Charas, wat is het en hoe maak je het?

Charas, wat is het en hoe maak je het?
6 min.

Cannabis concentraten zijn ontzettend populair. Of je het nu over wietolie, hasj of nieuwe verschijningen als live resin hebt, veel rokers zijn bekend met concentraten van cannabis. Maar dat geldt niet voor één van de oudste concentraten, Charas. Dit traditionele cannabis extract uit Azië wordt op geheel natuurlijke wijze geproduceerd en kent ook overeenkomsten met de concentraten die momenteel veel worden gebruikt.

 

Geschiedenis van charas

Charas haar oorsprong ligt nabij het Himalaya-gebergte, in India, Pakistan en Nepal vermoedelijk. Hoewel het in die regio ook welbekend en breed verkrijgbaar is, is de originele charas te herleiden tot de plaatsen Parvati Vallei en Kashmir. In deze plaatsen groeien van nature cannabisplanten en de Parvati Vallei staat bekend om haar Malana Cream, een geliefde charas wegens haar hoge THC-gehalte.

Het ontstaan van charas is in 1874 voor het eerst beschreven en was toen waarschijnlijk al een redelijke tijd verkrijgbaar. Een markant detail is dat destijds het volgende werd geschreven ”het is niet te verkrijgen uit soortgelijke cannabis die op andere plaatsen groeit, maar alleen uit planten die op een bepaalde hoogte in de bergen worden gekweekt.”

Hindu holy man met Charas pijpje.
Hindu holy man met Charas pijpje.
Malana Cream charas uit de Parvati Vallei.
Malana Cream charas uit de Parvati Vallei.

 

Wat is charas?

Simpel gezegd is het dus een extract van cannabis. Zoals veel extracten van cannabis wordt ook charas gemaakt door de werkzame stoffen te scheiden van het plantmateriaal. De zogenaamde trichomen worden zo samengebracht tot een krachtig concentraat met een hoog THC-gehalte. Trichomen ken je als de plakkerige, sprankelende laag op je toppen gaandeweg de bloei.

In de basis lijkt charas heel veel op hasj, iets specifieker op vingerhasj. Je weet wel, de hasj die je na een avondje knippen van je vingers af kan schrapen. In vrijwel alle gevallen wordt charas bovendien met de hand gemaakt. Terwijl hasj steeds vaker met behulp van bubble bags of zelfs machines om de hasj mee te maken. Het grootste verschil tussen hasj en charas is echter dat laatstgenoemde van levend materiaal wordt gemaakt. Hasj maak je pas na het oogsten en drogen van je wietplanten, terwijl charas veelal van toppen wordt gemaakt die nog zo’n twee tot drie weken van het oogstrijpe stadium vandaan zijn.

Charas lijkt het meest op vingerhash.
Charas lijkt het meest op vingerhash.
Nepalese tempel bal charas.
Nepalese tempel bal charas.

 

Hoe maak je charas?

Tot hier klonk het waarschijnlijk vrij eenvoudig, maar vergis je niet. Het maken van goede charas vereist een flinke portie inzet, geduld en natuurlijk een portie wiet! Door te werken met zeer potente wietplanten garandeer je maximale opbrengst, aangezien dat precies is wat de charas vormt. Elke kweker weet immers hoe plakkerig je handen zijn als je gedurende de bloeifase of tijdens het oogsten je wietplanten streelt.

Om thuis je eigen charas te maken heb je niet veel nodig, enkel wat (getrimde) toppen, laat de kleine suikerblaadjes gerust zitten. Een stukje steel aan je toppen is ook handig, zo kun je je toppen eenvoudig vasthouden tijdens het proces. Aangezien je voor dit proces je handen nodig hebt en een zo schoon mogelijk eindproduct wilt: was eerst je handen! Gebruik hier een neutrale, liefst organische zeep voor en spoel en droog je handen goed af na het wassen.

Selecteer vervolgens de toppen waar je charas van wilt maken. De kleinere toppen zijn vaak makkelijker om te gebruiken. Als er maar een lekkere ijzige laag trichomen op de toppen zit! Er zijn twee verschillende manieren om je eigen product te maken, de traditionele manier en de alternatieve.

Handen vol met plakkerige trichomen.
Handen vol met plakkerige trichomen.
Wrijven om kleine bolletjes charas te krijgen.
Wrijven om kleine bolletjes charas te krijgen.

 

Traditioneel charas maken

Na het selecteren van je toppen kun je direct beginnen met het maken van je eigen charas. Rol de toppen tussen je handpalmen en doe dit vooral op een rustig tempo. Zo verhoog je de afscheiding van olie, die zorgt voor een harslaag op je handen. Stop pas als je handen echt lekker bruin tot zwart kleuren, dit is een prima indicatie dat je een lekker extract op de hand hebt!

De laatste en meest bewerkelijke fase van het maken van je eigen charas is nu aangebroken. Want het zit nu op je handen, maar nu moeten we er nog een rookbaar product van maken. Om dit te bereiken wrijf je met je ene duim over je andere handpalm. Probeer hierbij in kleine cirkels te wrijven en je zult zien dat er een klein bolletje charas begint te ontstaan. Rol dit bolletje uit over je gehele handpalm en je zult zien dat het bolletje steeds groter wordt.

Goed onthouden, hoe langzamer je het proces uitvoert, des te beter de kwaliteit van je charas. Met name het ronddraaien op je handpalm heeft meer invloed op de kwaliteit dan je wellicht zou denken. Door dit rustig te doen en er de tijd voor te nemen, ben je er zeker van dat je maximale opbrengst en kwaliteit hebt. Gebruik je te veel kracht dan kan het zijn dat je hars verliest, in plaats van dat je het onttrekt uit de toppen. Om wat meer olie uit je toppen te krijgen kun je proberen om de top die je in je hand hebt, zachtjes, met je duim tegen je handpalm aan te duwen.

 

Alternatieve methode

De alternatieve methode is er op gericht om ook nog wat toppen aan je planten te laten zitten om deze af te laten bloeien. Ondanks dat het iets afwijkt van het origineel, is dit ook een prima manier om je eerste charas van te maken. Mocht je het niets vinden, heb je immers de rest van je toppen nog over om een paar weken later te oogsten en drogen op normale wijze.

Plaats de toppen die je hebt uitgekozen één voor één tussen je handen en knijp er als het ware voorzichtig, en met beleid, in. Wrijf de toppen ook vooral tussen je handpalmen. De kleinere toppen kun je iets grover aanpakken dan de grote toppen. Vervolgens kun je dit op dezelfde wijze als de traditionele manier verwerken. Maak bolletjes charas, liever meer van een kleiner formaat dan één grote bol. Een grote bol zal namelijk sneller uitdrogen aan de buitenkant. Terwijl kleinere bolletjes eenvoudig zijn te verwerken in een aantal joints.

Mocht je een schaar hebben gebruikt voor het vooraf knippen van je toppen, dan kun je deze ook afschrapen. De kleverige hars op je schaar is namelijk ook gewoon charas en dus zonde om er niets mee te doen!

 

Wat is het effect van charas?

We mogen charas scharen onder de extracten, waardoor ze vele malen krachtiger is dan ‘gewoon’ gedroogde toppen. De samenstelling is echter wel iets anders, doordat ze als één van de weinige extracten van levend plantmateriaal wordt gemaakt. Hierdoor wisselt de samenstelling van terpenen en cannabinoïden (werkzame stoffen) in het eindproduct. Je kunt op zijn minst een spacende, dromerige ervaring verwachten. Sommige rokers van charas melden zelfs psychedelische effecten, haast tot aan het hallucinerende aan toe. Het harde werken en wachten zijn dus zeker de moeite waard.

Een joint met charas.
Een joint met charas.
Glazen chillum voor het roken van charas.
Glazen chillum voor het roken van charas.

 

Charas gebruiken

Er zijn verschillende manieren waarop je je vers gemaakte charas kunt nuttigen. Zo kun je, net als hasj, een goede joint draaien met wat charas erin. Let er wel op dat charas over het algemeen iets vochtiger is dan hasj. Breek het op in zeer kleine stukjes, wat een volledige en gelijkmatige verbranding verzekerd. Wil je nog dichterbij de originele manier van het nuttigen van charas komen? Gebruik dan een chillum. Naar het verhaal gaat werden chillums eeuwen geleden al gebruikt voor het roken van charas.

Als je een bong hebt staan kun je deze er ook gerust bijpakken. Dit is te vergelijken met de ervaring van een chillum en het water in je bong verzacht de rook. Pak er wel een goede aansteker bij, doordat charas vrij vochtig is, zal ze minder goed branden als bolletje in een bong.

 

Wietsoorten om charas van te maken

Om zoveel mogelijk charas van de beste kwaliteit te maken, heb je een wietsoort nodig die bij voorkeur hoge opbrengsten wiet oplevert. Belangrijker is een uitbundige productie van trichomen, die zorgen dat je veel hars kan winnen van je wietplanten. Van de originele landrassen uit genoemde omgeving in het Himalaya-gebied maak je de meest originele variant. Hieronder staan enkele soorten die je zelf zonder al te veel moeite kunt kweken en waar je uitmuntende charas van kunt maken. Wellicht zelfs krachtiger dan het origineel!

 

Afghan Skunk – PowerStrains

Afghan Skunk van PowerStrains.

Een bijzondere kruising tussen Afghani en Skunk met indica dominante genetica. Groot voordeel aan deze wereldwijd bekende wietsoort is dat ze ook goed presteert in een wat koudere omgeving. Door haar zeer hoge THC-gehalte produceert ze buitengewoon veel hars. Zoals we inmiddels weten is dat precies wat we nodig hebben voor perfecte charas.

Koop Afghan Skunk zaden

 

Gorila – Buddha Seeds

Gorila van Buddha Seeds.

Gorila, ook wel bekend als GG #4 of Gorilla Glue #4, is de afgelopen jaren flink populair geworden, uiteraard door haar plakkerige verschijning. Dit gaat gepaard met één van de hoogste THC-gehaltes ooit gemeten in een top wiet, oplopend tot 30%, uitschieters daargelaten. Mooi meegenomen is dat deze wietsoort een hoge resistentie heeft tegen ziektes.

Koop Gorila zaden

 

 

OG Kush – Huismerk Wietzaadjes.nl

OG Kush van Wietzaadjes.nl.

Toch wel een legende te noemen, OG Kush! Deze is ontstaan uit een kruising (Lemon Thai x Pakistani) x ChemDawg. Pakistani soorten komen voor in de natuurlijke omgeving waar charas vandaan komt. Deze Kush is dan ook bij uitstek geschikt om overheerlijke charas van te maken. In volle grond kan ze ook nog eens uitgroeien tot een reusachtige plant, waardoor je voorlopig wel even zoet bent met het verwerken van je toppen. Ze is uiteraard voorzien van een hoog gehalte THC.

Koop OG Kush zaden

 

White Widow – Spliff Seeds

White Widow van Spliff Seeds.

Witte wietsoorten worden zo genoemd omdat ze glinsteren. Door het zeer hoge aantal trichomen lijken witte wietplanten haast wit. Deze legende is ontstaan vlak na de geboorte van White Widow. Door dit overweldigende succes en de hoge THC- en harsproductie, werd massaal ingezet op het veredelen van White Widow. Zo zijn er in de loop der tijd ontzettend veel kruisingen geweest met White Widow, waardoor de categorie “Witte wietsoorten” ontstond.

Koop White Widow zaden

 

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje