Wiet lolly maken? 3 recepten voor lollies mét THC!

Wiet lolly maken? 3 recepten voor lollies mét THC!
6 min.

In menig souvenirwinkel, vooral in Amsterdam, kom je wiet lolly’s tegen. Echter mogen producten met THC niet zomaar worden verkocht. Met een beetje geluk zit er wat CBD in en maximaal 0,5% THC, maar veel zul je er dus niet van merken. Eigenlijk zijn het dus gewoon veel te dure lollies met een grappig design en een lekker smaakje. Als je echt high wilt worden zul je je eigen wiet lolly’s moeten maken.

Wellicht klinkt het maken van een wiet lolly als een lastig proces waarbij je een heleboel spullen nodig hebt. Niets is minder waar, het maken van een wiet lolly is eigenlijk vrij eenvoudig en je hebt er geen bijzondere spullen voor nodig. Het meeste heb je waarschijnlijk gewoon in huis!

 

Wietlolly uit een Amsterdamse souvenirwinkel zonder THC.
Wietlolly uit een Amsterdamse souvenirwinkel zonder THC.
Zelf gemaakte wietlollies met THC waar je stoned van wordt.
Zelf gemaakte wietlollies met THC waar je stoned van wordt.

Wat heb je nodig om je eigen wiet lolly te maken?

Je eigen wiet lolly’s maken kan op diverse manieren, waarvoor je ook weer net wat andere spullen nodig hebt. Bij Wietzaadjes.nl beschrijven we de drie meest gangbare manieren om je eigen wiet lolly’s te maken. Zo kun je voor een lekkere high gebruik maken van wietboter, wietolie of hash.

 

Met wietboter

Met wietboter je eigen wietlolly maken is vrij eenvoudig. Binnen een aantal stappen brouw je je eigen lollie mengsel, waar je letterlijk binnen een handomdraai je eigen wiet lolly’s van maakt. Het volgende heb je nodig voor de bereiding:

 • 60 gram wietboter (ongeveer 1/4 kopje)
 • 150 gram suiker (3/4 kopje)
 • 120 milliliter glucosesiroop (1/2 kopje)
 • Smaakstof naar wens
 • Voedingskleurstof naar wens
 • Kleine steelpan
 • Bakpapier
 • Lollystokjes
 • Lollyvormen (optioneel)

 

Wietboter is de basis voor veel wietrecepten.
Wietboter is de basis voor veel wietrecepten.
Gekleurde lollies op bakpapier.
Gekleurde lollies op bakpapier.

Bereiding wiet lolly met wietboter

Zet een pannetje op het fornuis waar je de wietboter, suiker en glucosesiroop in doet. Roer het mengsel door op middelhoog vuur totdat alle suikerkristallen gesmolten zijn en je een mooie egale massa hebt. Hierna haal je het pannetje van het vuur en laat je het iets afkoelen. Niet te lang, want je mengsel hoeft alleen iets in te dikken, maar het moet nog wel vloeibaar blijven zodat je het straks kunt verwerken.

Mocht je je wiet lolly’s nog iets willen opvrolijken qua smaak en kleur dan kun je nu een kleurtje en smaakje toevoegen. Je kunt tegenwoordig haast alle kleuren en smaken krijgen als kleurstof of smaakstof, let wel even op dat het geschikt is voor voeding. Zo maak je eenvoudig je eigen gekleurde en smaakvolle wiet lolly’s, of je ze nu met aardbeiensmaak of met een fris muntsmaakje wilt.

Zorg dat je de ruimte hebt om je bakpapier goed neer te leggen, aangezien je hier de wiet lolly’s op uit gaat gieten. Voor het mooie maak je gebruik van lolly vormen, maar dit is niet noodzakelijk. Mocht je ze willen gebruiken dan zijn ze online goed te verkrijgen voor zo’n 10 à 20 euro. Nu je mengsel nog vloeibaar is giet je dit in kleine plasjes uit over je bakpapier of in je bak/cakevormen. Leg hier gelijk een lolliestokje in, zodat je lollie mix om het stokje heen zal uitharden. Nog even laten afkoelen en je zelfgemaakte wiet lolly’s zijn klaar om afgelikt te worden! Mocht je er veel tegelijk hebben gemaakt, dan kun je er eventueel een aantal inpakken in huishoudfolie, zodat ze extra lang goed blijven. Een luchtdichte bak is ook geschikt om je wiet lollies voor langere tijd in te bewaren.

 

Met wietolie

Het maken van een wiet lolly op basis van wietolie is vrijwel net zo eenvoudig als de overige manieren. Deze methode is vooral handig als je je eigen wietolie in huis hebt en gewend bent aan wietolie. Dit heb je allemaal nodig om je eigen wiet lolly’s te maken op basis van wietolie:

 • 2–3 eetlepels wietolie
 • 200 gram suiker (1 kopje)
 • 120 milliliter glucosesiroop (1/2 kopje)
 • 1 theelepel smaakstof naar wens
 • Eventueel 1 theelepel kleurstof naar wens
 • 60 milliliter water (1/4 kopje)
 • Lollyvormen (optioneel)
 • Lollystokjes
 • Fornuis
 • Suikerthermometer
 • Steelpan
 • Spatel

 

Wietolie als basis voor lolly's met THC.
Wietolie als basis voor lolly's met THC.
Siliconen lollyvormen.
Siliconen lollyvormen.

Wiet lolly’s maken met wietolie

Als je alle spullen bij elkaar hebt is het tijd om aan de slag te gaan. Meng de suiker, glucosesiroop en het water in een steelpannetje op middelhoog vuur. Blijf vervolgens roeren tot de suiker volledig is opgelost en je een glad mengsel overhoudt.

Vervolgens breng je het mengsel aan de kook (je kunt stoppen met roeren als het mengsel kookt) en plaats je de suikerthermometer in het mengsel. Laat het mengsel lekker koken en werp af en toe een blik op de suikerthermometer. Als deze een temperatuur van 149°C aangeeft is het tijd om de pan direct van het vuur af te halen. Vervolgens kun je het mengsel ietwat laten afkoelen tot de suikerthermometer 121°C aangeeft. Roer je lolly mix dan nog eens door en voeg eventueel nu je favoriete smaak- en/of kleurstof toe om je wiet lolly’s nog lekkerder of leuker te maken.

Je kunt nu het mengsel in de lollyvormpjes gieten, denk eraan dat je de lollystokjes klaarlegt en wel zodat het uiteinde bedekt wordt door de lollymix. Zo zal het lollystokje omhuld worden door de lollymix en hier mooi stevig in blijven zitten. Op kamertemperatuur duurt het ongeveer een half uur voordat de lolly’s hard zijn.

Na ongeveer een half uur, een uur om zeker te zijn, kun je je wiet lolly’s uit de lollyvormen halen en er direct van smullen. Mocht je een voorraadje hebben gemaakt om later ook nog van te genieten, dan kun je deze het beste bewaren in een luchtdichte bak of omwikkelen met huishoudfolie.

 

Met hash

Naast wiet lolly’s maken op basis van wietolie en wietboter, kun je ook aan de slag met hash. Wellicht maak je van je eigen knipafval al de lekkerste hash, deze kun je dan ook eenvoudig verwerken in je eigen wiet lolly’s. Het volgende heb je nodig om van hash de lekkerste wiet lolly’s te maken:

 • 2 gram hash (afhankelijk van de sterkte van je hash en hoe sterk je je lolly’s wilt hebben)
 • 120 milliliter glucosesiroop (1/2 kopje)
 • 150 gram kristalsuiker (3/4 kopje)
 • Ongeveer 80 gram gelei/jelly/gelatine poeder (smaak naar keuze)
 • 60 gram ongezouten boter
 • Lollyvormen of bakplaat/bakpapier
 • Fornuis
 • Lollystokjes
 • Grote schaal
 • Steelpan
 • Metalen garde
 • IJsschep
 • Suikerthermometer

 

Hash als basis voor lollies met THC.
Hash als basis voor lollies met THC.
Hash lolly's in verschillende fruit smaken.
Hash lolly's in verschillende fruit smaken.

Wiet lolly’s maken op basis van hash

Verdeel allereerst de lollystokjes gelijkmatig over een (niet-klevende) bakplaat of leg ze alvast in je lollyvormen, zodat ze al klaar liggen voor gebruik en je ze niet meer kan vergeten. Vul de grote schaal die je hebt klaargezet met de gelatine mix en verkruimel de hash hierbij, roer het geheel goed door.

Als je het geheel goed hebt doorgeroerd dan kun je de suiker, glucosesiroop en boter in een steelpannetje doen en op laag vuur zetten. Pak de suikerthermometer erbij en doe deze in de steelpan, terwijl je ondertussen goed blijft roeren tot het mengsel aan de kook is.

Wanneer het mengsel kookt stop je met roeren en zet je het vuur iets hoger, tot de suikerthermometer een temperatuur aangeeft van 140°C. Dat is precies het moment waarop je het vuur mag doven. De temperatuur is zo belangrijk omdat dit bepaalt hoe hard je wiet lolly’s worden. Een te lage temperatuur zorgt voor niet goed uitgeharde lolly’s.

Bij de volgende stappen is het belangrijk dat je de tijd in de gaten houdt. Je mix zal op kamertemperatuur vrij snel afkoelen, dus snel handelen is van belang.

Haal je thermometer uit de mix en voeg de gelatine/hash-mix toe die je in de grote schaal hebt zitten. Roer het geheel grondig en snel door met je (metalen) garde om een egale massa te krijgen. Pak je ijsschep erbij en schep de mix in de lollyvormen over de lollystokjes. Mocht je geen lollyvormen hebben dan kun je dus een bakplaat of bakpapier gebruiken waar je de lollystokjes oplegt. Vervolgens giet je de mix op het bakpapier en over de bovenste stukjes van de lollystokjes.

Als je voorzichtig giet dan zou je aan 1 lepel genoeg moeten hebben voor één mooie ronde wietlolly. Na het uitgieten laat je de wiet lolly’s nog even een half uur uitharden op kamertemperatuur. Na 30 minuten uitharden zijn ze al hard en klaar om gegeten te worden.

Je eigen hash maken doe je zo

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje