Nu 25% korting op de volgende .

Profiteer t/m zaterdag 9 december van 25% korting op alle zaden van de hieronder getoonde zaadbanken. Laat dit voordeel niet lopen!

Maar wees op tijd, want OP=OP en deze actie loopt slechts t/m 9 december 2023.

Laat deze kans om goedkoop wietzaadjes te kopen niet lopen!

Munchies - betekenis en hoe te voorkomen

Munchies voorkomen? Zo doe je dat!
Munchies

Vooral in de eerste jaren dat je rookt, en voor sommigen nog met enige regelmaat, zul je wel eens de munchies hebben gehad. Een ordinaire vreetkick na het roken van wiet, een slechter moment om de supermarkt in te lopen is er haast niet. Voor de een is het een zegen, aangezien wiet ook wordt gebruikt om de eetlust te vergroten. Een ander zal er wellicht minder blij mee zijn, omdat je vaak geneigd bent om ongezonde dingen te eten. Chocolade, chips, snoepjes, koekjes of een lekkere vette hap zijn vaak favoriet onder stoners. Maar hoe kom je aan de munchies en, wellicht belangrijker, hoe kom je er van af?


Inhoud:

  1. Hoe ontstaan de munchies
  2. Munchies tegengaan
  3. Ga eropuit
  4. Gebruik de juiste wietsoort
  5. (Intensief) sporten
  6. Verantwoorde voeding
  7. Minder THC, meer CBD
  8. Pas op met zoetigheid

Hoe ontstaan de munchies

Je kunt de munchies krijgen door wiet te roken, maar ook na het gebruik van edibles of andere extracten. Het gaat allemaal om de werkzame stof THC, die verantwoordelijk is voor het krijgen van de munchies. Eenvoudig gesteld bindt THC zich aan receptoren van ons endocannabinoïde systeem, dit systeem is verantwoordelijk voor hoe we ons voelen, wat we kunnen onthouden en wanneer we pijn ervaren bijvoorbeeld. Maar ook wat we ruiken en proeven, waardoor je gevoeliger wordt voor geuren en je smaken intenser ervaart. Onze eetlust wordt ook geregeld in het betreffende endocannabinoïde systeem, waardoor je vaker de munchies krijgt als je wiet rookt.

Negatieve gevoelens kunnen na het gebruik van teveel wiet een bad trip opwekken.
THC bindt zich aan receptoren van ons endocannabinoïde systeem waardoor je geuren en smaken intenser ervaart.

 

Munchies tegengaan

Sommigen zullen er van genieten, maar anderen zullen het dus liever tegen willen gaan. Mocht je wel lekker van je wiet willen blijven genieten, zonder dat je geconfronteerd wordt met de munchies, dan zijn er een aantal punten die je kunt overwegen. Onderstaande punten helpen je hopelijk in de strijd tegen de munchies.

 

Ga eropuit

Trek er eens op uit als je gaat blowen en neem dan niet stiekem iets te snacken mee. Plan een leuke activiteit in of kies voor een eenvoudige wandeling. Door ergens mee bezig te zijn raak je niet snel afgeleid door een hongergevoel. Je vermaakt je geest en verlegt je gedachtes op basis van wat je aan het doen bent. Hierdoor heb je niet de tijd en ruimte om aan honger te denken. Zolang het geen pretpark is waar je om de paar meter wordt geconfronteerd met een snackkraam.

Bezig blijven zorgt dat je je gedachten kunt blijven verzetten naar een volgende activiteit, waardoor je geen tijd hebt om te snacken. Na het consumeren van wiet is het normaal dat je gedachtes alle kanten op gaan, maar zorg dus dat je iets te doen weet op het moment dat je aan eten denkt. Zo verleg je je gedachtes en zul je korte tijd later niet meer aan eten denken.

 

Gebruik de juiste wietsoort

Enkele wietsoorten staan erom bekend om vaker of minder vaak de munchies te veroorzaken. Vraag eens rond bij vrienden met welke strains zij positieve ervaringen hebben. Ook bij de coffeeshop kun je gerust eens vragen welke soort er in het assortiment zit waar je niet snel de munchies van zult ervaren. Over het algemeen zijn dit wietsoorten met een lager THC-gehalte, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. De ene persoon ervaart de ene soort als een sterkere trigger voor de munchies, terwijl iemand anders er weer een andere mening op na kan houden.

Sommige wietsoorten veroorzaken minder vaak de munchies.
Sommige wietsoorten veroorzaken minder vaak de munchies.
High sporten is grappig en voorkomt een hongergevoel.
High sporten is grappig en voorkomt een hongergevoel.

 

(Intensief) sporten

High sporten is al een leuke activiteit op zich. Vanzelfsprekend zul je tijdens het sporten gefocust zijn en wellicht geconcentreerd op prestaties. Dit maakt dat er niet zomaar een hongergevoel op komt zetten. Je houdt je lichaam en geest immers bezig met een sportieve prestatie. Mocht je high sporten niets vinden, dan kun je jezelf ook gerust na het sporten belonen met een lekkere joint. Als je dan alsnog de munchies krijgt en wat eet, kun je er in ieder geval een positief gevoel op nahouden dat je net lekker hebt gesport!

Zorg wel dat je voor een verantwoorde sport kiest. Een stukje hardlopen kan geen kwaad als je high bent, maar een balsport die nieuw voor je is, is dan weer niet aan te raden.

 

Verantwoorde voeding

Gezond en regelmatig eten, waarschijnlijk de meest saaie oplossing in het lijstje, maar zeker het vermelden waard. Niets is natuurlijk lekkerder dan met een zak chips of een reep chocolade op de bank gaan zitten als je de munchies hebt. Om vervolgens flink stoned je favoriete film of serie te bekijken. Mocht je de munchies tegen willen gaan dan loont het om gezond en regelmatig te eten. In aanvulling hierop kun je het zo plannen dat je eerst lekker wat eet, waarna je pas wiet gebruikt. Doordat je maag gevuld is voor de THC in je lichaam zit, zul je minder kans hebben op een vreetkick.

Mocht je toch de munchies krijgen terwijl je vlak daarvoor nog hebt gegeten, is het ook handig om wat verantwoorde snacks in huis te hebben. Groente en fruit bieden uitkomst, wat denk je van wat heerlijke aardbeien of frambozen op een zomers dagje? Zorg er dan wel echt voor dat je geen andere zoetigheid in huis hebt, want de suikers in fruit kunnen zorgen dat je zin krijgt in meer zoetigheid. Wil je het veilig spelen, pak er dan gerust een komkommer, wortel of paprika bij. Gezond en je hebt iets te snacken!

Als je het gevoel hebt dat je de munchies krijgt omdat je niet goed vol zit met eten, is het aan te raden om eens te ervaren wat chiazaad of andere maagvullende superfoods voor je kunnen betekenen. Deze zaden zijn een perfecte bron van vezels (en gezonde omega-3 vetten), waardoor ze je hongergevoel afremmen, ook als je stoned bent.

Bij de munchies zijn aardbeien en frambozen heerlijk.
Aardbeien en frambozen zijn heerlijk bij de munchies.
De munchies krijg je vooral van wiet met veel THC.
De munchies krijg je vooral van wiet met veel THC.

 

Minder THC, meer CBD

De munchies krijg je vooral van wiet met veel THC, gezien de werking met ons lichaamseigen endocannabinoïdesysteem. Wanneer je een regelmatige roker bent die vaak last heeft van de munchies, dan doe je er goed aan om eens te oriënteren op een andere wietsoort. Het kan zomaar zijn dat een wietsoort met minder THC er al voor zorgt dat je veel minder last hebt van de munchies. Door een soort te kiezen met wat meer CBD zul je bovendien de werking van THC iets kunnen afremmen.

Voornaamste afweging is of je een deel van je high wilt opgeven om minder last te hebben van de munchies. Als je begint te merken dat je ook daadwerkelijk aankomt doordat je lekker zit te snacken na het roken, is het wellicht niet onverstandig om eens een andere soort te proberen. Kies hierbij uiteraard een wietsoort die jou lekker lijkt om te consumeren, in combinatie met wat minder THC dan je normaal rookt en eventueel wat meer CBD.

 

Pas op met zoetigheid

Het kan verleidelijk zijn om toch even een snoepje of chocolaatje te eten na het roken. Als je te veel suikers nuttigt dan stijgt je suikerspiegel even kort, om daarna te crashen. Hierdoor ben je juist geneigd om dit voelbare ‘tekort’ aan te vullen met... juist, nog meer suikers. Zoals hiervoor gesteld, als je zin krijgt in zoetigheid, kies dan voor natuurlijke suikers in de vorm van fruit bijvoorbeeld. Door dit te combineren met iets hartigs, zoals kwark, hummus of een cracker, heb je nog gelijk een gezond alternatief ook.

Begin je eenmaal aan zoetigheid, dan zul je merken dat je ook sneller trek krijgt in nog meer zoetigheid. Dat is het grootste nadeel van ongezonde suikers en zoetigheid, je krijgt er alleen nog maar meer trek van in ongezonde zoete snacks. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht waar je niet eenvoudig meer uitkomt. Voorkomen is in dat geval uiteraard beter dan genezen.

Pas bij munchies op met zoetigheid.
Pas bij munchies op met zoetigheid.
Met de munchies heb je vooral trek in ongezonde zoete snacks.
Vooral trek in ongezonde zoete snacks.

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje