Wiet pijp

Wiet pijp
4 min.

Pijp roken is een traditie die heel ver terug in de tijd gaat. In eerste instantie voor tabak, maar in de afgelopen decennia zijn deze flink aangepast. Zo heb je voor cannabis ook een wiet pijp, die tegen een hogere temperatuur bestand is vergeleken met de bekende tabakspijp.

Bekijk direct onze wietpijpjes

 

Geschiedenis pijp roken

Haast net zo lang als dat er mensen op aarde zijn gaan roken, worden er al pijpen gerookt. Het is dan ook één van de oudste manieren van wiet roken. Naast cannabis kun je pijpjes ook gebruiken om er tabak of andere recreatieve of medicinale kruiden mee te roken. Honderden jaren voor Christus werden pijpjes al gebruikt. Diverse lokale stammen in onder andere Amerika maakten vermoedelijk al duizenden jaren voor Christus gebruik van deze rookmethode. Bekend is dat in Mexico rond 1200 voor Christus tabak werd geteeld. Vervolgens werd het gerookt (in een pijp), gekauwd en/of gesnoven. Wellicht de meeste bekende manier van toepassing van (heilig verklaarde) pijp tabak is door de Indianen in het leven geroepen, de vredespijp.

Toen Europeanen de oceaan overstaken namen ze natuurlijk ook allerlei rookwaar mee terug. De oudste vondst zijn pijpen die omstreeks 300-400 jaar voor Christus werden gebruikt, vermoedelijk door de Scythen. Een inheemse groep nomaden die rond reisden in Eurazië (Europa/Azië). In een wetenschappelijk artikel uit 2019 wordt gesteld dat de eerste kennismaking met cannabis als drug ook rond die tijd plaats vond. Er zijn aanwijzingen gevonden in het Pamir-gebergte, tegenwoordig het uiterste westen van China, dat de mens ongeveer 500 jaar voor Christus al kennis maakte met cannabis die rijk was aan THC. Dit valt dus mooi samen met de vondsten van de eerste cannabis pijpjes.

Stenen pijpje uit het archeologisch museum.
Stenen pijpje uit het archeologisch museum.
Bruin en zwart rook pijpje van klei (bodemvondst).
Bruin en zwart rook pijpje van klei (bodemvondst).

 

Pijp voor wiet

Om nog even in het verleden te blijven, van oudsher werden pijpjes vooral gebruikt om het rookgenot te verbeteren. Tabak die normaliter in tabakspijpjes werd gebruikt, was vaak complexer qua smaak en van hogere kwaliteit dan reguliere tabak. Ook wel het verschil tussen het roken van een sigaret en een sigaar. Terug naar cannabis, naast de prettige rookervaring zijn er nog een aantal andere voordelen waarom je een wiet pijp zou kunnen overwegen:

 • Met name kleine wiet pijpjes zijn erg discreet in gebruik, omdat ze minder rook produceren dan een joint. Minder rook betekent ook minder geur in de omgeving.
 • Je hebt geen lange vloei of tip nodig, je hoeft minder fijn te kruimelen en tot slot hoef je niets dicht te draaien. Het enige dat je hoeft te doen is je wiet pijp vullen, vuur erbij en genieten maar.
 • Een wietpijp is niet alleen heerlijk om solo van te genieten, maar ook met een groep. Inmiddels zijn er in allerlei maten en vormen wiet pijpjes te verkrijgen. Kleine modellen zijn ideaal om met één of twee personen te gebruiken. Grotere varianten gebruik je makkelijk met een grote groep vrienden. Hier heb je ook nog eens minder wiet voor nodig, dan wanneer je massaal joints zou draaien.
 • Als je veel onderweg bent en toch eenvoudig wilt kunnen roken is een klein handzaam pijpje echt een aanrader. Deze neem je makkelijk mee in je broekzak of tasje. Er zijn ook grotere wiet pijpjes die uit meerdere onderdelen bestaan, ook met het oog op makkelijk meenemen!
Kleine wiet pijpjes zijn zeer discreet.
Kleine wiet pijpjes zijn zeer discreet.
Glazen pijpje met wiet.
Glazen pijpje met wiet.

Er kleven dus ook voor cannabisgebruikers vele voordelen aan het roken met een wiet pijp. Het enige waar je rekening mee dient te houden, daar komen we later op, is het schoonmaken van je pijpje.

 

Hoe rook je wiet in een pijp

Het kan haast niet eenvoudiger, om het toch goed uit te leggen de simpele instructies nog even op een rij:

 1. Pak je lekkerste crunchy toppen erbij, het liefst niet te droog en fijn. Te droog zorgt voor een scherpe smaak die zwaar aanvoelt in je keel. Kruimel je te fijn dan heb je kans dat er kleine deeltjes door het mondje van je pijp schieten tijdens het inhaleren.
 2. Vul je wiet pijp, tot onder de rand, en zoek naar de juiste balans in het aanstampen. Een te stevig aangestampt mengsel maakt het roken lastiger, maar niet aangestampt komt er te veel lucht doorheen. Dit zorgt weer voor kleine deeltjes wiet die door je pijpje heen kunnen schieten.
 3. De laatste en beste stap: steek je wiet pijp aan! Zorg er altijd voor dat de vlam niet direct in aanraking komt met je wiet, maar verdeel de hitte. Neem rustig een aantal hijsjes terwijl je de vlam in de buurt van je wiet houdt. Een gloeiende rode kleur is perfect, je wilt je wiet niet direct verbranden bij het aansteken. Dat pakt negatief uit op de smaak.
Met wiet gevuld glazen pijpje.
Met wiet gevuld pijpje.
Steek je wiet pijp aan.
Steek je wiet pijp aan.

 

Wiet pijp schoonmaken

Je kunt jaren plezier hebben van een wiet pijp, mits je hem goed schoonmaakt. Niets is ook zo vervelend als je pijpje willen gebruiken om te constateren dat deze verstopt zit of nog flink vies van de vorige sessie. Wanneer je de beste rookervaring wilt beleven, is het aan te raden om je pijpje na elke sessie leeg te kloppen en met een alcoholdoekje te reinigen bijvoorbeeld. Eens in de zoveel tijd kun je je wiet pijp grondiger schoonmaken, dat doe je zo:

Gebruik een biologisch reinigingsmiddel, zoals alcohol, baking soda, azijn of zout. Een combinatie mag natuurlijk ook.

 1. Stop je schoonmaakoplossing in een bak of zak die je kunt afsluiten.
 2. Laat je pijp (indien mogelijk gedemonteerd) enkele uren weken.
 3. Schud de bak of zak waar je wiet pijp inzit elk uur even door voor maximaal resultaat.
 4. Verwijder resterende deeltjes hars/aanslag met een pijpenrager.
 5. Hierna spoel je je wietpijpje nog eens goed af en laat deze ook vooral goed drogen voor je hem weer gebruikt.
Wietpijp schoonmaken in een afsluitbare zak.
Wietpijp schoonmaken in een afsluitbare zak.
Wietpijpje na weken en schudden.
Wietpijpje na weken en schudden.

Mocht je pijp dusdanig vies zijn geworden dat je na de eerste drie stappen nog weinig resultaat ziet, schroom dan niet om ze te herhalen. Afhankelijk van hoeveel je je wiet pijp gebruikt kun je deze stappen eens in de paar weken tot paar maanden uitvoeren. Zo blijf je lekker fris roken!

 

Pijpje voor wiet kopen

Als je een pijp wilt kopen om je wiet mee te roken dan is het aan te raden om op een paar hoofdzaken te letten. Allereerst is de mate van gebruik belangrijk, kies je voor een kleine pijpje die je zo nu en dan eens kunt gebruiken? Of toch liever voor een grotere pijp waar je met meer mensen van kunt genieten? De ontwikkeling is ook doorgegaan en zo kom je tegenwoordig ook leuke variatie tegen in de materiaalsoort en de kleuren van de wiet pijpjes. Naast cannabis kun je dus, indien gewenst, ook andere rookbare kruidenmixen of (pijp)tabak roken in een wiet pijp. De beste wiet pijp bestaat dus niet, maar is totaal afhankelijk van je wensen en smaak.

Bekijk onze wietpijpjes

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje