Meeldauw bij wiet? Bestrijden bij wietplanten doe je zo!

Meeldauw bij wiet? Bestrijden bij wietplanten doe je zo!
6 min.

Meeldauw is een gast die we liever niet op onze wietplanten tegenkomen. Deze schimmel kun je gerust een parasiet noemen, aangezien ze leeft van de plant waar ze op groeit. Naast cannabis komt meeldauw voor op veel groente-, fruit- en tuinplanten. Voorkomen is beter dan genezen, maar veel kwekers krijgen nu eenmaal te maken met meeldauw. Wat moet je doen als je meeldauw op je wietplanten aantreft en met welke vorm van meeldauw heb je te maken? Bij wietzaadjes vertellen we je graag meer over het bestrijden van meeldauw. Maar ook over de diverse varianten van deze schimmel en hoe je het kunt voorkomen.

 

Wat is meeldauw

Meeldauw is een oppervlakkige, dunne schimmel die zich, afhankelijk van het soort meeldauw, op diverse plantendelen kan vormen. Er zijn twee meeldauw classificaties, echte meeldauw en valse meeldauw. In beide gevallen zul je poederachtige vlekken opmerken op de bladeren. Zoals het een echte schimmel betaamt, zal meeldauw zich via sporen vermeerderen. Zo lang de omstandigheden optimaal zijn voor de schimmel om zich te vermeerderen, wordt het probleem alleen maar groter.

 

Echte Meeldauw | Witziekte op wietplant.
Echte Meeldauw | Witziekte op wietplant.
Valse Meeldauw - Bladvlekkenziekte op wietblad.
Valse Meeldauw - Bladvlekkenziekte op wietblad.

Echte meeldauw/witziekte

Wanneer je wietplanten last hebben van echte meeldauw, ook wel witziekte genoemd, zul je witte poederachtige vlekken waarnemen op de aangetaste planten. Dit poeder bestaat uit sporen en kan zich razendsnel vermeerderen. De wind zorgt dat de sporen zich kunnen verspreiden, maar pas als de omstandigheden ideaal zijn, slaan ze toe. Meestal begint echte meeldauw onderaan je wietplant, waarna ze snel de weg omhoog weet te vinden. Niet alleen de bladeren kunnen aangetast worden, maar ook je stengels kunnen echte meeldauw huisvesten.

Door te infiltreren in de celwanden van je plant, kan echte meeldauw profiteren van de sapstroom, water en voeding die voor je plant zouden moeten zijn. Deze schimmel gedijt het best onder droge omstandigheden, een eerste stap is daarom altijd om de luchtvochtigheid in/rond je kweekruimte te meten. Als deze vele malen te laag is, waardoor echte meeldauw haar kans krijgt, is het eerst zaak om dit aan te passen. Pas wanneer de omstandigheden niet ideaal zijn voor meeldauw is het aan te raden om te beginnen met bestrijding van de meeldauw, anders is het een beetje dweilen met de kraan open.

 

Echte meeldauw bestrijden

Een eerste reactie bij echte meeldauw is vaak het witte poeder van je bladeren afvegen. Dit werkt veelal averechts, omdat je de schimmel dan een handje helpt in haar verspreiding en je hierdoor binnen de korste keren nog meer last hebt van meeldauw. Het is echter wel een goede methode om te bepalen met welke vorm van meeldauw je te maken hebt, echte meeldauw veeg je van de bladeren af. Valse meeldauw is dan weer niet van het blad af te vegen.

Meeldauw schimmel onder de microscoop.
Meeldauw schimmel onder de microscoop.
Echte Meeldauw is met melk goed te bestrijden.
Echte Meeldauw is met melk goed te bestrijden.

Echte meeldauw bestrijden doe je het liefst met een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Net als vele schimmels houdt echte meeldauw niet van eiwitten. Melk bevat een hoop eiwitten en is natuurlijk, meng één deel melk op negen delen water voor een goed bestrijdingsmiddel. Voor een liter gebruik je dan dus 900 milliliter water en 100 milliliter melk. Mix het water en de melk goed door elkaar en vul je plantenspuit om je geliefde dames daarna eens goed in te spuiten. Dit werkt alleen als je na het inspuiten je dames direct in volle zon zet, zodat de eiwitten hun werk kunnen doen. Herhaal deze methode na 7 tot 10 dagen en je zult, als je er vroeg genoeg bij was, geen witte poederachtige vlekken meer zien!

Mocht de schimmel onverhoopt hardnekkig zijn en blijven opspelen, dan kun je kiezen voor een schimmeldodend middel. Let wel op, deze zijn vaak niet biologisch/natuurlijk, waardoor je ze zeker tijdens de bloeifase liever niet wilt gebruiken. Alles wat je over je toppen heenspuit, zul je terugkrijgen in je eindproduct.

 

Valse meeldauw/bladvlekkenziekte

Valse meeldauw kan hardnekkiger zijn dan echte meeldauw. Dit komt met name omdat je valse meeldauw alleen treft op de onderkant van het blad, het valt dus simpelweg niet zo snel op. Tussen de regels door lees je hier al een eerste tip, check je wietplanten regelmatig, ook de onderkant van de bladeren. Niet alleen de locatie van de schimmel is anders, het proces ook. Zo zal valse meeldauw zich niet vestigen in celwanden, maar in de huidmondjes van je planten. In tegenstelling tot echte meeldauw, houdt valse meeldauw juist van vochtige omstandigheden. Met name warme, vochtige dagen zijn gevaarlijk, dan ligt ze veelal op de loer.

Een goede ventilatie is noodzakelijk om valse meeldauw geen kans te geven, pas hierna is het verstandig om te beginnen met bestrijden. En om er op tijd bij te zijn wil je dus regelmatig ook de onderkanten van je bladeren controleren. Alleen als je er snel bij bent maak je kans om deze vervelende schimmelziekte te bestrijden.

Valse meeldauw op de onderkant van een wietblad.
Valse meeldauw op onderkant wietblad.
Valse Meeldauw is met Heermoes biologisch te bestrijden.
Valse Meeldauw is met Heermoes biologisch te bestrijden.

Valse meeldauw bestrijden

Valse meeldauw heeft dus vochtige omstandigheden nodig om zich voort te planten. Het beste is dan ook, zeker op warme dagen, om op te letten dat de luchtvochtigheid niet veel hoger oploopt dan 55-60%. Enkele dagen ideale omstandigheden achter elkaar en je hebt al vrij snel valse meeldauw te pakken.

Mocht het te laat zijn, dan kun je heermoes, een (on)kruid, inzetten om een natuurlijke mix te maken die valse meeldauw kan bestrijden. Laat 100 gram heermoes een dag weken in een liter water. Zeef deze oplossing, zodat er geen grote delen heermoes in je plantenspuit terecht komen, en vul je plantenspuit. Besproei je wietplanten het liefst ’s ochtends met deze mix, zodat valse meeldauw minder kans krijgt om weer op te rukken. Aangezien dit een geheel biologische manier is, kun je deze methode enkele dagen later herhalen.

Wanneer biologisch bestrijden geen oplossing heeft geboden, kun je overgaan op een oplossing van kalk met kopersulfaat, helaas geen natuurlijke wijze, maar wel een effectieve wijze om de valse meeldauw het zwijgen op te leggen. Als je bestrijding met één van deze twee methoden succesvol is geweest, dan zul je geen schimmelpluis onderop de bladeren meer zien. Eventuele vlekken op je bladeren zullen niet meer verdwijnen.

Enige aantasting is verder ook niet belemmerend voor je wietplanten, maar mochten er bladeren flink aangetast zijn, dan is het zeker verstandig om deze af te knippen en bij het restafval te doen. Doe ze voor de zekerheid niet in de GFT-bak of op de composthoop, aangezien de schimmel dan wellicht weer kans krijgt op verspreiding.

 

Meeldauw voorkomen

Zoals gezegd, voorkomen is vele malen beter dan genezen. Mocht je geen last hebben van meeldauw of benieuwd zijn hoe je tijdens je volgende kweek meeldauw kunt voorkomen, hier enkele tips. Pas deze tips toe en je zult merken dat je geen last meer zult hebben van deze vervelende schimmel.

Meeldauw met juiste luchtvochtigheid voorkomen.
Meeldauw met juiste luchtvochtigheid voorkomen.
Goede ventilatie bij wietplanten om meeldauw te voorkomen.
Ook met goede ventilatie is meeldauw te voorkomen.

Zorg dat je luchtvochtigheid op peil is

Luchtvochtigheid is de basis voor meeldauw. Bij echte meeldauw is de luchtvochtigheid vaak te laag, bij valse meeldauw vaak te hoog. Speel hierop in door je luchtvochtigheid gaandeweg de kweek te laten zakken. Probeer als uiterste zo’n 55-60% luchtvochtigheid aan te houden in de groei en dit langzaam af te bouwen naar mate je wietplant richting de bloei gaat.

 

Goede standplaats

Meeldauw houdt van zeer droge of natte omstandigheden, afhankelijk met welke variant je te doen hebt. Zorg daarom voor een goede standplaats, waar je wietplanten lekker geventileerd staan. Zonder goede ventilatie werk je al snel schimmels in de hand. Zet je wietplanten ook niet te dicht op elkaar om zo goed mogelijk te ventileren tussen de planten.

 

Bewateren

Bij aanhoudende droogte is het aan te raden om je wietplanten alleen rondom de stam te bewateren, zorg dat er geen water op de bladeren terecht komt. Hierdoor zorg je voor een laagje vocht op en rond de bladeren, waar de schimmel zich in kan vestigen. Geef ook gerust iets vaker water tijdens droogte, zo voorkom je dat de luchtvochtigheid langdurig zakt.

 

Let op de basis

Naast bovengenoemde zaken is het van belang om altijd je grond/kweekmedium in de gaten te houden en pH- en EC-waarde te controleren, om zo schimmels voor te zijn. Ook andere ziektes kun je op deze wijze voorkomen, denk aan de varenrouwmug, trips en spint.

 

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje