Wietplant verpotten - Hoe en wanneer verpot je wietplanten?

Hoe en Wanneer moet je wietplanten verpotten
4 min.

Wiet kweken begint bij het planten van wietzaadjes in de grond of in potten. Wanneer je in potten kweekt krijg je gaandeweg de kweek te maken met het verpotten van je wietplanten. Er is één uitzondering op de regel. Als je autoflower wietsoorten kweekt, dan kun je het beste direct in de eindpot planten. Kweek je ‘normale’ feminised wietsoorten dan is het echter aan te raden om meerdere malen te verpotten gedurende de kweek.

 

Wortels van je wietplanten

Wat er boven de grond groeit zie je, maar wat er onder de grond groeit is nog belangrijker. De wortels van je wietplanten zijn de fundering van de lekkere, dikke toppen die je hoopt te oogsten. Geen aandacht schenken aan de wortelontwikkeling van je wietplanten is dus een gemiste kans op het verbeteren van je oogst. Door meerdere malen te verpotten geef je je wietplanten de mogelijkheid om een sterker wortelstelsel te ontwikkelen. In kleinere potten ontstaat eerder een stevige kluit, van waaruit je wietplant in een grotere pot een stevige basis heeft om een nog grotere kluit te vormen.

Een voorbeeld van een wietplant met een sterk wortelstelsel.
Een voorbeeld van een wietplant met een sterk wortelstelsel.

 

Waarom je wietplanten verpotten

Naast het feit dat je je wortels dus als het ware traint om steviger en sterker te worden, zul je dit ook terugzien in je wietplanten. Wat er onder de grond groeit is namelijk een prima weerspiegeling van wat er boven de grond groeit! Een makkelijke keuze is om je wietplant gelijk in de eindpot te laten groeien en uiteindelijk te bloeien. Beginnen met een grote pot is mogelijk, maar komt aan op het heel strak managen van het waterhuishouden in je kweekmedium. Wietplanten houden van droge voeten en gaan graag op zoek naar water. Je moet dus heel spaarzaam zijn met water, maar er wel voor zorgen dat er genoeg water in de buurt van de wortels zit. Vandaar dat het uiteindelijk vele malen eenvoudiger is om een paar keer te verpotten.

Problemen als je niet verpot

Het niet verpotten van wietplanten zorgt niet alleen voor kleine wietplanten. Een wietplant zal ook niet snel herstellen van een groeiachterstand als gevolg van een niet optimale wortelontwikkeling. Gedurende de bloei kan het nog dramatischer uitpakken, omdat de wortels simpelweg niet verder kunnen groeien en zullen verstikken. Hierdoor kunnen groei en bloei stagneren. Een te kleine pot bij aanvang van de bloei kan de topvorming dus flink in de weg zitten.

 

Hoe moet je verpotten

Wietplanten verpotten doe je idealiter (afhankelijk van potmaat) één tot twee dagen na het geven van water. De grond moet niet te nat en niet te droog zijn. Als de grond te nat is dan zal de boel snel uit elkaar vallen, met grote schade aan de wortels als mogelijk risico. Te droge grond is minder erg, maar brokkelt snel af en is niet lekker te hanteren. De gouden middenweg dus!

Praktisch gezien pak je je pot op en je knijpt licht in de pot om de kluit rustig los te wrikken. Bij kleinere wietplanten kun je eenvoudig de pot omdraaien en lichtjes knijpen in de pot. Je wietplant zal dan als vanzelf uit de pot glijden. Zorg wel dat je één hand voor de kluit houdt, voor je plant op de grond ligt. Zorg dat je een nieuwe pot klaar hebt staan waar je je wietplant gelijk in kunt steken. Een handige tip, maak met de oude pot eerst een kuiltje in de aarde van de nieuwe pot. Zo heb je precies een gat op maat voor de kluit van je wietplant.

Oude lege potje ingegraven.
Door eerst een leeg potje in te graven…
Wietplantje met kluitje.
…krijg je een kuiltje waar de kluit precies in past.

 

Wanneer wietplanten verpotten

Het exacte moment van wietplanten verpotten kun je op het oog bepalen. Er moet een zichtbare kluit zijn met wortels. Wanneer de wortels al om elkaar heen beginnen te draaien ben je aan de late kant. Voor optimaal resultaat krab je de wortels (voorzichtig) iets los, met behulp van je nagels bijvoorbeeld. In het ideale geval zie je een paar wortels aan de onderkant van je pot uitsteken, hét moment om te verpotten.

 

In welke pot verpotten

Afhankelijk van hoeveel keer je wilt verpotten kun je diverse potmaten gebruiken. Voor het planten van wietzaadjes kun je kiezen voor 10x10 centimeter potjes, ongeveer een halve liter. Op basis van de beschikbare ruimte die je hebt kun je dit opbouwen van vier liter met afmetingen rond de 20 centimeter (3-5 liter). Hierna zou je naar een eindpot kunnen verpotten van 20 tot 30 liter, potmaat rond de 30-40 centimeter. Binnenkwekers vinden hier vaak de ideale balans in maximale groei/bloei en het benutten van ruimte, zonder al te veel tijd aan de groeifase te besteden. Vaak slechts enkele weken. Het staat je uiteraard geheel vrij om naar eigen invulling nog een stap extra verpotten toe te voegen. Dit kan met name handig zijn wanneer je uiteindelijk in grotere potten wilt eindigen.

Type pot

Naast het volume speelt uiterlijk ook nog een rol. Veel potten zijn zwart, maar cannabiskwekers verkiezen graag witte potten, uiteraard met gaten in de onderkant. Witte potten stoten de hitte af, in tegenstelling tot zwarte potten die de hitte absorberen. Als je potten warm staan, binnen onder een kweeklamp of buiten in de volle zon, dan is het raadzaam om hierop te letten. Te warm in je pot kan ook weer tot beschadiging van de wortels leiden. Air-pots zijn een relatief nieuw fenomeen, de wortels sterven af wanneer ze aan het oppervlak komen en stimuleren de achtergebleven wortels om op te splitsen en sneller meer wortels aan te maken.

Air-pots stimuleren de wortelgroei en zijn relatief nieuw.
Air-pots stimuleren de wortelgroei en zijn relatief nieuw.

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje