Microkweek - Alles over microkweken in kleine ruimtes

Microkweek - Alles over microkweken in kleine ruimtes
7 min.

Wiet kweken draait gelukkig niet enkel om formaat en gewicht. Heb je wel eens overwogen om wiet te kweken, maar gedacht dat je er geen ruimte voor hebt? Overweeg dan eens een microkweek. Enerzijds interessant voor beginnende kwekers die klein willen beginnen. Anderzijds ook heel efficiënt en ruimtebesparend. We leggen in dit artikel uit wat een microkweek precies is. En natuurlijk ook hoe je direct kunt beginnen met je eigen microkweek!

 

Beginnen met microkweek

Om te beginnen het grote verschil tussen een microkweek en een reguliere kweek binnenshuis, de ruimte! Het draait er namelijk om dat je ook in (zeer) kleine omgevingen kunt kweken. Denk aan een oude kast, een tv-meubel tot aan een computerkast. Door het ‘gebrek’ aan ruimte brengt dit enkele uitdagingen met zich mee. De omgevingsvariabelen blijven van uitzonderlijk belang. Zaken als licht, ventilatie, water en voeding blijven vanzelfspreken uiterst belangrijk. Wanneer je deze zaken op orde hebt kun je op kleine schaal beginnen met kweken, in werkelijk elke omgeving. Onder optimale omstandigheden maakt het namelijk helemaal niet uit waar je je wietplanten in kweekt. Het is een illusie dat grote, uitbundige wietplanten leiden tot veel betere wiet.

Omgevingsvariabelen blijven bij microkweken van uitzonderlijk belang.
Omgevingsvariabelen blijven bij microkweken van uitzonderlijk belang.

 

Kweektechnieken

Door de juiste kweektechnieken toe te passen op je wietplanten, kun je ze klein houden. Essentieel voor een succesvolle microkweek, want je wilt voorkomen dat je wietplanten de kweekruimte uit groeien. Door kweektechnieken op het juiste moment toe te passen zorg je dat je wietplanten klein blijven en de ruimte niet ontgroeien. Afhankelijk van hoe klein je kweekruimte is, kun je ervoor kiezen om meer technieken toe te passen. Deze zijn ook gericht op het maximaliseren van de opbrengst op het oppervlakte waar je ze op kweekt. Een typische win-win situatie! Een goed begin is het starten van Low Stress Training (LST) en/of een ScroG, waarna je ook kunt toppen/fimmen en kunt snoeien voor dikkere toppen. Lees je gerust eerst rustig in, in deze kweektechnieken, voordat je ze allemaal tegelijk toepast.

Kweektechniek Low Stress Training.
Kweektechniek Low Stress Training.
Het resultaat na LST microkweek.
Het resultaat na LST microkweek.

 

Potmaat voor microkweken

Hoe groter de pot, des te meer ruimte hebben je wietplanten om te blijven groeien. Door de potmaat zo klein mogelijk te houden, geef je je wietplanten niet de ruimte om door te groeien. Zo gauw als je pot gevuld zit met wortels, zal de groei zo goed als stagneren. Als vuistregel kun je uitgaan van deze hoogte, in combinatie met de potmaat:

  • Pot van 0,5 liter – Wietplant tot 15 centimeter hoog
  • Pot van 2-3 liter – Wietplant tot 25 centimeter hoog
  • Pot van 5 liter – Wietplant tot 60 centimeter hoog
  • Pot van 12 liter en meer – Oorspronkelijke hoogte van de plant kan worden bereikt

 

Door de juiste potmaat te kiezen blijven je wietplanten in het gewenste formaat.
Door de potmaat klein te houden geef je je wietplanten minder ruimte om te groeien.

Zo kun je dus op basis van de keuze van de juiste potmaat, zorgen dat je wietplanten niet te hoog worden. Ideaal als je micro kweekruimte niet al te hoog is. Heb je wel de hoogte, maar niet de breedte, dan kun je gerust in iets grotere potten kweken.

 

Licht

Verlichting is gedurende elke kweek van groot belang, maar tijdens een microkweek helemaal. Tijdens een kweek binnenshuis wordt vaak gekozen voor HPS-verlichting. Ideaal qua verlichting, maar minder efficiënt qua stroom én geeft een hoop hitte af. Hierdoor zou je veel meer moeten ventileren, om te zorgen dat je wietplanten geen last krijgen van de hitte. Hittestress of zelfs verbranding kunnen namelijk funest zijn voor je wietplanten en oogst. Per vierkante meter kun je van 400 Watt HPS uitgaan om tot optimale resultaten te komen.

Als alternatief kun je kiezen voor TL- of CFL-verlichting. Het enige waar je goed op dient te letten is dat je de juiste kleuren toepast. In de groei hebben je wietplanten meer blauw licht nodig (6500K bijvoorbeeld). Dit terwijl je in de bloei warme, rode, kleuren nodig hebt om succesvol dikke toppen te kweken. Zorg dat je hier rekening mee houdt tijdens het opzetten van je kweek. Zo hoef je gaandeweg je kweek niet ineens nog je lampen te vervangen.

Als laatste en wellicht meest ideale optie zijn er tegenwoordig ook LED-lampen. Deze zijn gelijkwaardig aan HPS-verlichting, maar geven geen tot zeer weinig warmte af. Perfect voor een microkweek, echter zijn ze nog wel prijziger vergeleken met de voorgenoemde opties. Afhankelijk van je budget kun je een voor jou geschikte keuze maken!

 

Geweldige wiettop bij microkweek.
Geweldige wiettop bij microkweek.
Grote toppen na micro kweken.
Grote toppen na micro kweken.

 

Water, lucht en voeding

Tijdens elke kweek zijn water, lucht en voeding essentieel. Om te zorgen voor luchtverversing, zowel verse lucht als beweging van de lucht, kiezen indoor kwekers vaak voor (tafel)ventilatoren. Ook zijn er steeds meer ‘clipfans’ die je gemakkelijk in je kweektent kunt bevestigen. Tijdens een microkweek kan dit echter te veel van het goede zijn. Dit is op te lossen door te kiezen voor kleinere ventilatoren, denk aan PC ventilatoren. Zorg dat je zowel onderaan een lucht inlaat hebt, om verse lucht aan te zuigen. Omdat warme lucht opstijgt wil je bovenaan je kweekruimte een uitlaat hebben voor de ‘gebruikte’ lucht. Hierdoor zorg je dat de CO2-rijke lucht verdampt en de fotosynthese in stand blijft. Dit is dan weer essentieel voor de aanmaak van nieuwe plantcellen, oftewel broodnodig om te zorgen dat je wietplanten blijven groeien en je er het maximale uit haalt.

Afhankelijk van welke locatie je kiest voor je microkweek, moet je natuurlijk ook voeding en water geven. Je kunt handmatig water geven als je ervoor zorgt dat je er goed bij kunt. Maar een druppelsysteem is ook geen overbodige luxe, aangezien je steeds lastiger bij de potten kunt. Het is wel zo fijn om te weten dat je wietplanten genoeg water en voeding krijgen en je dit niet op de gok hoeft te doen. Denk erom dat je planten vaker water en voeding nodig hebben dan normaal. Hoe kleiner de pot, des te vaker je ze van water en voeding dient te voorzien.

 

Kleine wietsoort kiezen

Sommige wietsoorten worden eenmaal niet zo groot. Hier kun je van profiteren door je te richten op deze wietsoorten. Vaak zijn dit indica dominante wietsoorten of autoflowers. Om het contrast aan te geven, een indica kan aan het begin van de bloei nog zo’n 100% strekken. Een sativa zal tot wel 200-300% doorgroeien aan het begin van de bloei. Ook autoflowering cannabissoorten scoren goed tijdens een microkweek, doordat ze vaak nog iets kleiner gehouden kunnen worden dan dominante indica’s.

 

Quick One Auto – Royal Queen Seeds

Quick One Auto van Royal Queen Seeds.

Quick One Auto van Royal Queen Seeds is een zelfbloeiende wietsoort waarvan de wietplanten klein blijven. Bovendien kun je ze snel oogsten, perfect dus voor een microkweek. Ze heeft een frisse, kruidige en lichtzure smaak. Ondanks dat ze in 8 tot 9 weken van zaadje tot oogstrijpe plant uitgroeit, kun je relatief hoge opbrengsten wiet verwachten.

Bekijk deze zaden

 

Kush Express – Positronics Seeds

Kush Express van Positronics Seeds.

Kush Express is ook een automatisch bloeiende wietsoort. Ze komt voort uit een kruising Afghan Express X Hindu Kush. Hierdoor heeft ze mooie Kush-genetica en typische indica kenmerken. Je kunt een kleine, gedrongen en vooral sterke wietplant verwachten die normaal niet hoger uitkomt dan een centimeter of 70. Een echte aanrader om haar tegen het einde van de bloeiperiode bloot te stellen aan koudere temperaturen. Zo zal ze prachtige blauwe en paarse tinten laten zien.

Bekijk deze zaden

 

 

Purple Lightning – BC Seeds

Purple Lightning van British Columbia Seed.

In tegenstelling tot de autoflowers is dit een fotoperiodieke wietsoort. Ze is te vergelijken met de NL #5 van British Columbia Seeds. De verfijning zit hem in de geur, Purple Lightning ruikt veel sterker en ze is sneller klaar voor de oogst. Het oog wil ook wat en ze produceert dan ook prachtige paarse toppen wanneer de nachten kouder worden.

Bekijk deze zaden

 

Dr. Feelgood – Short Stuff

Dr. Feelgood van Short Stuff.

Een indica dominante autoflower, voornamelijk geliefd bij medicinale gebruikers van wiet: Dr. Feelgood. Naast een hoog THC-gehalte bevat ze namelijk ook een hoog CBD-gehalte, om zo optimaal werkzaam te zijn. Het uiteindelijke effect is vooral pijnstillend en ontspannend. Zowel voor recreatieve als medicinale rokers dus zeer geschikt. Bekijk deze zaden

Bekijk deze zaden

 

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje