Wiet brownies

Wiet brownies bakken - Zelf space brownies maken.
6 min.

Genieten van de lekkerste edibles, dat wordt alleen maar lekkerder als je ze zelf bakt. Tegenwoordig kennen we enorm veel consumptiemethoden van cannabis. Het aloude jointje roken, vapen, dabben, wietolie nuttigen, maar ook spacecakes, wiet brownies en andere eetbare cannabis producten winnen aan populariteit. Er wordt zelfs gesteld dat de nieuwe generaties cannaliefhebbers steeds minder roken en meer uitwijken naar deze overheerlijke eetbare producten. Maar hoe maak je nu eigenlijk de perfecte wiet brownies? Die lekker, smakelijk en ook nog eens overheerlijk zijn qua effect.

Er gaan nogal wat verschillende manieren de rondte op het internet. Om het zo makkelijk en effectief mogelijk te houden, bakken we de wiet brownies met vooraf gemaakte wietboter. In de volksmond ook wel cannaboter genoemd. Het grote voordeel hieraan is dat je de boter vooraf maakt en vervolgens de brownies bakt van deze boter. Hierdoor kun je dus ook heel goed meer boter maken en ook nog andere lekkere dingen bakken, zoals cake, koekjes of elk ander gerecht waar boter doorheen moet.

Marijuana muffins met bosvruchten.
Marijuana muffins met bosvruchten.
Space koekjes - Chocolade koekjes met wiet.
Space koekjes - Chocolade koekjes met cannabis.

 

Wietboter als basis

Je begint in deze volgorde dus altijd met het maken van een perfecte wietboter als basis. Dit doe je door te zorgen dat alle werkzame stoffen van je wiet in de boter terecht komen. Zo bereik je het grote voordeel dat je eenmaal wietboter maakt en vervolgens meerdere wiet brownies, space cakes of andere lekkernijen kunt bakken. Belangrijk is dan wel dat je wietboter perfect gemaakt is. Daarom leggen we je eerst in enkele eenvoudige stappen uit hoe je wietboter maakt.

 

Ingrediënten wietboter

Om tot de perfecte wietboter te komen, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 10-15 gram wiet (toppen of knipafval)
  • 250 gram (Room)boter
  • Twee kookpannen die in elkaar passen (au bain-marie)
  • Hydrofiele doek, theedoek of een fijnmazige zeef

 

Verschillende pakken brownie mix van Dr. Oetker.
Verschillende pakken brownie mix van Dr. Oetker.

De makkelijke weg is door simpelweg een pak brownie mix van bijvoorbeeld Dr. Oetker in huis te halen. Hier voeg je, naast wat water, 50 gram boter aan toe. Door een veelvoud hiervan aan wietboter te maken, kun je meerdere brownies maken. Of je bewaart simpelweg de extra wietboter voor een ander gerecht. Wietboter kun je in de koelkast eenvoudig nog enkele weken bewaren. In de vriezer gaat het zelfs nog maanden mee, zonder dat de werking of kwaliteit minder wordt. Mocht je een andere verhouding nodig hebben, als richtlijn kun je ongeveer (per persoon) 0,3 gram gedroogde wiet toppen of een halve gram knipafval aanhouden. Kies dan wel enkel voor de suikerblaadjes en het knipafval dat veel werkzame stoffen bevat.

Indien je al vaker space cakes, hasj brownies of space brownies hebt gegeten, mag je gerust iets meer wiet gebruiken. Maar in de regel: liever iets minder wiet en een hapje meer nemen, dan andersom. Voor een lekkere space brownie waar je met 8 mensen van kunt eten heb je dus aan maximaal 4-5 gram wiet voldoende om er een spacende avond van te maken.

 

Plantaardige of dierlijke boter gebruiken?

Een vraag die vaak voorbij komt, moet je plantaardige of dierlijke boter gebruiken voor wietboter? Enkele decennia terug werd aangenomen dat roomboter (dierlijk), de enige juist boter was, maar is dat ook zo? THC bindt zich inderdaad aan (dierlijke) vetten. De laatste jaren/decennia zijn echter ook vegan producten in opkomst en zo is er geëxperimenteerd. Zo zijn er studies die uitwijzen dat THC ook oplost in bijvoorbeeld kokosolie. Een prima alternatief voor vegans, die toch willen genieten van overheerlijke wiet brownies.

 

Roomboter (dierlijkke boter).
Roomboter (dierlijkke boter).
Kokosolie (plantaardige boter).
Kokosolie (plantaardige boter).

Waar je dan wel rekening mee dient te houden is dat roomboter voor 10-20% water bevat. Kies je voor kokosolie dan zul je water moeten toevoegen, omdat de olie zelf 100% plantaardige vetten bevat en 0% water. Om op 250 gram boter uit te komen voeg je dan dus aan 200-225 gram kokosolie zo’n 25-50 ml water toe.

 

Aan de slag: wietboter maken!

Wat nu nog rest, nu je alle ingrediënten klaar hebt liggen: geduld en enige aandacht. Ontsteek het vuur en smelt je boter au bain-marie. Mocht je niet weten wat dit is, zet een pan water op het vuur en pak er een tweede pan bij. Het liefst is de tweede pan iets kleiner, zodat je deze op het water, of net boven het water, kunt hangen. Terwijl je op laag vuur de roomboter rustig laat smelten, kun je alvast je wiet grinden. Als je klaar bent met het verkruimelen van je wiet en de boter goed gesmolten is, dan kun je je wiet aan de boter toevoegen. In het bovenste pannetje voor de duidelijkheid. Door de wiet zo goed mogelijk te verkruimelen kan deze beter oplossen in de boter/olie en ben je dus sneller klaar.

Au bain-marie boter smelten.
Au bain-marie boter smelten.
Wiet door de boter roeren.
Wiet door de boter roeren.

Roer tussendoor goed door en na ongeveer twee uur zal je wietboter klaar zijn. Pak er een dunne theedoek of hydrofiele doek bij en hang deze in het bakje waar je uiteindelijk je boter in wilt bewaren, een oud boterbakje bijvoorbeeld. Giet hier de nog vloeibare wietboter doorheen, zodat alle plantaardige resten achterblijven in de doek. Het bakje laat je het beste nog even staan en afkoelen. Hierna kun je de wietboter direct gebruiken voor wiet brownies of bewaren in de koelkast of vriezer.

 

Hoe maak je wiet brownies?

Het uiteindelijke bakken van de space brownies is niet heel spannend. Als je wiet brownies van Dr. Oetker maakt, dan is het recept wiet brownies als volgt:

  • Verwarm je oven voor op 180 °C (heteluchtoven 160 °C)
  • Meng de brownie mix met het water in een beslagkom. Zet de mixer op de laagste stand en maak er een glad beslag van. Als je wilt kun je voor extra choco smaak nog wat chocolade door het beslag heen roeren, met een spatel.
  • Verdeel het beslag vervolgens over de bakvorm en schuif deze de oven in. Na een minuut of 40 kun je genieten van je zelfgemaakte wiet brownies!
Verwen brownies van Dr. Oetker.
Verwen brownies van Dr. Oetker.
Space brownie maken.
Geniet van je zelfgemaakte Space brownies.

Van één Dr Oetker brownie mix maak je uiteindelijk 6-8 porties brownie. Hier gebruik je 50 gram (wiet)boter of olie voor. Wanneer je 250 gram wietboter bereidt, doe je er goed aan om het uiteindelijk in porties van 50 gram in te vriezen of in de koelkast te bewaren. Ligt er maar net aan wanneer je weer gaat bakken!

 

Wiet brownie effect

De effecten tussen het eten van wiet brownies en het roken van wiet of hasj, verschillen nogal van elkaar. Er zijn nogal wat verschillen, zo begint de werking niet direct als je space brownies eet. Normaliter begin je er pas na ongeveer één, tot soms wel twee, uur iets van te voelen. Het gevaar dat op de loer ligt is dat je gedurende het eerste uur nog niets voelt en nog een flinke hap neemt. Om vervolgens enige tijd later ontzettend stoned te zijn. De effecten doen dus pas veel later hun intrede.

Bovendien houden de effecten vele malen langer aan. Na het roken van een joint ben je zo’n twee uur later wel weer redelijk de oude. Wanneer je wiet brownies hebt gegeten kan dat gerust 4 tot 6 uur duren. Enige na-effecten kun je 12 uur na het eten nog merken, soms zelfs nog langer. Goed om hier rekening mee te houden als je later op de avond nog wilt slapen, of als je de volgende dag weer moet werken. Lees ook het hieronder getoonde gerelateerde artikel van Wietzaadjes.nl

Naast het later optreden van de effecten en het langer aanhouden, zijn de effecten doorgaans ook veel heftiger. Zo zul je dingen eerder anders beleven en zien, tot aan het onplezierige aan toe. Je kunt je dan sneller angstig of ziek voelen. Doordat je het eet gaat het eerst door je verteringsstelsel heen. THC wordt dan omgezet in 11-OH-THC. In deze vorm knalt ze door je bloed-hersenbarrière heen en is ze dus vele malen potenter dan THC, wat weer zorgt voor sterkere effecten. Heb je last van sterkere effecten? Zoek dan een rustig plekje op en eet of drink iets zoets. Bedenk je ook dat er geen blijvende schadelijke gevolgen kunnen zijn en de effecten vanzelf enkele uren later weer zullen verdwijnen.

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje