Mannelijke wietplant – Hoe herken je een mannetjes wietplant

Mannelijke wietplant – Hoe herken je een mannetjes wietplant
5 min

Het bepalen van het geslacht van een wietplant is zeer belangrijk. Sensemilla, zaadloze wiet, is namelijk het streven van (haast) elke kweker. Als je wietplanten zaad gaan produceren dan gaat dat ten koste van de productie van toppen en zal je wiet een stuk minder potent worden. Het is dus zaak om dit tijdig te herkennen, maar hoe?

 

Man vs. vrouw

Mannelijke wietplanten produceren geen toppen. De wiet die je uiteindelijk rookt, wilt roken liever gezegd, komt van vrouwelijke wietplanten. Mannelijke wietplanten produceren stuifmeel, waarmee vrouwelijke wietplanten bevrucht worden. Na de bevruchting zal de vrouwelijke wietplant stoppen met het produceren van toppen en overschakelen op het produceren van zo veel mogelijk wietzaden, dit alles vanuit de natuurlijke drang van de wietplant om te overleven en om zich voort te planten.

Op het moment dat het geslacht zichzelf, of haarzelf, laat zien, heb je nog enige tijd om te handelen. Mocht je de mannen niet op tijd uit de buurt halen van je vrouwelijke wietplanten, dan kun je verwachten dat je, enkele weken na ingang van de bloeifase, een kweekruimte vol hebt met zaad producerende vrouwelijke wietplanten en bestuivende mannelijke wietplanten.

 

Mannelijke wietplant herkennen

Mannelijke wietplanten wil je dus vooral niet in je kweekruimte. Herken je toch één of meerdere mannelijke wietplant(en), zorg dan dat je deze zo snel mogelijk uit je kweekruimte haalt. Je herkent mannelijke wietplanten doordat ze zakjes produceren die eruit zien als balletjes. Deze groeien op de nodes van de wietplant, de plek(ken) op de hoofdstam van waaruit de zijtakken groeien. Na het ingaan van de bloeifase zal het doorgaans een week duren voor je de geslachtskenmerken kunt waarnemen.`

Voorbloei mannelijke wietplant
Voorbloei mannelijke wietplant
Mannelijke cannabisplant
Mannelijke plant met zichtbare stuifmeelballetjesn

En dan nog kan het helaas lastig te bepalen zijn, aangezien vrouwelijke wietplanten soortgelijke druppelvormige bolletjes produceren, calyxen. Bij vrouwelijke wietplanten zie je echter vrij snel na het ontstaan van de calyxen dat er twee witte bloeiharen uitgroeien. Dat is met zekerheid een teken dat je niet met een mannelijke wietplant te maken hebt.

 

Vrouwelijke wietplant herkennen

Je herkent vrouwelijke wietplanten dus op het eerste oog het best aan de witte bloeiharen die uit de calyxen komen. Deze zie je in de ‘oksels’ verschijnen, op het punt op de hoofdstam van waaruit de zijtakken zich ontpoppen. Dit is een teken van vrouwelijkheid, maar is geen garantie voor een 100% vrouwelijke wietplant. ‘Ze’ kan namelijk ook nog tweeslachtig, of hermafrodiet, zijn. Wiet kweken uit gefeminiseerd zaad geeft de grootste kans op vrouwelijke wietplanten, echter heb je een kleine kans dat er eens één of meerdere wietplanten tussenzitten die niet (volledig) vrouwelijk zijn.

Voorbloei vrouwelijke wietplant
Voorbloei vrouwelijke wietplant
Bloeiende vrouwelijke cannabisplant
Bloeiende vrouwelijke cannabisplant

Dus ook wanneer je vrouwelijke tekenen herkent is het zaak om goed op te blijven letten of je geen mannelijke bloeisymptonen tegenkomt. Kom je slechts een paar mannelijke balletjes tegen, dan kun je deze (indien je er snel bij bent) verwijderen door ze eraf te knijpen. Nog beter is het om geen risico te nemen en de betreffende wietplant uit de kweekruimte te halen. Bestuiven zou namelijk nog schadelijker zijn, aangezien je andere (puur) vrouwelijke wietplanten, daardoor bevrucht kunnen raken en alsnog zaad gaan produceren.

 

Hermafrodiete wietplant

Een hermafrodiet is een wietplant die zowel mannelijke als vrouwelijke bloeikenmerken laat zien. Uiteindelijk kan niet alleen een mannetje, maar ook zeker een hermafrodiet, je oogst verpesten. Wietplanten kunnen om twee redenen hermafrodiet zijn. De eerste is heel eenvoudig, er kan genetische aanleg zijn, waardoor de kans groter is dat een wietzaadje van een bepaalde wietsoort zich ontpopt tot hermafrodiet. Dit is vaker het geval als er kruisingen aan vooraf zijn gegaan die binnen dezelfde familie vallen, in mensentaal noemen we dit incest. Bij het veredelen van wietzaden is dit echter gebruikelijker, omdat breeders zo nauwkeurig eigenschappen kunnen selecteren, behouden en waar nodig schrappen tijdens het ontwikkelen en veredelen van nieuwe/bestaande wietsoorten.

Naast genetica kan het ook aan de omgeving liggen of aan de behandeling die je wietplanten krijgen. Als de omstandigheden niet goed zijn, of je planten te veel stress ervaren, dan is de kans vele malen groter dat ze uiteindelijk tweeslachtig, hermafrodiet, worden. Een hermafrodiet is ook een held in bevruchten en het is dus ook aan te raden om deze zo snel mogelijk uit je kweekruimte te verwijderen.

 

Hermafrodiet herkennen

Een hermafrodiet herkennen is in het ene geval eenvoudiger dan in het andere geval. Wietplanten kunnen op twee manieren laten blijken dat ze hermafrodiet zijn. Zo kun je het, veelal bij genetische oorzaak, vrij vroeg herkennen. Je ziet dan zowel vrouwelijke calyxen met twee bloeiharen, als mannelijke balletjes in de ‘oksels’ bij de nodes.

Voorbloei hermafrodiet wietplant
Voorbloei hermafrodiet wietplant
Hermafrodiet cannabisplant
Hermafrodiet cannabisplant

De tweede manier is nog gevaarlijker, aangezien er kans is op directe bevruchting. Gaandeweg de bloeifase zullen zich ‘banaantjes’ ontvouwen uit één of meerdere calyxen. Dit zijn een soort open zaadbolletjes, waardoor ze niet open hoeven te klappen om stuifmeel te verspreiden. Helemaal gezien de ventilatie in een kweekruimte een ramp, aangezien het stuifmeel zich op deze manier zeer snel kan verspreiden. Een wietplant die op deze wijze hermafrodiet wordt is een ramp voor je kweekruimte en een gevaar voor alle vrouwelijke bloemen (toppen) die zich in de buurt van het ‘banaantje’ bevinden.

 

Vroegtijdig geslacht herkennen

Er zijn twee manieren om in een vroeg stadium te ontdekken of je (met grote zekerheid) met een mannelijke of vrouwelijke wietplant te maken hebt. Aan de hand van de zogenaamde voorbloei zou je al conclusies kunnen trekken, maar je dient dan wel iets langer voor te groeien dan gebruikelijk. Wanneer een wietplant ongeveer vier weken in de groei staat, zal ze tekenen van voorbloei laten zien. Een microscoop of loep is aan te raden wanneer je deze methode wil hanteren, aangezien het zeer lastig kan zijn om op deze wijze nauwkeurig te bepalen van welk geslacht de wietplant is. Dit komt omdat de twee vrouwelijke bloeiharen, die uit de calyxen groeien, makkelijk pas een paar dagen later uit de calyx kunnen komen.

 

Stekken om geslacht te bepalen

Mocht je toch heel graag voor je écht overschakelt op 12/12 willen weten wat het geslacht is van je wietplanten, en daar toch enige weken voorgroei aan willen spenderen. Dan is het verstandiger om zo gauw als je wietplant sterk genoeg is, zo’n vier vertakkingen heeft en dus enkele weken in de groei staat, een paar onderste takjes afknippen en deze stekken. Door de stekken te laten wortelen en vervolgens in de bloei te zetten kun je, aan de hand van je stekken, bepalen wat het geslacht is van de wietplant waar ze van afkomen. Met deze methode ben je ook ongeveer vier groeiweken verder, maar ben je zekerder van je zaak. Dit aangezien stekken altijd hetzelfde geslacht hebben als de moederplant waar je ze van afhaalt.

Gestekt wietplantje
Gestekt wietplantje
Zichtbare wortels bij wietstekje
Zichtbare wortels bij wietstekje

Sommige kwekers winnen nog wat tijd door de stekken in water neer te zetten en direct onder een lichtregime te plaatsen van 12 uur licht/12 uur donker. Dit scheelt een week of twee die de stekken nodig hebben om te wortelen, als ze wortelen. Het kan dus tijd schelen, maar in praktijk blijkt al snel dat deze methode meer dode stekjes oplevert dan dat het daadwerkelijk nog bruikbare stekken oplevert. Het voordeel van direct onder 12/12 is dus dat het twee weken wortelen/voorgroeien scheelt. Maar je dient er dan wel rekening mee te houden dat niet alle stekken het gaan halen. Eerst laten wortelen zorgt voor krachtigere stekken, die je vervolgens ook gewoon in de bloei kunt zetten en weer een x-aantal weken later kunt oogsten.

 

Gefeminiseerde wietzaden

Tegenwoordig is de kans op mannelijke, of tweeslachtige, wietzaden gelukkig niet zo groot. Dit komt doordat er vooral gefeminiseerde wietzaden in de handel zijn. Vaak wordt dit nog verkeerd begrepen, aangezien gefeminiseerde/feminised wietzaden niet per definitie vrouwelijke wietzaden zijn. Gefeminiseerde wietzaden hebben een behandeling ondergaan, waardoor de garantie op vrouwelijke wietplanten bijna 100% is. Precies, bijna. Met een beetje pech zit er net eentje tussen die toch mannelijk of tweeslachtig is. Niet getreurd, neem je verlies en richt je vooral op de wietplanten die wel goed gaan! Deze beschermen is doorgaans beter dan dat je een tweeslachtige of mannelijke wietplant in leven wilt houden.

Gefeminiseerde wietzaden
Gefeminiseerde wietzaden
Ontkiemd vrouwelijk wietzaadje
Ontkiemd vrouwelijk wietzaadje

Om af te sluiten met goed nieuws: in ons assortiment kom je enkel feminised wietzaden van de beste kwaliteit tegen. Hierdoor heb je dus altijd de grootste kans op uitsluitend vrouwelijke wietplanten. Wil je eens een kijkje nemen tussen ons ruime assortiment feminised wietzaadjes? Klik op onderstaande button:

Bekijk alle feminised wietzaden

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje