Nu 25% korting op de volgende .

Profiteer t/m woensdag 24 april van 25% korting op alle zaden van de hieronder getoonde zaadbanken. Laat dit voordeel niet lopen!

Maar wees op tijd, want OP=OP en deze actie loopt slechts t/m 24 april 2024.

Laat deze kans om goedkoop wietzaadjes te kopen niet lopen!

Cannabistoppen uitharden

Cannabistoppen uitharden – Hoe doe je dat?
6 min.

Cannabistoppen uitharden – Hoe doe je dat?

Wanneer je je toppen gedroogd hebt zijn ze al te roken, maar ze een paar weken uitharden geeft een heerlijke extra dimensie aan je wiet. Cannabistoppen uitharden is de perfecte manier om het maximale uit je toppen te halen. Dit doe je om je toppen te laten rijpen, ook wel curen genoemd. Dit is een belangrijke stap om te zorgen dat je wiet zo veel mogelijk smaak bezit. Door een paar weken uitharden tover je je wiet om in smakelijke wiet, die lekker crunchy is. In dit artikel bespreken we alles over het uitharden van je cannabistoppen.

 

Cannabistoppen uitharden, waarom eigenlijk?

Na het oogsten en drogen is je wiet al te roken, maar de smaak en geur zijn nog ver verwijderd van hun uiteindelijke potentie. Het drogen doe je in eerste instantie om zo vocht in je toppen te laten verdampen. Door als volgende stap je cannabistoppen uit te harden, laat je geleidelijk aan het laatste beetje vocht verdampen. Ook zorg je dat het aanwezige vocht zich mooi gelijkmatig over je toppen verspreidt. Maar er zijn nog wat voordelen waarom je over zou moéten gaan tot het uitharden van je vers gedroogde cannabistoppen, namelijk;

  • Je wiet wordt zachter op de keel en dus zeer prettig om te roken, zonder irritatie voor je keel.
  • Chlorofyl, bladgroen, wordt nog afgebroken tijdens het uitharden.
  • Hierdoor zul je minder snel last krijgen van vervelende zaken als hoofdpijn, zoals bij wiet die niet is uitgehard.
  • De terpenen en cannabinoïden ontwikkelen zich maximaal, voor jou betekent dit maximale smaak én potentie.
Gedroogde wiet.
Gedroogde wiet heeft meer potentie.
Uitgeharde cannabistoppen zorgen voor maximale smaak én potentie.
Uitgeharde cannabistoppen zorgen voor maximale smaak én potentie.

In het bijzonder is het afbreken van chlorofyl een essentiële stap tijdens het curen. Slecht gedroogde of slecht uitgeharde toppen bevatten nog tamelijk veel chlorofyl (bladgroen). Wanneer je deze toppen rookt zul je eerder nare bijwerkingen ervaren, zoals hoofdpijn na het roken. Dit planteigen stofje is onmisbaar voor een uitstekende groei/bloei van je wietplanten. Maar na het groei- en bloeiproces voegt ze weinig goeds meer toe aan je wiet. Cannabistoppen uitharden zorgt er dus voor dat je wiet optimaal te roken is.

 

Hoe laat je cannabistoppen uitharden?

Vlak na de oogst kun je met het curen beginnen. Tijdens het drogen wil je er al voor zorgen dat de relatieve luchtvochtigheid iets omlaag gaat. Voornamelijk om schimmels en andere ongemakken te voorkomen. Om succesvol uit te harden wil je je wietplanten niet drogen in een té droge of vochtige ruimte. Wanneer je toppen immers al te droog zijn, heeft het uitharden weinig nut. Meet dus eerst, met een hygrometer, de luchtvochtigheid van de ruimte waar je in wilt gaan drogen. Komt dit lager uit dan 30 à 40%? Investeer dan in een luchtbevochtiger, om het drogen zo geleidelijker te laten verlopen. Een simpele oplossing kan zijn om de grotere bladeren aan je wietplanten te laten zitten, zo verdampen ze minder snel vocht. Maar voor het beste resultaat wil je de luchtvochtigheid in de droogruimte structureel verbeteren.

Gedroogde wiet.
Gedroogde wiet heeft veel meer potentie.
Uitgeharde cannabistoppen zorgen voor maximale smaak én potentie.
Uitgeharde cannabistoppen zorgen voor maximale smaak én potentie.

Een te hoge luchtvochtigheid, van zo’n 60% of hoger, is ook niet wenselijk, aangezien je zo schimmels een ideaal groeiklimaat biedt. Zorg bij een hogere luchtvochtigheid voor meer verwarming en ventilatie, om zo de relatieve luchtvochtigheid omlaag te helpen. Dit kun je bereiken door een kachel te plaatsen of voor meer luchtverplaatsing te zorgen door middel van ventilatoren bijvoorbeeld.

Waar je uit wilt komen is een (relatieve) luchtvochtigheid van 50 tot 60%. Het liefst begin je op 60% en zak je langzaamaan in 1-2 weken tot de 50%. Qua temperatuur kun je rond de 21 graden Celcius aanhouden. Na een week drogen zul je merken dat je wiet al wat droger begint te worden. Tijd om te voelen of je wiet al genoeg gedroogd is. Dit doe je door de takken te buigen, wanneer de dunnere takjes breken en de hoofdtak nog net niet, heb je het juiste moment voor curen bereikt.

 

Uitharden in weckpot

In elke pot of bak die je luchtdicht kunt afsluiten, kun je cannabistoppen uitharden. Het mooiste is om uit te harden, of te curen, in weckpotten. Deze glazen potten kun je luchtdicht afsluiten en glas geniet de voorkeur. Plastic kan namelijk een negatieve uitwerking op je wiet hebben. Vandaar dat je dus liever niet je wiet verpakt in plastic potten of zakjes, zo zal de potentie snel achteruit gaan. Niet erg, als je je wiet binnen enkele dagen oprookt. Maar na het uitharden kun je je wiet maandenlang bewaren, zonder dat de smaak of potentie verloren gaat. Sterker nog, deze zal, net als bij wijn en whisky, alleen maar beter worden.

Uitharden in glazen weckpotten.
Uitharden in glazen weckpotten.
Met uitharden bereikt wiet haar maximale smaak en potenties.
Met uitharden bereikt wiet haar maximale smaak en potenties.

De standaard weckpotten zijn vaak transparant. Je hoeft geen duurdere weckpotten aan te schaffen die niet transparant zijn. Bedek simpelweg de buitenkant van je transparante weckpot met donkere tape of wikkel je weckpotten zo lang in een vuilniszak. Alles is immers beter dan plastic zakken, bakjes of potten!

 

Verse lucht

Verse lucht is voor iedereen zeer belangrijk, zo ook voor je pas geoogste cannabistoppen. In eerste instantie zorg je er dus voor dat je wiet niet te droog of te nat is, voor je je wiet in weckpotten stopt. Tijdens het vullen wil je dat ongeveer 80% van je (weck)pot gevuld is, de overige 20% mag leeg blijven. Zo zorg je ervoor dat er voldoende lucht in je pot zit. Na het vullen maak je elke dag de potten even open en laat je ze 5 à 10 minuten open. Hierdoor kan de lucht even verversen en zullen je toppen niet gaan schimmelen. Draai ook direct de grotere toppen even, zodat ze gelijkmatig uitharden. Beweeg je pot ook gerust eens rustig om te zien of je toppen mooi vrij van elkaar bewegen, of dat ze aan elkaar geplakt zitten. Wanneer het één brok wordt en alles aan elkaar zit vast geplakt, is je wiet nog te vochtig om uit te harden. Voorkom hard schudden met je weckpotten, dit zou zomaar eens je heerlijke toppen kunnen beschadigen. Doe dus alles met liefde en beleid.

Lucht verversen in weckpotten met cannabis.
Zorg dat je de cannabis elke dag 5 a 10 minuten lucht.
Perfect uitgeharde wiet toppen.
Een perfect uitgehard wiettopje.

Nadat je een week of twee dagelijks je potten hebt geopend en hebt laten luchten, is je wiet voldoende uitgehard om van te genieten. Beloon jezelf eens voor al dat harde werk en rook eerst wat lekkers, zo weet je gelijk wat voor vruchten je werk heeft afgeworpen. Je wiet zou nu in perfecte conditie moeten zijn en je hoeft nu niet elke dag meer aan het openen van je potten te denken. Tenzij je zin hebt in iets lekkers te roken. Maar als je wiet voldoende is uitgehard, kun je het gerust maanden bewaren. Voor het allerbeste resultaat kun je je wiet sealen en vacuum verpakt bewaren. Voor het goede kun je je wiet echter ook prima in een weckpot in een donkere ruimte laten staan. Wel goed om te weten is dat herhaaldelijk openen en sluiten van je weckpot(ten) de kwaliteit van je stash echter wel iets kan verminderen.

 

Cannabistoppen uitharden met water

Ook kun je cannabistoppen uitharden in water. Jawel, in water. Deze minder bekende methode vereist ook slechts een weckpot en wat water. In dit geval vul je de weckpot met water en zorg je dat je toppen zich geheel onder water bevinden. De volgende dag zal opvallen dat het water wat troebel wordt, een goed teken. Het water zal namelijk je cannabis filteren, maar zoals je weet lossen THC en andere werkzame stoffen van cannabis, niet op in water. Ververs wel dagelijks het water in de pot, om zo de verontreiniging zo snel mogelijk te verwijderen en je wiet weer goed te kunnen filteren. Na enkele dagen zal al opvallen dat het water steeds minder troebel wordt. Er komt steeds minder troep in het water, en dat is een goed teken voor de laatste stap. Wanneer je kiest voor water curen, zul je na het curen namelijk nog even goed moeten drogen. Dit kun je gewoon op de manier doen zoals je gewend bent. Door in water te curen zul je echter iets meer plantaardig materiaal in het water verliezen. Dit betekent vaak ook dat je uiteindelijk oogstgewicht iets lager zal uitvallen.

Water curing na 5 dagen vs 1 dag.
Water curing na 5 dagen vs 1 dag.
Uitgeharde wiet roken voor een optimale smaak en geur.
Uitgeharde wiet roken voor een optimale smaak en geur.

Het is natuurlijk aan eenieder om de methode te kiezen die hij/zij verkiest, maar voor maximale resultaten is het aan te raden om op ‘droge’ wijze te curen. Water curing kan er namelijk voor zorgen dat de smaak en geur milder worden, terwijl je die tijdens het uitharden zonder water juist versterkt.

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje