Nu 25% korting op de volgende .

Profiteer t/m woensdag 24 april van 25% korting op alle zaden van de hieronder getoonde zaadbanken. Laat dit voordeel niet lopen!

Maar wees op tijd, want OP=OP en deze actie loopt slechts t/m 24 april 2024.

Laat deze kans om goedkoop wietzaadjes te kopen niet lopen!

Goede wiet herkennen - Hoe herken je goede wiet?

Goede wiet herkennen: Hoe kerken je de beste wiet.
6 min.

Wiet kun je zelf kweken of gewoon kopen in een semi-legale coffeeshop. Zelf kweken is natuurlijk het beste als je met volle zekerheid wilt weten hoe je wiet is ontstaan. Je hebt dan zelf de grootste hand in het eindresultaat. In beide gevallen is het zeer fijn om te weten dat je met goede, zuivere wiet te maken hebt. Verontreinigde wiet wordt doorgaans niemand blij van, maar een feit is dat hier geen controle op is. Elke coffeeshop kan verkopen wat ze willen verkopen, wettelijke/onafhankelijke controle ontbreekt. En elke kweek kan natuurlijk ook (hopeloos) mislukken. Erg goed dus om te weten hoe je nu eigenlijk goede wiet kunt herkennen. Activeer je zintuigen en begin met je eigen kwaliteitscontrole!

 

Geur

Goed gekweekte wiet zou altijd een typische, enigszins penetrante, cannabisgeur moeten verspreiden. Een skunky geur die varieert van een lichtelijk zoete geur tot aan aardse en Diesel-achtige aroma’s. Deze aroma’s zijn een indicatie voor wiet met een hoog gehalte terpenen. Bij wiet van lagere kwaliteit ontbreekt vaak al een smakelijke geur. Je zult dan eerder alfalfa of een muffe hooi geur ruiken.

Ter referentie kun je de geur ook nog gebruiken om een idee te krijgen met wat voor wietsoort je te maken hebt, als je niet precies meer weet wat je in je handen hebt. Rijke geuren van (licht bittere) koffie en chocolade zijn een typische indicatie voor indica wietsoorten. Terwijl zure tonen in de aroma, zoals citrus, eerder wijzen op sativa wietsoorten. Vandaag de dag zijn er ook veel hybrides, welke vaak een combinatie van deze aroma’s samenbrengen in één wietsoort.

Goede wiet herken je aan de geur.
Goede wiet herken je aan de geur.
Een indica en sativa wietplant naast elkaar.
Een indica en sativa wietplant.

 

Kleur

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen wat kleur betreft is: ziet de top eruit alsof ze afkomstig is van een gezonde cannabisplant? Als je al enige ervaring hebt is dit natuurlijk makkelijker te bepalen, dan wanneer je een onervaren gebruiker bent.

Kwalitatief goede cannabis zou daarnaast uiteraard overwegend een prachtige groene kleur moeten hebben. De exacte tint kan variëren van lichtgroen tot aan donker (bos)groen, maar te allen tijde groen dus. Bespeur je bruine tinten op/in je toppen? Dan is de kans zeer aanwezig dat je te maken hebt met hetzij oude wiet, of zelfs wiet waar toprot in zit. Paarse, roze en blauwe tinten zijn dan wel weer iets normaler in je toppen wiet, dit komt veelal door de genetica van de wietsoort en is dus enkel voor het visuele aspect. Het maakt de wiet niet per definitie beter of slechter.

Belangrijk voor de visuele inspectie:

  • Laat toppen met een overwegende bruine, gele, rode of zelfs witte kleur liever liggen.
  • Goede wiet is voornamelijk groen van kleur, met een brede variatie aan ondertonen en accentkleuren.
Goede wiet herken je aan de overwegende groene kleur.
Mooie overwegende groene wiettopjes.
Kleurverschil goede en slechte wiet.
Kleurverschil goede en slechte wiet.

 

Topstructuur

Als vuistregel: (Zo goed als) pure indica wietsoorten vormen doorgaans compacte, dichte toppen. Toppen van sativa’s kunnen iets luchtiger en ‘fluffy’ worden. Hybrides streven vaak naar een perfecte combinatie van deze twee en kunnen dus beide eigenschappen bevatten. Echter kan een haast pure indica wietsoort ook luchtige toppen vormen, veelal een teken van een niet zo succesvolle kweek. Voor een sativa is het dus normaal om iets luchtigere toppen te hebben, maar als het goed is zijn ze nog wel vrij opeen gepakt. De structuur wordt afgemaakt door een juist vochtgehalte. Goed gerijpte wiet voelt crunchy/hard aan, laat haarzelf goed verkruimelen. Te droge wiet is echter ook weer niet goed, want dan verkruimel je het binnen no-time tot poeder. Te vochtige wiet herken je aan het feit dat het takje van de top niet knakt en breekt als je deze buigt, maar meebuigt.

Een Sativa en een Indica wietplant naast elkaar.
Sativa en Indica wietplant.
Topstructuur Sativa vs Indica wiet.
Topstructuur Sativa vs Indica wiet.

 

Goede wiet herkennen aan trichomen

Verreweg één van de meest betrouwbare manieren om goede wiet te herkennen is door je toppen wederom eens goed te bekijken. Voor deze stap heb je minimaal een loep of (zak)microscoop nodig. Trichomen zijn de harskliertjes op de vrouwelijke toppen en het zijn minifabriekjes van o.a. hars en cannabinoïden (werkzame stoffen). Kwekers zullen enigszins bekend zijn met trichomen, aangezien ze ook de perfecte graadmeter zijn om het juiste moment van oogsten te bepalen. Aan de trichomen kun je precies zien of je toppen de tijd hebben gekregen om de werkzame stoffen optimaal te ontwikkelen. Hiermee kun je dus vrij exact bepalen hoe potent je wiet is en zelfs of je een iets actievere high mag verwachten, of juist een ontspannende couch-lock. Dit alles hangt samen met het moment van oogsten.

Macro foto van trichomen op een bloeiende wiettop.
Macro foto trichomen op wiettop.
Herkenbare trichomen op goede wiet.
Herkenbare trichomen op goede wiet.

 

Rooktest

Mocht je geen ernstige zaken als schimmels spotten of zeer afwijkende geuren, dan kun je de proef op de som nemen en gewoon een jointje draaien. De ware smaak en het ware effect ontdek je natuurlijk pas tijdens het roken. Als je al afwijkende geuren of schimmels hebt waargenomen dan is het wellicht verstandiger om je wiet te laten liggen en voor betere wiet te kiezen. Slechte wiet is immers nog slechter voor je luchtwegen. Mocht je een sissend/knetterend geluid horen tijdens het roken, dan is dat ook een verontrustend teken. Het kan altijd voorkomen dat er een klein takje in zit dat dit veroorzaakt, maar een continu sissend/knetterend geluid duidt veelal op verontreinigde of niet goed gedroogde wiet.

 

Smaakbepalend

De smaak van de toppen die je rookt kan ook bepalend zijn in de classificatie van je wiet. Net als je ogen kun je dus ook gerust je smaak gebruiken om te bepalen of je met goede wiet te maken hebt. Evenals de geur is het belangrijk dat de smaak herkenbaar is, een slechte smaak komt niet in de buurt van wat je van goede cannabis gewend bent. Ook qua smaak geldt dat een iets kruidige, koffie-achtige smaak vaak teruggeproefd wordt in indica wietsoorten. Sativa’s smaken vaak zuur, naar citrus. Een muffe, grasachtige smaak kan dan ook duiden op niet goed gedroogde of te verse wiet.

 

De kwaliteit van wiet bepalen met een rooktest.
Kwaliteit van wiet bepalen via een rooktest.
Slechte wiet met herkenbare schimmel.
Slechte wiet met herkenbare schimmel.

Schimmels op je wiet

Beschimmelde producten wil je natuurlijk nooit consumeren, of we het nu over wiet hebben of over brood, kaas of andere eet- en drinkwaren. Mocht je wiet muf ruiken en er ook nog eens pluizig uit zien dan heb je waarschijnlijk met schimmel te maken. Schimmel op wiet ziet er net zo uit als schimmel op brood of andere voedingsmiddelen. Vooral wiet die slecht gedroogd is, of in een vochtige omgeving heeft gebloeid, heeft een grote kans op schimmelvorming. Meeldauw is een witte, poederachtig schimmel. Mocht je een top breken en er komt een witte, stoffige substantie af, dan heb je hoogstwaarschijnlijk met meeldauw te maken.

Logischerwijs laat je je wiet liggen als je bruine, grijze of witte schimmelsporen tegenkomt! Ook insecten kunnen schade hebben aangericht, hun behoefte hebben gedaan op de toppen of zelfs eitjes hebben gelegd. Mocht je dit vermoeden hebben dan kom je hier ook goed achter tijdens een inspectie met een loep of microscoop.

 

Tot slot..

Onderschat nooit de mogelijke impact die slechte wiet heeft op je gezondheid. Het roken van laagwaardige cannabis kan (zeer) slecht zijn voor je keel, longen en luchtwegen. Probeer waar mogelijk je marihuana te kopen bij een betrouwbare bron, zoals bij een erkende/gerenommeerde coffeeshop. Of nog beter, kweek je eigen wiet zelf! Over je gekochte wiet weet je immers veel minder dan over wiet die je zelf kweekt. Als je je wietplantje vanaf dag één (biologisch) zelf kweekt, dan weet je na het oogsten al zeker dat je wiet van goede kwaliteit is. Uiteraard is het dan van belang dat je op het juiste moment oogst en niet vervalt in één van de 10 veelgemaakte kweekfouten.

We hopen dat je na het lezen van dit artikel op wietzaadjes.nl iets hebt opgestoken over het herkennen van goede wiet. Wil je jouw tips of suggesties delen of wil je kwijt aan welke tip jij het meest hebt gehad? Dat kan in de reacties hieronder.

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje