Mieren op cannabis voorkomen en bestrijden
De grootste uitdagingen van het kweken van cannabis zijn, naast de omstandigheden zoals licht en lucht en (heftige) weersinvloeden zoals storm en hevige regenbuien, de vervelende kleine insecten waar je wel eens mee te maken zou kunnen krijgen. We gaan specifiek inzoomen op wat mieren kunnen aanrichten. Zijn mieren überhaupt schadelijk voor je cannabisplanten, of kunnen ze ook nuttig zijn?
Kortom, alles dat je moet weten over mieren, het voorkomen en in het ergste geval het (op natuurlijke wijze) bestrijden van mieren op onze geliefde wietplanten.
Over mieren
Mieren zijn sociale insecten die van grote invloed zijn op planten en, net als andere insecten, zeer nuttig kunnen zijn binnen een ecosysteem. Een goede eerste vraag is dus: Waarom zijn er mieren en hoezo zijn ze nuttig?
Mieren bieden onderdak aan bedreigde insecten/geleedpotigen
Tal van andere insecten/geleedpotigen delen het nest met mieren, om uit het mierennest weer voedingsstoffen uit schimmels en afval te halen. Deze bijzondere wijze van samenleven zorgt voor een groot voordeel voor de overige beestjes en benadeeld de mieren niet.
Dit betreft vaak ook insecten/geleedpotigen die op de Rode Lijst staan en dus met uitsterven worden bedreigd. Zo zorgen de mieren, met hun nesten, voor het voortbestaan van deze nuttige insecten.
Bestrijding van (nog) schadelijkere insecten
Terwijl mieren aan de ene kant dus juist insecten en geleedpotigen een plek in het nest gunnen, maken ze per seizoen en per kolonie miljoenen insecten/geleedpotigen buit. Te denken aan spinnen, vlooien, pissebedden en andere insecten en geleedpotigen.
Bodemvruchtbaarheid verbeteren
Mieren dragen bij aan een betere vruchtbaarheid van je bodem. Dit komt met name doordat ze dood organisch materiaal helpen afbreken, denk aan afgevallen bladeren en takken. Afvaleters die het dode organische materiaal helpen afbreken worden ook wel detrivoren genoemd. De bekendste zijn, naast mieren, mestkevers, paddenstoelen en regenwormen. Na het voorbewerken van het organische materiaal kunnen microorganismen dit organische materiaal verder afbreken.
Verspreiden van zaden
Mieren spelen ook een belangrijke rol in het verspreiden van zaadjes van diverse planten. De plantenzaadjes van tientallen planten worden voorzien van een zogeheten mierenbrood. Het mierenbrood hangt aan de zaadjes en hier halen mieren onderweg, of in het nest, voedsel af. Hierdoor worden de zaden verder meegenomen door de mieren en spreiden de planten zich dus verder uit dan normaal.
Mieren en bladluizen
Bladluizen leven van het sap in de bladeren van (wiet)planten. Het gaat dan met name om de suikers die in dit sap zitten. Echter zit hier vele malen meer suiker in dan dat de luizen nodig hebben. Vrijwel alle mierensoorten die in Nederland leven ‘melken’ bladluizen, het zoete stofje dat hierbij vrijkomt wordt ook wel honingdauw genoemd. Daar komen de mieren kijken, want die zijn gek op de honingdauw die bladluizen hierdoor uitscheiden. Net als vlinders, bijen en wespen gebruiken ook mieren honingdauw als voedingsstof. In ruil hiervoor bieden mieren de bladluizen bescherming, aangezien een bladluis een vrij sappig hapje is dat niet kan vliegen en ook niet echt kan vluchten.
Mieren versus wietplanten
Inmiddels weten we dus dat bladluizen en mieren hand in hand leven en dat mieren de luizen beschermen. Mieren kunnen dus kwaad, omdat ze een bladluizenprobleem in stand kunnen houden. Als kweker zal je al snel met je handen in het haar zitten, want je hebt de luizen toch bestreden? Nu de mieren nog!
Mieren kunnen een nog gemenere plaag vormen voor je wietplanten. Ze kunnen zich namelijk nestelen in je kweekmedium. Zowel binnen als buiten, in potten of in volle grond, kan dit voor flinke schade aan de wortels van je wietplanten zorgen. Het vervelende is vaak dat dit niet direct opvalt en je wietplant van dag tot dag zal verslechteren. Inspecteer, zeker bij zaailingen, je grond frequent op ongewenste mieren en/of andere beestjes, om te voorkomen dat ze problemen kunnen veroorzaken.
Het hoeft niet direct een ramp te zijn als je een mier in de buurt van je wietplanten ziet. Een enkele mier zal de grond juist verluchten en zorgen voor voedingsstoffen in de grond, doordat ze dood organisch materiaal voorbewerken. In de grond wordt dit weer omgezet in voeding voor je wietplant. Let dus goed op of je luizen ziet als je mieren spot en of er geen mierennesten ontstaan in je grond, dit wil je namelijk echt niet hebben.
Voorkom mieren op je cannabis
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, daarom enkele tips om mieren te voorkomen in/op of rond je wietplanten.
Houd je tuin schoon
Mieren komen vooral af op suikerkorrels en andere zoetigheid. Mocht je een kleine tuin hebben, dan is het aan te raden om je tuin goed schoon te houden. Dit scheelt al veel mieren. Zit je zomers vaak op je terras en geniet je van zoetigheden, ijsjes en/of fruit? Plaats dan je wietplanten eens wat verder van je terras af, zo zul je ook automatisch minder last hebben van mieren.
Check of er mieren in de buurt zijn
Wanneer je buiten kweekt doe je er goed aan om de omgeving, lees grond, binnen enkele meters van de zaaiplek grondig te inspecteren. Zie je mieren lopen? Volg ze dan eens naar het nest, wellicht ligt deze vlak naast waar je je wietplanten wilt kweken. Je kunt dan kiezen voor een andere zaaiplek, het afschermen van je wietplanten of in het uiterste geval het mierennest bestrijden.
Binnenkwekers zullen hier weinig tot geen omkijken naar hebben, tenzij je grond van buiten gebruikt of je aarde langere tijd buiten hebt laten staan/liggen. Check in dat geval of er geen mieren of andere ongewenste gasten in zijn gaan zitten.
Plant knoflook nabij je cannabisplanten
Veel insecten houden niet van sterk ruikende groenten en kruiden, zoals knoflook. Je kunt een simpele oplossing maken door een teen knoflook te vermengen met water en deze oplossing rondom je wietplanten neer te zetten. Maar het kan natuurlijk nog eenvoudiger, steek gewoon wat knoflooktenen in de grond. Dit kan het gehele jaar door. Bloeiende knoflookplantjes zullen mieren en andere voor geur gevoelige insecten op afstand houden.
Diatomeeënaarde
Een bovenlaag van diatomeeënaarde (ook wel kiezelaarde, kiezelgoer en diatomeuze aarde genoemd) zorgt voor een biologische laag, welke is gemaakt van vermalen en geplette fossielen van diatomeeën. Voor mieren en overige insecten zeker geen pretje, aangezien diatomeuze aarde scherp is en mieren vrij snel zullen sneuvelen na het betreden van deze aarde.
Wanneer je diatomeeënaarde gebruikt dien je wel goed op te letten dat je het niet in je ogen of luchtwegen krijgt, dat zou kunnen gaan irriteren. Het is een biologisch product en om die reden maakt het dan weer niet uit of je het per ongeluk inslikt.
Let op: Kies enkel voor de onverhitte diatomeeënaarde, verhitte aarde is ook te verkrijgen, maar minder effectief tegen insecten. Door het verhitten zitten er meer silicone kristallen in het product.
Biologisch of chemisch bestrijden?
Het grote voordeel van je eigen wietplanten kweken is dat je dat geheel zelf kunt bepalen. Toch zouden we willen aanraden om voor biologische alternatieven te kiezen. Chemische bestrijdingsmiddelen zullen we niet heel snel aanprijzen, om de volgende redenen:
- Pesticiden kunnen zich opbouwen in de grond, waardoor vruchtbaarheid en voeding verloren gaan. Wortels kunnen zelfs worden aangetast.
- Wanneer je wiet rookt wil je geen pesticiden roken, deze komen in je bloedbaan, cellen en weefsels terecht.
- Ook al zou je je wietplanten verwerken tot edibles, olie of andere extracten, dan zouden de pesticiden (via je maag/slijmvliezen) in je bloedbaan terecht kunnen komen.
Biologische oplossingen zijn te allen tijde geheel biologisch afbreekbaar en dus niet schadelijk voor mens, dier of milieu. In de commerciële teelt wordt vaker gebruik gemaakt van chemische middelen, aangezien de maximale potentie en opbrengst daar het meest belangrijke is. Op het moment van schrijven is er nog geen regulatie voor wietteelt in Nederland en dus ook geen kwaliteitscontrole.
Niemand weet dus hoeveel, en welke, pesticiden er aanwezig zijn op de toppen die in coffeeshops worden verkocht.
Het fijne aan je eigen wiet kweken is dat je dit op geheel biologische wijze kunt doen, insecten bestrijden doe je dan dus ook het liefst geheel biologisch. Zo weet je zeker dat je mierenprobleem niet zal leiden tot een pesticidenprobleem, dat zou immers een vervelende constatering zijn na de oogst!
Mieren bestrijden
Wanneer je de mieren niet hebt kunnen voorkomen, dan is het zaak om over te gaan op het bestrijden van de mieren. Hier zijn twee sterke methodes voor die keer op keer succes bieden.
Neemolie
Sinds jaar en dag wordt neemolie toegepast binnen de tuin- en akkerbouw. De olie wordt gewonnen uit neembomen en werkt zeer efficiënt tegen mieren, maar ook tegen tal van andere insecten. Zo kun je ook witte vliegen, spintmijten en zelfs schimmels bestrijden met behulp van neemolie. Om de nuttige insecten, zoals bijen, vlinders, regenwormen en lieveheersbeestjes hoef je je geen zorgen te maken. Voor hen is de neemolie niet schadelijk! Bij de mieren, en andere schadelijke insecten, verooraakt neemolie een soort acute astma aanval, waardoor ze logischerwijs direct zullen vluchten en op zoek gaan naar frisse lucht.
Om een goede neemolie oplossing te maken mix je één liter water met slechts één druppel neemolie en vijf druppels afwasmiddel. Vervolgens kun je dit met een plantenspuit aanbrengen op je wietplanten, zorg dat je zowel de bovenkant als onderkant van de bladeren goed natspuit. Doe dit vooral vlak voordat het donker wordt of net voordat het weer licht wordt, aangezien je bladeren anders door de zon/verlichting kunnen verbranden.
Belangrijk: Omdat het een etherische olie betreft is het sterk af te raden om deze oplossing in de bloeifase op je wietplanten te spuiten. Dit omdat er sporen van achter kunnen blijven in de toppen en je de kwaliteit van je toppen zo flink zal verminderen.
Kruiden (Kaneel, Cayennepeper)
Heb je een idee waar de mieren zich hebben genesteld? Strooi wat kaneel op en rond de plek van het nest en de mieren verdwijnen als sneeuw voor de zon. Mocht het een groter oppervlakte betreffen dan kun je altijd kaneel of cayennepeper mixen met (gekookt) water (let op de juiste pH-waarde). Dit sproei of giet je vervolgens op de aarde en de mieren zullen vertrekken en ook de grond niet meer betreden. Mieren gaan dan liever op zoek naar andere aarde, want ze kunnen niet tegen de geur van scherpe kruiden.
Mooie bijkomstigheid, het ruikt ook nog eens erg lekker! Vooral als je deze stap uitvoert met kaneel.