Nederwiet: De allerbeste Nederlandse wietsoorten

Nederwiet: Het ontstaan en de allerbeste Nederlandse wietsoorten
5 min.

Nederwiet is een bekend begrip. Doe Maar schreef zelfs een ode, in de vorm van een liedje, aan/over Nederwiet. Ondanks dat we in de loop der jaren ingehaald zijn wat betreft de legalisering van cannabis, waren wij Nederlanders toch echt de stichters van een ware cannabisrevolutie. En daarmee hebben we gelukkig toch enige invloed gehad in de wereldwijde acceptatie van wiet.

 

Nederwat?

Nederwiet betekent niets meer of minder dan Nederlandse wiet, maar verschilt substantieel van ‘tropische’ klassiekers. Je kunt Nederwiet zowel binnen kweken als buiten. Doordat deze wiet in Nederland tot stand is gekomen gedijen ze goed in ons klimaat. Je hoeft je dan ook veelal geen zorgen te maken over schimmels of ziektes tijdens het kweken. Nederwiet is echter veel meer dan een begrip. Zo vond ook de eerste Cannabis Cup plaats in Nederland, in 1988 om precies te zijn. Deze hele cannabisevolutie werd mogelijk gemaakt door de zinderende kwaliteit van Nederwiet en natuurlijk de geschiedenis van Nederlandse wiet in combinatie met de vroege versoepeling van het kweken van wiet en het exploiteren van coffeeshops.

De eerste High Times Cannabis Cup vond plaats in Nederland.
De eerste Cannabis Cup vond plaats in Nederland.
Sarasani was één van de 1e Nederlandse coffeeshop.
Sarasani was één van de 1e Nederlandse coffeeshop.

 

Geschiedenis Nederwiet

In 1972 werden drugs (in Nederland) onderverdeeld in gevaarlijke en minder gevaarlijke categorieën. Voor cannabis betekende dit dat bezit van minder dan 30 gram cannabis gedoogd werd. Rond deze tijd openden ook de eerste coffeeshops, Sarasani, Mellow Yellow en de Original Bulldog. Hiermee was ook het grootschalige gedoogbeleid geboren. In wezen de fundering voor de geweldige Nederwiet, zoals we die vandaag de dag nog steeds kennen. Vanaf dit moment konden kwekers hun wietsoorten makkelijker verfijnen en kruisen met andere wietsoorten.

De eerste vermelding van Nederwiet vinden we terug in 1955. Een indische wietsoort werd gekweekt voor recreatief gebruik. Enkele jaren later kwamen steeds meer Nederlandse kwekers en veredelaars in het bezit van wietsoorten afkomstig uit de Verenigde Staten. Dit was, enkele jaren voor het gedogen van cannabis en opening van de eerste coffeeshops, het startschot voor legendarische kruisingen zoals Super Skunk. Door de start van de commerciële verkoop rond 1970 werd hiermee het podium aangereikt voor internationaal succes, aangezien er buiten Nederland nergens publieke coffeeshops te vinden waren. Hooguit voor, juist, een kopje koffie.

De eerste publicatie waarin de term Nederwiet naar voren kwam was in 1971. ‘Het Vrije Volk’ schreef toen een artikel in het bijzonder over de grote verschillen tussen ‘Nederlandse Nederwiet’ en Nederwiet afkomstig van kruisingen tussen tropische wietsoorten, maar veredeld in Nederland.

 

Veredelde wietsoorten

De pioniers bleven wietsoorten veredelen en legden zich erop toe om nieuwe wietsoorten uit te vinden. Alsmede als al bestaande wietsoorten te blijven verbeteren, door ze weer te kruisen met nieuwe wietsoorten. Niet alleen om een hoger THC-gehalte te bereiken, maar ook om kweekeigenschappen te verbeteren. Veel Haze soorten uit het verleden deden er initieel bijvoorbeeld veel langer over om uit te bloeien tot oogstrijpe wietplanten. Door haast pure sativa’s te verenigen met kort bloeiende wietsoorten, kwamen er wietsoorten tot stand met een acceptabele bloeitijd en de voordelen van beide ouders.

Niet alleen werden wietsoorten dus sterker, maar verbeterden ze ook qua geur, groeieigenschappen en smaak natuurlijk. Met als gevolg dat in de jaren ’80 wietsoorten als ‘Northern Lights’, ‘Orginal Haze’ en ‘Skunk #1’ aan populariteit bleven winnen.

 

Steeds sterker

De kennis over het kweken van wiet was destijds echter vele malen kleiner dan vandaag de dag. Wat logisch is, want in de afgelopen decennia wordt cannabis op nog grotere schaal veredeld. Nederwiet is dan ook vele malen sterker geworden dan het destijds was. Welbekende hippies in het hippietijdperk rookten destijds wiet met een THC gehalte van zo’n 7% gemiddeld. Wietsoorten werden wel gekruist, maar het duurt immers wat jaren om de juiste wietsoorten te selecteren, in kruising met elkaar te brengen en van dat resultaat vervolgens een nog betere wietsoort te maken.

Nederwiet wordt steeds sterker en sterker.
Het THC-gehalte van Nederwiet wordt steeds hoger.

Rond de wisseling naar het nieuwe millenium bleven de THC-waarden maar stijgen en lag het gemiddelde THC-gehalte van Nederwiet rond 18%. Een flinke stijging door de jaren heen, wat te verklaren is doordat zadenbanken zich toelegden op het uitvinden van wietsoorten met meer THC. Onderzoek toont ook aan dat dit verreweg meer is dan bijvoorbeeld de THC in wietsoorten uit de Verenigde Staten.

Een trend van de laatste jaren is dat het THC-gehalte van sommige wietsoorten nog verder blijft stijgen. Meer bijzonder is dat er ook vooral wordt gekeken naar andere cannabinoïden en hun werkzaamheden. Met name degenen die medicinale/therapeutische eigenschappen worden toegeschreven. Denk aan CBD, CBN en bijvoorbeeld CBG. Hierdoor mogen we aannemen dat het maximale wenselijke THC-gehalte wel gevonden is. Breeders van Nederwiet zullen zich hierdoor eerder toeleggen op geur, aroma, smaak, uiterlijk, kortere bloeitijd, hogere opbrengsten en de genoemde combinatie van meerdere cannabinoïden. Om zo tot optimale wietsoorten te komen die idealiter ook nog medicinale eigenschappen bevatten.

 

Lekkerste Nederwiet

Je zou haast kunnen stellen dat Nederwiet onderdeel is van ons Nederlands erfgoed. Niet alleen omdat er een liedje over is geschreven, maar met name om de wortels die ze geboden heeft voor de wereldwijde cannabisevolutie. Zoals gesteld zijn Nederlandse wietsoorten doorgaans eenvoudig te kweken en zijn ze in de loop der tijd aangepast aan ons klimaat. Maar wat zijn de lekkerste Nederwiet soorten om zelf te kweken?

 

Amnesia

Amnesia wietplant met Volendam op de achtergrond

Om tot de originele Amnesia te komen werd een Neville’s Haze in kruising gebracht met een Afghaanse wietplant, Northern Lights en enkele andere wietsoorten gedurende de verdere verfijning. Dit proces heeft enkele jaren geduurd en heeft plaatsgevonden in Tilburg, bij Hy-Pro, dat zich normaal richt op productie van voedingsmiddelen voor wietplanten. Door de jaren heen heeft ze hoge ogen gegooid tijdens Cannabis Cups en Amnesia is niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Toon Amnesia zaden

 

Power Plant

Power Plant wietplant met Amsterdam op de achtergrond

Dutch Passion Seed Company ontwikkelde de welbekende Power Plant. Hiervoor werden enkele krachtige Zuid-Afrikaanse sativa-dominante wietsoorten met elkaar in kruising gebracht. Door deze mooie kruisingen is vooral de benodigde groeitijd afgenomen en de topstructuur beter geworden. Een goede keuze als je op zoek bent naar een krachtige Nederwiet soort die je vooral vrolijk en creatief achterlaat.

Toon Power Plant zaden

 

 

Skunk #1

Skunk #1 van Sensi Seeds voor Molen

Een van de eerste bekende pioniers die met Skunk werkte, was Ben Dronkers, oprichter van Sensi Seeds. Skunk #1 is een combinatie van 25% Afghani, 25% Mexicaanse Acapulco Gold en 50% Colombian Gold. Doordat er al vroeg op grote schaal in werd gezet op het verfijnen en verspreiden van Skunk #1, was dit één van de eerste succesvolle wietsoorten die op grote schaal internationaal beschikbaar werd. Over het algemeen zul je je ontspannen voelen na het roken van Skunk #1, maar onderschat haar zeker niet. Ook ouderwetse lachkicks kunnen de kop weer opsteken. Dit alles natuurlijk onder het genot van de doordringende Skunk-smaak.

Bekijk deze zaden

 

White Widow

White Widow is van Nederlandse afkomst

White Widow is een gebalanceerde hybride die werd uitgevonden door Green House Seeds. Een Braziliaans sativa landras werd gekruist met een krachtige indica uit India. Deze wietsoort zul je in haast elke coffeeshop tegenkomen en elke wietroker zal bekend zijn met White Widow. Naast deze uitzonderlijke status is ze ook geliefd om nieuwe kruisingen mee te maken. Zo zijn bekende kinderen White Russian, White Rhino en Blue Widow bijvoorbeeld. Maar nog steeds geven vele kwekers de voorkeur aan haar ware aard, de originele White Widow.

Toon White Widow zaden

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje