Een overdosis wiet nemen, kan dat?

Een overdosis wiet nemen, kan dat?
5 min.

Veel drugs staan erom bekend dat overmatig gebruik in een relatief groot aantal gevallen resulteert in een overdosis. Wiet valt onder de softdrugs, hoogstwaarschijnlijk mede omdat er geen overdosis van wiet bekend is. Je kunt uiteraard wel te veel wiet roken en daar vervolgens te high van worden, maar je zult er dus niet direct aan overlijden. Mocht je hier dus zijn terecht gekomen omdat je het vermoeden hebt dat je te veel wiet tot je hebt genomen, wees gerust! Maar wat kun je wel ervaren nadat je iets te hard bent gegaan met je stash? Je leest het in dit Blog-item van Wietzaadjes.nl

 

Hoeveel zou je moeten gebruiken voor een overdosis?

Uiteraard is enige nuance nodig, want zo goed als alle producten en middelen kunnen zorgen voor een fatale overdosis. Zo weten we van water bijvoorbeeld dat een paar liter per dag super is voor de gezondheid, maar drink je ineens tien liter water in een uur op dan kan dat slecht aflopen. Zo ook met cannabis, zelfs een paar jointjes per dag zullen je niet direct in de problemen brengen. Een daadwerkelijk fatale overdosis cannabis zou pas voorkomen na het gebruik van 750 kilo wiet in een tijdsbestek van 15 minuten. Mocht je dit in een flinke cake verwerken, dan zal je lichaam het eerder begeven gedurende het eten, dan dat je die 750 kilo daadwerkelijk op krijgt.

Voor de rokers helemaal een uitdaging, wetende dat een gram wiet zo’n 200 milligram THC bevat. Een ruwe schatting naar aantal joints leert dan dat je op zijn minst honderden duizenden joints moet roken, binnen het kwartier, praktisch gezien onmogelijk dus. Zoals gezegd, je kunt uiteraard wel te veel wiet gebruiken, dit herken je aan de volgende kenmerken.

Geen overdosis door roken joints.
Geen overdosis door roken joints.
Een overdosis wiet is niet dodelijk.
Een overdosis wiet is niet dodelijk.

 

Greening out/White-out

Een white-out, ook wel greening out genoemd, is één van de meest bekende symptomen van te veel cannabisgebruik. Haar naam leent zich aan het eerste symptoom, iemand met een white-out zal wit wegtrekken en voelt zich vrij snel ziek, zwak en misselijk. Het is zelfs mogelijk om gedurende korte tijd het bewustzijn te verliezen. Dit is vaak beangstigend omdat het elkaar vrij snel opvolgt. Vaak duurt het slechts enkele minuten voor de symptomen weer verdwijnen, ze komen dus net zo snel als dat ze weer weggaan. Gelukkig maar! Mocht je zelf een keer een white-out ervaren of je maakt mee dat iemand in je omgeving er last van heeft, eet of drink dan even iets zoets en ga een paar minuten rustig zitten of liggen.

Hoe een white-out precies tot stand komt is nog niet geheel duidelijk. Met redelijke zekerheid kan gesteld worden dat het komt door de invloed van cannabis op de bloedsuikerspiegel. Het meest aannemelijke is dat de bloedsuikerspiegel daalt, waarna het nemen van een suikerhoudend drankje of hapje het lichaam weer in balans brengt. Een goede tip tijdens flinke sessies kan dus zijn om altijd een blikje cola, iets met druivensuiker of koekjes met veel suiker in huis te hebben. Niet alleen voor als je een vreetkick krijgt, maar ook voor het geval iemand last krijgt van een white-out.

Een white-out maakt je ziek, zwak en misselijk.
Een white-out maakt je ziek, zwak en misselijk.
Suiker laat je bloedsuikerspiegel weer stijgen.
Suiker laat je bloedsuikerspiegel weer stijgen.

 

Droge mond

Een andere veel vernomen bijwerking van wiet is een droge mond, waar je niet eens veel wiet voor nodig hebt. Een goed begin tref je door, al voor je begonnen bent met het roken, goed te drinken. Met mate uiteraard, zet een lekker kopje thee voor bij je joint of zorg dat je een fles water in de buurt hebt. Suikerhoudende dranken zijn niet aan te raden, aangezien deze invloed kunnen hebben op je high. Een droge mond na het roken van cannabis komt doordat er in de speekselklieren in de onderkaak ook cannabinoïdereceptoren zitten. Werkzame stoffen als THC binden zich hieraan en deze blokkeren de aanmaak van speeksel, waardoor je simpelweg minder speeksel aanmaakt.

Genoeg drinken is vaak de oplossing voor dit probleem, al kan het hardnekkiger zijn wanneer je veel achter elkaar gerookt hebt. Het drinken van water of andere drankjes biedt dan geen oplossing meer voor het aanvullen van je speeksel, waardoor je continu met een droge mond loopt. Een medisch middel dat hiertegen kan helpen is een zogenoemd demulcens, om de slijmvliezen weker te maken. Voorbeeld van zo’n demulcens is bijvoorbeeld een welbekend middel als zoethout.

 

Trillen

Cannabis gebruik kan leiden tot zenuwtrekkingen, waar het gebruik van wiet .. Formeel onderzoek is er (nog) niet, maar veel gebruikers hebben deze bijwerking wel eens ervaren. In variatie qua tijd van enkele seconden tot aan maximaal een half uur. Dit zou kunnen komen doordat THC het centrale zenuwstelsel stimuleert of door een reactie van de dopamine in het lichaam. Probeer vooral te ontspannen en de rust op te zoeken, je zult dan merken dat het vrij snel stopt.

Wanneer je stopt met cannabis gebruiken kun je ook last hebben van trillende handen als gevolg van het ontwennen. Dit kan gepaard gaan met andere ontwenningsverschijnselen, echter zullen deze binnen enkele dagen afnemen. Dit omdat cannabis bepaalde receptoren in de hersenen activeert, welke binnen enkele dagen na het stoppen van cannabis weer naar behoren gaan werken.

 

Paranoia

Paranoia kan optreden na een teveel aan wiet. Zelfs bij gebruikers met een hoge tolerantie, al lijkt een hogere tolerantie de kans op paranoia gevoelens wel te verkleinen. Dit betekent dus dat beginnende of onregelmatige gebruikers meer op hun hoede moeten zijn. Er zijn een paar dingen belangrijk als je paranoia gevoelens wil voorkomen of genezen. Zo is bekend dat mensen die lijden aan depressie, angstgevoelens ervaren of een negatief zelf beeld hebben, een vele malen grotere kans hebben op paranoïde gedachten. Een bekend fenomeen waar je zeker rekening mee dient te houden. Gebruik wiet vooral als aanvulling en niet als opvulling wanneer je depressief bent bijvoorbeeld, om te voorkomen dat je ook nog eens paranoia wordt.

Zorg ook voor een comfortabele omgeving en mensen in je omgeving waar je op kunt vertrouwen. Dit zal de kansen op negatieve bijwerkingen al flink verkleinen. Mocht je je toch paranoia voelen na het gebruiken van wiet, stop er dan enige tijd mee. Zeker als dit gepaard gaat met negatieve (angst)gevoelens of een depressie. Wanneer je weer lekker in je vel zit kun je gerust weer eens een lage dosis proberen om te kijken wat het dan voor je doet.

Paranoia kan optreden na een teveel aan wiet.
Paranoia kan optreden na een teveel aan wiet.
Een psychose is geen pretje.
Een psychose is geen pretje.

 

Psychose

Er is een duidelijk verband tussen psychoses en het gebruik van cannabis. Een psychose zorgt dat je alle contact met de werkelijkheid verliest. Dit zorgt voor gekke gedachten, hallucinaties, waanideeën en verwardheid. Gemiddeld krijgt zo’n 3% van de wereldbevolking te maken met psychoses. Cannabisgebruikers hebben tweemaal zo vaak last van psychoses dan mensen die geen cannabis gebruiken. Een punt van discussie is echter nog of de psychose dan komt door het gebruik van cannabis of dat de aanleg voor een psychose er al was. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat iemand gevoelig is voor een psychose, zich lekkerder voelt door te gaan blowen en de psychose zich daarna pas ontvouwt.

Wanneer je merkt dat het roken van cannabis een trigger is en je psychotische kenmerken oplevert, overweeg dan om te minderen, een pauze te nemen of te stoppen. Een psychose is geen pretje en voorkomen is altijd beter dan genezen.

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje