Kijk ook eens bij onze aanbiedingen!

TOPROT - Rot en schimmels op je wietplant

Toprot in je wietplant - Wat is toprot?
Toprot is een aantasting van de bloem van de cannabisplant.

Toprot, hoe kan dat? | Hoe ontstaat toprot?
Toprot ontstaat meestal door een te vochtige omgeving en te lage temperaturen. In ons regenachtige land is toprot niet altijd even makkelijk te voorkomen. Zorg dat je planten zo droog mogelijk staan en schud desnoods 's morgens de dauw van je planten af. Zet de wietplant in de zon en zorg voor voldoende frisse, droge lucht. Een andere oplossing is je planten in de nacht binnen neer te zetten. Het wil ook wel eens helpen je planten niet direct op de grond neer te zetten maar op een schap in de tuin, iets van de grond af.

Toprot wietplant in een vergevorderd stadium.
Toprot wietplant in een vergevorderd stadium.
Een deels aangetaste wietplant top.
Een deels aangetaste wietplant top.

Hoe herken je toprot
Toprot herken je aan de afwijking van de kleur ten opzichte van de rest van de top. Toprot ziet er meestal grijzig uit, ook kun je deze stukken zeer gemakkelijk uit te top trekken, ze zitten zeer los. Gooi de stukken waar toprot inzit direct weg, dit moet je niet roken je kan je er niet lekker door voelen.

Hoe moet ik toprot weghalen?
Pak de top waar de toprot in zit en trek met je vingers alle losse stukken uit de top. Alles wat grijs is en los zit moet eruit. Daarna knip je de kleine stukjes toprot eruit totdat alles weg is. Zorg ook dat echt alles weg is want het verspreidt zich razend snel. Het beste is om het topje wat de rot bevat en direct helemaal uit te knippen. De kans dat je een klein stukje rot laat zitten is namelijk best groot.

Toprot wietplant in een begin stadium.
Toprot wietplant in een begin stadium.
Toprot verwijderen: losse stukken uit de top trekken.
Toprot verwijderen: losse stukken uit de top trekken.

Wat kun je vooraf doen tegen toprot?
Zorg dat je planten tijdens de bloeiperiode niet teveel in de regen staan. Bouw een doorzichtig afdakje van 4 stokken en doorzichtig plastic. Hoe natter je toppen worden van de regen hoe groter de kans op toprot.

Bescherming tegen de regen met plastic over waslijnen.
Bescherming tegen de regen met plastic over waslijnen.
Een afdakje tegen de regen.
Een afdakje tegen de regen.

Hoe verklein je de kans op schimmel?

  • Schimmels groeien in een vochtige omgeving, heb je last van schimmels dan is de kans erg groot dat je je wietplanten teveel water geeft. De aarde moet vochtig zijn, niet modderig.
  • Indien je buiten je wietplant neerzet, plant haar dan niet op plaatsen waar mos groeit. Dit is meestal een te vochtige en te donkere plaats voor een wietplant.
  • Zorg voor een schone ondergrond voor je potten.

Waar herken ik toprot aan bij mijn wietplant?
Een heel belangrijk teken om op te letten is of de bladeren die uit de toppen groeien niet van binnenuit bruin, droog of dood worden. Normaal gezien begint bruin blad bij de puntjes en randen van het blad of ze verkleuren egaal. Het blad wat uit de toppen groeit is soms maar één vinger van het hele blad, hier moet je er goed op letten dat je blad niet vanaf de top naar buiten bruin wordt.

iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL