Spint bestrijden bij wietplanten

Spint bestrijden bij wietplanten
5 min.

Spint is een vrij regelmatig voorkomende plaag, waarbij het essentieel is om snel te handelen. Met de verkorte naam spint wordt verwezen naar de spintmijt. Piepkleine beestjes die zich razendsnel voortplanten. Het liefst begin je zo snel mogelijk na het ontdekken van spint met de bestrijding, aangezien je planten onbehandeld het einde van de bloei niet zullen halen. Maar hoe kun je spint bestrijden bij wietplanten en hoe zorg je er überhaupt voor dat je geen last krijgt van deze kleine boosdoeners? Je leest het bij Wietzaadjes.nl

 

Wat is spint precies?

Spintmijten zijn kleine mijten verwant aan spinnen, teken en andere kleine tetranychidae (spintmijten). Spint is een ware plaag, omdat de spintmijten als ware parasieten je oogst ten onder kunnen laten gaan. Deze kleine mijten verbergen zich in de toppen of onder de bladeren, vaak gaan ze op zoek naar donkere plekken in je plant. Om daar vervolgens eieren te leggen, beschermd tegen zon/licht en andere omstandigheden die de voortplanting kunnen belemmeren. Hierdoor komt de voortplanting in een rap tempo op gang. Ze voeden zich met weefsel van je wietplanten en door de sapstroom in je plant af te tappen en sap op te zuigen, waardoor ook voeding zich niet optimaal door de plant kan verplaatsen. Naar mate de mijten zich voortplanten zullen ze een web om je plant beginnen te spinnen.

Macro foto van rode spintmijt.
Macro foto van rode spintmijt.
Net uitgekomen spint eitjes.
Net uitgekomen spint eitjes.

 

Hoe ontstaat spint bij wietplanten

Een spint infectie bij wietplanten ontstaat doordat de spintmijt haar weg naar de plant heeft gevonden. Dit kan in de buitenlucht op natuurlijke wijze gebeuren, maar ook binnen kan spint haar slag slaan. Bijvoorbeeld als ze is meegekomen in de aarde waar je op kweekt of de mijten hun weg naar binnen hebben gevonden. Ook kan spintmijt zich bijvoorbeeld verspreiden via kamerplanten. Elke kweker kan hierdoor te maken krijgen met een spint plaag.

Natuurlijk kun je de kans verkleinen door je kweekruimte goed schoon te houden en verse aarde te gebruiken. Spintmijten houden bovendien niet van wind, een goed geventileerde kweekruimte is dan ook een effectieve manier om ze te voorkomen. Buiten kun je op natuurlijke ventilatie vertrouwen, mits je je wietplanten niet te dicht bij elkaar plant. Ook is het handig om ze in een open stuk te planten, zodat ze kunnen genieten van de frisse wind. Bij flinke wietplanten is het aan te raden om te snoeien, omdat er dan een goede luchtstroom ontstaat langs je planten.

 

Symptomen van spint

Het vervelende aan een paar spintmijten is dat ze haast niet opvallen. Een volwassen spintmijt is nog geen millimeter groot, een eitje van de spint is een fractie daarvan, zo’n 0,1 millimeter. Volwassen spintmijten kun je met een getraind oog nog net zien, eitjes zul je veelal op zijn minst een vergrootglas bij nodig hebben. Een regelmatige controle met een vergrootglas of zakmicroscoop vergroot echter de kans dat je er op tijd bij bent, als je al iets opmerkt.

Controle op spint met een vergrootglas.
Controle op spint met een vergrootglas.
Een van de eerste symptomen van spint zijn kleine, gele of bruine vlekjes.
Eerste symptomen: kleine, gele of bruine vlekjes.

Een van de eerste symptomen van spint zijn kleine, gele of bruine vlekjes. Dit zijn bijtsporen van spintmijten en een teken dat ze zich voeden met je plant. Mocht je onder je bladeren of rond je stengels kleine, doorzichtige eitjes zien, dan is dat een teken dat de plaag aan het groeien is. Om nog eens aan te geven hoe belangrijk het is om regelmatig zowel de bovenkant als de onderkant van je bladeren te controleren. De vlekjes op het blad kunnen een probleem met voeding doen vermoeden, maar aan de onderkant van het blad wordt snel duidelijk of je met spintmijten te maken hebt. Ze lijken een lichte voorkeur te hebben voor de grotere waaierbladeren van wietplanten, al verspreiden ze zich razendsnel door/over de rest van de plant.

 

Schade spint bij wietplanten

Spintmijten voeden zich niet alleen met sap uit je plant, maar ook met chlorofyl (bladgroen) waardoor ze de plant beschadigen. Dit werkt beschadigend voor je planten, maar is nog niet het ergste dat ze doen. Ze planten zich dus zeer snel voort en in de bloeifase zullen ze massaal de toppen opzoeken. Om hun eieren te beschermen spinnen ze een web om hun eieren. Hierna zullen ze zich tegoed doen aan de binnenkant van je toppen en dit veroorzaakt in vele gevallen toprot.

Hoewel spintmijten je wietplant dus niet letterlijk op zullen vreten, kunnen ze dermate veel schade aanbrengen dat je je wietplant beter weg kunt gooien. Met name als je in de (latere) bloeifase getroffen wordt door spintmijt en het niet op tijd in de gaten hebt gehad. Toppen met toprot zijn helaas niet meer te genezen. Voorkomen, of je wietplanten goed in de gaten houden, is in dit geval dus ook zeker beter dan genezen.

Door spint aangetast wietblad.
Door spint aangetast wietblad.
Wiettop met spint en web ter bescherming van de eitjes.
Wiettop met spint en web.

 

Voorkomen

De snelste groei van spintmijten vindt plaats in warme, droge omgevingen. Hoewel ze gedijen in vochtige omstandigheden, lijken ze meer eieren te leggen in droge omstandigheden. Het is ook algemeen bekend dat ze prima vertoeven in stoffige omgevingen. Van groot belang om je kweekruimte schoon te houden en temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten te houden. Dit kun je vrij simpel doen met behulp van een hygrometer. Mocht je buiten wiet kweken dan is de eerder genoemde ventilatie van groot belang om spint te voorkomen bij je wietplanten. Plant je wietplanten dus zeker niet te dicht op elkaar en zorg dat elke wietplant buiten, afhankelijk van grootte, ongeveer één vierkante meter de ruimte heeft.

Er zijn ook preventieve bladsprays die als het ware een kleverige laag vormen om je blad heen. Mocht je tijdens een eerdere kweek last hebben gehad van spint, dan kan dit het proberen waard zijn. Let er dan wel altijd op dat je voor een biologische variant kiest en ook tot in welke fase je deze precies kunt gebruiken. Chemische middelen kunnen ook nog eens slechter werken rond de optimale temperatuur voor spintmijt (rond de 27 graden). Dit omdat spintmijten resistentie opbouwen tegen pesticide indien de omgeving optimaal is voor ze. Ook zou je in de buurt van je wietplant(en) goede buren kunnen planten, zoals Chinese peterselie, bieslook, dille, chrysanten, knoflook en ui, om spintmijten af te weren.

Meten temperatuur en luchtvochtigheid met een hygrometer.
Meten temperatuur en luchtvochtigheid met een hygrometer.
Bieslook is een goede buur voor je wietplanten.
Bieslook is een goede buur voor je wietplanten.

 

Spint wiet bestrijden

Het vervelende aan spint is dat het vaak te laat wordt opgemerkt. Indien het op tijd wordt opgemerkt kan het nog vrij eenvoudig zijn om de eieren handmatig te verwijderen door het getroffen blad/de getroffen bladeren weg te halen. Ook kun je roofmijten inzetten, één volwassen roofmijt eet al snel 20 eitjes van de spintmijt of zo’n 5 volwassen spintmijten per dag. Er bestaan ook bladsprays waar je mee kunt behandelen, let er dan uiteraard ook weer op dat het biologische sprays zijn. Indien iets chemische toevoegingen heeft of niet op eetbare gewassen gespoten mag worden, dan wil je het ook niet op je geliefde wietplanten spuiten.

Lieveheersbeestjes worden ook succesvol ingezet tegen de spintmijten. Naast spintmijten zijn ze ook gek op bladluizen. Ter illustratie, een lieveheersbeestje kan zo’n 100 spintmijten per dag verorberen! Het loont dan ook zeker de moeite om een leger lieveheersbeestjes los te laten op je planten. Ze zullen zeer blij zijn met alle spintmijten.

Lieveheersbeestjes eten graag spintmijten.
Lieveheersbeestjes eten graag spintmijten.
Net uitgekomen spint eitjes.
Spint bestrijden met etherische olie.

 

Etherische olie tegen spint

Etherische olie wordt ook wel essentiële olie genoemd en kunnen helpen bij het bestrijden van spint bij wietplanten. Neemolie wordt bijvoorbeeld gezien als natuurlijke pesticide tegen spint, maar ook tegen trips, bladluizen en witte vlieg. Naast neemolie zijn ook andere etherische oliën mogelijk, zoals citroen-, pepermunt-, kaneel- en eucalyptusolie. Voordat je de olie aanbrengt op je wietplanten, kun je deze verdunnen met water. Let wel op, veel van deze oliën zijn zeer aromatisch. Om te voorkomen dat je hele oogst straks naar pepermunt of kaneel ruikt, is het aan te raden om deze methode niet meer toe te passen vanaf de vroege bloei.

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje