Zo maak je een Tip voor je joint

Hoe maak je een tip voor je joint?
5 min.

Een tip maken voor je joint is het leukste creatieve proces voorafgaand aan het draaien van je joint. Filter tips kennen we natuurlijk vooral van sigaretten, maar ze worden ook voor joints gebruikt. De toevoeging van tip aan een joint is een vrij recente, van de afgelopen eeuw. Hiermee is het ook één van de weinige toevoegingen of aanpassingen aan het roken van wiet door de jaren heen. De meeste rokers van wiet zullen het er dan ook over eens zijn dat het veel lekkerder rookt als je een tip gebruikt.

 

Wat is een tip?

Een tip is een filter voor je joint, vele rokers van wiet zullen het wel kennen. Dit filter is niets meer of minder dan een stukje karton dat je kunt vouwen tot tip. Enerzijds handig omdat je zo een mondstuk hebt en het stevigheid aan je joint geeft. Anderzijds creëert het een ruimte tussen de tabak en wiet en het begin van het mondstuk. De meeste tips zijn 60 x 20 millimeter, maar in de loop der tijd zijn er veel variaties ontstaan.

De dikte van tip wordt aangegeven in gram per vierkante meter (gr/m2). Hoe hoger de waarde, des te dikker de tip. Gemiddeld ligt dit rond de 170 gram per vierkante meter, dunnere tips zo rond de 120 tot 140 gram per vierkante meter. Van dunner papier maak je makkelijker een tip, maar deze zal wel minder stevig zijn dan dikker papier.

Een tip is een klein rechthoekig stukje gevouwen en/of opgerold dun karton wat als filter wordt gebruikt in een joint.
Een tip is een klein rechthoekig stukje gevouwen en/of opgerold dun karton wat als filter wordt gebruikt in een joint.

 

Voordelen van het gebruiken van tip

Een tip gebruiken kent enkele voordelen. Het biedt structuur aan je joint, waardoor je een stevige joint kunt draaien die er niet slap bij gaat hangen. Je tip is als het ware ook een soort stop in je joint, waardoor er aan de onderkant niets uit je joint kan vallen tijdens het draaien. Tegelijkertijd zorgt het voor een goede vorm, aangezien je vloeitje langs je tip zal rollen en je zo gelijkmatig kunt draaien.

Voordeel voor je gezondheid is dat een tip teer opvangt, waardoor er minder van in je longen terecht komt. Het roken van wiet is dan wel niet zo slecht als het roken van tabak, bij alle verbranding komt teer vrij. Zonder tip of filter wiet met tabak roken komt op hetzelfde neer als zonder filter een sigaret roken, waarbij de schadelijke stoffen rechtstreeks je longen weten te vinden.

Er zijn ook nog praktische voordelen. Zo zul je weinig tot geen last hebben van stukjes tabak of wiet die je mond in schieten tijdens het roken, doordat je tip als filter fungeert. Dit zorgt er ook voor dat je minder last zult hebben van verbranding. Wellicht heb je dit wel eens meegemaakt met een te los gedraaide joint, of joint zonder tip. Tijdens het roken van het laatste stukje van je joint voel je je lippen of vingers verbranden. Ook dat is verleden tijd met een goed gedraaide tip.

Een tip geeft structuur aan je joint.
Een tip geeft structuur aan je joint.
Een tipje voorkomt stukjes tabak of wiet in je mond.
Een tipje voorkomt stukjes tabak of wiet in je mond.

 

Soorten tip

Dat tips veelal van karton zijn betekent overigens niet dat er weinig variatie is. Naast de klassieke variant bestaan er bijvoorbeeld ook glazen tips en ongebleekte tips van papierpulp. Ook zit er verschil in maat, zodat je smalle tips kunt draaien of juist iets grotere. Geheel naar eigen smaak.

Er zijn ook tips met een voorgedrukte vouwlijn. Vaak zijn ze voorzien van drie of meer vouwlijnen, waardoor je makkelijk onderstaande vormen tip filters kunt draaien. Je weet zo ook zeker dat alle vouwen precies evenwijdig zijn aan elkaar. Het eindresultaat is uiteindelijk een strakkere tip, waardoor er ook geen kleine deeltjes doorheen komen. Er zijn inmiddels veel rokers van cannabis en elke liefhebber zal een eigen voorkeur hebben als het op tip aankomt. Dit zorgt ook voor een mooie variatie aan mogelijkheden.

Glazen filter tips.
Glazen filter tips.
Tips met verschillende creatieve vormen.
Tips met verschillende creatieve vormen.

 

Verschillende vormen

De mooiste filtertips voor je joint maak je natuurlijk zelf. Van een simpele tip tot aan een creatief hoogstandje. Onderstaand drie populaire manieren om een tip te draaien. Mocht je echt creatieve tips willen maken dan is het aan te raden om voor lange, brede tip te kiezen, omdat deze steviger is. Als je een beginnend roker bent of wilt experimenteren met tippies, dan kun je voor dunner karton kiezen. Dit oefent makkelijker en is dus enkel iets minder stevig in gebruik.

 

Cilinder of spiraal

De meest eenvoudige manier om een tip te maken, in de vorm van een cilinder, of spiraal. Je hoeft alleen maar een tipje strak op te rollen. Voor het goede maak je een vouwtje en vanaf daar draai je strak naar het uiteinde. Als je hetzelfde met het andere uiteinde doet, verbeter je de stabiliteit van je tip. Mocht je je tip nog eens in de andere richting vouwen, dan zul je een S zien ontstaan. Zo zie je maar dat één vouw het verschil kan maken tussen verschillende letters.

Het draaien van een cilinder of spiraal tip.
Het draaien van een cilinder of spiraal tip.
Het vouwen van een M/W (accordeon) tipje.
Het vouwen van een M/W (accordeon) tipje.

M/W (accordeon) tip

Een M, of W, het is maar net hoe je het bekijkt natuurlijk, is een makkelijke tip om te draaien. Bovendien erg doeltreffend omdat kleine deeltjes goed geblokkeerd worden. Vouw je tipje allereerst op een paar millimeter van de rand. Hoe groter je je tip wilt hebben, des te groter je kunt vouwen. Vouw vervolgens in tegenovergestelde richting en zorg dat je vouw net zo groot is als de vorige vouw. Vouw nog eenmaal terug en je zult de M/W al zien. Rol hierna het karton om je letter heen en je tip is klaar.

 

Wietblad tip

Als laatst een creatieve uitdaging, een tip in de vorm van een wietblad. Iedere tip is natuurlijk een stukje kunst, maar dit is wel heel bijzonder. Een langere tip maakt het draaien van een wietblad tip trouwens een stuk gemakkelijker.

Om te beginnen vouw je de tip vijf keer om en elke vouw wordt weer iets groter. Tussentijds kun je checken of je het goed doet door je tip van de zijkant te bekijken. Als je het goed doet dan zul je drie driehoeken zien. Hierna maak je steeds vijf kleinere vouwen en als het goed is zie je dan vijf diehoeken vanaf de zijkant, waarvan de grootste in het midden.

Nu komt de uitdaging, breng de uiteinden van de kleinste driehoeken samen, precies onder de vouw in het midden. Je hebt zojuist de binnenkant van je filter gemaakt. Om het af te maken rol je het overgebleven karton om je wietblad-tip heen en je tip is klaar om gebruikt te worden.

Ga jij de creatieve uitdaging aan met een tip in de vorm van een wietblad?
Ga jij de creatieve uitdaging aan met een tip in de vorm van een wietblad?

 

Joint draaien met een filter tip

Nadat je je tip hebt gedraaid kun je beginnen aan het echte werk, een jointje draaien. Na het verkruimelen van je wiet kun je deze (eventueel gecombineerd met tabak) gelijkmatig op je lange vloei verdelen. Tijdens het draaien zorgt je tip voor stevigheid en grip en je wiet zal meerollen met het draaien en zich enigszins verplaatsen. Zo kun je een korte, maar dikke, joint draaien of juist een lange, smalle joint. Mocht er wiet uit het uiteinde van je joint dreigen te vallen, dan kun je dit gerust terugduwen. Je tip zal voorkomen dat het er aan die kant weer uitkomt.

Het draaien van een jointje met filter tip.
Het draaien van een jointje met filter tip.

Na het draaien van je joint is het een kwestie van langs de plakrand likken en je meesterwerk verzegelen. Vergeet daarna vooral niet te genieten van het resultaat!

 

Tipjes en filters kopen

Je kunt naast wietzaadjes ook headshop producten bestellen in onze webshop. Hier kom je ook een ruim assortiment aan tipjes en filters tegen, evenals andere handige accessoires voor liefhebbers van cannabis. Zo shop je je rokersaccessoires tegelijk met je wietzaadjes om er uiteindelijk je zelfgekweekte wiet mee op te roken. Uiteraard geheel discreet verzonden.

Bekijk onze tipjes en filters

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje