De juiste pH-waarde voor je wietplanten

De juiste pH-waarde voor je wietplanten
4 min

pH is de logaritmische schaal om de zuur(te)graad van een waterige oplossing nauwkeurig te kunnen meten. We richten ons in dit artikel vooral op de link tussen pH en het kweken van cannabis. Goed om te weten, de pH-schaal loopt van 0 tot 14 en is in het bijzonder van belang bij het bewateren van je wietplanten. De pH-waarde van je grond/kweekmedium is ook zeer belangrijk, een juiste pH-waarde leidt tot opname van de meest belangrijke voedingsstoffen.

 

Waar staat pH eigenlijk voor?

"Potentia hydrogenii", pH, is een maat voor de zuurtegraad van een waterige oplossing. Een neutrale pH-waarde kent, bij kamertemperatuur, een waarde van 7. Zure, alkalische, oplossingen hebben een waarde onder de 7, terwijl basische oplossingen een waarde boven de 7 hebben. De exacte betekenis van de “p” in pH-waarde is echter nooit 100% duidelijk geworden.

Wat wel duidelijk is, is dat het in essentie zeer belangrijk is dat je grond de juiste pH-waarde heeft, evenals het (voedings)water dat je je wietplanten geeft. Geef je enkel water uit de kraan? Dan kunnen je wietplanten snel verslechteren als gevolg van een te hoge pH-waarde, waardoor bepaalde voedingsstoffen niet, of niet volledig, worden opgenomen.

De pH-schaal loopt van 0 tot 14.
De pH-schaal loopt van 0 tot 14.
Wietplant met gele bladeren door een verkeerde pH waarde.
Wietplant met gele bladeren door een verkeerde pH waarde.

 

pH van verschillende kweekmediums

Er zit een wezenlijk verschil in of je op aarde kweekt, of in een hydrosysteem. Elke manier van wiet kweken kent haar eigen voorkeur als we naar de pH-waarde kijken. Goed om te weten, aangezien je natuurlijk in elke situatie je opbrengst wilt maximaliseren, en het maximale uit je wietplanten wilt halen.

Ongeacht welk kweekmedium, schommelingen in de pH-waarde dien je zoveel als mogelijk te voorkomen. Geef je de ene keer water met een pH-waarde van 5,8 en de volgende keer water met een pH-waarde van 6,2, dan ligt het gemiddelde op 6 zou je zeggen. Het verschil lijkt klein, maar besef dat 5,8 al tien maal zuurder is in vergelijking met 5,9. Probeer dus altijd zo stabiel mogelijk te zijn met je pH-waarde.

 

pH van aarde

Kweek je buiten in volle grond? Dan hoef je je weinig zorgen te maken, aangezien regenwater een pH-waarde kent van 6 en dus ideaal is voor wietplanten. Veelal zal aarde, speciaal voor cannabisplanten, een pH-waarde kennen van ergens tussen de 6 en 6,5. Echter hangt deze waarde natuurlijk samen met het water dat je geeft. Geef je enkel kraanwater? Dan zal de pH-waarde in je aarde ook met de dag hoger worden. Uiteindelijk zal dit leiden tot verstoppingen en vervolgens kunnen je wietplanten essentiële voedingsstoffen, zoals stikstof, niet direct meer opnemen uit de aarde.

Dit uit zich in voedingsproblemen bij je wietplanten. Vandaar dat veel mensen zullen denken dat de fout zit in het water geven of het toedienen van voeding, maar wist je dat de meeste van dit soort ‘fouten’ de essentie kennen in een verkeerde pH-waarde? Hierdoor kunnen je planten niet goed meer omspringen met de voedingsstoffen en lijkt het dus alsof ze niet voldoende van een bepaalde voedingsstof binnenkrijgen. Een juiste pH-waarde is altijd het begin van de oplossing!

 

pH-waarde in een hydrosysteem (en op kokos)

Wanneer je op kokos kweekt, of in een hydrosysteem, dan zul je moeten mikken op een pH-waarde van 5,8. Als je de pH-waarde maar tussen de 5,5 en 6,1 houdt, dan moet het helemaal goed komen. In een hydrosysteem gaat deze vlieger dus ook op, echter werk je dan vaak niet met reguliere watergift, maar met een tank waar je water in zit. In een ideaal scenario meet je dan iedere dag je pH-waarde, zodat je deze kunt bijstellen indien nodig.

 

pH-waarde gedurende volledig biologische kweek

Kweek je geheel biologisch? Dat wil zeggen op basis van biologische aarde en een biologische voedingslijn? Veelal zal hier ook bij vermeldt worden dat je de pH dan niet meer hoeft bij te stellen, aangezien de grond en voeding dat in combinatie met elkaar doen. Dit klopt helemaal! Wanneer je kraanwater gebruikt voor het bewateren van je wietplanten, dan zou je nog kunnen overwegen om het op z’n minst in de gaten te houden.

Gebruik je regenwater in combinatie met biologische voeding, dan hoef je nergens voor te vrezen en zul je je pH-waarde niet langer hoeven aanpassen. Meten is weten, dus we raden je wel aan om in elk geval in de gaten te houden hoe je pH-waarde zich ontwikkelt na het combineren van water en voeding.

Gebruik bij kweken met biologische voeding regenwater.
Gebruik bij kweken met biologische voeding regenwater.
De pH waarde van kraanwater meten met meetstrips is de goedkoopste meetmethode.
De pH waarde van kraanwater meten met meetstrips.

 

Hoe meet je de pH-waarde?

Er zijn tegenwoordig veel manieren waarop je zelf de pH-waarde in de gaten kunt houden, voor enkele tientallen euro’s bezit je een pH-meter inclusief kalibratievloeistof c.q. poeder. Ook zijn er strips die je simpelweg in het water steekt, waarna je op basis van een kleurtje te zien krijgt wat de pH-waarde is. Zeer goedkoop, maar ook maar éénmaal te gebruiken.

Het hangt er een beetje vanaf waar je naar op zoek bent. Wil je zekerheid wat betreft je pH-waarde, dan kun je voor maximaal €100,- een compleet systeem aanschaffen dat zeer betrouwbaar is en waar je bijvoorbeeld ook de EC-waarde mee zou kunnen meten. Helemaal wanneer je op een hydrosysteem kweekt is het aan te raden om niet te bezuinigen op deze apparatuur.

 

Meetapparatuur ijken

Afhankelijk van welke meetapparatuur je gebruikt moet je deze van tijd tot tijd ijken. Het is aan te raden om dit tussen de kweken door te doen en dus niet meerdere kweken op je apparatuur te vertrouwen. Een afwijking van enkele tienden kan een flink verschil opleveren wat betreft de voedingsopname, groei en bloei van je wietplanten.

 

pH-waarde bijstellen

Na het meten zal duidelijk worden of je pH precies goed is, kleine kans dat dit direct het geval is. De pH-waarde van kraanwater zal eerder te hoog zijn en kun je naar beneden bijstellen met gebruik van middelen als azijn of citroenzuur. Doe dit enkel als je geen druppelaars of irrigatiesysteem gebruikt, aangezien deze kunnen verstoppen door deze keukenmiddeltjes.

Voor het professioneel bijstellen van je pH-waarde gebruik je een goede pH- of pH+ oplossing van de fabrikant waar je ook de voeding van gebruikt. Biologische voeding hoeft dus niet te worden aangepast, tenzij je kraanwater behoorlijk afwijkt qua pH-waarde. Meten is weten is een goede wijsheid om mee af te sluiten, meten kan immers nooit kwaad!

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje