Opbrengst wietplant - Hoeveel wiet van één plant?

Opbrengst wietplant - Hoeveel wiet haal je van één plant?
5 min.

Als kweker wil je natuurlijk een zo hoog mogelijk opbrengst van je wietplant. Allereerst ben je natuurlijk al blij als je een leuke oogst hebt. Veel kwekers zijn ongeacht de hoeveelheid al hartstikke voldaan als ze voor hun gevoel een hoge opbrengst behalen. Maar welke factoren hebben invloed op een hogere opbrengst en hoe kun je deze beïnvloeden? Kan het wellicht nog meer worden?

 

Maximale uit je wietplant(en) halen

Geen enkele oogst is hetzelfde, zo kun je met precies dezelfde spullen op een andere locatie toch ineens (veel) meer of minder oogsten. Er zijn vaak genoeg bevriende kwekers die thuis met dezelfde set-up aan de slag gaan, maar toch flinke verschillen merken in het gewicht na het oogsten. Om de opbrengst wietplant tot het maximale te drijven, zul je een aantal factoren nauwlettend in de gaten moeten houden. Licht is gewicht en het is daarom noodzakelijk dat we het zo over verlichting hebben, maar er zijn nog tal van andere factoren die meewegen.

 

Verlichting

Licht is gewicht is een uitspraak die je van veel kwekers zult horen. Een van de belangrijkste zaken in het bepalen van de opbrengst per wietplant is verlichting. Zo kun je onder een 600 Watt HPS of een equivalent LED-paneel, vele malen meer kweken dan onder een paar spaarlampjes van 10-20 Watt. Hier moet dan wel een kanttekening bij geplaatst worden dat alle omgevingsfactoren van belang zijn. Zomaar zo veel mogelijk licht in een zo klein mogelijke ruimte plaatsen, kan haast alleen maar averechts werken.

 

Wiet kweken onder 600 Watt HPS.
Wiet kweken onder 600 Watt HPS.
Wietplanten verlicht door een LED-paneel.
Wietplanten verlicht door een LED-paneel.

Als je uitgaat van optimale omstandigheden, dan kun je een redelijke inschatting maken van hoeveel je gaat oogsten. Je doet het goed op het moment dat je rond de 0,5 gram per Watt zit. In de praktijk betekent dat onder 600 Watt uitkomen op een oogstgewicht van zo’n 300 gram (droge) wiet. Na enkele kweken zal dit, als het goed is, alleen maar toenemen en richting de gram per Watt gaan. Waardoor je op termijn dus twee keer zo veel gewicht kan verwachten.

Doordat LED afgestemd wordt op de exacte kleurverhoudingen die je wietplanten nodig hebben

 

Kweekmedium

Vele kwekers beginnen met kweken op aarde. Een logische en vooral laagdrempelige keuze om te beginnen met het kweken van wiet. Er worden echter hogere opbrengsten gerapporteerd op andere ondergronden dan aarde, denk aan hydro kweken of kweken op cocos. Uiteraard kun je ook met een combinatie beginnen. Begin eens met een kweek op cocos om te ervaren hoe hydro kweken is. Als het bevalt kun je nog een stapje verder gaan en volledig hydro gaan kweken, zonder kweekmedium.

Wiet kweken op kweekmedium cocos.
Wiet kweken op cocos.
Wietkweek op hydro korrels.
Wietkweek op hydro korrels.

Voordelen van hydro zijn onder andere dat er minder kans is op ongedierte, minder of zelfs geen water geven en geen verstikking van de aarde/wortels. Al deze voordelen zorgen uiteindelijk voor een oogst die gerust 10-20% hoger kan uitvallen dan een kweek op aarde. Overstappen op hydro zorgt dus direct voor een hogere opbrengst van je wietplanten. Hydro heeft iets meer voeten in de aarde (figuurlijk natuurlijk, want je kweekt niet meer op aarde!), dan kweken op aarde. Vandaar dat het goed is om eerst de basis onder de knie te krijgen door met een kweek op aarde.

 

Omgevingsfactoren

Wanneer je de verlichting en je kweekmedium op orde hebt, kun je je richten op de omgevingsfactoren. Ventileer je genoeg en maak je al gebruik van een afzuiger? Ventilatie, verse lucht en de juiste temperatuur zijn van net zo’n groot belang als verlichting en het kweekmedium. Het is haast overbodig om te vermelden dat je je wietplanten water en het liefst ook wat voeding dient te geven. Leer naar je wietplanten te kijken, zodat je ze niet te weinig en vooral niet te veel aan water of voeding geeft. Liever iets te weinig dan te veel. Doordat je hier gevoel voor krijgt, zul je zien dat je wietplanten als dank hogere opbrengsten wiet zullen produceren.

Denk ook aan praktische zaken, zoals het meten van de EC en pH-waarde van het medium en/of van het voedingswater. Door te zorgen dat je deze zaken op orde hebt, weet je zeker dat je het maximale uit je oogst zult halen. Mocht je een stap verder willen gaan, dan zou je kunnen overwegen om CO2 aan je kweekruimte toe te voegen. Verdiep je hier echter wel eerst in, aangezien het schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

 

De juiste pH-waarde voor je wietplanten
De juiste pH-waarde voor je wietplanten

 

Kweektechnieken

Wellicht heb je al eens van Low Stress Training (LST) gehoord, zo zijn er nog een aantal kweektechnieken. Om te beginnen kun je je bladeren snoeien voor dikkere toppen. Dit levert al een winst van zo’n 30% op in oogstgewicht, wanneer je dit goed doet natuurlijk. Probeer eens wat kweektechnieken en kijk wat er voor jou werkt. Je hoeft het niet te overdrijven en voor meerdere technieken te gaan. Probeer in het beginsel veel stress voor je wietplanten te vermijden, omdat het anders juist nadelig kan uitpakken op de weegschaal.

Low Stress Training (LST) cannabis plant.
Low Stress Training (LST) cannabis plant.
Enorme cannabis toppen.
Enorme cannabis toppen.

 

Nat versus droog

Spreek je over wiet dan is het een ongeschreven regel om over je opbrengst aan droge toppen te spreken. Natte wiet verliest het grootste deel van haar gewicht. Zo is het leuk als je van 5 planten 1 kg oogst, maar droog zul je hier met geluk een halve kilo aan overhouden. Weeg je wiet dus altijd ná het drogen, zodat je weet wat je echt in huis hebt. Een goede, hoge opbrengst per m2 is 500-600 gram. De opbrengst van een wietplant buiten kan oplopen tot deze aantallen, per plant. Sommige wietplanten groeien uit tot giganten en zorgen voor een buitenwiet opbrengst van meer dan een kilo, per plant! Uiteraard hebben ze dan wel flink de tijd, en ruimte, nodig. We hebben het dan uiteraard over droog gewicht.

Gigantische wietplanten kunnen zorgen voor een opbrengst van meer dan een kilo per plant.
Gigantische wietplanten kunnen zorgen voor een opbrengst van meer dan een kilo per plant.

 

Kies de juiste wietsoort

Niet elke wietsoort levert een gigantische hoeveelheid wiet op. Zoals je wellicht kunt voorstellen zit er een enorm verschil in de hoeveelheid geproduceerde toppen, de structuur en dichtheid van de toppen en de grootte van de toppen. Zo kan een hybride ontzettend lekker zijn, maar luchtigere toppen produceren dan een volwaardige indica en hierdoor minder opbrengen. Kush-soorten zijn ontzettend lekker, maar staan erom bekend dat ze niet de hoogste opbrengsten leveren. Kies voor hoge opbrengst zaden om er zeker van te zijn dat je de beste wietzaden voor hoge opbrengsten in handen hebt.

Bekijk onze hoge opbrengst zaden

 

Tips om je oogst snel te verhogen

Samenvattend enkele tips om snel je kweken te verbeteren en vanaf de volgende kweek al meer wiet te oogsten:

  • Kweek hydro
  • Begin met kweken onder LED
  • Zorg voor de juiste temperatuur, ventilatie en voeding
  • Kweek alleen hoge opbrengst-wietsoorten

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje