Nu 25% korting op de volgende .

Profiteer t/m vrijdag 12 april van 25% korting op alle zaden van de hieronder getoonde zaadbanken. Laat dit voordeel niet lopen!

Maar wees op tijd, want OP=OP en deze actie loopt slechts t/m 12 april 2024.

Laat deze kans om goedkoop wietzaadjes te kopen niet lopen!

420, wat is het en wat betekent het?

420, wat is het en wat betekent het?
4 min.

Over 420 gaan een hoop verschillende theorieën rond. De ene theorie is dat het de meldcode is van de politie om cannabisgerelateerde misdaden te melden. Een andere is dat er 420 actieve ingrediënten in cannabis zitten. En nog gekker, sommigen linken het zelfs aan Adolf Hitler. Het is ook een datum waarop diverse 420/cannabis-producten met korting worden aangeboden. Maar waar komt 420 echt vandaan en wat betekent het in de cannabiswereld?

 

Wat is de oorsprong van 420?

De echte oorsprong van 420 vinden we in de Verenigde Staten. In 1971 bedacht een groep studenten, de Waldo’s, 420 als code. Zo konden ze in één woord afspreken dat het om 4:20 weer tijd was om een jointje te roken. Andere theorieën, zoals dat het de meldcode van de politie voor cannabis misdaden zou zijn, kunnen we naar het rijk der fabelen verwijzen. Daarna raakte de term in de vergetelheid, tot de jaren ’90 aanbraken.

 

De Waldo's voor de San Rafael High School.
De Waldo's voor de San Rafael High School.

Een mysterieuze flyer die 420 promoot, circuleert tijdens Grateful Dead-shows, vooral in Noord-Californië. Een exemplaar van de flyer vindt zijn weg van een show in Oakland naar de kantoren van High Times in New York. San Rafael was de thuisbasis van Grateful Dead Productions en tevens de plek waar de eerder genoemde Waldo’s in 1971 op school zaten.

In de jaren ‘90 wint 420 vervolgens weer razendsnel aan populariteit. Mede dankzij het ontstaan van het wereldwijde web, maar er duiken ook verwijzingen op in films. Zo staan de klokken in de populaire film Pulp Fiction (van Quentin Tarantino) op 4:20.

 

420 als protest tegen wetgeving

Vanaf 1995 vinden er evenementen plaats op 20 april, deels als protest tegen de, toen nog overal, illegale status van cannabis. En natuurlijk als gezellig feest voor liefhebbers van cannabis. Inmiddels vinden er wereldwijd steeds meer evenementen plaats op 20 april. Het Verenigd Koninkrijk heeft bijvoorbeeld de jaarlijkse 420-viering in het Hyde Park in Londen, waar duizenden uit het hele VK bijeenkomen om een daad van massale burgerlijke ongehoorzaamheid te plegen door cannabis te roken, uit protest tegen wetten die recreatieve gebruikers tot criminelen maken.

 

420 protest tegen de wetgeving
420 protest tegen de wetgeving
420-viering in Hyde Park Londen
420-viering in Hyde Park Londen

Daar blijkt ook uit dat de acceptatie van cannabis nog helemaal niet zo vanzelfsprekend is. 2022 is het eerste jaar waarin de politie expliciet beloofde geen vreedzame voorstanders van cannabis te arresteren. Tot op 2022 was er op zijn minst een soort politieverstoring, waar vaak (veel) mensen gearresteerd werden. Ook vreedzame ‘demonstranten’ die bijvoorbeeld werden opgepakt voor openbaar bezit of gebruik van cannabis. Al valt natuurlijk niet uit te sluiten dat dat nooit meer zal gebeuren.

Hoewel er namelijk wordt gezegd dat de politie niet hard zal optreden, stelt de politie van Londen ook dat er geen wetten overtreden mogen worden. In theorie kunnen mensen daar nog steeds worden opgepakt voor het roken van een jointje in het openbaar. Net als dat het je in Nederland nog steeds gezeur kan opleveren. Wereldwijde acceptatie is nog ver weg helaas.

 

Wat betekent 420?

De betekenis van 420 gaat vandaag de dag verder dan een tijdstip of een datum. Inmiddels is het meer uitgegroeid tot een gemoedstoestand. Natuurlijk is het altijd lekker om op 20 april en om 4:20 op elke willekeurige dag een jointje te roken. Je mag dus helemaal zelf de waarde bepalen van de verschillende betekenissen van cannabis liefhebbers over 420. Het hart van vele cannaseurs zal iets sneller gaan kloppen als 4:20 op de klok voorbij komt of als het 20 april is.

Hoe dan ook zal 420 altijd een speciale betekenis hebben voor de meeste liefhebbers. En zo lang cannabis niet wereldwijd gelegaliseerd is, zal het waarschijnlijk altijd een datum blijven waarop protesten en evenementen worden georganiseerd. Hoewel cannabis gelukkig steeds op meer plekken over de wereld legaal wordt, zijn we er wat dat betreft nog lang niet. Het aantal landen waar cannabis legaal is anno 2022 is op twee handen te tellen. Om het maar even niet over het Nederlandse gedoogbeleid te hebben. Maar de protesten en evenementen werken zeker wat betreft bewustwording over het onderwerp. Het kan vanaf hier dus eigenlijk alleen maar de goede kant op gaan.

 

4:20 uur, tijd voor cannabis
4:20 uur, tijd voor cannabis
420-viering in Hyde Park Londen
420-viering in Hyde Park Londen

 

Andere betekenissen van 420

420 kan dus per persoon een verschillende betekenis hebben. In de cannabiscultuur verwijst het naar het tijdstip 4:20 of naar 20 april, wat je in Amerika schrijft als 4/20, maar ook naar protesten voor legalisatie van cannabis. Ook daar buiten kan 420 gebruikt worden en verwijzen naar hele andere dingen. Goed om te weten, voordat je jezelf onnodig als stoner neerzet. Andere betekenissen van 420 zijn:

  • Mocht je ooit gaan zeilen, de 420 is 4,20 meter lange open zeilboot, uit de categorie zwaardboten. Bekend vanwege haar uitstekende zeileigenschappen.
  • Het 20e jaar in de 5e eeuw conform de christelijke jaartelling.
  • Adolf Hitler werd op 4/20 geboren en daarom is de aanduiding 420 in sommige landen een verboden getal. Zo zul je in Oostenrijk geen auto’s zien rijden met 420 op de kentekenplaat. Bekend is dat de Duitse dictator aan zwaardere drugs zat. Een link met cannabis lijkt ons daarom uitgesloten.

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje