Suikerblaadjes, Wat zijn het en wat kun je er mee?

Suikerblaadjes, Wat zijn het en wat kun je er mee?
4 min.

De suikerblaadjes van je wietplanten zijn een onmisbaar onderdeel tijdens het kweken. De reden dat ze suikerblaadjes heten is vanwege de glinsterende trichomen die zich op de blaadjes vormen. In deze trichomen worden de werkzame stoffen geproduceerd, waar je uiteindelijk high van wordt. Wat potentie betreft zijn de suikerblaadjes dus haast net zo goed als de toppen. Maar wat kun je eigenlijk met de suikerblaadjes?

 

Wat zijn de suikerblaadjes?

Als je goed naar een wietplant kijkt, dan kun je onderscheid maken tussen twee bladsoorten. De ‘fan-leaves’, vrij vertaald de waaierbladeren, en de suikerblaadjes. Waaierbladeren zijn de grote wietbladeren die aan de stam en takken groeien. Dit zijn als het ware de zonnepanelen van je wietplant. Ze vangen onder andere licht op om dit om te zetten in energie, waardoor je wietplant kan groeien en blijft ontwikkelen. Buiten dat bevatten ze weinig tot geen werkzame stoffen en heb je er wat dat betreft na de kweek weinig meer aan.

Het verschil tussen suikerblaadjes en waaierbladeren (fan-leaves).
Het verschil tussen suikerblaadjes en waaierbladeren (fan-leaves).

De suikerblaadjes kun je herkennen doordat ze tussen de toppen groeien en vrij klein van stuk zijn. Zoals gezegd hebben ze de naam te danken aan de mooie glinstering die je zult zien op het blad. Een mythe is dat hoe meer suikerblaadjes, des te meer trichomen. Deze twee staan los van elkaar, de ene wietsoort produceert nou eenmaal meer of minder suikerblaadjes. Maar een potente wietsoort met minder suikerblaadjes kan net zoveel of zelfs meer trichomen bevatten dan een wietsoort met meer suikerblaadjes en vice versa.

 

Hoe kun je je suikerblaadjes gebruiken?

Je kunt je suikerblaadjes op verschillende manieren gebruiken. De meest voor de hand liggende manier is om ze gewoon op te roken, net als de toppen. Discutabel, de ene roker zal het prima vinden, terwijl een ander het als te scherp op de keel ervaart tijdens het roken. Gelukkig zijn er nog tal van andere mogelijkheden om je suikerblaadjes op lekkere wijze te gebruiken.

Suikerblaadjes kun je op verschillende manieren gebruiken.
Suikerblaadjes kun je op verschillende manieren gebruiken.
Suikerblaadjes van knipafval zijn goed te gebruiken
Suikerblaadjes van knipafval zijn goed te gebruiken

 

Kief of hasj maken van suikerblaadjes

Kief ken je wellicht als het fijne materiaal, bijna poeder, dat overblijft na het verkruimelen van wiet. In drie- en vierdelige grinders wordt dit opgevangen in de onderste laag. Hier zitten verhoudingsgewijs de meeste trichomen in. Je kunt er dus voor kiezen om je gedroogde suikerblaadjes in een grinder te stoppen en te verkruimelen. Best intensief om op deze manier veel suikerblaadjes te verwerken, voor kleinere hoeveelheden is het op zich prima te doen.

Met een pollenzeef kun je meer verwerken. In feite is dat een (houten) kistje voorzien van een zeef en opvangbak. Hier kun je de gedroogde suikerblaadjes in doen en daarna hoef je alleen nog te schudden. Een minuut of tien is genoeg om veel kief te verzamelen, wat door het zeefje in het opvangbakje zal vallen.

De kief kun je zo gebruiken in je joint of gebruiken om zelf hasj mee te maken. Op de traditionele manier zoals beschreven of met behulp van een ice-o-lator bijvoorbeeld. Je hoeft er dan niet eerst zelf kief van te maken, maar je gebruikt dan de suikerblaadjes direct in combinatie met de ice-o-lator.

Het zeven van knipafval om hasj van te maken.
Het zeven van knipafval om hasj van te maken.
Wietboter is de basis voor cannabis edibles.
Wietboter is de basis voor cannabis edibles.

 

Wietboter als basis voor edibles

Van je suikerblaadjes kun je ook prima wietboter maken. Direct te gebruiken voor allerlei gerechten of zelfs gewoon op brood. Vaker nog wordt wietboter gebruikt als basis voor eetbare cannabisproducten. Denk aan space cake, wiet brownies of andere lekkere baksels waar boter voor nodig is. Elk gerecht of gebak dat je kunt maken met gewone boter kun je immers ook maken met wietboter. Naast suikerblaadjes kun je ook de rest van je knipafval gebruiken om wietboter te maken. Vooral de delen met de glinsterende trichomen, aangezien hier de werkzame stoffen in zitten.

Zo maak je wietboter met suikerblaadjes

 

Thee trekken uit suikerblaadjes

Alle kruiden kun je gebruiken om thee mee te trekken, wiet dus ook! Je hebt slechts een paar gram gedroogde suikerblaadjes nodig voor 1-2 kopjes wiet thee. Verder heb je eigenlijk niet veel nodig om een lekker kopje thee te zetten. Naast de suikerblaadjes eigenlijk alleen een (leeg) theezakje en een klein beetje boter en water natuurlijk. Mocht je dit willen combineren met de smaak van je favoriete thee dan kan dat ook. Alle kruiden zijn te gebruiken om je favoriete thee om te toveren in een fantastische wiet thee. Je kunt ook alleen suikerblaadjes gebruiken om juist een zo puur mogelijke wiet thee te zetten.

Let wel op dat je niet zomaar wiet of suikerblaadjes in een kopje warm/heet water kunt stoppen. Kan natuurlijk wel, maar je zult er dan weinig van merken. Klik op onderstaande link om te zien in welke simpele stappen je wiet thee zet, waardoor de werkzame stoffen behouden blijven. Uiteraard kun je de dosering naar eigen smaak aanpassen, afhankelijk van de hoeveelheid kopjes die je wilt zetten.

Zo maak je wiet thee

 

Uit suikerblaadjes getrokken wiet thee.
Uit suikerblaadjes getrokken wiet thee.
Suikerblaadjes toegepast als superfood bij een cannabis smoothie.
Suikerblaadjes toegepast als superfood bij een cannabis smoothie.

 

Suikerblaadjes superfood

Superfoods zijn helemaal hip en sommige kwekers zullen weten dat cannabis tot de beste superfoods behoort. Zo zitten wietzaadjes vol met vitamines, maar niet alleen de zaadjes kunnen op een gezonde manier gebruikt worden. Je kunt de suikerblaadjes namelijk ook prima gebruiken om gezonde én lekkere smoothies mee te maken.

De meest eenvoudige manier om je suikerblaadjes om te toveren in een smoothie is door er eerst wietboter van te maken. Zo ben je er ook zeker van dat de werkzame stoffen geactiveerd in je smoothie terecht komen. Vervolgens kun je experimenteren met de dosering voor je smoothie. Gebruik simpelweg (plantaardige) melk naar keuze als basis, voeg hier wietboter aan toe en groente/fruit naar smaak. Even blenden en je hebt een heerlijke cannabis smoothie.

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje