Hoe voeg je smaak toe aan je wiet?
Als je wiet kweekt dan is dat vaak om high te worden van je zelfgekweekte wiet. Wellicht nog belangrijker is dat dat onder het genot gaat van een overheerlijke cannabissmaak. Van nature ruikt en smaakt cannabis al zeer lekker, maar wist je dat je de smaak van je wiet kunt versterken? Zowel tijdens de groei, bloei als zelfs nog na de oogst kun je de smaak van je wiet beïnvloeden. Wat dacht je van het toevoegen van wat fruitige tonen aan je kruidige Kush? Of juist je fruitige wiet nóg fruitiger maken. Oftewel alles over het maximaliseren van de smaak van je wiet!
Wat is belangrijk voor de smaak van je wiet?
De uiteindelijke smaak van je wiet wordt grotendeels gevormd door de terpenen in je wiet. Een van de belangrijkste factoren voor een krachtige smaak is het maximaliseren van de terpeenproductie. Natuurlijk hangt het ook af van de genetica van de wietsoort die je kweekt. Ben je op zoek naar wiet met een fruitige smaak, dan doe je er goed aan een soort te kweken die bekend staat om de fruitige smaak. Om in eerste instantie het maximale uit de smaken te halen die je wiet te bieden heeft, doe je er goed aan om de productie van de genoemde terpenen te maximaliseren, maar hoe doe je dat? Afhankelijk van of je de smaak wilt verrijken nog tijdens het kweken, tijdens het oogsten of nog na het oogsten zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken.
Smaak verrijken tijdens de kweek?
Je kunt al tijdens de kweek enige smaak toevoegen aan je wiet. Zo zijn er veel smaakverrijkers op de markt om maximale smaak te produceren tijdens het kweken. Denk aan PK-boosters en boosters speciaal voor het einde van de bloeifase. Natuurlijke en biologische voedingsstoffen staan erom bekend dat ze meer smaak toevoegen dan synthetische alternatieven. Bovendien rook of eet je cannabis doorgaans, waardoor een biologische optie zeker de voorkeur geniet. (Bijna) alles wat je in de grond stopt komt immers weer in je wiet terecht. Wat kun je nog meer doen om de smaak tijdens de kweek al te bevorderen?Stress
Zoals inmiddels bekend zorgen terpenen voor de heerlijke unieke smaak van jouw wietsoort. Wietplanten produceren terpenen ook als weerstand, een soort natuurlijk afweermechanisme. Heb je bijvoorbeeld last van een plaag of tekort aan een bepaalde voedingsstof, dan zullen je wietplanten omschakelen naar de overlevingsstand. Ze produceren dan ook meer terpenen ter bescherming van waar ze last van hebben. Maar goed, het laatste wat je wilt is de gezondheid van je wietplanten op het spel te zetten. Gelukkig bestaat er ook een veilige manier om je wietplanten lichte stress te bezorgen, waardoor ze net even wat meer terpenen produceert.Low Stress Training
En die manier kennen we als Low Stress Training, afgekort LST. Deze kweektechniek is uitgevonden om meer licht en lucht door te laten dringen in je wietplanten. Hier bezorg je je wietplant een klein beetje stress mee, waardoor ze net wat meer terpenen aanmaakt. Bovendien levert LST doorgaans tien tot twintig procent meer gewicht op tijdens het oogsten. Je houdt er niet alleen smaakvolle wiet aan over, maar ook meer wiet. Twee spreekwoordelijke vliegen in één klap!
Voeding
Naast de genoemde boosters is het verstandig om je te houden aan een vast voedingsschema. Zo haal je het maximale uit de ontwikkeling van je wietplant, dus ook wat smaak betreft. Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn als het soms lijkt, als je maar goed kijkt naar welke producten je gebruikt. Gebruik het liefst voedingsmiddelen van één fabrikant, aangezien die op elkaar afgestemd zijn. Je hebt niet heel veel meer nodig dan voeding voor tijdens de groei en bloei, eventueel aangevuld met een PK-booster voor de laatste weken van de bloei. Volg altijd de voorschriften en begin het liefst met halve doseringen, want je kunt altijd de volgende keer iets meer geven als het niet naar wens is.
Vlak voor of tijdens het oogsten smaak toevoegen
Wil je vlak voor het oogstmoment nog experimenteren met het toevoegen van smaak aan je toppen? Mocht je enkele dagen voor de oogst zitten, stop dan met water geven zodat de grond iets kan opdrogen. Niet te droog, je wilt ook weer niet dat je wietplanten gaan verwelken. Een dag voor je gaat oogsten kun je dan een mix maken van water met food grade olie of extracten. 1 milliliter smaakolie op 1 liter water is ruim voldoende. Als je je wietplanten hiermee bewaterd dan kun je 3 tot 5 uur later oogsten. Het is aan te raden om ze iets langer de tijd te geven om het water op te nemen, zodat de smaak beter opgenomen wordt.
Na de oogst nog smaak toevoegen aan je wiet
Zelfs wanneer je je wiet al lang en breed geoogst hebt is de smaak nog enigszins te beïnvloeden. Doe simpelweg een watje in (voedselveilige) smaakolie. Stop deze bij je wiet, het liefst in een luchtdicht afgesloten pot. Je wiet zal vervolgens langzaamaan de smaak opnemen. Let wel altijd op het vochtgehalte, je wilt niet dat er kans op schimmels en rot ontstaat alleen om een smaakje toe te voegen.Voor de zekerheid kun je ook enkel met gedroogde materialen werken. Bijvoorbeeld met gedroogde kruiden, zoals kruidnagel, kaneel of rozemarijn. Maar ook citrusschillen, bloemblaadjes of een schijfje appel kun je gedroogd gebruiken om smaak toe te voegen aan je wiet. Je kunt dan het best een leeg theezakje vullen met het gewenste materiaal en dit in een luchtdichte pot stoppen bij je wiet. Zo blijft je wiet gescheiden van het materiaal, maar neemt het wel de smaak op.
In beide gevallen laat je de boel even een paar dagen tot een paar weken curen in de pot met toegevoegde smaakstoffen. Elke dag open je de pot even om de inhoud te luchten, zo kan overtollig vocht eventueel ontsnappen. Des te langer je de smaakmaker bij je wiet in doet, hoe sterker je het zult terugproeven in je wiet. Hier kun je zelf mee experimenteren om het perfecte moment te vinden om je wiet met toegevoegde smaak te nuttigen. Smaken verschillen immers!
Tip: Voedselveilige producten worden ook wel ‘food grade’ genoemd. In de supermarkt kom je deze tegen bij de bakproducten. Het liefst kies je voor een product met weinig suikers, omdat suikers de smaak juist niet ten goede komen.
Wietsoorten met sprekende smaak
Mocht je op zoek zijn naar een wietsoort die van haarzelf al een sprekende smaak heeft, kijk dan eens naar één van de volgende wietsoorten. Deze wietsoorten staan erom bekend dat ze van nature een zeer lekkere smaak hebben. Vele rokers zullen dit beter vinden smaken dan cannabis waar smaak aan is toegevoegd.
Banana Punch – Wietzaadjes.nl
Banana Punch is een redelijk nieuwe hybride op basis van Banana OG en Purple Punch. Hierdoor is ze niet alleen makkelijk te kweken, maar je zult ook blauwe/paarse tinten zien tijdens de bloei. Dit komt haar uitstraling ook zeker ten goede. De toppen van deze wietplant zijn wellicht de mooiste toppen die er zijn. Haar smaak is zoals haar naam doet vermoeden, een lekkere zoete, fruitige bananenpunch. Beginnende rokers doen er goed aan om voorzichtig te doseren, aangezien haar high je langzaam bekruipt en zeer krachtig is.
Bubblegum – Kera Seeds
Over de hele wereld zullen liefhebbers van cannabis bekend zijn met Bubblegum. En dan hebben we het natuurlijk niet over kauwgom. Waar ze overigens naar is vernoemd om haar haast chemisch zoete smaak, die doet denken aan kauwgom. Haar naam heeft ze er dus wel aan te danken. Je kunt deze lekkere soort zowel binnen als buiten kweken. In beide gevallen kun je op smaakvolle opbrengsten rekenen. Een Sea of Green is aan te raden om de opbrengst te maximaliseren.
OG Kush – Huismerk Wietzaadjes.nl
Naast alle zoete, fruitige smaken, mag ook OG Kush niet ontbreken in deze lijst. Een goed gekweekte OG Kush heeft dan ook een lekkere Kushsmaak. Een smaak die haast niet uit te leggen is. Typische aardse en kruidige smaken tijdens het roken, aangevuld met zurige citrussmaken tijdens het uitblazen. Deze klassieker is ontstaan na een kruising (Lemon Thai x Pakistani) x ChemDawg. Bovendien een genot voor de buitenkwekers, omdat ze in volle grond zeer hoog kan worden. Natuurlijk is ze ook gewoon binnenshuis te kweken.