Nu 25% korting op de volgende .

Profiteer t/m woensdag 24 april van 25% korting op alle zaden van de hieronder getoonde zaadbanken. Laat dit voordeel niet lopen!

Maar wees op tijd, want OP=OP en deze actie loopt slechts t/m 24 april 2024.

Laat deze kans om goedkoop wietzaadjes te kopen niet lopen!

Bladeren snoeien voor dikkere toppen

Bladeren snoeien voor dikkere toppen
4 min

Het snoeien van bladeren kan, evenals het snoeien van takken en toppen, leiden tot een hogere opbrengst. Sommige kwekers zweren hierbij en het kan de opbrengst tot wel 30% verhogen. Je moet dan alleen wel weten wanneer en hoe je het beste kunt snoeien. Doe je dit op de juiste wijze dan zal het je opbrengst alleen maar verlagen en kan het zelfs je wietplanten beschadigen in hun groei of bloei. Snoeien is met name interessant voor binnenkwekers. Buiten zullen wietplanten al een minder dik bladerdek vormen vergeleken met de optimale omstandigheden binnenshuis.

 

Verschil in genetica

Voor je gaat snoeien is het goed om vast te stellen of je een indica dominante, een sativa dominante of een hybride wietsoort kweekt. Een indica dominante wietplant zal meer behoefte hebben aan snoeien en dit kan dan ook daadwerkelijk tot wel 30% meer opbrengst betekenen. Sativa dominante wietsoorten en wietsoorten met 50/50 verdeelde genetica, produceren vaak een dunner bladerdek. Hierdoor kun je iets minder rigoreus te werk gaan om de opbrengst te verhogen.

Een indica wietsoort met dikke bladeren.
Een indica wietsoort met dikke bladeren.
De voor een Sativa kenmerkende dunnere bladeren.
De voor een Sativa kenmerkende dunnere bladeren.

 

Waarom snoeien

Snoeien doe je om een aantal redenen, de voornaamste reden is om de opbrengst te verhogen. Het fenomeen snoeien wordt al sinds jaar en dag ingezet om gewassen, planten en bomen een boost te geven en ervoor te zorgen dat deze zich optimaal ontwikkelen. Dit merk je het best bij meerjarige planten en bomen. Een niet-gesnoeide appelboom zal immers een veel lagere opbrengst geven dan een goed gesnoeide appelboom. Hierom snoeien vele kwekers hun gewassen, planten en bomen.

Andere redenen zijn om een stevig bladerdek te kweken en om dichtbegroeide wietplanten wat meer lucht en ventilatie te gunnen. Wat overigens ook weer heel bevorderlijk kan zijn voor de groei, bloei en opbrengst.

 

Wanneer snoeien

Enkel en alleen in de vegatieve groeifase kun je wietplanten snoeien voor een hogere opbrengst. Gespecialiseerde kwekers zullen tot in de vierde week van de bloei nog snoeien, maar laat dit nog even achterwege tot je exact weet hoe je wietplanten reageren op het snoeien. Doorgaans betekent snoeien tijdens de bloeifase dat je wietplant minder energie heeft om toppen te produceren. Dit zal dan dus zorgen voor minder dikke toppen.

Zorg er, na het snoeien, voor dat je wietplanten minimaal een week kunnen herstellen. De ene soort zal beter reageren dan de andere soort, maar een week wachten voor je overschakelt naar de bloei is een veilige periode.

Dikke wiettoppen is wat we met het snoeien willen bereiken.
Dikke wiettoppen is wat we met het snoeien willen bereiken.
Bladeren zijn verantwoordelijk voor de energiehuishouding van je wietplant.
Bladeren verzorgen de energiehuishouding van je wietplant.

 

Hoe snoeien

Je kunt meerdere snoeimethoden toepassen om voor een hogere opbrengst te zorgen. Je kunt deze ook zeker met elkaar combineren, of enkel voor één van de drie opties kiezen. Naast het snoeien van bladeren kun je er ook voor kiezen om deze met tak en al weg te knippen. De drie methodes die hieronder staan zorgen voor het succesvol verhogen van je opbrengst en zijn bewezen manieren om dit te bewerkstelligen.

Bladeren verwijderen

Het draait hier met name om het verwijderen van de grotere bladeren die de onderliggende toppen in de weg zitten. Tijdens een binnenkweek zullen je wietplanten dus vele malen meer schutbladeren produceren dan tijdens een buitenkweek. Dit heeft alles met de perfecte omstandigheden van een binnenkweek te maken. Voorzichtigheid is geboden met deze methode, bladeren zijn namelijk de zonnepanelen van je wietplant en verantwoordelijk voor de energiehuishouding van je wietplant. De bladeren op de onderste helft van je wietplant zullen echter weinig energie meer opvangen en doorgeven. Knip in ieder geval nooit de grootste schutbladeren weg die er nog gezond uitzien. Dit zal enkel leiden tot een verminderde groei en dus ook verminderde bloei.

Takken verwijderen

Gaandeweg de groei zul je al snel opmerken welke takken (die toppen produceren) goed presteren. Zorg er dan ook voor dat de goed presterende takken altijd optimaal aan licht en lucht worden blootgesteld. Vrij snel zal ook opvallen dat er ook takken zijn waar geen dikke toppen aan gevormd gaan worden. Dit zullen de takken zijn die minder licht krijgen, veelal omdat ze zich onderaan de stam vormen.

Deze takken vergen meer energie van je wietplant dan dat ze daadwerkelijk teruggeven aan productie van toppen. Om deze reden is het aan te raden om de takken weg te snijden of af te knippen. Gebruik hier altijd steriel gereedschap voor en zorg dat je het afval direct weggooit.

Takken die minder licht krijgen kunnen gesnoeid worden.
Takken die minder licht krijgen kunnen gesnoeid worden.
Het toppen van je wietplanten doe je door de bovenste scheut weg te knippen.
Bij het toppen wordt de bovenste scheut weggeknipt.

Toppen

Het toppen van wietplanten is in wezen dezelfde techniek als die van het takken verwijderen. Echter het toppen van je wietplanten doe je door de bovenste scheut weg te knippen. Dit klinkt vrij drastisch, maar hierdoor zal je wietplant twee hoofdtoppen aanmaken en zich meer richten op de groei van de onderste takken. Bijkomend voordeel is dat je wietplanten hierdoor ook meer in de breedte zullen groeien, waardoor de hoogte beperkt blijft en je wietplanten toch meer wiet opleveren.

 

Weet wat je doet

Met deze beschreven snoeitechnieken kun je je opbrengst dus flink verhogen. Het loont de moeite om eerst op kleine schaal eens één of twee bladeren/takken weg te halen en je wietplant een paar dagen goed te bekijken. Op deze manier leer je hoe je wietplanten reageren op deze handelingen en dit kan per wietsoort en zelfs per wietplant van dezelfde soort nog flink verschillen.

Enkel door ervaring op te doen en zelf te zien wat je wietplanten doen kun je meer en meer gaan wegsnoeien. Bedenk je altijd, liever iets te weinig dan iets te veel en gun je wietplanten altijd de tijd om bij te komen van het snoeien. Knip dus niet elke dag een paar bladeren weg, dit zal veel meer stress dan nodig opleveren bij je wietplanten.

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje