Nu 25% korting op de volgende .

Profiteer t/m woensdag 24 april van 25% korting op alle zaden van de hieronder getoonde zaadbanken. Laat dit voordeel niet lopen!

Maar wees op tijd, want OP=OP en deze actie loopt slechts t/m 24 april 2024.

Laat deze kans om goedkoop wietzaadjes te kopen niet lopen!

Het verschil tussen cannabis vapen en roken

Het verschil tussen cannabis vapen en roken
4 min

Cannabis roken is sinds jaar en dag de vertrouwde manier om cannabis te consumeren. Vaak in combinatie met tabak, maar toen was daar ineens vapen, vaporizen oftewel je wiet verdampen in een vaporizer. Steeds meer mensen stappen over op een vaporizer, om zo enkel van de wiet te genieten. Maar is dat wel zo logisch? Wat zijn de verschillen en wat is nu eigenlijk het voornaamste verschil tussen cannabis vapen of het roken op de ‘traditionele’ manier?

Wat is een vaporizer?

Een vaporizer is een apparaat dat je gebruikt om cannabis mee te roken. In de praktijk is het grootste praktische verschil dat je door wiet te roken op ‘traditionele’ wijze, je deze verbrandt. Tijdens het vapen zal je wiet niet verbranden, maar verhit je enkel je wiet tot de gewenste temperatuur. Deze temperatuur kun je op de meeste vaporizers zelf instellen, zodat je de temperatuur kunt vinden die het beste voor jou werkt. De cannabinoïden en terpenen, oftewel de werkzame stoffen en aroma’s, worden bij verschillende temperaturen geactiveerd. Door de verhitting ontstaat damp die je inhaleert via een vaporizer.

 

Portable vaporizers
Portable vaporizers
De temperatuurinstelling beinvloed het effect van de wiet
De temperatuurinstelling beinvloed het effect van de wiet

 

Verschillende temperaturen

Aan de hand van de temperatuurinstelling kun je flink invloed uitoefenen op het effect dat je ervaart. De beste temperatuur om te vapen ligt rond de 200 graden. Onder de 170 graden zal slechts een zeer beperkt deel van de aanwezige werkzame stoffen verdampen. Dit is dan echter wel weer gezonder en bovendien uitstekend geschikt voor gebruikers die slechts een licht, opwekkend gevoel willen ervaren.

Tussen de 200 en 230 graden verdampen de meeste werkzame stoffen, waarna jij ze tot je neemt via de vaporizer! Pas wel op dat je de 235 graden Celcius niet passeert, aangezien je dan juist dezelfde giftige stoffen produceert als met het normale roken. Probeer vooral diverse temperaturen uit om voor jezelf de beste instelling te vinden. Dit kan overigens ook per wietsoort verschillen.

 

Voordelen vapen

Aan vapen kleven vele voordelen ten opzichte van roken en uiteraard zijn er ook nadelen die het benoemen waard zijn. Om de verschillende voor- en nadelen duidelijk in kaart te brengen, volgt een overzicht van de voor- en nadelen. Zo kun je zelf bepalen of vapen iets voor jou is.

Cannabis vapen met een vaporizer
Cannabis vapen met een vaporizer
Cannabis roken met een joint
Cannabis roken met een joint

 

Economisch voordeel

In een vaporizer stop je alleen wiet en bespaar je dus flink op sigaretten. Hierdoor verdien je op termijn, afhankelijk van hoeveel sigaretten/tabak je zult besparen, de investering in een goede vaporizer eenvoudig weer terug. Om nog maar niet te spreken over de sterk stijgende prijzen van rookwaar in de winkels.

Minder slecht voor de gezondheid

In sigaretten en tabak zitten vele malen meer schadelijk stoffen dan in cannabis. Dat is de vornaamste reden dat het vapen van cannabis per definitie gezonder is, beter gezegd minder slecht voor de gezondheid, dan het roken van cannabis in een joint. Doordat je cannabis minder verhit in een vaporizer krijg je bovendien minder schadelijke stoffen binnen, die bij het roken van een sigaret/joint vrijkomen door de hogere temperaturen.

Discreet gebruik

Omdat je van een vaporizer slechts enkele goede puffs hoeft te nemen om weer even door te kunnen, is het een veel discretere optie dan een joint. Je hoeft niet te draaien en je hoeft geen hele joint te roken. De rook die je inhaleert en uitblaast is bovendien ‘fijner’ dan normaal. Het verdwijnt veel vluchtiger en geeft niet zo’n aanslag op je adem. Ook ruikt de omgeving, en dus ook je kleren bijvoorbeeld, een stuk minder naar wiet.

Gedoseerd gebruiken

Door je eigen perfecte temperatuur te vinden kun je zeer gedoseerd gebruiken. Je kunt het haast zien als microdoseren, aangezien je de perfecte hoeveelheid wiet in combinatie met de ideale temperatuur moet gaan uitzoeken. Hierdoor kun je veelal tot op een aantal graden nauwkeurig jouw perfecte instelling vinden. Per dosering zul je hoe dan ook minder cannabis gebruiken, vergeleken met hoeveel je normaal in een joint zou doen.

Een jointje draai je en rook je op en klaar
Een jointje draai je en rook je op en klaar
Een vaporizer moet regelmatig worden schoongemaakt
Het reinigen van een vaporizer

 

Nadelen vapen

Naast voordelen zijn er natuurlijk ook altijd nadelen die het benoemen waard zijn. Al is het maar de vraag of deze opwegen tegen de voordelen.

Hoe simpeler de software..

Des te kleiner de kans op fouten! Een vaporizer is een stukje techniek en zoals je weet, alle techniek kan kapot. Terwijl je om een joint te draaien enkel een tip, (lang) vloeitje, tabak en wiet nodig hebt. Een vaporizer bestaat vaak uit enkele onderdelen en sommigen zijn op te laden via een USB-poort bijvoorbeeld. Mocht er een accu inzitten dan zal deze na verloop van tijd kwalitatief gezien ook achteruit gaan. Goed om rekening mee te houden en te kijken naar een vaporizer waar dit soort onderdelen ook los van te koop zijn. Zo voorkom je dat je geen andere optie hebt dan een nieuwe kopen, mocht er toch iets kapot gaan. Al kun je met een prima apparaat natuurlijk ook nog de pech hebben dat je accu leeg hebt gevaped.

Onderhoud/schoonmaken

Een jointje draai je en rook je op en klaar. Een vaporizer dien je te onderhouden en regelmatig schoon te maken. Wel zo hygiënisch natuurlijk. Maar het kost ook meer tijd dan simpelweg een jointje draaien en oproken.

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje