Hoe lang werkt wiet en blijf je stoned?

Hoe lang werkt wiet en blijf je stoned?
4 min.

Wanneer je na een sessie lekker spacen nog plannen hebt, is het goed om te weten hoe lang wiet werkt en je nog stoned blijft. Veel zaken hebben invloed op de duur van het stoned zijn. Zo veel dat er geen eenduidig antwoord te geven is op deze. Zowel effecten van verschillende soorten cannabis, met een unieke uitwerking op ieder persoon, de manier van gebruiken en natuurlijk de hoeveelheid spelen mee in de lengte van je space. Om echt te weten hoe lang je stoned blijft zullen we ons dus eerst moeten verdiepen in alle factoren die hier invloed op hebben.

 

Manier van consumeren

De manier van consumptie is één van de belangrijkste factoren om te bepalen hoe lang je high duurt. Kies je voor een jointje, een vaporizer, bong of toch voor edibles zoals een spacecake? Elke manier werkt weer anders in op het lichaam en er zitten dus ook grote verschillen in de werking en de duur van de werking. Wanneer je kiest voor het roken van cannabis dan kun je rekenen op een effect dat zo’n één tot drie uur aanhoudt. Edibles zoals spacecake zijn lastiger te doseren, omdat ze een vertraagde werking kennen. Vaak merk je de effecten pas drie kwartier tot anderhalf uur later.

Een jointje roken.
Een jointje roken.
Cannabias consumeren via edibles.
Cannabias consumeren via edibles.

Tijdens het roken kun je je jointje nog rustig in de asbak leggen als je voelt dat het even te veel wordt, bij edibles is het gevaar dat je te veel inneemt door het vertraagde effect. De werking begint dus (veel) later, effecten houden langer aan, van zo’n vijf tot twaalf uur lang. Ook kunnen de effecten van edibles heftiger zijn. Weeg dit alles goed tegen elkaar af als je besluit voor welke consumptiemethode je kiest.

 

Hoeveelheid cannabinoïden

Dit hangt grotendeels af van welke wietsoort je kiest om te gebruiken. Een vrij milde soort met weinig THC en redelijk wat CBD, zal je namelijk veel minder lang een stoned gevoel bezorgen, dan bijvoorbeeld een pure Haze met 20-25% THC en bijna geen CBD. Elke wietsoort heeft een eigen verdeling aan cannabinoïden, die zelfs per wietplant kan verschillen. Daarnaast zijn er tussen wietplanten van dezelfde soort ook nog wel eens kleine verschillen. En natuurlijk los van de genetische verschillen, heb je er als kweker ook nog eens invloed op.

 

Hoeveel cannabis

Naast de sterkte van de wiet of hasj maakt het natuurlijk ook uit hoeveel je ervan in je jointje, cake of olie verwerkt. Rook je een half grammetje in een joint dan ben je logischerwijs minder lang stoned, dan dat je een pure joint rookt met een paar gram wiet erin. Ben je een beginnende liefhebber van cannabis, doseer dan zo goed mogelijk en gebruik liever iets minder dan iets meer. Liever nog iets meer nemen dan in een paranoïde angstaanval terecht komen. Met het roken van wiet doseer je het beste, omdat je je joint makkelijk weg kan leggen. Een plakje spacecake is lastig te doseren, tenzij je na ieder hapje een uur wacht. Eetbare producten, edibles, zijn dus enkel te adviseren als je weet waar je mee bezig bent.

Hoelang je stoned blijft is uiteraard ook afhankelijk van de hoeveelheid cannabis.
Hoelang je stoned blijft is uiteraard ook afhankelijk van de hoeveelheid cannabis.

 

Tijd

Nog een factor waar je zelf invloed op hebt, hoe snel rook je je jointje op? Mocht je wel eens een drankje hebben gedronken, dan weet je dat drie drankjes vlak achter elkaar harder aankomen dan drie drankjes in drie uur. Rook je je jointje in één ruk op, dan ben je wel enkele uren zoet. Leg je je jointje echter weg na een paar hijsjes, kun je rekenen op een stoned gevoel van ongeveer een uur. Tegen het einde van het uur kun je je jointje weer pakken en weer wat hijsjes nemen. Zo geniet je meer van je jointje en kun je meer met het gevoel spelen. En niet onbelangrijk, je doet nog langer met je wiet ook.

Rook je jointje niet in één ruk op.
Rook je jointje niet in één ruk op.
Rook je een tijdje niet dan blijf je lang stoned.
Rook je een tijdje niet dan blijf je lang stoned.

Tolerantie

Iedereen bouwt een bepaalde tolerantie op tegen THC. Iemand die elke dag meerdere joints rookt, zal na korte tijd al niet heel veel langer meer echt stoned zijn dan ongeveer één à twee uur. Terwijl iemand die al maanden geen cannabis meer gerookt heeft, hier makkelijk tweemaal zo lang stoned van kan zijn. Tolerantie bouw je vrij snel op wanneer je cannabis gebruikt. Maar er is ook een positieve kant, je bouwt het ook erg snel weer af. Binnen één tot twee weken is je tolerantie flink verminderd en zul je een langere high ervaren, dan wanneer je regulier cannabis rookt.

 

Leeftijd

Ook leeftijd speelt een rol. Door de ontwikkelende staat van het brein van iemand onder de 20, zal de high langer aanhouden vergeleken met iemand ouder dan 50. De hersenen van ouderen zijn echter vatbaarder voor psychoactieve stoffen, zoals THC. Een jonger persoon zal dus aannemelijk een langere high ervaren, maar een ouder persoon kan zich gerust meer stoned voelen en de effecten heftiger ervaren.

 

Bewust van je high

Ben je bewust van je high? Wellicht lijkt dit een rare vraag, maar zelfs dit heeft invloed op het high en stoned zijn. Afhankelijk van de eerder besproken hoeveelheid wiet, cannabinoïden, welke consumptiemethode en de tijd waar binnen je de cannabis nuttigt, vinden de cannabinoïden hun weg naar je lichaam wel. Geestelijk gezien maakt het echter een groot verschil of je doorgaat met de dagelijkse bezigheden of echt even geniet van het stoned zijn. Enkel het bewust zijn van het feit dat je stoned bent, heeft een positieve uitwerking op het effect.

Ook je bewustzijn heeft invloed op de duur van het high en stoned zijn.
Ook je bewustzijn heeft invloed op de duur van het high en stoned zijn.

 

Stofwisseling (metabolisme)

Er is te weinig (wetenschappelijk) onderzoek gedaan om dit met wetenschap te onderbouwen. Echter zijn er aanleidingen die doen vermoeden dat de duur van de high ook met de stofwisseling te maken heeft. Een snellere stofwisseling zorgt voor snellere afbraak van werkzame stoffen in het lichaam. Dit resulteert dan dus in een kortere high.

 

BMI (lengte en gewicht)

Dit hangt samen met de stofwisseling. Mensen met een hogere BMI hebben doorgaans een tragere stofwisseling. Hierdoor blijven ze langer een high ervaren dan mensen met een lagere BMI. De logische beredenering hierachter is dat THC wordt opgeslagen in lichaamsvet. De vetcellen geven de THC langzaam af aan het lichaam. Een hogere BMI betekent meer vetcellen en een meer geleidelijke afgifte van THC.

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje