Waarom wordt je high van wiet?

Waarom wordt je high van wiet?
Lekker high worden van een jointje, maar waarom eigenlijk? Waarom wordt je high van wiet? Het effect dat cannabis op lichaam en geest heeft, hangt af van verschillende factoren. Van logische invloeden als wat voor drugs en de hoeveelheid (dosering). Tot aan de sociale en fysieke omgeving tijdens het gebruik. Al met al een ingewikkeld proces dat ervoor zorgt dat je high wordt van een plantje.

 

Chemische samenstelling wietplant

Wietplanten zijn vrij uniek en niet alleen omdat je er high van wordt. Veel planten ontwikkelen namelijk zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen. Een wietplant zal enkel mannelijke of vrouwelijke bloemen produceren. Het is de vrouwelijke wietplant die zo geliefd is, omdat je van mannelijke wietplanten niet echt high zult worden. Dit komt omdat vrouwelijke wietplanten veel meer bloemen produceren. In de bloemen, in de volksmond ook wel toppen genoemd, worden cannabinoïden geproduceerd. Dit zijn de werkzame stoffen in cannabis, denk aan THC en CBD. Naast THC en CBD gaat het echter om meer dan 100 cannabinoïden in totaal.

Deze vormen zich op de trichomen, de microscopisch kleine klierharen op de bloemen. Als je met een microscoop naar de trichomen kijkt dan zie je kleine bolletjes op de trichomen. Dit zijn een soort chemische bommetjes die veel werkzame stoffen bevatten. Waarom wietplanten deze stoffen produceren weten we tot op de dag van vandaag nog niet precies. Wat wel bekend is, is dat de werkzame stoffen zelf giftig zijn voor de wietplant. Vandaar dat ze buiten de wietplant worden geproduceerd. Het meest aannemelijke is dat het een verdedigingsmechanisme is om insecten en ongedierte op afstand te houden.

Macro foto van trichomen op een wiettop
Macro foto van trichomen.
Er wordt tegenwoordig steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar wiet.
Wetenschapper met wiettopje.

Wiet en wetenschap

Wetenschappelijk gezien wordt er over het algemeen nu pas veel meer bekend over wiet. De simpele reden hiervoor is dat wiet heel lang op heel veel plekken strikt verboden was. Waardoor wetenschappelijk onderzoek ook niet mogelijk was. Pas in de afgelopen jaren is het onderzoek opgeschroefd en worden er op steeds grotere schaal onderzoeken gedaan. Ook kan wiet hierdoor steeds makkelijker op wetenschappelijke wijze worden gekweekt en worden onderzocht.

 

Werkzame stoffen

Wiet bevat dus meer dan honderd werkzame stoffen waarvan THC de meest bekende is. Naast THC kennen we CBD, met name om haar medicinale werking. En zo zullen we naar verwachting in de toekomst steeds meer weten over nieuw ontdekte werkzame stoffen in wiet. CBG is daar een goed voorbeeld van in de afgelopen jaren.

THC is, naar de wetenschap weet, de enige psychotrope cannabinoïde in cannabis. Wat niets meer of minder betekent dan dat THC de enige stof in wiet is waar je high van wordt. De cannabinoïden werken als een sleutel op een slot. Zo binden ze zich in ons lichaam aan receptoren, waarna ze als het ware de high vrijspelen. Dit werkt alleen als je de cannabis verhit, door een joint te roken bijvoorbeeld. In de geoogste toppen van een wietplant zit namelijk wel het stofje THCA, waarbij de A voor ‘acid’ staat. Je wordt pas high van wiet als dit zuur wordt afgebroken en THC overblijft.

 

Manier van consumeren

De manier waarop je cannabis consumeert heeft invloed op verschillende aspecten van de high. Zo zorgt het roken van wiet dat je enkele minuten later high wordt. Als je een stuk spacecake eet begint de werking vaak pas drie kwartier tot anderhalf uur later. Het risico is dan dat je na een uur niets denkt te voelen en nog meer neemt. Mocht je wiet thee drinken dan kan het zelfs twee tot drie uur duren voordat het maximale effect bereikt is. De manier van wiet consumeren is dus zeer belangrijk voor de opbouw, het verloop en de uitwerking van je high.

Na het roken blijf je maar een uur of twee tot vier high, terwijl je na een goede spacecake gemiddeld vier tot zes uur geniet van de effecten. Tot twaalf uur na inname kun je nog na-effecten ervaren. Weet dus goed voor welke manier je kiest en wat je kunt verwachten. Zo kun je ook beter rekening houden met de dosering.

Chocolade spacecake om wiet te consumeren
Chocolade spacecake.
Vloeibaar consumeren van wiet met wietthee.
Een kopje wietthee.

 

Buzz, high, stoned of baked

Je kunt van zowel wiet als hasj high en stoned worden. Over het algemeen is high zijn in de volksmond een vrolijk, actief en opgewekt gevoel. Stoned zijn wordt vaak gebruikt om aan te duiden dat je ledematen zwaar aanvoelen en je sloom/lui bent. Sativa soorten staan erom bekend een meer high gevoel te geven en (bijna) pure indica’s zorgen voor een stoned gevoel. Dit is overigens per persoon verschillend, zo kan iemand van een indica dominante wietsoort best een high ervaren. Terwijl een ander van precies dezelfde wietsoort een meer stoned effect ervaart. Over het algemeen zijn er vier verschillende aanduidingen voor high zijn.

 

Verschillende stadia van high zijn

Een buzz is wanneer je maar een klein beetje wiet rookt of wanneer het gevoel je net begint te raken. Je kunt een buzz in je hoofd of een buzz in je lichaam krijgen, maar hoe dan ook, het is een mild, aangenaam gevoel waar sommige rokers prima op gaan als ze overdag roken. Voor anderen is het nog maar het begin voordat ze meer roken om een sterker, intenser effect te bereiken. Het kan, vrij letterlijk, aanvoelen als een buzz of tintelend gevoel, beginnend bij je hoofd en over je hele lichaam.

Als mensen het hebben over high worden, bedoelen ze vaak de invloed van cannabis op hun geest. Het roken van soorten die puur sativa of sativa-dominant zijn, kan je een gelukkig, euforisch gevoel geven, dat je humeur verbetert, je energie verhoogt en je verbeeldingskracht stimuleert. Sommige sativa's, maar niet alle en niet voor iedereen, kunnen trippy of psychedelisch zijn en ervoor zorgen dat de roker (licht) gaat hallucineren. Dankzij het opgewekte gevoel zijn dit ook vaak ideale soorten voor sociale gelegenheden.

High zijn zorgt voor een gelukkig, euforisch gevoel.
High: een gelukkig, euforisch gevoel.
Stoned zijn zorgt voor een ontspannen gevoel en verdooft je lichaam.
Stoned: ontspannend gevoel, verdooft je lichaam.

Stoned worden heeft alles te maken met het ontspannen of verdoven van je lichaam, en dat gevoel gaat over het algemeen over indica of indica-dominante soorten. Dit type cannabis kan ook je geest ontspannen, wat sommige mensen gelukkig maakt, maar voor de meeste gebruikers zal het niet trippy of energiek. Eerder ultiem ontspannend, perfect voor een avond chillen.

 

Welke factoren beïnvloeden hoe high je wordt?

De uiteindelijke uitwerking van wiet en hoe high je daadwerkelijk wordt, hangt af van vele factoren. Vrijwel alles staat in verband met hoe high je je uiteindelijk zult voelen. Denk aan lichamelijk factoren, zoals lengte en gewicht. Maar ook de omgeving en hoe je je voelt zijn van belang. Cannabis versterkt namelijk gevoelens. Voel je je goed voordat je een joint rookt dan voel je je daarna over het algemeen nog beter.

Als je vaker wiet rookt dan bouw je enige tolerantie op en zal de high na verloop van tijd iets afnemen wat sensatie betreft. Je lichaam kan dan meer THC aan en je weet ondertussen wat je ongeveer kunt verwachten. Voor beginnende rokers wegen de variabelen hierdoor zwaarder. Daarom is het als beginnende roker goed om jezelf voor te bereiden en zo een bad trip te voorkomen.

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje