Wietboter maken? – Zo maak je boter met wiet!

Wietboter maken? – Zo maak je boter met wiet!
5 min.

Wanneer je zelf de lekkerste edibles wilt maken, zoals wiet brownies of space cake, heb je ook wietboter nodig. Wietboter wordt ook wel cannaboter of cannabisboter genoemd. Als je succesvol je eigen wietboter kan maken, dan kun je eigenlijk alles waar boter voor nodig is omtoveren tot een wietrecept.

Voor wietboter kun je natuurlijk verse toppen gebruiken, maar deze kun je ook roken. Knipafval is ook prima te gebruiken, bewaar dan vooral de suikerblaadjes na het knippen. Deze bevatten een flinke laag trichomen die nodig zijn om de werkzame stoffen in de boter te krijgen, waardoor je wietboter krijgt. Pas wel op als je met wietboter aan de slag gaat. Je hebt te maken met hete vetten en knoeien wil je dus vooral voorkomen. Draag lange mouwen en eventueel handschoenen om er zeker van te zijn dat er geen spetter op je huid terecht komt.

 

Wietboter is de basis voor veel wietrecepten.
Wietboter is de basis voor veel wietrecepten.
Wietkoekjes gemaakt met cannabisboter.
Wietkoekjes gemaakt met cannabisboter.

 

Welke boter te gebruiken

Van oudsher wordt aangenomen dat roomboter de enige juiste boter is om te gebruiken, omdat deze gemaakt is van dierlijke vetten. Maar is dat wel zo? Met de opkomst van vegan producten is hier uiteraard mee geëxperimenteerd en het tegendeel blijkt waar. THC blijkt ook prima op te lossen in kokosolie, waardoor je ook vegan wietboter kunt maken. Een detail: roomboter bevat 10-20% water, kokosolie daarentegen bevat 0% water en 100% plantaardig vet.

Je hebt dus iets minder kokosolie nodig om op dezelfde hoeveelheid boter uit te komen. Wil je 100 gram wietboter maken, dan heb je 80-90 gram kokosolie nodig en 10-20 milliliter water. Zo heb je bij elkaar 100 gram ‘boter’ om je wietboter mee te maken.

Roomboter is gemaakt van dierlijke vetten.
Roomboter is gemaakt van dierlijke vetten.
Om vegan wietboter te maken gebruik je kokosolie.
Om vegan wietboter te maken gebruik je kokosolie.

 

Recept voor wietboter

Wietboter zelf maken is een leuk proces. Zoals je inmiddels weet is het de basis voor het maken van elk recept met wiet. Het bereiden van wietboter neemt enkele uren tijd in beslag. Laten we beginnen met wat je allemaal nodig hebt om wietboter te maken:

  • 250 gram (room)boter of evenredig gewicht kokosolie
  • 10-15 gram wiet, toppen of knipafval, afhankelijk van gewenste sterkte
  • Kaasdoek of een soortgelijke doek (hydrofiele doek, zeer fijnmazige zeef etc.)
  • Twee (kook)pannen die in elkaar passen om au bain-marie te verwarmen
  • Bakje om de wietboter in op te vangen (leeg boterbakje bijvoorbeeld)

Als je de ingrediënten bij elkaar hebt kun je beginnen aan het maken van je eigen wietboter. Het vuur kan aan en de eerste pan kan op het vuur. Vul deze pan met water en hang de andere pan hierin. In de bovenste pan stop je de boter, zodat deze au bain-marie smelt. Idealiter is de bovenste pan dus iets kleiner dan de onderste pan, waardoor ze mooi net boven of net in het water hangt.

Door op deze manier de boter te laten smelten weet je zeker dat de boter nooit boven het kookpunt van het water uitkomt (100 graden Celcius). Dit verzekert je dat er geen werkzame stoffen zullen verdampen, maar de werkzame stoffen wel in de wietboter terecht komen. De (room)boter kun je op een laag vuur laten smelten, hier hoeft het water nog niet voor te koken.

Au bain-marie boter smelten.
Au bain-marie boter smelten.
Zeven wietboter door kaasdoek.
Zeven wietboter door kaasdoek.

Terwijl je de boter rustig laat smelten kun je alvast je wiet verkruimelen, zo fijn mogelijk. Dit doe je zodat de werkzame stoffen makkelijker en sneller worden opgenomen in de boter. Als je je wiet hebt verkruimelt en de boter is gesmolten, kun je de wiet erbij doen (in het bovenste pannetje dus).

Vanaf het moment dat je de wiet hebt toegevoegd wil je dat het water in het onderste pannetje kookt, zodat de boter en wiet goed op temperatuur komen. Roer zo nu en dan de wietboter even door en laat de wietboter ongeveer twee uur lang lekker pruttelen. Na een uur of twee is je wietboter klaar en kun je deze gaan filteren.

Pak de klaargelegde kaasdoek, hydrofiele doek of de zeef erbij en het bakje waar je de wietboter in wilt hebben. Giet de wietboter door de doek, doe dit als de wietboter nog warm en vloeibaar is. Alle plantaardige resten zullen achterblijven in de doek, terwijl de zuivere wietboter erdoorheen zal druppelen. Als dit gelukt is kun je het bakje het beste nog even laten staan, zodat de wietboter kan afkoelen tot kamertemperatuur. Vervolgens kun je de wietboter direct gebruiken voor wietrecepten of in de koelkast bewaren en laten uitharden. Bepaal hoeveel je binnen enkele dagen wil gebruiken en vries de rest in gelijke porties in, zodat je niet steeds al je wietboter uit de vriezer hoeft te halen.

 

Wietrecepten

Van je zelfgemaakte wietboter kun je vervolgens eindeloos veel space producten zelf maken. Denk aan wiet brownies, space cake, muffins, koekjes, maar je kunt het ook simpelweg op je boterham smeren. Onderstaande wietrecepten bieden wat inspiratie, zodat je weet wat voor lekkers je allemaal kunt maken met je zelfgemaakte wietboter.

 

Wiet brownies

Wiet brownies zijn makkelijk om te maken en er zit tegenwoordig ook veel variatie in brownies. Zo kun je klassieke choco brownies met wietboter maken tot fudge brownies met zoute karamel. Over het algemeen slaan wiet brownies wel in, gezien er 50 gram boter in de meeste recepten zit. In tegenstelling tot een cake is een brownie niet super groot. Je bent dus al snel geneigd om op die manier meer werkzame stoffen tot je te nemen. Belangrijk om daar rekening mee te houden, eet met mate of pas daar de dosering op aan.

Zo maak je je eigen wiet brownies

 

Chocolade wiet brownies.
Chocolade wiet brownies.
Zelfgemaakte klassieke space cake.
Zelfgemaakte klassieke space cake.

Space Cake

Een space cake is al sinds jaar een dag een goed alternatief voor een joint. Uit een cake haal je gerust 20-25 plakken cake, waardoor dit uitermate geschikt is voor een feestje met vrienden die ook van space cake houden. Ook blijft cake eenvoudig een aantal dagen goed, waardoor niet de hele cake op één dag op hoeft. Met je zelfgemaakte wietboter maak je in een handomdraai de lekkerste zelfgebakken space cake. Voor een cake heb je veelal 200 gram boter nodig. Je kunt dan 200 gram wietboter gebruiken, aangezien je vaak minimaal 20 plakken cake hebt. Mocht je een iets minder sterke space cake willen, of nog wat wietboter willen bewaren, dan kun je ook 100 gram wietboter en 100 gram normale boter gebruiken. Ontdek hoe je zelf Space Cake maakt met het recept van Wietzaadjes.

Zo maak je eenvoudig je eigen Space Cake

 

Wiet muffins

Wiet muffins of cupcakes zijn ook leuk om te maken vanwege de variatie die je erin kunt aanbrengen. Zo kun je ze aftoppen met een lekkere glazuurlaag of bijvoorbeeld muffins maken met chocoladestukjes erin. Op deze manier maak je het nog net iets lekkerder, doordat je je eigen smaak er goed in kunt verwerken.

Wiet muffins met chocoladestukjes.
Wiet muffins met chocoladestukjes.
Ook de lekkerste wietkoekjes maak je zelf.
Ook de lekkerste wietkoekjes maak je zelf.

Wietkoekjes

Koekjes bakken is niet heel moeilijk en duurt niet heel lang. Ook kun je perfect bepalen hoeveel koekjes je wilt bakken. Wil je met een paar vrienden allemaal een paar koekjes, dan kun je gerust wat meer wietboter gebruiken. Ben je alleen met je partner en willen jullie een koekje bij de film eten, dan is het wellicht verstandig om de dosering iets te verlagen. Zo heb je helemaal zelf in de hand hoe je het indeelt. Ook koekjes kun je geheel naar eigen smaak bakken natuurlijk, zodat je ze zelf het lekkerst zult vinden!

 

Hoe lang kun je wietboter bewaren?

Als de wietboter gestold is, kun je deze ook verwerken in een wietrecept. Grote kans dat je meer wietboter hebt gemaakt dan dat je nodig hebt in je recept. In de koelkast kun je je wietboter maximaal een week bewaren. Mocht je het langer willen bewaren, dan kun je je wietboter gerust nog enkele maanden bewaren in de vriezer. Wanneer je ons recept hebt gevolgd heb je 10-15 porties wietboter, deze kun je dus in 10-15 gelijke delen verdelen en invriezen. Zo hoef je elke keer telkens maar één portie uit de vriezer te halen als je wiet iets lekkers met wietboter gaat maken.

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje