt afschrijven, een kweektent en toebehoren zijn haast onverwoestbaar. Enkel in het geval van HPS dien je ongeveer jaarlijks je lamp te vervangen, dit kost ongeveer €25,- per jaar. Laten we er voor het gemak van uitgaan dat je minstens vier jaar vooruit wilt met je kweektent, omgerekend ben je dan zo’n €180,- per jaar kwijt aan aanschafkosten voor de complete kweektent en regelmatige vervanging van je verlichting.

Drie wietplanten in een kweektent.
Drie wietplanten in een kweektent.
Zelf wiet kweken kost het minst.
Zelf wiet kweken is erg leuk en kost het minst.

Op basis van 8-9 weken bloei (12 uur per dag verlichting) en 4 weken groei (18 uur per dag verlichting), kun je dan 4 kweken per jaar draaien. Per kweek verbruik je ongeveer 600 kilowattuur (KwH) aan stroom, tegen een gemiddelde gangbare prijs van €0,22 per KwH, dit is inclusief energiebelastingen en netbeheerkosten en dergelijke. Totaliter kost dit je €132,- per kweek en dus €528,- per jaar. Inclusief de aanschafkosten kun je dus stellen dat wiet kweken je zo’n €708,- per jaar kost, (bijna alles inbegrepen)

 

Toebehoren

Naast de vaste aanschafkosten en periodieke stroomkosten, heb je natuurlijk ook nog wat toebehoren nodig. Denk aan potten, een medium om op te kweken, zoals aarde, cocos of hydro, de benodigde voeding om het maximale uit je wiet te halen en natuurlijk wietzaadjes. Afhankelijk van hoe je kweekt, kost dit je nog zo’n €300,- extra per jaar. Denk aan een paar zakken aarde per kweek, nieuwe potten en natuurlijk groei- en bloeivoeding gecombineerd met enkele (wortel/top)boosters.

 

Totaal kosten zelf gekweekte wiet

Om de rekensom compleet te maken, je kunt sowieso op de volgende kosten rekenen:

 • Vaste kosten aanschaf kweektent: €180,- per jaar (uitgaande van vier jaar gebruik)
 • €528,- per jaar
 • €300,- per jaar

Je hebt dan voor €1.008,- per jaar plezier van je eigen kweektent waar je eenvoudig 5 wietplanten in kwijt kunt. Op basis van 600 Watt en een groeiperiode voorafgaand aan de bloei van zo’n vier weken, kan een gemiddelde kweker rekenen op een opbrengst van gemiddeld 300 gram droge wiet per oogst. Deels afhankelijk van ervaring en de gekozen wietsoort, meer ervaren kwekers en/of productievere wietsoorten kan de opbrengst zelfs oplopen tot 600 gram per oogst, maar laten we het bescheiden houden!

300 gram droge wiet per oogst, vier keer per jaar, maakt een totaal van 1.200 gram per jaar. Wanneer we dit afzetten tegen de kosten, kweek je voor ongeveer €1,- per gram je eigen wiet. Een flinke kostenbesparing, wanneer je dit afzet tegen de reguliere prijs die je neerlegt in de gemiddelde coffeeshop of apotheek. Zelfs wanneer je kiest voor een iets luxere opzet van je kweektent, zul je niet snel boven de €2,- per gram uitkomen.

Je eigen wiet kweken is dus eenvoudig tot wel tienmaal zo goedkoop, als dat je je wiet maar gewoon ergens aanschaft. Natuurlijk kleven er meerdere voordelen aan, zo weet je te allen tijde wat je je wietplanten hebt gegeven (en vooral ook wat niet!). Het proces van je eigen wiet kweken wordt door kwekers ook gezien als bevredigend, een veel ruimere ervaring dan je wiet ergens afhalen.

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje